Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΣΥΝΕΔΡΙΟ» ΠΝΟ
Αυτός ο συρφετός δεν έχει σχέση με τους ναυτεργάτες!

Σαφές προμήνυμα για τη νέα ακόμα πιο σφοδρή επίθεση, που ετοιμάζει το μαύρο μπλοκ κεφαλαίου και κυβέρνησης σε βάρος και των εργατών της θάλασσας, αποτέλεσαν τα όσα διαδραματίστηκαν κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα του 26ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, ενώ αναδείχτηκε η άμεση και επιτακτική ανάγκη για τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, για το πέρασμα της Ομοσπονδίας στα χέρια των ναυτεργατών. Οι υπάλληλοι των εφοπλιστών και της κυβέρνησης, που πλειοψηφούν στη διοίκηση της Ομοσπονδίας - ελέω βασιλικών διαταγμάτων και του νομοθετικού εξαμβλώματος 330/76 - κυριολεκτικά τα «έδωσαν όλα». Απέδειξαν περίτρανα ότι βρίσκονται σε διατεταγμένη αποστολή. Αλλοίωσαν μέχρι κεραίας τη θέληση των ναυτεργατών! Επιδόθηκαν σε ένα όργιο νοθείας κρύβοντας ακόμα και μητρώα σωματείων για να μην εξακριβωθούν οι ταυτότητες των αντιπροσώπων! Και πρόσφεραν τις πρώτες θέσεις του συνεδρίου στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Ανωμερίτη, σε εφοπλιστές, λιμενικούς και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ! Δηλαδή, σε όλους αυτούς που από κοινού ροκανίζουν όχι μόνον τα εργασιακά δικαιώματα αλλά και την ίδια τη ζωή των ναυτεργατών, σε αυτούς που σακάτεψαν και από πάνω έντυσαν στο χακί τους ναυτεργάτες επειδή απαίτησαν λίγο ψωμί παραπάνω!

Στη μέση δε των... προσκεκλημένων, σαν κερασάκι στην τούρτα, καθόταν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, του οποίου η αποστολή ήταν, εκτός των άλλων, να επιχειρήσει να νομιμοποιήσει με την παρουσία του αυτή την παρωδία, παρά το γεγονός ότι αυτό το συνέδριο, του οποίου το βασικό χαρακτηριστικό είναι η νοθεία, σήμερα θα εκλέξει αντιπροσώπους για τη Συνομοσπονδία! Δηλαδή ο Πολυζωγόπουλος χαιρέτισε ένα συνέδριο του οποίου άλλοι αντιπρόσωποι είναι εκλεγμένοι με το σύστημα της απλής αναλογικής και άλλοι με το καλπονοθευτικό πλειοψηφικό σύστημα. Και επιπλέον, αυτό το έτσι κι αλλιώς νόθο Σώμα υπόκειται και στον περιορισμό του 1/10, σύμφωνα με το άκρως αντιδημοκρατικό καταστατικό της ΠΝΟ, το οποίο περιορίζει τον αριθμό των αντιπροσώπων των μεγάλων ναυτεργατικών Ενώσεων.

Αυτό το νοσηρό σφιχταγκάλιασμα εφοπλιστών, κυβέρνησης και εγκάθετων της ΠΝΟ, που κυριάρχησε στην πρώτη μέρα του συνεδρίου, προδιαγράφει ότι ετοιμάζεται πλέον η τελική έφοδος σε κάθε εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα των ναυτεργατών, ακόμα και στο ίδιο το δικαίωμα στη δουλιά. Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας ήταν ξεκάθαρος: Ενόψει της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ «πρέπει να πάρουμε τις τελικές μας αποφάσεις σε όλα τα θέματα της ανταγωνιστικότητας (σ.σ. δηλαδή της αύξησης των υπερκερδών των εφοπλιστών) μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Επισήμανε ότι μπροστά σε αυτές τις ...προκλήσεις «δεν μπορούμε παρά να πηγαίνουμε με επεξεργασμένες συνολικά λύσεις και συναινέσεις όλων των φορέων της ναυτιλίας», και είπε ότι πιστεύει πως «το συνδικαλιστικό κίνημα έχει σήμερα την ωριμότητα»...

Ο δε Χρ. Πολυζωγόπουλος αισθάνθηκε την εξής ανάγκη: «Να ευχαριστήσω - όπως είπε - δημόσια τον Γ. Ανωμερίτη» για την απόφασή του για τις αυξήσεις - που ούτε σε ψίχουλα δεν αντιστοιχούν - των συντάξεων του ΝΑΤ, χαρακτήρισε το φασιστικό μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης που επέβαλε η κυβέρνηση στους ναυτεργάτες... «παρενέργεια»(!) και εξέφρασε την ευχή «να συνεχιστεί αυτή η δημιουργική συνεργασία με την ΠΝΟ»!

Η μόνη στιγμή στο... συνέδριο που ακούστηκε η φωνή των ναυτεργατών ήταν όταν οι εκπρόσωποι της «Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης» κατήγγειλαν με τον πιο έντονο τρόπο τον εκφυλισμό, τη νοθεία και την παρουσία των εκπροσώπων του κεφαλαίου. Χαρακτηριστικά, ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, πρόεδρος του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε αυτές τις διαδικασίες, αυτό το συνέδριο, που το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η νοθεία, κατ' απαίτηση των εφοπλιστών και των πολιτικών τους εκπροσώπων». Ενώ χαρακτήρισε κεφαλαιώδες ζήτημα να είναι πλέον οι ναυτεργάτες νοικοκύρηδες στα σωματεία τους και όχι οι εκπρόσωποι των εφοπλιστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ