Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ»
Αναβάθμιση του δημόσιου τομέα Υγείας

Η υπεροχή υπέρ των χρηστών και των λειτουργών των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα Υγείας συμπυκνώνεται στις προτάσεις της «Πανεπιστημονικής» ενόψει των εκλογών της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ)

Στην υπεράσπιση του δημόσιου τομέα Υγείας με σαφείς και καθαρές προτάσεις για το μισθολόγιο των γιατρών, σε αντίθεση με τις άλλες παρατάξεις, επικεντρώθηκε χτες η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» (ΔΠΔ) στη διάρκεια παρουσίασης των προγραμμάτων των παρατάξεων ενόψει των εκλογών της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) που θα γίνουν στις 10.12.200.

Οι προτάσεις των άλλων παρατάξεων υπολείπονται κατά πολύ στην ολοκληρωμένη πρόταση της ΔΠΚ, καθώς δεν επικεντρώνουν στις συγκεκριμένες πολιτικές που παράγουν και αναπαράγουν τα προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία. Οι διαφορές φάνηκαν στην κοινή παρουσίαση των προγραμμάτων των παρατάξεων, που έγινε χτες στα γραφεία της ΕΙΝΑΠ.

Η ΔΠΚ υποστηρίζει μαζί με γιατρούς από το ΔΗΚΚΙ και άλλους αγωνιστές, ψηφοδέλτιο ευρύτερης αποδοχής. «Ο Δημόσιος Τομέας πάσχει, ο ιδιωτικός είναι ανεξέλεγκτος, τονίστηκε στη χτεσινή παρουσίαση. Χωρίς αμφιβολία, ο δημόσιος τομέας λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια με τον έλεγχο ενός ταξικού κράτους, άλλοτε παλιομοδίτικου και συντηρητικού και άλλοτε με τη μάσκα του εκσυγχρονισμού, πάντα όμως στην αγκαλιά της καπιταλιστικής διάρθρωσης της ελεύθερης αγοράς. Ετσι κι αλλιώς οι λειτουργίες του Δημόσιου Τομέα εξαρτώνται από συνιστώσες ερμαφρόδιτου χαρακτήρα ιδιωτικών κριτηρίων. Αυτή η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρη μέσα στο δημόσιο νοσοκομείο, χώρος στερεωμένος γερά και ανάγλυφα στο χάρτη της Υγείας, κορυφαίος φορέας του ΕΣΥ, χώρος που δυναμικά αντανακλά τις πτωτικές τάσεις των ανθρώπινων αξιών. Χώρος ευαίσθητος, όπου μπορούν και γλιστρούν από πόρτες, παράθυρα αλλά και τις πιο ανεπαίσθητες χαραμάδες, επιχειρηματικές δραστηριότητες εκποιώντας τις δημόσιες δομές στα ιδιωτικά συμφέροντα».

«Ο μισθός του νοσοκομειακού γιατρού, τονίστηκε, σέρνεται σε επίπεδα φτώχειας και το φακελάκι, προϊόν διαφήμισης της τηλεοπτικής ευτέλειας, προϊόν προσωπικής επιλογής του γιατρού που πιθανόν τον καθιστά δυνατό στο πορτοφόλι, αδύναμο όμως να απαιτήσει αξιοπρεπή μισθό και χώρο εργασίας, αδύναμο να επιβάλει αξιοκρατικές διαδικασίες αξιολόγησης, αδύναμο να αναπτύξει συναδελφικούς δεσμούς και δημοκρατική λειτουργία. Εν τέλει, τον καθιστά διαρκώς υπόλογο για άνομες και ανήθικες πράξεις»

Εκτός απ' τη ΔΗΠΑΚ την ψήφο των γιατρών διεκδικούν: Οι ΔΗΚΝΙ, ΠΑΣΚ, ΑΕΓ, ΑΡΣΙ, Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση Ειδικευομένων Γιατρών και «Νυστέρι» - Νοσοκομειακοί γιατροί της «Πρωτοβουλίας Γένοβα 2001».

Φέτος, οι εκλογές θα γίνουν, για πρώτη φορά, σε όλα τα νοσοκομεία. Δηλαδή, κάθε νοσοκομείο θα είναι και ένα εκλογικό κέντρο και σε αυτό θα ψηφίζουν οι γιατροί του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας που ανήκουν σε αυτό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ο αγώνας πρέπει να είναι συνεχής» (2004-11-11 00:00:00.0)
Αντιδρούν με απεργία στη διάλυση των νοσοκομείων (2000-12-15 00:00:00.0)
Εκλογές για αγωνιστική συνέχεια (1999-03-06 00:00:00.0)
Ομόθυμη απάντηση στον τηλε-φασισμό (1997-07-04 00:00:00.0)
Αγώνας σωτηρίας του ΕΣΥ (1997-06-25 00:00:00.0)
Χιονοστιβάδα κινητοποιήσεων (1996-05-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ