Σάββατο 25 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νίκος Φακιρίδης

Φακιρίδης Ν.

Νομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης

Συντρόφισσες, σύντροφοι

Τα προσυνεδριακά ντοκουμέντα τα ψήφισα, συμφωνώ δε και με την εισήγηση. Εκτίμησή μου είναι ότι τα προσυνεδριακά υλικά και η εισήγηση συνέβαλαν στο ανέβασμα της ποιότητας της πολιτικής σκέψης του Κόμματος. Βελτίωσαν τη θεωρητική του σκέψη. Αποτέλεσαν μια πετυχημένη προσπάθεια προσαρμογής στη συγκεκριμένη πραγματικότητα της χώρας μας, των δεδομένων της κοσμοθεωρίας μας. Του Μαρξισμού - Λενινισμού.

Γράφει στο τελικό σχέδιο προγράμματος και στο κεφάλαιο "Βασικές προγραμματικές κατευθύνσεις και στόχοι πάλης": Υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων γενικότερα. Ποια είναι τα δικαιώματα της μειονότητας της Δυτ. Θράκης και γενικά μιας μειονότητας που χρειάζονται υπεράσπιση; Είναι το δικαίωμα του κάθε μέλους της να εκφράζει ελεύθερα την εθνική και πολιτιστική του ταυτότητα, να διδάσκεται και να χρησιμοποιεί τη μητρική του γλώσσα, να κάνει ελεύθερη χρήση των θρησκευτικών του πεποιθήσεων, των θρησκευτικών του εθίμων. Να μην αποτελεί η εθνική ή η πολιτιστική του ταυτότητα, αιτία αποκλεισμού ή διακρίσεων στη δουλιά, στη μόρφωση, στην ψυχαγωγία, στις συνθήκες διαβίωσης.

Η αστική τάξη της χώρας μας με μοχλό τις κυβερνήσεις της, ελάχιστα από τα παραπάνω σεβάστηκε. Κύρια στα ζητήματα εκπαίδευσης, συνθηκών διαβίωσης και δικαιώματος στη δουλιά. Με τη βοήθεια δε της αστικής τάξης της Τουρκίας κατάφερε να κάνει τον εργαζόμενο της μειονότητας να θεωρεί σαν κυρίαρχό του πρόβλημα το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα την εθνική και πολιτιστική του ταυτότητα, με τις γνωστές συνέπειες.

Συνέπειες που από την άποψη της ταξικής πάλης ήταν πολύ αρνητικές, αφού προκάλεσαν πλήρη αποπροσανατολισμό και διάσπαση της εργατικής τάξης και των εργαζομένων γενικότερα του νομού.

Συνέπειες που, από την άποψη της εξυπηρέτησης των σχεδίων του ιμπεριαλισμού για την περιοχή, εξακολουθούν να βαρύνουν.

Η πρόσφατη εμπειρία από την παρουσίαση προτάσεων του ΣΟ Αν. Μακεδονίας- Θράκης (παιδεία, ιθαγένεια, εκλογή Μουφτή), με την παρουσία της σ. ΓΓ του Κόμματος και την εκλαϊκευσή τους, έδειξε ότι ενώ οι προτάσεις έγιναν γενικά δεκτές με μεγάλη ικανοποίηση, ταυτόχρονα ορισμένοι έβαζαν το ζήτημα, γιατί διαχωρίζουμε τη μειονότητα σε Τούρκους - Πομάκους - Αθίγγανους.

Η απάντησή μας ήταν και διά στόματος της σ. ΓΓ, πως σε ό,τι αφορά την εθνική ταυτότητα ο καθένας είναι αυτό που αισθάνεται. Οχι όμωςκάθε μειονότητα και κράτος.

Νομίζω ότι αυτή η θέση πρέπει να περάσει και στο πρόγραμμα του κόμματος, μαζί με τη θέση ότι παλεύουμε για την πλήρη ισοτιμία των μειονοτήτων που μόνο στο σοσιαλισμό μπορεί να υπάρξει.

Η τέτοια τοποθέτηση του ζητήματος σε συνδυασμό με την πάλη για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων, θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους της μειονότητας να συμμετέχουν μαζικά σ' αυτή την πάλη και γενικότερα στην ταξική πάλη.

Θα βοηθήσει γενικότερα τους εργαζόμενους στην αλληλογνωριμία, στην αλληλοκατανόηση και την απόσπασή τους από τα δίχτυα της αστικής, βαθιά αντιδραστικής και αποπροσανατολιστικής εθνικιστικής προπαγάνδας. Θα δώσει ώθηση στην πάλη για δημιουργία του ΑΑΔ μετώπου. Θα βοηθήσει και θα διευκολύνει την πάλη των κομμουνιστών της ευρύτερης περιοχής. Θα είναι η απάντηση του Κόμματος σ' εκείνους που ζητούν να στηθούν κάλπες, για να εκφράσει η μειονότητα της Δυτ. Θράκης τι εθνική ταυτότητα έχει, τι αισθάνεται ότι είναι. Αλλά και σ' εκείνους (κύκλοι του μεγάλου κεφαλαίου, της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης) που θέλουν στη βάση της διαφορετικότητας να στρέψουν ένα κομμάτι της μειονότητας ενάντια σε άλλο.

Θα είναι απάντηση σε συνδυασμό με άλλα μέτωπα βέβαια και στα σχέδια του ιμπεριαλισμού που καραδοκεί, υποθάλπει και έδειξε ότι ξέρει να αξιοποιεί τέτοιες διαφορές, για να μπορεί να αλλάζει τα σύνορα όπως τον συμφέρει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ