Τρίτη 28 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αναγκαία η μείωση του χρόνου εργασίας

Η μείωση του χρόνου εργασίας σε ορισμένους κλάδους στη Γερμανία γλίτωσε 1,5 εκατ. εργαζόμενους από την ανεργία, σύμφωνα με τοποθέτηση συνδικαλιστή της IGM, σε συζήτηση στη ΓΣΕΕ

Την επισήμανση ότι η μείωση του ωραρίου εργασίας σε ορισμένους κλάδους στη Γερμανία γλίτωσε από την ανεργία 1,5 εκατ. εργαζόμενους, έκανε ο Βάλτερ Ρίστερ,αντιπρόεδρος της IGM, της Γερμανικής Ομοσπονδίας Εργατών Μετάλλου,μιλώντας σε συζήτηση που οργάνωσε η ΓΣΕΕ το περασμένο Σάββατο στην έδρα της, με θέμα "Διατήρηση του κράτους πρόνοιας, μείωση του χρόνου εργασίας και οι επιπτώσεις στην απασχόληση".

Αντίθετα, ο υπουργός Εργασίας Ε. Γιαννόπουλος,που συμμετείχε στη συζήτηση, στάθηκε αρνητικά απέναντι στο αίτημα για γενική μείωση του χρόνου εργασίας στη χώρα μας, συνδέοντας την όποια εφαρμογή της με την ταυτόχρονη ισχύ της σε όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης... Το πολύ πολύ σημείωσε ότι κάποια μείωση του χρόνου εργασίας μπορεί να γίνει σε ορισμένες ΔΕΚΟ...

Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων που γίνονται αυτή την περίοδο στη Γερμανία, οι οποίοι αντιδρούν στη συρρίκνωση του "κράτους πρόνοιας" και στα μέτρα - φωτιά που προωθεί ο Χ. Κολ,ο Γερμανός συνδικαλιστής είπε ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα οξυμένη. Τόνισε επίσης: "Εχουμε κοινωνικές εντάσεις, που ενδεχομένως θα μας οδηγήσουν σε μια άλλη φάση αντιπαράθεσης. Μιας αντιπαράθεσης, που δεν την έχουμε γνωρίσει ακόμα στη Γερμανία".

Ειδικότερα για τη μείωση του χρόνου εργασίας, ανέφερε ότι το αίτημα πρωτοδιατυπώθηκε το 1978, ενώ το 1983, που διεκδικήθηκε ακόμα πιο έντονα το αίτημα για 35ωρο χωρίς μείωση αποδοχών,χαρακτηρίστηκε "ανόητο" από τους βιομηχάνους και τη γερμανική κυβέρνηση. Ο αντιπρόεδρος της IGM υπογράμμισε ότι "είμαστε υπέρμαχοι της μείωσης του ωραρίου εργασίας και χωρίς αυτή τη μείωση, θα είχαμε 1,5 εκατ. περισσότερους άνεργους στη Γερμανία σήμερα". Σχετικά με τα επιχειρήματα ενάντια στο 35ωρο, ο Γερμανός συνδικαλιστής τόνισε ότι "σε κάθε συζήτηση, σε κάθε διαπραγμάτευση, η αντίθετη πλευρά μιλάει για τις αποδοχές".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πρωτόπαππας αναφέρθηκε ανάμεσα στα άλλα και στην πανευρωπαϊκή διάσταση των προσπαθειών για τη μείωση του χρόνου εργασίας, προσπάθεια που - όπως είπε - πρέπει να συνοδευτεί από την έκφραση αλληλεγγύης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ