Σάββατο 9 Ιούνη 2018 - Κυριακή 10 Ιούνη 2018 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για τη διαιτησία, την αναπηρία και άλλες διατάξεις
  • Στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας, θεσπίζονται νέες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, που συμπληρώνουν τα άλλα πολλά προνόμια. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι σε επιχειρήσεις που θα κάνουν προσλήψεις πλήρους απασχόλησης ή θα μετατρέπουν θέσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης σε πλήρους απασχόλησης, θα εκπίπτουν οι εργοδοτικές εισφορές από τα ακαθάριστα έσοδα, μέχρι και για πέντε χρόνια, με τυπική προϋπόθεση την αύξηση του αριθμού των μισθωτών και την αύξηση της μισθολογικής δαπάνης. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η κυβέρνηση εμφανίζεται ως «θεματοφύλακας» τάχα της πλήρους απασχόλησης, όταν διατηρεί σε πλήρη ισχύ τους νόμους της ευελιξίας και παράλληλα φοροαπαλλάσσει, δηλαδή πληρώνει με λεφτά του λαού, τους εργοδότες για να κάνουν προσλήψεις!
  • Το πολυνομοσχέδιο βάζει επιπλέον εμπόδια στη δυνατότητα των σωματείων για προσφυγή στη διαιτησία (ακολουθεί τη διαδικασία της μεσολάβησης) για τη σύναψη Συλλογικής Σύμβασης, ενώ το πλαίσιο και τα κριτήρια συνολικά της διαδικασίας παραμένουν κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες της μεγαλοεργοδοσίας, με βάση «την οικονομική κατάσταση και εξέλιξη της ανταγωνιστικότητας της παραγωγικής δραστηριότητας». Συγκεκριμένα, με το πολυνομοσχέδιο ορίζεται ότι προκειμένου ένα μέρος (π.χ. ένα σωματείο) να έχει δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, πρέπει να έχει αποδεχτεί την πρόταση του μεσολαβητή που απέρριψε το άλλο μέρος (και όχι απλά να έχει προηγηθεί η μεσολάβηση, όπως ισχύει μέχρι τώρα).
  • Σε ό,τι αφορά τον ΕΔΟΕΑΠ (Ταμείο Υγείας και Επικουρικής Ασφάλισης των Εργαζομένων στα ΜΜΕ), διασπάται η εισφορά για Επικούρηση και Υγεία, ενώ η πρώτη καθορίζεται για εργαζόμενους και εργοδότες στο 3,5%, για να μειωθεί σε 3% από 1/6/2022. Ο διαχωρισμός αυτός των εισφορών διευκολύνει αντικειμενικά την ένταξη του κλάδου Υγείας στο σύστημα του ΕΟΠΥΥ, κάνοντας ένα ακόμα βήμα στην ουσιαστική κατάργηση του Ταμείου ή τη μετατροπή του σε επαγγελματικό. Ο,τι και αν συμβεί, το σίγουρο είναι ότι θα συνεχιστεί η δραστική μείωση των παροχών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Σαρωτικές ανατροπές, που οδηγούν σε παραπέρα μείωση των συντάξεων, φέρνει το νομοσχέδιο και στην Επικουρική Ασφάλιση. Συγκεκριμένα, για τους ασφαλισμένους από 1/7/2018, ισχύουν οι όροι του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), ενώ για τους ήδη ασφαλισμένους, με τον ίδιο τρόπο θα υπολογίζεται το τμήμα της επικουρικής σύνταξης που αφορά το χρόνο ασφάλισης από 1/7/2018.
  • Επεκτείνεται η εφαρμογή του νέου τρόπου εκτίμησης της αναπηρίας (εφαρμόζεται ήδη στην Αττική) στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης (Ιούλης 2018) και την Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας (Σεπτέμβρη του 2018), μέχρι την καθολική εφαρμογή σε όλη την χώρα (Δεκέμβρης 2018). Ο νέος τρόπος εκτίμησης της αναπηρίας ουσιαστικά είναι ένας μηχανισμός για την παραπέρα αποψίλωση των αναπηρικών παροχών, αφού ως βασικό κριτήριο προστίθεται η εξέταση της λεγόμενης «λειτουργικότητας» του αναπήρου (της «δυνατότητας του αναπήρου να αντιμετωπίζει τα καθημερινά του προβλήματα» με εξέταση του μορφωτικού επιπέδου, της οικονομικής κατάστασης κ.ο.κ.).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ