Τετάρτη 28 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΓΕΙΑ
Εμμονή στη λογική της εμπορευματοποίησης

Ο Αλ. Παπαδόπουλος συναντήθηκε χτες με το προεδρείο της ΓΣΕΕ και επέμενε στη διαβόητη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, την οποία χαρακτήρισε αναγκαία και ο Χρ. Πολυζωγόπουλος

Την εμμονή της κυβέρνησης για την υλοποίηση της διαβόητης «μεταρρύθμισης του ΕΣΥ», που οδηγεί στην εμπορευματοποίηση του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος Υγείας μετέφερε ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, στη χτεσινή συνάντησή του με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, που έγινε στα γραφεία της Συνομοσπονδίας. Κι ενώ η κυβέρνηση προχωρά μεθοδικά με αλλεπάλληλα νομοσχέδια στην εφαρμογή των σχεδίων της οι ηγεσίες των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων αναλώνονται στο λεγόμενο διάλογο και προσφέρουν συναίνεση στις επιδιώξεις της κυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστικό πως, μετά τη συνάντηση ο πρόεδρός της Χρ. Πολυζωγόπουλος δήλωσε ότι η «μεταρρύθμιση είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών σε σχέση με τα ζητήματα της υγείας, της περίθαλψης, της πρόληψης». Επίσης, δήλωσε ότι συμφώνησαν τα «ζητήματα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης να τα κουβεντιάσουμε διεξοδικά το επόμενο διάστημα όταν θα έχει το υπουργείο Υγείας ένα σχέδιο πάνω στο οποίο θα γίνει διάλογος».

Στη διάρκεια της σύσκεψης, όπως είπαν στο «Ρ» συνδικαλιστές, ο Αλ. Παπαδόπουλος έκανε ενημέρωση για τους νόμους που ψηφίστηκαν, αλλά και τα νομοσχέδια που ετοιμάζει με πρώτο το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης περί προτεραιοτήτων στην υγεία ο υπουργός στη συνάντηση, παραδέχτηκε ότι δίνει λίγα το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ο ίδιος παρουσίασε στη συζήτηση ο δημόσιος τομέας Υγείας την Ελλάδα είναι 52% και ο ιδιωτικός 48%.

Οι Χρ. Κατσώτης, στέλεχος της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΔΑΣ) και του ΠΑΜΕ, υπογράμμισε την ανάγκη για ένα αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα Υγείας που θα παρέχει δωρεάν ισότιμες υπηρεσίες Υγείας σε όλο το λαό. Τα σχέδια της κυβέρνησης, τόνισε, κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση, ενώ μέτρα όπως τα ιδιωτικά ιατρεία, που θα λειτουργούν το απόγευμα στα δημόσια νοσοκομεία οδηγούν σε ενίσχυση της εμπορευματοποίησης. Ετσι, τόνισε ο Χρ. Κατσώτης αναιρείται ο κοινωνικός χαρακτήρας και θα επιβαρυνθεί παραπέρα ο ασφαλισμένος και τα ταμεία.

Ο Αλ. Παπαδόπουλος παρουσίασε το μέτρο αυτό ως εξυγίανση, ενώ μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι υπήρξαν κάποια ερωτήματα από συνδικαλιστές που απαντήθηκαν.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ περιόρισε τις αναφορές του στον Οργανισμό Διαχείρισης των Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ) -και αυτό σε σχέση με το αν το σχέδιο νόμου για την ΠΦΥ θα έχει ως «κορμό το ΙΚΑ». Οταν τέθηκε από άλλους συνδικαλιστές το θέμα ότι με τα πακέτα που προβλέπει ο ΟΔΙΠΥ για την αγορά υπηρεσιών απ' τον ιδιωτικό τομέα και το δημόσιο τομέα ενισχύεται ο ανταγωνισμός υπέρ του ιδιωτικού τομέα, ο υπουργός περιορίστηκε να πει ότι θα αλλάξει τη διατύπωση να γίνεται αγορά κατά προτεραιότητα απ' το δημόσιο τομέα και θα συμπληρώνεται απ' τον ιδιωτικό σε περίπτωση που δεν υπάρχουν στο Δημόσιο.

Μ' άλλα λόγια δεν αλλάζει η ουσία του ΟΔΙΠΥ καθώς διατηρεί το ρόλο του αγοραστή με βάση τη λογική της αγοράς για προσφορά και ζήτηση.

Οπως προκύπτει από χτεσινές δηλώσεις και άλλων στελεχών της κυβέρνησης -όπως του υφυπουργού Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλου- το σχέδιο νόμου για την ΠΦΥ θα δοθεί στη δημοσιότητα στις αρχές του 2002. Πάντως, στη συνάντηση ο Αλ. Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι η εφαρμογή του ενιαίου συστήματος στην ΠΦΥ -όπως τη σχεδιάζει- θα χρειαστεί δύο χρόνια.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Αλ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι θα υπάρξει συνεργασία με τη ΓΣΕΕ για «θέματα που αφορούν την Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων και μια σειρά άλλα ζητήματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ