ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάη 1996
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Συντονίζουν το "βήμα" τους

Οργανώνουν κοινή συγκέντρωση για την προώθηση των προβλημάτων των μεταλλεργατών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 6 του Ιούνη, στις 6.30 μμ, στο Εργατικό Κέντρο της Αθήνας και στη συνέχεια πορεία στο υπουργείο Εργασίας συνδιοργανώνουν σωματεία εργατών μετάλλου από την Αθήνα και τον Πειραιά,διεκδικώντας λύσεις στα σοβαρά ασφαλιστικά και εργασιακά προβλήματα του κλάδου. "Μοναδική διέξοδος είναι η αντίσταση και η οργανωμένη πάλη", τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση τα σωματεία και καλούν τους μεταλλεργάτες να δώσουν μαχητικό παρών στη συγκέντρωση.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η απόφαση των σωματείων για συντονισμό της πάλης και κοινή δράση κρίθηκε αναγκαία, αφ' ενός "γιατί απέναντι στα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα που μας απασχολούν, όπως ασφαλιστικό, ΙΚΑ, Ταμείο Μετάλλου, Συλλογικές Συμβάσεις, ανεργία κλπ., αντιμετωπίζουμε την προκλητική αδιαλλαξία της κυβέρνησης, που συνεχίζει την πολιτική σκληρής λιτότητας και αυταρχισμού, αλλά και την αισχρή στάση των βιομηχάνων στο μέταλλο, που συνεταιρικά με την κυβέρνηση προωθούν τις αντεργατικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της "Λευκής Βίβλου", καταστρατηγώντας βασικά μας δικαιώματα". Αφ' ετέρου, γιατί "διαπιστώνουμε πως η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας μας έχει γυρίσει την πλάτη στα προβλήματα και σε συνεργασία με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αρκούνται σε μια φιλοκυβερνητική τακτική, λένε "ναι" στις απαιτήσεις των βιομηχάνων".

Τα σωματεία διεκδικούν: Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και σταμάτημα των καθημερινών ανατιμήσεων και της ακρίβειας. Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για να μη διαλυθεί η Κοινωνική Ασφάλιση, το ΙΚΑ και το Ταμείο Μετάλλου, καθώς και να χτυπηθεί η εισφοροκλοπή. Μέτρα για τη διαβίωση των ανέργων και την αντιμετώπιση της ανεργίας και να σταματήσει η αποβιομηχάνιση και το ξεπούλημα παραγωγικών μονάδων. Οχι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που καταργεί τα επιδόματα ανεργίας και χαρίζει τα χρήματα του ΟΑΕΔ στους εργοδότες. Ουσιαστικά μέτρα για την προώθηση κλαδικών πολιτικών και την ενίσχυση της παραγωγικής δραστηριότητας στο μέταλλο.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Στο έλεος εργολαβικών συμφερόντων

Η "Εργοστασιακή Επιτροπή" καταγγέλλει ότι αρκετές εργασίες του Ναυπηγείου έχουν καταληφθεί από τους εργολάβους, ενώ η επιχείρηση αποδιοργανώνεται

Η πλήρης αποδιοργάνωση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά,η άλωσή τους από τα διάφορα εργολαβικά συμφέροντα και η επικείμενη παράδοσή τους, με αποικιοκρατικούς όρους, στον ιδιώτη μάνατζμεντ, είναι τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της τυχάρπαστης λύσης του 51% - 49%, τονίζει σε ανακοίνωσή της η "Εργοστασιακή Επιτροπή".

Οπως σημειώνει η παράταξη, την ίδια ώρα που τα Ναυπηγεία συρρικνώνονται και αποδυναμώνονται από ειδικευμένο προσωπικό, οι εργολάβοι έχουν αλώσει το χώρο. Ετσι, "στη Νο 5 δεξαμενή στην αριστερή προβλήτα έχει γίνει "κατάληψη" από τους εργολάβους: MUNLNAN, Καρακαντάς, Ηφαιστος. Στη δεξιά προβλήτα οι εργολάβοι δουλεύουν στα σκουπίδια, στην αμμοβολή και το σκαπ. Τους έχουν παραχωρηθεί διάφοροι χώροι για κοντέινερ, γραφεία κ.ά. ενώ έχουν περιφράξει ακόμα και χώρους γύρω απ' τη δεξαμενή 5. Ταυτόχρονα, οι προτάσεις που υπάρχουν είναι και στον τομέα της καθαριότητας, όλα να τα αναλάβουν οι εργολάβοι με συνεργεία ή με κεφαλιάτικα".

Η "Εργοστασιακή Επιτροπή" επισημαίνει, επίσης, ότι οι εργολάβοι εκμεταλλεύονται εργαζόμενους χωρίς ασφάλιση και πως ενώ οι φήμες οργιάζουν για μίζες, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ που έχουν την πλειοψηφία στο ΔΣ του Σωματείου "δεν έβγαλαν άχνα για τα εργολαβικά συμφέροντα και απέρριψαν τις συγκεκριμένες προτάσεις διαφάνειας και ελέγχου που πρότεινε η "Εργοστασιακή Επιτροπή"". Ακόμα σημειώνεται ότι μέσα στο γενικότερο κλίμα συρρίκνωσης, τα Ναυπηγεία κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς γιατρούς και ιατρείο.

Οσον αφορά την επιλογή της αγγλικής εταιρίας VSEL - χαρακτηρίζεται μάλιστα σαν "αρπακτικό" - με την οποία συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για να αναλάβει τη διαχείριση των Ναυπηγείων, η ΕΕ απευθύνει το ερώτημα στα στελέχη των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στο ΔΣ της εταιρίας: "Τι άλλαξε απ' αυτό που ονόμαζαν "προτάσεις αποικιοκρατίας" για να δεχτούν την VSEL, όταν μάλιστα - όπως γράφτηκε στον Τύπο - η ετήσια αμοιβή της θα είναι 300 - 400 εκατ. δρχ., θα έχει ποσοστά επί του τζίρου και δεν αναλαμβάνει καμιά δέσμευση για την προοπτική του Ναυπηγείου, ούτε καν αναγνωρίζει τη συμφωνία ΕΤΒΑ - πλειοψηφίας;".

Η Εργοστασιακή τονίζει ότι τελικός στόχος του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τον οποίο υπηρετούν πειθήνια κυβέρνηση και συνδικαλιστές της πλειοψηφίας, είναι αργά ή γρήγορα τα Ναυπηγεία να παραδοθούν άνευ όρων στα νύχια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Και καταλήγει ότι η μόνη λύση προόδου και ανάπτυξης είναι Ναυπηγείο 100% στο δημόσιο και ενιαίος φορέας ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας.

Ναυτικό ατύχημα

Ενας νεκρός και δυο τραυματίες από έκρηξη στο δεξαμενόπλοιο "Αγ. Νικόλαος"

Ενας ναυτικός νεκρός και δυο τραυματίες,είναι ο τραγικός απολογισμός από την έκρηξη που σημειώθηκε χτες το πρωί στο μηχανοστάσιο του δεξαμενόπλοιου "Αγ. Νικόλαος" στο λιμάνι της Λαβέρα στη Γαλλία. Από την έκρηξη, σκοτώθηκε ο Α μηχανικός Θ. Πετράς 46 ετών, ενώ τραυματίστηκαν ο Μ. Κατσαρέας, ναύτης 42 ετών και ο Β μηχανικός Χ. Μαριδάκης 47 ετών, ο οποίος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Η πλοιοκτήτρια εταιρία είναι η "Αγ. Νικόλαος ΝΕ".

Η έκρηξη, που σημειώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, έγινε στις 5.40 τοπική ώρα Γαλλίας, αφού το δεξαμενόπλοιο είχε τελειώσει τη φόρτωση 400 τόνων καυσίμων αεροπλάνου και είχε προορισμό το Πορτ Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι: Ι. Κασιμάτης πλοίαρχος, Ι. Χαρδαλιάς υποπλοίαρχος, Δ. Δεντούρης ναύτης, Α. Θάνος ναύτης και Α. Βαφειάδης βοηθός μάγειρα είναι καλά στην υγεία τους. Για τη διαλεύκανση των αιτιών και συνθηκών, κάτω από τις οποίες συνέβη το ατύχημα, διεξάγει προανάκριση ο προξενικός λιμενάρχης Μασσαλίας, αντιπλοίαρχος Λιμενικού Σώματος, Γ. Κουμανάκος.

Εκδρομές από την Εργατική Εστία

Από τις 2 του Ιούνη αρχίζει το εκδρομικό πρόγραμμα της Εργατικής Εστίας για το Νομό Αττικής,το οποίο περιλαμβάνει χερσαίες - θαλάσσιες εκδρομές και κρουαζιέρες σε νησιά του Ιονίου, του Αιγαίου, την Κρήτη και την Κύπρο.

Το χερσαίο εκδρομικό πρόγραμμα περιλαμβάνει εφταήμερες, πενθήμερες και τετραήμερες εκδρομές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και θα διαρκέσει μέχρι τις 22 του Σεπτέμβρη,καλύπτοντας 25.600 εκδρομείς - δικαιούχους. Τα εισιτήρια θα διανέμονται κάθε Δευτέρα από τα γραφεία του οργανισμού μέχρι να εξαντληθούν. Από το κέντρο διανομής Αγ. Μάρκου 11 θα διανέμονται μόνο εισιτήρια θαλάσσιων εκδρομών για Κρήτη, Χίο, Σάμο, Μυτιλήνη.Ειδικά για την πρώτη εκδρομή η διανομή θα γίνει σήμερα Τετάρτη 29 του Μάη.

Το θαλάσσιο εκδρομικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μονοήμερες και τριήμερες εκδρομές σε νησιά του Αργοσαρωνικού και τις Κυκλάδες. Το πρόγραμμα αρχίζει στις 26 του Ιούνη και τελειώνει στις 31 του Οκτώβρη.

Παμπατραϊκό συλλαλητήριο αύριο

Ενάντια στην ανεργία και στην αποβιομηχάνιση. Σε μαζική συμμετοχή καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων

Παμπατραϊκό, πανεργατικό συλλαλητήριο ενάντια στην αποβιομηχάνιση και την ανεργία που έχει ξεπεράσει το 30% στην περιοχή, πραγματοποιείται - με απόφαση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας - αύριο Πέμπτη στις 7 το απόγευμα μπροστά στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου. "Η Πάτρα δεν αντέχει άλλη ανεργία", τονίζει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και καλεί τους εργαζόμενους και τους άνεργους να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Συντονιστικής, οι τελευταίες εξελίξεις με το κλείσιμο της επιχείρησης "ΜΑΝΟΥΣΟΣ" και τη μεταφορά της στη Βουλγαρία, οι συνεχιζόμενες απολύσεις στο εργοστάσιο "ΣΑΚΑΛΙΔΗΣ" δημιουργούν νέες στρατιές ανέργων, δίπλα στους απολυμένους της "Πειραϊκής - Πατραϊκής",του Λαδόπολου κ.ά. Η ανεργία ξεπέρασε το 30% και αυτό παρά την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την πλήρη ανάπτυξη όλων των μορφών μερικής απασχόλησης. Επίσης υπογραμμίζονται οι μεγάλες ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων, όπως και όλων των κομμάτων που από κοινού ψήφισαν και υλοποιούν τη γνωστή συμφωνία του Μάαστριχτ και που "όλοι μαζί, ως πιστοί υπηρέτες των πολυεθνικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ντόπιου κεφαλαίου, προωθούν και χρηματοδοτούν τη μεταφορά των επιχειρήσεων στις γειτονικές χώρες, βαφτίζοντας επιθετική πολιτική διείσδυσης την αποβιομηχάνιση της πόλης και της περιοχής".

Η Συντονιστική καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για: Εργοστάσια ανοιχτά - δουλιά στους εργάτες. Παραγωγική βιομηχανική ανασυγκρότηση, με κλαδικές πολιτικές στήριξης και προστασίας των παραδοσιακών κλάδων. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού και επιδότηση για όσο χρόνο είναι άνεργοι. Τριανταπεντάωρο - 7ωρο - 5νθήμερο. Επαναλειτουργία της "Πειραϊκής - Πατραϊκής" και του Λαδόπουλου στα πλαίσια του ΟΑΕ με ευθύνη του δημοσίου.

Στάση σήμερα στη "Χαλυβουργική"

Δίωρη στάση εργασίας, από τις 10 π.μ. ως τις 12 μ., πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι της "Χαλυβουργικής",κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στη συρρίκνωση της επιχείρησης - ήδη με απόφαση της εταιρίας έχει κλείσει η μονάδα ηλεκτρικών κλιβάνων και μειώθηκε κατά 50% η παραγωγή σιδήρου - και στη δραστική μείωση του προσωπικού. Επίσης διεκδικούν την υπογραφή διμερούς συλλογικής σύμβασης εργασίας, με ικανοποιητικές αυξήσεις.

Σκοτώθηκε οικοδόμος

Σφοδρή καταγγελία από την Ομοσπονδία Οικοδόμων

Τραγικό θάνατο βρήκε χτες το πρωί, κατά την ώρα της εργασίας του, ο οικοδόμος Αθανάσιος Νικολάου,40 ετών, κάτοικος Χαϊδαρίου. Ο άτυχος εργάτης - μαρμαράς στην ειδικότητα - εργαζόταν σε ανεγειρόμενο κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου του Εφετείου Αθηνών, όταν, γύρω στις 10.30 το πρωί, έπεσε από σκαλωσιά, βρίσκοντας ακαριαίο θάνατο.

Με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Οικοδόμων επισημαίνει πως "άλλη μια οικογένεια ντύθηκε στα μαύρα, εξαιτίας της ασύδοτης δράσης της εργοδοσίας" και καταγγέλλει σαν "ηθικό αυτουργό για την απώλεια του συναδέλφου, όπως και εκατοντάδων άλλων", τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, που δεν παίρνουν κανένα μέτρο για την τήρηση "έστω και αυτού του κολοβού νόμου για την προστασία των εργαζομένων".

Οπως επισημαίνει, η αφαίρεση ελέγχου και καθοδήγησης των Επιθεωρήσεων Εργασίας από το υπουργείο Εργασίας επιδείνωσε περαιτέρω την ήδη απαράδεκτη κατάσταση και σημειώνει πως "το ότι ολόκληρη νομαρχία διαθέτει έναν οδηγό για την κάλυψη της μεταφοράς των Επιτροπών Ελέγχου μαρτυρά την ανευθυνότητα της κυβέρνησης". Τέλος, τονίζει ότι "είναι καιρός να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της ζωής των εργαζομένων" και δηλώνει ότι δε θα συμμετέχει πλέον στις Επιτροπές Ελέγχου, "γιατί δε δεχόμαστε να γίνουμε συνένοχοι των όποιων άθλιων και ανεύθυνων".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ