ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάη 1996
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΟ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Πανελλαδική απεργία αύριο

Για ανθρώπινο ωράριο, συλλογικές συμβάσεις, απόκρουση της μερικής απασχόλησης και του ωρομισθίου

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν, αύριο Τετάρτη, οι εμποροϋπάλληλοι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι. Οι απεργοί της Αθήνας θα συγκεντρωθούν στις 9.30 π.μ. στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων, πίσω από τη Μητρόπολη.

Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και τις υπηρεσίες αγωνίζονται από κοινού ενάντια στη λιτότητα, την επέκταση της μερικής απασχόλησης, το απελευθερωμένο ωράριο και την τραγική επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων. Οι εμποροϋπάλληλοι διαμαρτύρονται ακόμα για τη συνεχιζόμενη κωλυσιεργία, που επιδεικνύουν οι εργοδότες στο ζήτημα της κλαδικής τους σύμβασης, και την απόρριψη έως τώρα όλων των αιτημάτων τους. Από την πλευρά τους, οι ιδιωτικοί παλεύουν, επίσης, για την υπογραφή ικανοποιητικής σύμβασης, την οποία αξίζει να σημειωθεί ότι η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων παρέπεμψε, εν αγνοία τους, στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας!

Κλίμα τρομοκρατίας στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 πμ στο Εργατικό Κέντρο. Στο μεταξύ, οι εργοδότες καλλιεργούν κλίμα τρομοκρατίας. Ειδικά στα πολυκαταστήματα, οι συνδικαλιστές παρεμποδίζονται να μοιράσουν ακόμα και την ενημερωτική ανακοίνωση για την κινητοποίηση και σε αρκετές περιπτώσεις απειλήθηκαν με μηνύσεις, προπηλακίστηκαν ή δέχτηκαν προσβλητικές και προκλητικές επιθέσεις από διευθυντικά στελέχη ή "σεκιουριτάδες". Μάλιστα, συνδικαλιστές της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εξόρμησης, δέχτηκαν επίθεση από... αστυνομικό με πολιτικά, ο οποίος με την απειλή του όπλου (!) τούς ζήτησε τα στοιχεία τους! Ακόμα κι όταν οι συνδικαλιστές τον ενημέρωσαν ποιοι ήταν, συνέχισε να τους απειλεί. Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων καταγγέλλει τέτοιου είδους "τρομοκρατικές ενέργειες από όπου κι αν προέρχονται και καλεί κάθε αρμόδιο να επέμβει, ώστε να σταματήσει η δράση τέτοιων "θερμόαιμων" αστυνομικών".

Σύμφωνα με συνδικαλιστικά στελέχη, πρόκειται για ενορχηστρωμένη και από κοινού μεθοδευμένη προσπάθεια κατατρομοκράτησης των εργαζομένων και καταστολής της κινητοποίησης, γιατί η ίδια αντεργατική συμπεριφορά παρατηρήθηκε ταυτόχρονα σε όλα τα πολυκαταστήματα και μεγάλα εμπορικά καταστήματα του κέντρου της πόλης, ακόμα και σε εκείνα όπου οι εργοδότες μέχρι τώρα κρατούσαν διαλλακτική στάση.

Η στάση τους αυτή έχει να κάνει με τους ίδιους τους στόχους της κινητοποίησης ενάντια στην επιταχυνόμενη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Είναι χαρακτηριστικό πως στα πολυκαταστήματα ΚΟΝΤΙΝΕΝΤ, ΜΑΚΡΟ, ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ, ΓΚΟΝΤΖΕ, "Μαρινόπουλος", "Μπέζας" κλπ., πάνω από 60% των υπαλλήλων απασχολούνται ως ωρομίσθιοι και μερικώς απασχολούμενοι, με ακαθόριστα ωράρια και αποδοχές, χωρίς δικαιώματα!

"Εμείς, παρά την τρομοκρατία της εργοδοσίας, θα συνεχίσουμε την ενημέρωση των συναδέλφων και τους καλούμε να δώσουν δυναμικό "παρών" τόσο στην απεργία, όσο και στη συγκέντρωση - τόνισε στο "Ρ" - ο πρόεδρος των εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Αντώνης Χανίδης.Καταγγέλλουμε το κλίμα τρομοκρατίας και απευθυνόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους καταναλωτές να μην πραγματοποιήσουν αγορές τη μέρα της απεργίας. Απευθυνόμαστε, επίσης, στους μικρομεσαίους εμπόρους, γιατί, με πρόσχημα την εξυπηρέτηση του καταναλωτή, κύρια τα πολυκαταστήματα καταστρατηγούν στοιχειώδη δικαιώματα των υπαλλήλων και δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός στις άλλες επιχειρήσεις, με συνέπειες το κλείσιμο και την απώλεια θέσεων εργασίας".

Ξανά στάσεις στη "Χαλυβουργική"

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στη συρρίκνωση της επιχείρησης, τις απολύσεις και τις προσπάθειες αλλαγής των εργασιακών σχέσεων

Δίωρη στάση εργασίας από τις 10πμ ως τις 12μ πραγματοποιούν, αύριο Τετάρτη, οι εργαζόμενοι της "Χαλυβουργικής",κλιμακώνοντας τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις ενάντια στη συρρίκνωση της επιχείρησης και τη δραστική μείωση προσωπικού. Διεκδικούν, επίσης, την υπογραφή διμερούς συλλογικής σύμβασης με ικανοποιητικές αυξήσεις.

Με το πρόσχημα του μεγάλου εργατικού "κόστους", ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, Π. Αγγελόπουλος,προχώρησε στις 29 Μάρτη στο κλείσιμο της μονάδας των ηλεκτρικών κλιβάνων - της μεγαλύτερης στη χώρα - και στη μείωση κατά 50% της παραγωγής σιδήρου. Οι αποφάσεις αυτές, σύμφωνα με εκτιμήσεις των συνδικαλιστών, ανοίγουν το δρόμο για το οριστικό κλείσιμο της χαλυβουργίας ή τη μετατροπή της σε εμπορική επιχείρηση. Ταυτόχρονα, ο ιδιοκτήτης επέβαλε πρόγραμμα "συναινετικών" (!) απολύσεων, το οποίο, αν και τυπικά έχει λήξει από τις 21 Απρίλη, συνεχίζεται σιωπηρά μέχρι σήμερα. Μέσα από ένα κλίμα έντονης τρομοκρατίας ήδη έχουν εξαναγκαστεί σε παραίτηση πάνω από 200 εργαζόμενοι. Στόχος της εταιρίας - σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της - είναι να φύγουν 250 εργαζόμενοι. Ωστόσο, το γεγονός ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν τους προσφέρεται αντικείμενο εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή παρατηρούνται πολλές κενές θέσεις εργασίας στην παραγωγή, δημιουργεί εύλογες ανησυχίες ότι τελικά η μείωση του προσωπικού θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Με το επιχείρημα "δε μας το επιτρέπουν τα κοινοτικά πλαίσια", η κυβέρνηση, διά του αρμοδίου υπουργείου Ανάπτυξης, αρνήθηκε τις προτάσεις του σωματείου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής χαλυβουργίας. Οι προτάσεις αυτές αφορούν στον περιορισμό των ανεξέλεγκτων εισαγωγών, στον ποιοτικό έλεγχο των εισαγομένων προϊόντων, στη χρησιμοποίηση μέρους εγχώριων χαλυβουργικών προϊόντων στα μεγάλα έργα.

"Διαφωνούμε ριζικά με τη συρρίκνωση της επιχείρησης, την εντατικοποίηση και την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Αγωνιζόμαστε για τον εκσυγχρονισμό και την πλήρη λειτουργία της, για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας", τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του επιχειρησιακού σωματείου.

Το ΙΚΑ κωφεύει

Για τρία χρόνια η Μ. Παπασίκα εργαζόταν σε κατάστημα ρούχων, χωρίς ποτέ να "δυσαρεστήσει" τον εργοδότη της, αλλά αμέσως μόλις "τόλμησε" να διεκδικήσει τους μισθούς που της χρωστούσε η επιχείρηση και τα ένσημα των τριών αυτών χρόνων, απολύθηκε, και μάλιστα χωρίς αποζημίωση!Ομως, σαν να μην έφτανε η απόλυσή της, η εργαζόμενη έχει να αντιμετωπίσει και την κωλυσιεργία του ΙΚΑ, αφού εδώ και τέσσερις μήνες έχει προχωρήσει σε καταγγελία στο παράρτημα του ΙΚΑ στην οδό Δροσοπούλου, διεκδικώντας τα ένσημά της, αλλά η απάντηση που της δίνουν είναι ότι δεν μπορεί να τα πάρει γιατί δε βρίσκουν τον εργοδότη!

Η ίδια καταγγέλλει ότι πέρα από την εισφοροδιαφυγή του εργοδότη, που δεν αντιμετωπίζεται, κινδυνεύει να χάσει και το επίδομα ανεργίας, παρότι έχει καταθέσει όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι πράγματι εργαζόταν για τρία χρόνια στο συγκεκριμένο κατάστημα. Η θέση της ενισχύεται επιπλέον και από τη θετική απόφαση της Επιθεώρησης Εργασίας για την περίπτωσή της, αφού σε τριμερή συνάντηση στις 12 Μάρτη, ο εργοδότης της παραδέχτηκε ότι την απασχολούσε. Μετά από αυτό και η Επιθεώρηση όρισε αποζημίωση ύψους 738.000 δραχμών, τα οποία όμως δεν έχει εισπράξει η απολυμένη εργαζόμενη, αφού δεν κατατέθηκαν ποτέ από τον εργοδότη.

Συγκέντρωση λογιστών σήμερα

Συγκέντρωση διοργανώνουν σήμερα Τρίτη, στις 7.30 το απόγευμα στην αίθουσα της Εργατικής Εστίας, οι Σύλλογοι Λογιστών Αθήνας και Πειραιά.Οι λογιστές καταγγέλλουν την προκλητική στάση της εργοδοσίας για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αρνούνται τις αυξήσεις - κοροϊδία και απαιτούν να αποσυρθεί το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το Λογιστή - Φοροτεχνικό του ΟΕΕ που προωθούν τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Οχι στο ωρομίσθιο, στη μερική απασχόληση και στο απελευθερωμένα ωράρια

ΟΧΙ στο ωρομίσθιο, τη μερική απασχόληση και τα απελευθερωμένα ωράρια, λένε οι εργαζόμενοι στο εμπόριο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ