Τετάρτη 29 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Στο έλεος εργολαβικών συμφερόντων

Η "Εργοστασιακή Επιτροπή" καταγγέλλει ότι αρκετές εργασίες του Ναυπηγείου έχουν καταληφθεί από τους εργολάβους, ενώ η επιχείρηση αποδιοργανώνεται

Η πλήρης αποδιοργάνωση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά,η άλωσή τους από τα διάφορα εργολαβικά συμφέροντα και η επικείμενη παράδοσή τους, με αποικιοκρατικούς όρους, στον ιδιώτη μάνατζμεντ, είναι τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της τυχάρπαστης λύσης του 51% - 49%, τονίζει σε ανακοίνωσή της η "Εργοστασιακή Επιτροπή".

Οπως σημειώνει η παράταξη, την ίδια ώρα που τα Ναυπηγεία συρρικνώνονται και αποδυναμώνονται από ειδικευμένο προσωπικό, οι εργολάβοι έχουν αλώσει το χώρο. Ετσι, "στη Νο 5 δεξαμενή στην αριστερή προβλήτα έχει γίνει "κατάληψη" από τους εργολάβους: MUNLNAN, Καρακαντάς, Ηφαιστος. Στη δεξιά προβλήτα οι εργολάβοι δουλεύουν στα σκουπίδια, στην αμμοβολή και το σκαπ. Τους έχουν παραχωρηθεί διάφοροι χώροι για κοντέινερ, γραφεία κ.ά. ενώ έχουν περιφράξει ακόμα και χώρους γύρω απ' τη δεξαμενή 5. Ταυτόχρονα, οι προτάσεις που υπάρχουν είναι και στον τομέα της καθαριότητας, όλα να τα αναλάβουν οι εργολάβοι με συνεργεία ή με κεφαλιάτικα".

Η "Εργοστασιακή Επιτροπή" επισημαίνει, επίσης, ότι οι εργολάβοι εκμεταλλεύονται εργαζόμενους χωρίς ασφάλιση και πως ενώ οι φήμες οργιάζουν για μίζες, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ που έχουν την πλειοψηφία στο ΔΣ του Σωματείου "δεν έβγαλαν άχνα για τα εργολαβικά συμφέροντα και απέρριψαν τις συγκεκριμένες προτάσεις διαφάνειας και ελέγχου που πρότεινε η "Εργοστασιακή Επιτροπή"". Ακόμα σημειώνεται ότι μέσα στο γενικότερο κλίμα συρρίκνωσης, τα Ναυπηγεία κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς γιατρούς και ιατρείο.

Οσον αφορά την επιλογή της αγγλικής εταιρίας VSEL - χαρακτηρίζεται μάλιστα σαν "αρπακτικό" - με την οποία συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για να αναλάβει τη διαχείριση των Ναυπηγείων, η ΕΕ απευθύνει το ερώτημα στα στελέχη των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στο ΔΣ της εταιρίας: "Τι άλλαξε απ' αυτό που ονόμαζαν "προτάσεις αποικιοκρατίας" για να δεχτούν την VSEL, όταν μάλιστα - όπως γράφτηκε στον Τύπο - η ετήσια αμοιβή της θα είναι 300 - 400 εκατ. δρχ., θα έχει ποσοστά επί του τζίρου και δεν αναλαμβάνει καμιά δέσμευση για την προοπτική του Ναυπηγείου, ούτε καν αναγνωρίζει τη συμφωνία ΕΤΒΑ - πλειοψηφίας;".

Η Εργοστασιακή τονίζει ότι τελικός στόχος του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τον οποίο υπηρετούν πειθήνια κυβέρνηση και συνδικαλιστές της πλειοψηφίας, είναι αργά ή γρήγορα τα Ναυπηγεία να παραδοθούν άνευ όρων στα νύχια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Και καταλήγει ότι η μόνη λύση προόδου και ανάπτυξης είναι Ναυπηγείο 100% στο δημόσιο και ενιαίος φορέας ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ