Σάββατο 25 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κανονικά οι Πανελλήνιες Εξετάσεις

Με μεγάλη πλειοψηφία (23-4) η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε συνταγματική τη διάταξη για την κατοχύρωση βαθμολογίας

Με μια απόφαση, που αποτελεί ρεκόρ στα χρονικά του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) δόθηκε τέρμα στην αγωνία των υποψηφίων για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ και οι Πανελλήνιες εξετάσεις θα διεξαχτούν κανονικά σε λίγες μέρες.

Η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με μεγάλη πλειοψηφία, 23 υπέρ και 4 κατά, έκρινε ότι είναι συνταγματική η νομοθετική διάταξη που επιτρέπει στους υποψήφιους για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ να κατοχυρώνουν βαθμολογία σε ένα ή περισσότερα μαθήματα από τις Πανελλήνιες Εξετάσεις της προηγούμενης χρονιάς.

Οπωσδήποτε, ήταν μια απόφαση "σκοπιμότητας" και πρυτάνευσε η λογική να επικρατήσει ήρεμο κλίμα στις εξετάσεις. Υπενθυμίζεται ότι το Στ' Τμήμα του ΣτΕ είχε κρίνει αντισυνταγματική τη διάταξη αυτή, με το σκεπτικό ότι παραβιάζεται η αρχή της ισότητας των υποψηφίων. Η Ολομέλεια του ΣτΕ χτες, με την υπ' αριθμό 2440/96 απόφαση έκρινε ότι η διάταξη για κατοχύρωση μαθημάτων"συνιστά ρύθμιση γενική και αντικειμενική και ως εκ τούτου δεν αντίκειται στην αρχή της ισότητας". Ωστόσο, σε άλλο σημείο της απόφασης αναφέρεται ότι"η τήρηση της αρχής της ισότητας πρέπει να ερευνηθεί σε συνάρτηση με την τριετή δοκιμαστική περίοδο που για λόγους παιδευτικούς θέσπισε ο νομοθέτης και όχι μόνο σε σχέση με το συγκεκριμένο έτος".

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γ. Πανάρετος, δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από αυτήν την εξέλιξη. Επανέλαβε, όμως, ότι είναι στις προτεραιότητες του υπουργείου Παιδείας το νέο σύστημα των εξετάσεων που δε θα επιτρέπει την κατοχύρωση της βαθμολογίας. Διευκρίνισε, τέλος, ότι οι όποιες αλλαγές θα εφαρμοστούν από το 1999.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ