Τετάρτη 28 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Κομμάτι - κομμάτι επαναφέρουν τις προτάσεις Γιαννίτση

Σφίγγει ο κλοιός της κυβέρνησης γύρω από τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, καθώς ανώτατα κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν - έστω και ανεπίσημα - να τροφοδοτούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με σενάρια επί σεναρίων. Τις τελευταίες ημέρες στο στόχαστρο αυτών των σεναρίων έχει μπει η δομή του ασφαλιστικού συστήματος, δηλαδή το προτεινόμενο καθεστώς γύρω από την κύρια και επικουρική ασφάλιση, την εισαγωγή στην τελευταία κεφαλαιοποιητικών χαρακτηριστικών και τη συγχώνευση επικουρικών ταμείων ή την υπαγωγή τους στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ. Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται και οι τοποθετήσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλου, ο οποίος αναπαράγει μέρος των προτάσεων Γιαννίτση.

Ετσι πληροφορίες φέρουν το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας να εξετάζει την ενοποίηση ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης, αλλά και εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση.

Τα παραπάνω, αν και δεν είναι καινούρια, είναι εξόχως αποκαλυπτικά του γεγονότος ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από την καθοδήγηση των αρχικών προτάσεων που είχε αποφασίσει την περασμένη άνοιξη.

Σημειώνεται μόνο ότι στις «προτάσεις Γιαννίτση» μεταξύ άλλων εξετάζονταν: 1) Η ενοποίηση οριζόντια των κλάδων με τη χορήγηση μιας σύνταξης με συνολικό ύψος αναπλήρωσης και εισφορές το άθροισμα των εισφορών κύριας και επικουρικής ασφάλισης. 2) Η μετατροπή της επικουρικής ασφάλισης σε «επαγγελματική ασφάλιση» με συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων. Αλλά και η μετατροπή ενός μέρους του διανεμητικού συστήματος των επικουρικών συντάξεων σε κεφαλαιοποιητικό.

Ειδικότερα προτεινόταν η δημιουργία 8 ταμείων κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, Δημόσιο, ΟΑΕΕ, Αγρότες, ΔΕΚΟ, Επιστήμονες, Δημοσιογράφοι) με κατάργηση των επικουρικών ταμείων και η υπαγωγή των ασφαλισμένων τους για επικούρηση στους κλάδους επικούρησης των ταμείων όπου υπάγονται για κύρια ασφάλιση.

Για δε τις τράπεζες προτεινόταν ακόμα και η «λύση» για υπαγωγή των τραπεζικών στο ΙΚΑ ως κύρια ασφάλιση και στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ ως επικουρικό, ενώ γινόταν λόγος για δημιουργία πρόσθετων «επαγγελματικών συστημάτων» ύστερα από συμφωνία με τους εργοδότες.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι τα σημερινά σενάρια που πλασάρει η κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τις παραλλαγές τους, βρίσκονται σε αντιστοιχία με τις αρχικές αποφάσεις της κυβέρνησης που παρουσιάστηκαν ως «προτάσεις Γιαννίτση». Ετσι αν και τότε, δήθεν, μπήκαν στο ψυγείο, σήμερα επαναφέρονται, ζυμώνονται και επαναπροωθούνται στην κοινή γνώμη. Και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού οι στόχοι της κυβέρνησης δεν έχουν αλλάξει. Η επιδίωξη για αφαίρεση ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων από τους εργαζόμενους, η υφαρπαγή και νέων πόρων που θα διατεθούν στο μεγάλο κεφάλαιο, όπως στην περίπτωση των αποθεματικών των επικουρικών ταμείων.

Αλλωστε στο κείμενο των προτάσεων Γιαννίτση η «πολυδιάσπαση» και ο «κατακερματισμός» του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης δεν αντιμετωπίζονταν από τη σκοπιά βελτίωσης της λειτουργίας της, για να αυξηθούν οι συντάξεις και να βελτιωθούν οι παροχές, αλλά όπως τονιζόταν γιατί αυτά «δυσκολεύουν την κινητικότητα των εργαζομένων, ιδιαίτερα σήμερα που η μετάβαση σε μία κοινωνία της γνώσης απαιτεί μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας»..!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ