Σάββατο 25 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Διψάει" η Θεσσαλονίκη

Χωρίς νερό μένουν αρκετές περιοχές, ενώ για άλλη μια φορά οι καταναλωτές καλούνται να δώσουν λύση στο πρόβλημα

Στην αναχρονιστική λύση των ντεπόζιτων, στον περιορισμό της οικιακής κατανάλωσης και στην αναζήτηση νερού από ιδιωτικές πηγές, αναζητά άμεσες λύσεις ο Οργανισμός Υδρευσης Θεσσαλονίκης για τα μεγάλα προβλήματα υδροδότησης που αντιμετωπίζει τις τελευταίες μέρες η πόλη. Για πολλές ώρες κάθε μέρα, μεγάλο μέρος της πόλης έχει λίγο νερό, ενώ ιδιαίτερο πρόβλημα υπάρχει σε Επταπύργιο, Συκιές, Πανόραμα και Αγ. Παύλο και στις ανατολικές περιοχές.

Για μια ακόμη φορά ο καταναλωτής εργαζόμενος καλείται να δώσει τη λύση, όπως έγινε και με το κλιμακωτό τιμολόγιο, ενώ για να ξεδιψάσει η πόλη θα πρέπει να περιμένει ένα χρόνο μέχρι να ολοκληρωθούν οι 20 νέες γεωτρήσεις του ΟΥΘ στον Αξιό, τη Χαλάστρα και τη Σίνδο, δυναμικότητας 100 κυβικών την ώρα η καθεμία, και να μπουν σε λειτουργία δύο νέα αντλιοστάσια που θα αυξήσουν τη ροή και την πίεση του νερού. Αμεσα ο ΟΥΘ συνιστά περιορισμό της κατανάλωσης και ορθολογιστική χρήση του νερού και προτρέπει τους καταναλωτές να εγκαταστήσουν ντεπόζιτα για τις ώρες ανάγκης. Οπως ειπώθηκε σε συνέντευξη Τύπου της διοίκησης του Οργανισμού, το πρόβλημα δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί συνολικά μέχρι το 2000, οπότε και υπολογίζεται να ολοκληρωθεί το έργο υδροδότησης από τον Αλιάκμονα.

Το ρεκόρ κατανάλωσης σημειώθηκε στις 9 Μάη με 287.730 κυβικά. Από τις αρχές Μάη η ημερήσια κατανάλωση δεν έπεσε κάτω από 270.000 κυβικά τη μέρα (ρεκόρ σημειώθηκε στις 9 Μάη με 287.730 κυβικά). Χτες ξεπέρασε τα 283.000 κυβικά, ενώ η περσινή αντίστοιχη ήταν 263.600.

Ο ΟΥΘ υποστηρίζει πως το πρόβλημα είναι διαρθρωτικό και όχι αποθεμάτων και οφείλεται στις δυνατότητες του δικτύου. Η ραγδαία ανάπτυξη της πόλης δεν ήταν στους υπολογισμούς του ΟΥΘ πριν 30 χρόνια. Οι απώλειες του δικτύου φτάνουν μέχρι και το 25%, δηλαδή πάνω από 60.000 κ.μ. Παράλληλα, καμία βιομηχανία δε διαθέτει βιολογικό καθαρισμό και σύστημα ανακύκλωσης νερού, με αποτέλεσμα από τα 60.000 κ.μ. που καταναλώνει καθημερινά η βιομηχανική περιοχή ούτε ένα κυβικό μέτρο να μην επαναχρησιμοποιείται. Μόνο η ΕΚΟ καταναλώνει 22.000 κυβικά, ενώ υπάρχουν 7 βυρσοδεψεία που χρησιμοποιούν το καθένα μέχρι και 7.000 κυβικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ