ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Μάη 1996
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Επέτειοι
  • Ο Δήμος ΑΛΙΜΟΥ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, αύριο Κυριακή 26-5-1996 στις 10 π.μ.,τελούν το καθιερωμένο χρονιάτικο μνημόσυνο του αρχηγού του ΕΛΑΣ, στρατηγού ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΑΡΑΦΗ,στην παραλιακή Λεωφόρο Ποσειδώνος στον Αλιμο. Καλούνται οι αντιστασιακοί και οι φίλοι της Αντίστασης να πάρουν μέρος στην εκδήλωση, τιμώντας με την παρουσία τους τη μνήμη του στρατηγού του ΕΛΑΣ.
  • Το Παράρτημα ΧΑΛΚΙΔΑΣ της ΠΕΑΕΑ, αύριο Κυριακή 26-5-96, στις 11 π.μ., τελεί μνημόσυνο για τους 110 αγωνιστές (που ήταν και ανάπηροι του Αλβανικού Μετώπου) εκτελεσμένους από τους Γερμανούς στη Ριτσώνα. Αναχώρηση με πούλμαν από την πλατεία Αγοράς (Χαλκίδα). Τα Κεντρικά Γραφεία συμμετέχοντας στην εκδήλωση δρομολογούν πούλμαν, που αναχωρεί από την πλατεία Κάνιγγος στις 8 π.μ.Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 8225.407 - 3844.853 - 8234.296.
  • To Παράρτημα ΜΕΓΑΡΩΝ της ΠΕΑΕΑ σε πλήρη συνεργασία με το δήμο και τους συγγενείς των εκτελεσμένων τελούν επιμνημόσυνη δέηση, αύριο Κυριακή 26-5-96, στις 11 π.μ.,για τους ΔΕΚΑ πατριώτες που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στις 17-5-1944, στη θέση "Ρέμα της Μπύρας" και για όλους τους Μεγαρίτες πατριώτες που εκτελέστηκαν από το 1941 έως το 1944.
  • Το Παράρτημα ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ (Κιλκίς) και οι συγγενείς των θυμάτων,αύριο Κυριακή 26-5-96, στις 11 π.μ., τελούν επιμνημόσυνη δέηση, για τους 52 αγωνιστές που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στις 25-5-1944.
  • Το Παράρτημα ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ, αύριο Κυριακή 26-5-96 στις 10 π.μ.,στα γραφεία του (Δωδεκανήσου 62), τελεί μνημόσυνο για τους θανόντες αγωνιστές του Παραρτήματος.
Εκδρομές
  • Οι επιζώντες αγωνιστές του 34ου Συντάγματος και τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιούν, αύριο Κυριακή 26-5-96,εκδρομή - προσκύνημα στο 51ο και 60ό χιλιόμετρο της οδού Γραβιάς - Αμφιλοχίας. Αναχώρηση στις 7.30 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες: Μαυρομματαίων 12, τηλ: 8225.407 - 8831.368 - 5445.613.
  • Η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών οργανώνει ημερήσια εκδρομή αύριο Κυριακή 26-5-96 στην Επίδαυρο. Αναχώρηση στις 8.30 π.μ. από τη γωνία Χαλκοκονδύλη και Πατησίων. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6426.672.
  • Το Παράρτημα ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ αύριο Κυριακή 26-5-96 διοργανώνει εκδρομή στη Νάουσα. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ: 225.250.
Αποφάσεις του 7ου Συνεδρίου ΠΕΑΕΑ
  • Οι Νομαρχιακές Επιτροπές Α και Β ΠΕΙΡΑΙΑ της ΠΕΑΕΑ καλούν τις διοικήσεις των Παραρτημάτων τους σε σύσκεψη για την ανάλυση των αποφάσεων του 7ου Συνεδρίου, τη Δευτέρα 27-5-96, στις 6μ.μ.,στην αίθουσα συνελεύσεων (Λυκούργου 10).

Επίσης τα Παραρτήματα:

  • ΙΛΙΟΥ (Λιόσια) την Πέμπτη 30-5-96 στις 6μ.μ.,στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου.
  • ΤΟΥΜΠΑΣ (Θεσ/νίκης) την Πέμπτη 30-5-96 στις 6μ.μ.
Ανακοίνωση ΠΕΕΠΠ

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΠΕΕΠΠ γνωστοποιεί εκδρομικό πρόγραμμα, περιόδου Ιούνη - Οκτώβρη '96, που θα γίνει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, ξεκινώντας από τη διήμερη (8 - 9 Ιούνη) στη Θεσσαλία, περιοχή Κόζακα (λίμνη Μέγδοβα). Ολες οι εκδρομές είναι αφιερωμένες στα 50 χρόνια του ΔΣΕ.

Επίσης, στο πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη διοργανώνεται ταξίδι στην Τασκένδη. Επιθυμίες για ταξίδια σ' άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες να δηλωθούν στα γραφεία της ΠΕΕΠΠ. Πληροφορίες στα γραφεία της Ενωσης (Σωκράτους 79 - 81 3ος) τηλ: 5230.526 - 5230.534.

Μεταθέσεις εκπαιδευτικών

Ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο Παιδείας οι μεταθέσεις 3.416 εκπαιδευτικών από νομό σε νομό σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα μετατίθενται μετά από αίτησή τους 2.641 δάσκαλοι, 359 νηπιαγωγοί, 145 καθηγητές αγγλικών, 249 καθηγητές φυσικής αγωγής και 22 καθηγητές μουσικής.

Ψηφίζουν οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί

Εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ στην Πανελλήνια Ενωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών πραγματοποιούν οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί και των δύο βαθμίδων αύριο από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ στην αίθουσα Γκίνη του Πολυτεχνείου.

Σε ανακοίνωσή της η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Αδιόριστων Εκπαιδευτικών" καλεί τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς να ψηφίσουν μαζικά στις εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, υπερψηφίζοντας το ψηφοδέλτιο της ΔΕΕ.

Τελευταίο μεροκάματο...

Το τελευταίο του μεροκάματο έκανε χτες ο 37χρονος οικοδόμος Γιάννης Γεμελιάδης.Χτες στις 8 π.μ. έπεσε νεκρός χτυπημένος από ηλεκτρικό ρεύμα. Εργαζόταν μαζί με δυο άλλους συναδέλφους του σε τετραώροφη νεοαναγειρόμενη οικοδομή, στη συμβολή των οδών Κωνσταντινούπολης και Γιαννιτσών, στο Χολαργό. Κατέβαζαν από όροφο σε όροφο τετράμετρα σίδερα. Κάποια στιγμή οι συνάδελφοί του, όταν αυτός σταμάτησε να τους δίνει σίδερα, ανέβηκαν να δουν τι συμβαίνει, τον βρήκαν ξαπλωμένο με σοβαρά εγκαύματα από τη μέση και πάνω. Μια σιδερόβεργα είχε ακουμπήσει τα ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ και είχε κολλήσει πάνω στο σώμα του άτυχου εργάτη. Με ένα ξύλο οι συνάδελφοί του άτυχου οικοδόμου απομάκρυναν το σίδερο και ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ, αλλά ήταν πλέον αργά.

Τα ηλεκτροφόρα καλώδια ήταν σε απόσταση τριών μέτρων από την οικοδομή. Σύμφωνα με τους κανονισμούς ασφαλείας, πρέπει να υπάρχουν προστατευτικά μέτρα, που θα περικλείουν τα καλώδια, ώστε να μην είναι δυνατή η επαφή με τους τεχνίτες και τα υλικά που χρησιμοποιούν.

Οπως συνήθως συμβαίνει μετά από τέτοιο δυστύχημα, ο εργολάβος, υπεύθυνος του έργου, Μιχάλης Ζωίτσας, είχε εξαφανιστεί. Το Αστυνομικό Τμήμα Χολαργού έχει εκδώσει σήμα αναζήτησης, ενώ δεν έχουν βρεθεί ούτε ο ιδιοκτήτης, ούτε ο πολιτικός μηχανικός. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το 1995, 108 εργάτες σκοτώθηκαν την ώρα της δουλιάς. Από αυτούς οι 57 ήταν οικοδόμοι.

Ιταλικά φονικά αφρόδικτα στο... Αιγαίο!

Οι Ιταλοί ψαράδες απλώνουν τώρα τα τεράστια φονικά αφρόδικτά τους στο Αιγαίο, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ενωση στέλνει το ελεγκτικό σκάφος "Νόρθερν Ντισάιρ" να εντοπίσει τα παράνομα ιταλικά αφρόδικτα στις ισπανικές Βαλεαρίδες! Αυτό καταγγέλλει η περιβαλλοντική οργάνωση "Γκρίνπις", που επισημαίνει ότι στις 22 Μάη περιπολικό σκάφος του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή κοντά στη νησίδα Φαλκονέρα, δηλαδή στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, δύο ιταλικά αλιευτικά σκάφη να ψαρεύουν χρησιμοποιώντας παρασυρόμενα αφρόδικτα, που απαγορεύονται από τη νομοθεσία.Να σημειωθεί ότι ο ιταλικός στόλος διαθέτει επίσημα περισσότερα από 600 σκάφη που χρησιμοποιούν παρασυρόμενα αφρόδικτα με μέσο μήκος 12,5 χιλιόμετρα, πέντε φορές μεγαλύτερα από το ανώτατο επιτρεπόμενο.

Κάθε χρόνο - τονίζει η "Γκρίνπις" - περισσότερα από 10.000 δελφίνια και μαζί τους χιλιάδες καρχαρίες, θαλάσσιες χελώνες, θαλασσοπούλια και τεράστιες ποσότητες ψαριών πετιούνται στη θάλασσα νεκρά, θύματα της ανεξέλεγκτης δράσης των αφρόδικτων, που καθημερινά σχηματίζουν ένα τεράστιο"τείχος θανάτου" που ξεπερνά τα 7.000 χιλιόμετρα.

Η "Γκρίνπις" ζητά την πλήρη και άμεση απαγόρευση των παρασυρόμενων αφρόδικτων και ταυτόχρονα ζητά την υπογραφή διεθνούς συνθήκης και τη δημιουργία σώματος ελεγκτών που θα φροντίζει την εφαρμογή της νομοθεσίας στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου.

Συνέδριο Αναπήρων

Η Εθνική Γενική Συνομοσπονδία Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Ελλάδας πραγματοποιεί το 26ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αναπήρων Θυμάτων Πολέμου και Εθνικής Αντίστασης,στο οποίο μετέχουν 300 εκπρόσωποι 13 Ομοσπονδιών και 152 Σωματείων από όλη τη χώρα, στο θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ (Ιπποκράτους 7). Εναρξη του Συνεδρίου αύριο Κυριακή 26 - 5 - 96 στις 10 πμ και λήξη των εργασιών του, την Τετάρτη 29 - 5 - 96,με αρχαιρεσίες για εκλογή οργάνων της διοίκησης.

Κανονικά οι Πανελλήνιες Εξετάσεις

Με μεγάλη πλειοψηφία (23-4) η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε συνταγματική τη διάταξη για την κατοχύρωση βαθμολογίας

Με μια απόφαση, που αποτελεί ρεκόρ στα χρονικά του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) δόθηκε τέρμα στην αγωνία των υποψηφίων για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ και οι Πανελλήνιες εξετάσεις θα διεξαχτούν κανονικά σε λίγες μέρες.

Η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με μεγάλη πλειοψηφία, 23 υπέρ και 4 κατά, έκρινε ότι είναι συνταγματική η νομοθετική διάταξη που επιτρέπει στους υποψήφιους για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ να κατοχυρώνουν βαθμολογία σε ένα ή περισσότερα μαθήματα από τις Πανελλήνιες Εξετάσεις της προηγούμενης χρονιάς.

Οπωσδήποτε, ήταν μια απόφαση "σκοπιμότητας" και πρυτάνευσε η λογική να επικρατήσει ήρεμο κλίμα στις εξετάσεις. Υπενθυμίζεται ότι το Στ' Τμήμα του ΣτΕ είχε κρίνει αντισυνταγματική τη διάταξη αυτή, με το σκεπτικό ότι παραβιάζεται η αρχή της ισότητας των υποψηφίων. Η Ολομέλεια του ΣτΕ χτες, με την υπ' αριθμό 2440/96 απόφαση έκρινε ότι η διάταξη για κατοχύρωση μαθημάτων"συνιστά ρύθμιση γενική και αντικειμενική και ως εκ τούτου δεν αντίκειται στην αρχή της ισότητας". Ωστόσο, σε άλλο σημείο της απόφασης αναφέρεται ότι"η τήρηση της αρχής της ισότητας πρέπει να ερευνηθεί σε συνάρτηση με την τριετή δοκιμαστική περίοδο που για λόγους παιδευτικούς θέσπισε ο νομοθέτης και όχι μόνο σε σχέση με το συγκεκριμένο έτος".

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γ. Πανάρετος, δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από αυτήν την εξέλιξη. Επανέλαβε, όμως, ότι είναι στις προτεραιότητες του υπουργείου Παιδείας το νέο σύστημα των εξετάσεων που δε θα επιτρέπει την κατοχύρωση της βαθμολογίας. Διευκρίνισε, τέλος, ότι οι όποιες αλλαγές θα εφαρμοστούν από το 1999.

"Κώλυμα" για τους μαθητές νυχτερινών

"Κάποιο νομικό κώλυμα", όπως ισχυρίζεται ο υπουργός Εργασίας Ε. Γιαννόπουλος,τον έκανε να αθετήσει τη δέσμευσή του να ικανοποιήσει το αίτημα των μαθητών των νυχτερινών σχολείων για 30ήμερη άδεια με αποδοχές χωρίς όριο ενσήμων την περίοδο των προαγωγικών εξετάσεων.

Ετσι δικαιολογήθηκε χτες ο υπουργός Εργασίας στους εκπροσώπους των μαθητών των νυχτερινών σχολείων, που συναντήθηκαν μαζί του, περιμένοντας ότι θα τους έδινε την υπουργική απόφαση που θα κατοχύρωνε νομικά το παραπάνω αίτημά τους, όπως τους είχε υποσχεθεί ο ίδιος σε συνάντηση που είχε μαζί τους την περασμένη Τετάρτη.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των μαθητών των νυχτερινών σχολείων δεν είναι διατεθειμένοι να το βάλουν κάτω και για άλλη μια φορά καλούν τους συμμαθητές τους σε εγρήγορση, αφού ο μόνος δρόμος επίλυσης των προβλημάτων της νυχτερινής εκπαίδευσης αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ο αγώνας.

Σήμερα οι εκπρόσωποι των νυχτερινών σχολείων θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στον υπουργό Εργασίας μαζί με εκπρόσωπο της ΓΣΕΕ, στις 10.30 το πρωί, στο κτίριο της ΓΣΕΕ, όπου και θα βρεθεί ο υπουργός για να πάρει μέρος σε εκδήλωση, που θα πραγματοποιείται την ίδια ώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ