Τρίτη 28 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΑΜΒΑΚΟΥΡΓΙΑ ΒΟΛΟΥ
Σε εκκαθάριση και πλειστηριασμό!

Υποθηκευμένες ακόμα και οι αποζημιώσεις των εργαζομένων

Σε εκκαθάριση και πλειστηριασμό οδηγείται η "Βαμβακουργία Βόλου"!Με κοινή τους αίτηση, που - σύμφωνα με πληροφορίες - κατατέθηκε χτες στο Εφετείο Λάρισας, οι πιστώτριες τράπεζες ζητούν την ένταξη της επιχείρησης στο καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης του Ν. 2000/91. Την ίδια στιγμή οι 550 εργαζόμενοι και τα δικαιώματά τους βρίσκονται στην κυριολεξία στον "αέρα". Χρησιμοποιώντας ως εκβιαστικό μέσο τους εργαζόμενους, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, Κ. Μπακάλης,είχε επιτύχει να παίρνει τα τελευταία χρόνια συνεχείς δανειοδοτήσεις από τις κρατικές τράπεζες. Χρήματα που "λάδωναν" μόνο τις τσέπες του, όχι όμως και τις μηχανές του εργοστασίου, που σιώπησαν οριστικά πριν λίγο καιρό. Για παράδειγμα πέρσι είχε δανειοδοτηθεί εκ νέου με 1,4 δισ. δραχμές, ενώ ταυτόχρονα το προσωπικό είχε μειωθεί από 700 άτομα στα 550. Το εργοστάσιο λειτούργησε υποτυπωδώς, για να περιέλθει σε νέο οικονομικό αδιέξοδο στις αρχές του χρόνου, οπότε δανειοδοτήθηκε και πάλι με 102 εκατ. δραχμές.

Τελικά "θύματα" της προνομιακής μεταχείρισης της εργοδοσίας αναδεικνύονται οι εργαζόμενοι. Με τροπολογία, που προώθησε η κυβέρνηση και ψηφίστηκε απ' τη Βουλή τον Απρίλη, επιτράπηκε η νέα δανειοδότηση της επιχείρησης, προκειμένου να πάρουν οι εργαζόμενοι μέρος των δεδουλευμένων τους. Ωστόσο, ταυτόχρονα "υποθηκεύτηκαν" οι συνολικές διεκδικήσεις τους (αποζημιώσεις, δεδουλευμένα και άλλες απολαβές). Ετσι - με βάση την τροπολογία - οι κρατικές τράπεζες, σε περίπτωση πλειστηριασμού ή πτώχευσης, αποκτούν κατ' εξαίρεση προτεραιότητα πληρωμής, πριν δηλαδή απ' τους εργαζόμενους!

Στην προώθηση της διαδικασίας της εκκαθάρισης, προκειμένου να ξεπουληθεί, σημαντικό ρόλο έπαιξε το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από γνωστό κλωστοβιομήχανο. Πρόκειται - σύμφωνα με πληροφορίες - για επιχειρηματία που μόλις τα τελευταία χρόνια έχει δραστηριοποιηθεί στον κλάδο και στον οποίο έχουν δοθεί επίσης χαριστικά δυο επιχειρήσεις που λειτουργούσαν υπό τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ