Τετάρτη 28 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
«Κοινωνικοί εταίροι» συζητούν περί ανέμων

Επίσκεψη του υφυπουργού Εργασίας με σκοπό το διαρκή «διάλογο» και την πρόληψη αντιδράσεων ενόψει όξυνσης της κυβερνητικής επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα

Μια ευκαιρία να ενισχύσει τη λογική του «κοινωνικού εταιρισμού» και να προλάβει τυχόν αντιδράσεις στην ένταση της κυβερνητικής επίθεσης στις εργασιακές κατακτήσεις, αποτέλεσε η επίσκεψη του υφυπουργού Εργασίας Λ. Τζιόλα στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Ο υφυπουργός συναντήθηκε με τη διοίκηση του ΕΚΑ στα πλαίσια του στόχου της κυβέρνησης να δημιουργήσει εικόνα «διαρκούς και σταθερού πλαισίου επικοινωνίας» ανάμεσα σ' αυτήν και την κοινωνία.

Από την πλευρά της, η πλειοψηφία της διοίκησης δε χάλασε το «χατίρι» του υπουργού. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο δίαυλος επικοινωνίας θα παραμείνει ενεργός», δήλωσε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος του ΕΚΑ Γρ. Φελώνης, ώστε «μέσα από το διάλογο να προσεγγίζουμε τη λύση των προβλημάτων».

Ωστόσο, η συνάντηση αυτή χαρακτηρίστηκε κυρίως από τα προβλήματα που δε συζητήθηκαν. Οι εισηγητικές τοποθετήσεις των συνδικαλιστών της πλειοψηφίας λειτούργησαν βοηθητικά προς τον υφυπουργό Εργασίας, για να μπορέσει να αναπτύξει τα μέτρα και τις αποφάσεις του υπουργείου του και της κυβέρνησης για διάφορα επιμέρους θέματα, όπως το κτίριο του ΕΚΑ, τη στελέχωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, τα προγράμματα ενίσχυσης της «απασχόλησης», με τα οποία χρηματοδοτούνται αδρά οι βιομήχανοι, την αντεργατική αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ.

Τα ζητήματα για το νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό, για τη φορομπηχτική πολιτική, τις ιδιωτικοποιήσεις, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ολοένα μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας σε αυτόν, τις εργασιακές σχέσεις που χειροτερεύουν, το ασφαλιστικό, δε θίχτηκαν από τους συγκεκριμένους συνδικαλιστές.

Γι' αυτό και στην παρέμβασή του εκ μέρους της ΔΑΣ και του ΠΑΜΕ, ο Γ. Σκιαδιώτης, μέλος της διοίκησης, επισήμανε ότι ο χαρακτήρας της επίσκεψης του υφυπουργού δεν ήταν μόνο επικοινωνιακός, ώστε να δημιουργηθεί η ψευδής εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τις θέσεις των εργαζομένων.

Ως κύριο σκοπό της επίσκεψης, ο συνδικαλιστής κατέδειξε την προσπάθεια αδρανοποίησης δυνάμεων μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, οι οποίες μπορεί να επιλέξουν το δρόμο της αντίδρασης στην αντεργατική κυβερνητική πολιτική, όταν αυτή θα ενταθεί και όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι θα επιλέγουν το δρόμο της αντίστασης.

Ο Γ. Σκιαδιώτης υπογράμμισε ότι μέχρι τώρα το υπουργείο Εργασίας υλοποίησε μια σκληρή αντεργατική πολιτική, η οποία χειροτέρευσε σε πολλά επίπεδα τη θέση του εργαζόμενου και ότι αυτό θα συνεχιστεί.

Δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο ότι ο Λ. Τζιόλας θα κάνει επισκέψεις και σε άλλα Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ