ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάη 1996
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στον εισαγγελέα σήμερα ο Σωκράτης Κόκκαλης

Τέλειωσε χτες η κατάθεση του Χριστόφορου Τζανακάκη

Ολοκλήρωσε χτες την κατάθεσή του, στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αναστ. Κανελλόπουλο, ο πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Χριστόφ. Τζανακάκης,στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται, για να διαπιστωθούν τυχόν παρεμβάσεις πολιτικών και άλλων προσώπων, κατά τη διάρκεια της έρευνας του εισαγγελέα Εφετών Γ. Ζορμπά για τα ψηφιακά. Ο Χρ. ΤΖανακάκης είχε διακόψει την κατάθεσή του την προηγούμενη βδομάδα, λόγω κούρασης και ξαφνικής αδιαθεσίας.

Ο ίδιος δε θέλησε να γνωστοποιήσει το περιεχόμενο της κατάθεσής του, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, κατονόμασε συγκεκριμένα πρόσωπα που, όπως είπε, είχαν επιχειρήσει να παρέμβουν στο έργο της Δικαιοσύνης, σχετικά με την ερευνώμενη υπόθεση, όταν αυτός ήταν ακόμα προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών. Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του σε απογευματινή εφημερίδα, είχε αναφέρει το όνομα του επίτιμου προέδρου της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη,καθώς και των Αθ. Σιούλα,εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και Γ. Ζορμπά.Να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι το πόρισμα Ζορμπά είχε διαρρεύσει σε δύο μόνο εφημερίδες και αμέσως μετά ο Κ. Μητσοτάκης και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Βασ. Μαγγίνας, έσπευσαν να ζητήσουν τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών για τα ψηφιακά, την άσκηση ποινικής δίωξης και την ανάθεση των ερευνών σε εφέτη - ειδικό ανακριτή. Ανάλογο ήταν το αίτημα και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος συμφώνησε με την άποψη Ζορμπά. Ομως, ο Χριστόφ. Τζανακάκης έκρινε τα υπάρχοντα στοιχεία ανεπαρκή και διέταξε τη συνέχιση της προκαταρκτικής εξέτασης από τον εισαγγελέα Εφετών Λ. Καράμπελα.Η ενέργειά του αυτή θεωρήθηκε παρελκυστική και επικρίθηκε κυρίως από τα προαναφερθέντα πρόσωπα. Τότε είπε τη φράση: "Αν ανοίξω το στόμα μου, πολλοί θα χάσουν τον ύπνο τους". Σε δυο μέρες συνταξιοδοτήθηκε λόγω ορίου ηλικίας.

"Προκαλώ οποιονδήποτε - είπε ο Χριστόφ. Τζανακάκης χτες στους δημοσιογράφους - να καταθέσει, έστω και ένα στοιχείο, που να δικαιολογούσε τότε τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών. Μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχαν προκύψει τέτοια στοιχεία. Δε γνωρίζω, αν στο μεταξύ υπήρξαν νέα στοιχεία που οδήγησαν στην άσκηση της ποινικής δίωξης". Οσο για την επίμαχη φράση του, για την οποία κλήθηκε να καταθέσει (με εντολή Σιούλα), δήλωσε: "Πιστεύω πως, αν ήταν ηθικοί άνθρωποι, δε θα είχαν παραμείνει ασυγκίνητοι".

Για σήμερα έχει κληθεί να εξεταστεί ως μάρτυρας ο πρόεδρος του ΔΣ της ΙΝΤΡΑΚΟΜ Σωκρ. Κόκκαλης,σχετικά με τις καταγγελίες του ότι κρύβονται ξένα συμφέροντα "πίσω από γνωστούς Ελληνες πολιτικούς, εκδότες και δημοσιογράφους, που κόπτονται για τη διαφάνεια, επαναλαμβάνοντας μονότονα τα περί "διαπλεκομένων συμφερόντων", όταν οι ίδιοι έχουν αθεράπευτα εμπλακεί από καιρό στο πλέον άνομο σύμπλεγμα οικονομικοπολιτικών συναλλαγών, εκβιασμού και αλληλοεξαρτήσεων".

Η ΕΣΚ - ΟΤΕ

Σε προκήρυξή της η ΕΣΚ - ΟΤΕ σχετικά με τα ψηφιακά τονίζει ότι ο άγριος πόλεμος των μεγάλων συμφερόντων, η δημιουργία "νέων τζακιών" και η εξυπηρέτηση των "παλιών" αναπτύχθηκαν σε παράλληλη και αμφίδρομη σχέση με τα εξελισσόμενα πολιτικά παιχνίδια. Συνδυάστηκαν δε, με την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, για ν' ανατρέψουν τον δημόσιο χαρακτήρα του ΟΤΕ, με την άρνησή τους για διακομματικό έλεγχο των μεγάλων προμηθειών, την απόφαση για το κλείσιμο της ΕΛΒΗΛ, και τέλος το ξεπούλημα του ΟΤΕ και την άλωση της αγοράς από ιδιωτικά κερδοσκοπικά κυκλώματα σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων.

Η ΕΣΚ - ΟΤΕ επισημαίνει πως αυτό που απαιτείται σήμερα δεν είναι απλά η παρέμβαση της δικαιοσύνης, αλλά μια άλλη πολιτική που θα αποκαταστήσει το δημόσιο χαρακτήρα του ΟΤΕ, θα χτυπήσει τα κυκλώματα και θα περιφρουρήσει το λαϊκό συμφέρον. Και η προκήρυξη καταλήγει πως, αναγκαίος όρος για να γίνει αυτό είναι η ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων στον συνδικαλισμό και στην πολιτική και η αποφασιστική ενίσχυση εκείνων των δυνάμεων που παλεύουν σε μια τέτοια κατεύθυνση.

"Βαλκανική Τράπεζα Ειδήσεων" στη Θεσσαλονίκη

"Βαλκανική Τράπεζα Ειδήσεων" δημιουργείται στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΜΠΕ) και τη συμμετοχή των εθνικών πρακτορείων ειδήσεων όλων των βαλκανικών χωρών. Αύριο εξ άλλου, ο πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης, θα εγκαινιάσει στη Θεσσαλονίκη τις νέες εγκαταστάσεις του ΜΠΕ. Μια ακόμη πρωτοβουλία του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων αφορά στην ανάπτυξη δικτύου δορυφορικών συνδέσεων όλων των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων με τη Θεσσαλονίκη. Το δίκτυο, εφόσον ενταχθεί στο πρόγραμμα "Δίαυλος", θα χρηματοδοτηθεί από τα κοινοτικά ταμεία.

Πρόσφατα οι διευθυντές των βαλκανικών πρακτορείων ειδήσεων επισκέφθηκαν τις Βρυξέλλες και συναντήθηκαν με εκπροσώπους της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και με Ελληνες ευρωβουλευτές απ' όλα τα κόμματα.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Εφραιμίδης, μετά τη συνάντηση δήλωσε: "Σε μια δύσκολη εποχή όπου κάποια μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να υποδαυλίσουν το μίσος και το πάθος ανάμεσα στους λαούς, προπαγανδίζοντας τον εθνικισμό, το ρατσισμό και την ξενοφοβία, τα εθνικά πρακτορεία ειδήσεων των βαλκανικών χωρών αναπτύσσουν μιαν αξιέπαινη δραστηριότητα που εύχομαι γρήγορα να βρει μιμητές".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ