Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Εν ψυχρώ πριμοδότηση της ιδιωτικής ασφάλισης

Φορο-απαλλάσσουν τις εισφορές στα επαγγελματικά ταμεία για να ενισχύσουν τον τζόγο μέσα από επιχειρήσεις τύπου «ENRON»

Σε χοντρή πολιτικο-οικονομική κομπίνα - κλασική για τα δεδομένα ενός εκμεταλλευτικού συστήματος στο οποίο οι εργάτες καλούνται να πληρώσουν και την τριχιά με την οποία θα τους κρεμάσουν οι εκμεταλλευτές τους - εξελίσσεται το θέμα της με το ζόρι πριμοδότησης του μεγάλου κεφαλαίου με αμύθητα ποσά από εισφορές εργαζομένων, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν τριπλά για να έχουν κάποτε μια αξιοπρεπή σύνταξη. Χωρίς καν να διασφαλίζεται πως αφού πληρώσουν τριπλά, πράγματι θα εισπράξουν κάποια αξιοπρεπή σύνταξη (η περίπτωση της αμερικανικής «ΕΝRΟΝ» βοά) οι εργαζόμενοι καλούνται από την κυβέρνηση να πληρώσουν πρόσθετα - στα όσα ήδη πληρώνουν αναγκαστικά για την κύρια ασφάλιση - και για την ιδιωτική ασφάλιση.

Συγκεκριμένα, χτες, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ανακοίνωσε: Για τα επαγγελματικά ταμεία (σ.σ. δηλαδή τον τρίτο πυλώνα της ασφάλισης, που είναι ιδιωτικός) θα ισχύουν τα φορολογικά κίνητρα που ισχύουν και για την κύρια ασφάλιση. Η φοροαπαλλαγή αφορά και τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Πρόκειται για καραμπινάτη πριμοδότηση της ιδιωτικής ασφάλισης.

Για τους εργαζόμενους η σχετική εγκύκλιος προβλέπει ότι από το συνολικό εισόδημά τους θα εκπίπτει το ποσό των εισφορών που θα καταβάλλουν στην ιδιωτική ασφάλιση (με την ειδική μορφή των επαγγελματικών ταμείων).

Για τους εργοδότες προβλέπει ότι επίσης «από τα ακαθάριστα έσοδα εκπίπτουν ως δαπάνη της επιχείρησης τα έξοδα μισθοδοσίας και αμοιβής του προσωπικού καθώς και οι βαρύνοντες την επιχείρηση πάσης φύσεως φόροι, τέλη και δικαιώματα. Αναγνωρίζονται φορολογικά προς έκπτωση οι δαπάνες για την αμοιβή προσωπικού, καθώς και τα βαρύνοντα την επιχείρηση δικαιώματα των νομίμως συνεστημένων Ταμείων και Οργανισμών για την παροχή περίθαλψης και αποζημίωσης κατά διαφόρων κινδύνων στο προσωπικό της. Οι εισφορές που θα καταβάλλουν οι επιχειρήσεις στα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης (σ.σ. είναι ιδιωτική ασφάλιση), βάσει των οριζομένων στο ιδρυτικό τους καταστατικό, θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους».

Δηλαδή, η κυβέρνηση διακηρύσσει: Εργαζόμενοι και εργοδότες έχετε συμφέρον να συμβάλετε στη σύσταση επαγγελματικών ταμείων, γιατί θα έχετε ως κέρδος τη φοροαπαλλαγή. Αυτό που δε λέει στους εργαζόμενους είναι ότι ήδη θα έχουν χρυσοπληρώσει και την κύρια και την επικουρική ασφάλισή τους και θα πρέπει να πληρώσουν μία τρίτη φορά για μία αβέβαιη απόδοση.

Η κυβέρνηση κάνει καθαρό ότι βάζει τα δυνατά της για να προωθήσει τα επαγγελματικά ταμεία, δηλαδή τον τρίτο πυλώνα της ασφάλισης, δηλαδή, την κερδοφόρα για τους ιδιώτες ασφάλιση. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της κομπίνας σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων αρκεί το υποθετικό παράδειγμα: Οι εργαζόμενοι μιας επιχείρησης καταβάλλουν εισφορές σε ένα επαγγελματικό ταμείο. Πέρα από τους κινδύνους που προέρχονται από το γεγονός ότι οι εισφορές αυτές τζογάρονται στο χρηματιστήριο, προκύπτει ένας σοβαρότερος: Το μέλλον του ταμείου εξαρτάται από την τύχη της εταιρίας που πληρώνει ένα μέρος των εισφορών. Ποιος εργάτης θα απεργήσει ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς όταν η εταιρία απειλεί με μη καταβολή εισφορών στο επαγγελματικό ταμείο; Με δεδομένο ότι το εισόδημα των εργαζομένων είναι ήδη αρκετά χαμηλό και άρα δύσκολα κάποιος θα βάλει το χέρι στην τσέπη για να πληρώσει για τρίτη φορά ασφαλιστική εισφορά (πληρώνει ήδη αναγκαστικά για κύρια και επικουρική ασφάλιση) η κυβέρνηση χρυσώνει το χάπι με τη φοροαπαλλαγή. Και το κάνει γνωρίζοντας ότι και οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πως εισφορές στα επαγγελματικά ταμεία είναι εισφορά στον τζόγο, άρα χωρίς βέβαιη απόδοση. Η κυβέρνηση επιδιώκει και έτσι να ενισχύσει τις χρηματαγορές με ζεστό χρήμα από τις ασφαλιστικές εισφορές. Το ερώτημα είναι, γιατί οι εργαζόμενοι να συναινέσουν στη βέβαιη σφαγή τους; Και σ' αυτό απαντά η καραμέλα της φοροαπαλλαγής. Διά ταύτα: Ο συλλογικός καπιταλιστής έχει να κερδίσει από αυτήν την κυβερνητική ρύθμιση, αφού έτσι εξασφαλίζει με έναν πρόσθετο τρόπο τζάμπα χρήμα για τα χρηματιστηριακά παιγνίδια του. Οι εργάτες έχουν μόνο να χάσουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τη διαιτησία, την αναπηρία και άλλες διατάξεις (2018-06-09 00:00:00.0)
Απεργία για τις επικουρικές συντάξεις (2018-03-22 00:00:00.0)
Σύνταξη στην... κόλαση (2014-09-20 00:00:00.0)
Υπονομεύουν την κύρια ασφάλιση, διαλύουν την επικουρική (2003-05-25 00:00:00.0)
Οι... προκλήσεις (2003-03-04 00:00:00.0)
Πράξη οι νέες απαλλαγές (2000-02-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ