Τρίτη 28 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ξανά στάσεις στη "Χαλυβουργική"

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στη συρρίκνωση της επιχείρησης, τις απολύσεις και τις προσπάθειες αλλαγής των εργασιακών σχέσεων

Δίωρη στάση εργασίας από τις 10πμ ως τις 12μ πραγματοποιούν, αύριο Τετάρτη, οι εργαζόμενοι της "Χαλυβουργικής",κλιμακώνοντας τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις ενάντια στη συρρίκνωση της επιχείρησης και τη δραστική μείωση προσωπικού. Διεκδικούν, επίσης, την υπογραφή διμερούς συλλογικής σύμβασης με ικανοποιητικές αυξήσεις.

Με το πρόσχημα του μεγάλου εργατικού "κόστους", ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, Π. Αγγελόπουλος,προχώρησε στις 29 Μάρτη στο κλείσιμο της μονάδας των ηλεκτρικών κλιβάνων - της μεγαλύτερης στη χώρα - και στη μείωση κατά 50% της παραγωγής σιδήρου. Οι αποφάσεις αυτές, σύμφωνα με εκτιμήσεις των συνδικαλιστών, ανοίγουν το δρόμο για το οριστικό κλείσιμο της χαλυβουργίας ή τη μετατροπή της σε εμπορική επιχείρηση. Ταυτόχρονα, ο ιδιοκτήτης επέβαλε πρόγραμμα "συναινετικών" (!) απολύσεων, το οποίο, αν και τυπικά έχει λήξει από τις 21 Απρίλη, συνεχίζεται σιωπηρά μέχρι σήμερα. Μέσα από ένα κλίμα έντονης τρομοκρατίας ήδη έχουν εξαναγκαστεί σε παραίτηση πάνω από 200 εργαζόμενοι. Στόχος της εταιρίας - σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της - είναι να φύγουν 250 εργαζόμενοι. Ωστόσο, το γεγονός ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν τους προσφέρεται αντικείμενο εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή παρατηρούνται πολλές κενές θέσεις εργασίας στην παραγωγή, δημιουργεί εύλογες ανησυχίες ότι τελικά η μείωση του προσωπικού θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Με το επιχείρημα "δε μας το επιτρέπουν τα κοινοτικά πλαίσια", η κυβέρνηση, διά του αρμοδίου υπουργείου Ανάπτυξης, αρνήθηκε τις προτάσεις του σωματείου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής χαλυβουργίας. Οι προτάσεις αυτές αφορούν στον περιορισμό των ανεξέλεγκτων εισαγωγών, στον ποιοτικό έλεγχο των εισαγομένων προϊόντων, στη χρησιμοποίηση μέρους εγχώριων χαλυβουργικών προϊόντων στα μεγάλα έργα.

"Διαφωνούμε ριζικά με τη συρρίκνωση της επιχείρησης, την εντατικοποίηση και την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Αγωνιζόμαστε για τον εκσυγχρονισμό και την πλήρη λειτουργία της, για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας", τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του επιχειρησιακού σωματείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ