Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ
Κλούβες και υποκρισία στις διεκδικήσεις

Με παρατεταγμένες κλούβες και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, σάν να επρόκειτο για επικίνδυνους κακοποιούς, «υποδέχτηκε» χτες το βράδυ η κυβέρνηση στη Βουλή τους αγωνιζόμενους ανάπηρους, ενώ το πρωί συναινούσε σε γλυκανάλατες συμφωνίες του προέδρου της Βουλής με τη φιλοκυβερνητική ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες

Χτες το πρωί, όπως επέβαλε το πρωτόκολλο της συναινετικής πολιτικής, ο πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης, δέχτηκε την αντιπροσωπεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΣΑΕΑ) και συμφώνησαν για τη συγκρότηση μιας ακόμα επιτροπής. Ομως, χτες το βράδυ, που έφτασαν στη Βουλή οι ανάπηροι οι οποίοι διεκδικούν με αγωνιστικό τρόπο τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες - όπως τελευταία πολιτογραφήθηκαν - βρέθηκαν μπροστά στην ίδια αντιδραστική νοοτροπία απέναντι στις κινητοποιήσεις: Τους υποδέχτηκαν παρατεταγμένες κλούβες και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις σαν να ήταν επικίνδυνοι κακοποιοί.

Αυτό ήταν χτες το σκηνικό της Εθνικής Ημέρας των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στη χώρα μας, που θεσμοθετήθηκε με το νόμο 2430/1996.

Η συγκέντρωση

Τα δικαιώματά τους στη μόρφωση, στη δουλιά, σε ζωή με αξιοπρέπεια, στην επίλυση των προβλημάτων τους, που οξύνονται καθημερινά εξαιτίας της αντιλαϊκής - αντιαναπηρικής πολιτικής της κυβέρνησης, διεκδίκησαν οι ανάπηροι, οι γονείς και κηδεμόνες τους, εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή, με τη μαζική συγκέντρωση που πραγματοποίησαν χθες, Εθνική Ημέρα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, στην πλατεία Κάνιγγος και την πορεία που ακολούθησε στη Βουλή.

Στις 5 χθες το απόγευμα, οι ανάπηροι, οι γονείς και κηδεμόνες, οι εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή και τα ιδρύματα Πρόνοιας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Οργανωτικής Επιτροπής για τον Αγωνιστικό Γιορτασμό της 3ης Δεκέμβρη 2002, συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα των εκδηλώσεων του Συνδικάτου Οικοδόμων και διαδήλωσαν τα αιτήματά τους για ενιαίο δημόσιο σύστημα υπηρεσιών για τους ανάπηρους, ενταγμένο στα πλαίσια μιας ενιαίας δημόσιας καθολικής και υποχρεωτικής Κοινωνικής Ασφάλισης με 100% χρηματοδότηση από το κράτος και τους εργοδότες, δημόσια κέντρα αποκατάστασης, δωρεάν ειδική αγωγή, το δικαίωμά τους στη δουλιά. Διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Παιδεία, στην απασχόληση, διογκώνοντας καθημερινά τα προβλήματα των αναπήρων, συνολικά του ελληνικού λαού. Καυτηρίασαν τη στάση της πλειοψηφίας της ηγεσίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΣΑΕΑ), που όλο το χρόνο παίζει το ρόλο του εταίρου της κυβέρνησης στις αντιλαϊκές επιλογές της και που διάλεξε να γιορτάσει τη χθεσινή μέρα, διοργανώνοντας δεξίωση σε πολυτελές ξενοδοχείο της Αθήνας.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Α. Τζέκης και Ν. Γκατζής. Ο Ν. Γκατζής, χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση, εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των αναπήρων και υπογράμμισε ότι η ικανοποίηση των αναγκών των αναπήρων, συνολικά των εργαζομένων, μπορεί να γίνει μέσα από τον ενιαίο συντονισμένο αγώνα τους για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης.

Στη συνέχεια, οι ανάπηροι, φωνάζοντας συνθήματα: «Οι ανάπηροι δε σκύβουν το κεφάλι, μαζί με το λαό αντίσταση και πάλη», «Δώστε λεφτά για Πρόνοια - Παιδεία κι όχι για φιέστες στα ξενοδοχεία», πορεύτηκαν στη Βουλή.

Η κυβέρνηση, που με την πολιτική της οδηγεί τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους όλο το χρόνο στην περιθωριοποίηση και την εξαθλίωση, τους έδειξε και χθες το «ευαίσθητο κοινωνικό της πρόσωπο», καθώς τους ανάπηρους «υποδέχτηκαν» στη Βουλή τρεις παρατεταγμένες αστυνομικές κλούβες και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, εμποδίζοντάς τους να πλησιάσουν την είσοδο της Βουλής.

Με τον τρόπο αυτό, εξανάγκασαν τους ανάπηρους, ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, που με δυναμισμό επέμειναν στο δικαίωμά τους να διαδηλώσουν μπροστά στη Βουλή, να παραμείνουν για μια ώρα όρθιοι, προκαλώντας την αγανάκτησή τους και τα συνθήματα: «Η τρομοκρατία δε θα περάσει», «Οι ανάπηροι δεν είναι τρομοκράτες».

Τελικά, με την επιμονή τους και την παρέμβαση του Ν. Γκατζή, οι κλούβες αποχώρησαν και οι ανάπηροι διαδήλωσαν για αρκετή ώρα μπροστά στη Βουλή, ενώ αντιπροσωπεία τους παρέδωσε το ψήφισμά τους στα κόμματα. Στη συγκέντρωση των αναπήρων μπροστά στη Βουλή, βρέθηκε και ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Τ. Μαντέλης.

Μια ακόμα επιτροπή

Συζήτηση για τα προβλήματα και τις διακρίσεις των ατόμων με ειδικές ανάγκες θα πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, μετά την αποδοχή της σχετικής πρότασης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΣΑΕΑ), που αποδέχτηκε χθες ο Απ. Κακλαμάνης. Ο πρόεδρος της Βουλής είχε χθες συνάντηση με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με αναπηρίες που έχει αυτοαναγορευτεί σε επίσημο κοινωνικό εταίρο της πολιτείας.

Ο Απ. Κακλαμάνης αποδέχτηκε και την πρόταση για τη δημιουργία Διακομματικής Επιτροπής, προκειμένου να συζητηθούν «υλοποιήσιμες προτάσεις».

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε την ανάγκη λήψης μέτρων «θετικής διάκρισης» για τους ανθρώπους με αναπηρία «ιδιαίτερα στον τομέα της Παιδείας».

Από την πλευρά της ΕΣΑΕΑ, ο πρόεδρός της Γιάννης Βαρδακαστάνης σημείωσε πως «πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων», δηλώνοντας ικανοποιημένος από την αποδοχή των προτάσεων της συνομοσπονδίας για το Κοινοβούλιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι ανάπηροι δε σκύβουν το κεφάλι (2005-12-06 00:00:00.0)
Ευαισθησία μόνο για συνέδρια (2002-10-22 00:00:00.0)
Διάλογος αντί γι' αυξήσεις (2002-06-12 00:00:00.0)
Παραστάσεις και πορεία τη Δευτέρα (2001-12-01 00:00:00.0)
Χαράτσι για τους θώκους τους! (2001-09-11 00:00:00.0)
Σήμερα η συγκέντρωση της ΕΣΑΕΑ (2001-01-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ