Κυριακή 25 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΜΕΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Υπονομεύουν την κύρια ασφάλιση, διαλύουν την επικουρική

Θέσεις του Εργατικού - Συνδικαλιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ εκφράζει την έντονη αντίθεσή του με τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και του ΣΥΝ, στα πλαίσια της γενικότερης αντεργατικής - αντιασφαλιστικής πολιτικής που καταργεί δικαιώματα - κατακτήσεις και προωθεί την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης.

Τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, που προβλέπει ο πρόσφατος αντιασφαλιστικός νόμος, είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ).

Ιδρύονται προαιρετικά ανά επιχείρηση, κλάδο ή κλάδους εργαζομένων, με πρωτοβουλία των εργαζομένων ή των εργοδοτών ή με συμφωνία των εργοδοτών και των εργαζομένων, υπό την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των ασφαλιζόμενων κατά επιχείρηση ή επαγγελματικό κλάδο υπερβαίνει τους 100.

Επίσης ιδρύονται με πρωτοβουλία των αυτοτελώς απασχολούμενων ή των ελεύθερων επαγγελματιών ή των αγροτών ή των επαγγελματικών τους οργανώσεων, υπό την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των ασφαλιζόμενων μελών τους υπερβαίνει τους 100.

Τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης αποτελούν το λεγόμενο δεύτερο πυλώνα του γνωστού τριαξονικού συστήματος, που θα αποτελείται από την κύρια ασφάλιση (πρώτος πυλώνας) των χαμηλών συντάξεων και των εξευτελιστικών παροχών και την ιδιωτική ασφάλιση (τρίτος πυλώνας).

Τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης λειτουργούν με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα καταβάλλουν εισφορές και τα κεφάλαια που θα συγκεντρώνονται θα παίζονται στο χρηματιστηριακό τζόγο, θα επενδύονται σε διάφορα χρηματοπιστωτικά παράγωγα.

Οι τυχόν παροχές θα καθορίζονται από την απόδοση του κεφαλαίου, από τα αποτελέσματα της επένδυσης.

Οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν π.χ. το κόστος της ζημιάς που θα προκαλείται από την πτώση των τιμών των μετοχών και ανά πάσα στιγμή θα καιροφυλακτεί ο κίνδυνος της χρεοκοπίας.

Η ασφαλιστική τοποθέτηση των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης γίνεται ως εξής:

Ποσοστό μέχρι 10% των τεχνικών αποθεματικών επενδύεται σε ακίνητα, ποσοστό μέχρι 70% των τεχνικών αποθεματικών επενδύεται σε μετοχές, μεταβιβάσιμα αξιόγραφα εξομοιούμενα με μετοχές και σε ομολογίες εταιριών σε αναγνωρισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα, σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και λοιπές χώρες της αλλοδαπής και ποσοστό μέχρι 20% των τεχνικών αποθεματικών τους σε έντοκα γραμμάτια και τραπεζικές καταθέσεις.

Οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι.

Τα Επαγγελματικά Ταμεία είναι κατασκεύασμα που προωθεί το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι, στην Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και σε άλλες καπιταλιστικές χώρες, με στόχο την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης και την ανάληψη του βάρους της ασφάλισης από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Με τα ταμεία αυτά μπαίνουν οι βάσεις για τη διάλυση της επικουρικής ασφάλισης και την υπονόμευση της κύριας ασφάλισης.

Από τη μια θα μειώνονται οι συντάξεις, οι ασφαλιστικές παροχές και οι υπηρεσίες υγείας και από την άλλη θα ενισχύεται η ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα και η εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Οι καπιταλιστές θα αποκτούν και θα αξιοποιούν φτηνά κεφάλαια, καταληστεύοντας τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Στη χώρα μας το 2001, τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν τοποθετηθεί στο χρηματιστήριο είχαν απώλειες 906,62 εκατομμύρια Ευρώ, έχασαν δηλαδή το 23,18% της αξίας τους.

Στη Βρετανία τα τρία τελευταία χρόνια (μέχρι το Φλεβάρη του 2003) έχουν χαθεί 64 δισ. λίρες, δηλαδή τριάντα τρισ. δραχμές, περίπου. Ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο μόνο για το 2002 χάθηκαν από τα επαγγελματικά ταμεία 1,4 τρισ. δολάρια.

Οι ευθύνες της πλειοψηφίας των διοικήσεων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, αλλά και ομοσπονδιών που ελέγχονται από τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό είναι τεράστιες. Στήριξαν τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και τη μείωση των συντάξεων. Στηρίζουν τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης και προσπαθούν με κάθε τρόπο να παραπλανήσουν τους ασφαλισμένους.

Ηδη έχει αρχίσει η προετοιμασία και διαμορφώνονται οι βάσεις για τη σύσταση αυτών των ταμείων.

Τέτοια εξέλιξη έχουμε π.χ. στον ΟΤΕ, στα ΕΛΤΑ, στον ΟΣΕ, στο χώρο της Υγείας, στους οικονομολόγους κλπ.

Πρωτοστατούν στελέχη του υπουργείου Εργασίας από κοινού με συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ.

Ετοιμάζεται η υποδομή

Για παράδειγμα, στους οικονομολόγους προωθείται επαγγελματικό ταμείο, που προβλέπεται να ξεκινήσει από τον κλάδο του Εφάπαξ.

Στην «εισηγητική έκθεση» μεταξύ των άλλων αναφέρονται και τα εξής:

...«Θα πρέπει στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι για μια μεγάλη κατηγορία συναδέλφων η δημιουργία συνταξιοδοτικού ταμείου δημιουργεί προϋποθέσεις για απεξάρτηση από το ΤΕΒΕ»!!!

...«Βεβαίως εδώ θα πρέπει να ειπωθεί ότι δημιουργούμε επαγγελματικά ταμεία και όχι ταμεία κοινωνικής ασφάλισης. Σε ποιο βαθμό, λοιπόν, όταν δημιουργηθεί αργότερα Επαγγελματικό Συνταξιοδοτικό Ταμείο, στα πλαίσια του Οικονομικού Επιμελητηρίου, θα μπορέσει να αντικαταστήσει το ΤΕΒΕ για τους οικονομολόγους, είναι ένα ζήτημα σύνθετο»!!!

Στον ΟΤΕ και σε άλλους οργανισμούς έχει αρχίσει η προετοιμασία για επαγγελματικό ταμείο.

Το δόλωμα που χρησιμοποιείται είναι το εξής:

Σήμερα οι εισφορές για την κύρια ασφάλιση είναι περίπου 25% για τον εργοδότη και 11% για τον εργαζόμενο. Το υπουργείο Εργασίας καλεί τους εργαζόμενους να αποδεχτούν την ένταξη του ΤΑΠ-ΟΤΕ στο ΙΚΑ.

Στην περίπτωση αυτή θα μειωθούν, λένε, οι εισφορές του εργοδότη και του εργαζόμενου στο ύψος των εισφορών του ΙΚΑ (13% και 6% αντίστοιχα).

Από το ποσοστό που προκύπτει από τη μείωση, να καταβάλλουν 3% εργοδότης και εργαζόμενος αντίστοιχα και το κεφάλαιο που θα συγκεντρωθεί να είναι πηγή εσόδων του επαγγελματικού ταμείου που θα στηθεί.

Η παγίδα είναι καλοστημένη!

Χρειάζεται άμεση αντίδραση σε όλους τους κλάδους, σε όλους τους εργασιακούς χώρους.

Η διεθνής πείρα προειδοποιεί. Στις ΗΠΑ δεκάδες επαγγελματικά ταμεία είναι ελλειμματικά και βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Το παράδειγμα της αμερικανικής επιχείρησης «ΕΝRΟΝ» είναι χαρακτηριστικό.

Τα χρήματα, οι ασφαλιστικές εισφορές και τα δικαιώματα τεσσάρων χιλιάδων εργαζομένων (4.000) χάθηκαν με την πτώση της μετοχής και τη χρεοκοπία της επιχείρησης.

Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα πρέπει όχι μόνο να αντιταχθούν στα επαγγελματικά ταμεία και να εμποδίσουν τα αντιλαϊκά - αντιασφαλιστικά μέτρα που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση και η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ, αλλά να διεκδικήσουν αποφασιστικά αιτήματα, που υπηρετούν τις ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

Να διεκδικήσουν:

- Δημόσια, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση για όλους.

- Δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας - πρόνοιας, που θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στο λαό, χωρίς διακρίσεις και ανισότητες. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

- Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για τον κλάδο της υγείας.

- Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες, στα 55 και τα 50 αντίστοιχα για τα βαρέα - ανθυγιεινά επαγγέλματα.

- Κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.000 ημέρες εργασίας.

- Συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ηλικίας με 30 εργάσιμα χρόνια.

- Κύρια σύνταξη στο 80% του μισθού. Κατώτερο μισθό 350.000 δρχ. - κατώτερη σύνταξη 280.000 δρχ.

- Διατήρηση και διεύρυνση του θεσμού των βαρέων - ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

- Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην γκιλοτίνα του τζόγου οι εισφορές και τα αποθεματικά εκατομμυρίων ασφαλισμένων(2021-02-12 00:00:00.0)
Παραδίδουν την Ασφάλιση στο κεφάλαιο(2013-11-13 00:00:00.0)
Ενάντια στο στραγγαλισμό των επικουρικών ταμείων(2012-08-02 00:00:00.0)
Προωθούν σχήματα ιδιωτικής ασφάλισης(2011-03-31 00:00:00.0)
Εν ψυχρώ πριμοδότηση της ιδιωτικής ασφάλισης(2002-12-04 00:00:00.0)
Κομμάτι - κομμάτι επαναφέρουν τις προτάσεις Γιαννίτση(2001-11-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ