ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάη 1996
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το λαϊκό συμφέρον

Οταν πριν λίγες μόνο μέρες ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ διαβεβαίωνε έναν προς έναν τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, στη διάρκεια συναντήσεων, που ο ίδιος ζήτησε να γίνουν, ότι τελεσίδικα πλέον στις 25 του Μάη θα καταθέσει στα νομαρχιακά συμβούλια τα πορίσματα των επιστημονικών επιτροπών για τις χωροθετήσεις των τριών Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ), από μια πρώτη ματιά κανείς δεν είχε λόγο να αμφισβητήσει εκ των προτέρων μια τέτοιου τύπου επίσημη διαβεβαίωση. Οταν, στις ίδιες συναντήσεις, ο υπουργός διακήρυσσε ότι η κυβέρνηση στηρίζει ανεπιφύλακτα τον επιστημονικό σχεδιασμό του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων και παρέθετε αναλυτικά τα δισ. που "θα" διατεθούν για αυτό το σκοπό, επίσης κανείς δεν είχε λόγο να αμφιβάλλει εκ των προτέρων ότι έτσι είναι τα πράγματα. Κι όμως η κυβέρνηση απέδειξε και πάλι, μέσα σε λίγες μόνο μέρες, ότι δε διαθέτει ούτε καν αυτό, που ο λαός μας λέει "μπέσα". Και μόνο για αυτό το λόγο νιώθει κανείς την ανάγκη να πει πως έχουν δίκιο οι κάτοικοι του Αυλώνα, που ξεσηκώνονται όχι γιατί - όπως προβοκατόρικα μεταδίδουν ορισμένα μέσα ενημέρωσης - "δε θέλουν χωματερή στην αυλή τους", αλλά γιατί από τη συσσωρευμένη εμπειρία τους μπορούν πλέον να διακρίνουν ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να λύσει το πρόβλημα, με βάση επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες, που όμως θίγουν συγκεκριμένα οικοπεδικά συμφέροντα, αλλά να ξεμπερδεύει με το πρόβλημα, είτε παραπέμποντας τη λύση του στις ελληνικές καλένδες, είτε, αν τα πράγματα στριμώξουν κι άλλο, πετώντας μια ΟΕΔΑ εκεί, όπου θεωρεί πως βρίσκεται ο αδύνατος (οικονομικά και πολιτικά) κρίκος, δηλαδή στον Αυλώνα.

Οι χτεσινές και προχτεσινές εξελίξεις έδωσαν ένα ακόμα δίκιο σε όσους χρόνια τώρα διακηρύσσουν πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση επιβάλλεται να επιμένει στην αυστηρή τήρηση ενός επιστημονικού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων και του χρονοδιαγράμματος, που συνεπάγεται αυτός, γιατί κάθε παρέκκλιση, κάθε καθυστέρηση δε σημαίνει απλά παραπομπή της λύσης κάπου στο μέλλον, αλλά έχει και άμεσες εξαιρετικά επικίνδυνες επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων. Ταυτόχρονα, αυτές οι εξελίξεις δικαίωσαν την εκτίμηση ότι όσο το πρόβλημα "διαχείριση απορριμμάτων" δεν αντιμετωπίζεται στα πλαίσια ενός εθνικού σχεδιασμού με τις ειδικές προσαρμογές - που από αυτόν απορρέουν - σε επίπεδο περιφέρειας, όσο διάφορα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα θα αφήνονται, να καθορίζουν κατά περιοχή τη "λύση", τόσο και πραγματική διαχείριση απορριμμάτων δε θα υπάρχει και η κατάσταση θα γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη.

Ο εθνικός σχεδιασμός, βέβαια, απαιτεί κυρίως πολιτική βούληση. Και τέτοια η κυβέρνηση απέδειξε ξανά αυτές τις μέρες ότι δε διαθέτει. Αντίθετα, με τη μέθοδο των "διαρροών" φαίνεται να προτάσσει επιλογές, που, εκτός από διαιώνιση του προβλήματος και αποπροσανατολισμό του λαού, βοηθούν, βέβαια, την ίδια να μην αναλάβει τις ευθύνες της, να μη συγκρουστεί με συμφέροντα, με τα οποία και ενόψει πιθανής εκλογικής αναμέτρησης δε θέλει να συγκρουστεί. Μια τέτοια τακτική δεν έχει καμιά σχέση με εξυπηρέτηση λαϊκών συμφερόντων και από αυτήν την άποψη είναι επίσης συμφέρον για τις διάφορες ομάδες του πληθυσμού, που σήμερα εμφανίζονται σε αντιπαράθεση, να δουν το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση, να δουν τον πραγματικό εχθρό και από κοινού να απαιτήσουν την εφαρμογή, εδώ και τώρα, των μόνων επιστημονικά τεκμηριωμένων λύσεων που υπάρχουν και οι οποίες, θυμίζουμε, σε ανύποπτη εποχή είχαν συνομολογηθεί από τους άμεσα ενδιαφερόμενους.


ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Προπέτασμα καπνού η ένταση

Επεισόδιο και πάλι στην περιοχή της Ιμιας, όταν τουρκικό πλοίο παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Μία ώρα μετά το επεισόδιο, Ελληνες και Τούρκοι διπλωμάτες συνομιλούσαν επί έξι ώρες στην Ελβετία, για να προετοιμάσουν τη συνάντηση Πάγκαλου - Γκιονενσάι

Το γαϊτανάκι των ελληνοτουρκικών σχέσεων περιπλέκεται και η κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό και των δύο χωρών υπαγορεύει το ρυθμό αλλά και τον τρόπο με τον οποίο επιχειρείται η αμερικανικής έμπνευσης προσέγγιση. Χτες, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, στην Ελβετία, ένα ακόμη "θερμό" επεισόδιο στην περιοχή της Ιμιας ήρθε να προσφέρει τα απαραίτητα προσχήματα στις κυβερνήσεις των δύο χωρών για να επαναλάβουν τις "αμετακίνητες" θέσεις τους. Εξέλιξη απόλυτα φυσιολογική, καθώς το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται μόλις λίγες μέρες πριν το Συνέδριό του, και η τουρκική κυβέρνηση, πιθανότατα, λίγες μέρες πριν την πτώση της.

Παρά το χτεσινό επεισόδιο στην Ιμια, οι τέσσερις Ελληνες και Τούρκοι διπλωμάτες συναντήθηκαν κανονικά στη Ζυρίχη. Στη συνάντηση που κράτησε περίπου 6 ώρες και στόχο είχε την προετοιμασία της συνάντησης Πάγκαλου - Γκιονενσάι, που θα πραγματοποιηθεί στις 3 του Ιούνηυ στο Βερολίνο, όπως ήταν αναμενόμενο, οι δύο πλευρές επανέλαβαν τις θέσεις των χωρών τους. Οι κύριοι Μπατού και Ακτάν επανέλαβαν τους ισχυρισμούς περί ύπαρξης γκρίζων περιοχών στο Αιγαίο και υπογράμμισαν την απαίτηση της Αγκυρας για μια εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκική συζήτηση. Το μόνο νέο στοιχείο που πρόσφερε η τουρκική αντιπροσωπεία ήταν η ιδέα για την πρόσκληση τρίτου μέρους σε αυτές τις συζητήσεις.

Με αυτόν τον τρόπο, όπως παρατηρούν διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα, η τουρκική κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο στη διαμεσολάβηση, ως διαδικασία επίλυσης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων.

Από την πλευρά τους οι κύριοι Φίλωνας και Σαβαϊδης, σημείωσαν την απαράδεκτη συμπεριφορά της Αγκυρας και επανέλαβαν τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για βήμα προς βήμα προσέγγιση, ξεκινώντας με την προσφυγή της Τουρκίας στη Χάγη για το θέμα της Ιμιας και την έναρξη συζήτησης για την υφαλοκρηπίδα.

Αν και οι χτεσινές επαφές στην Ελβετία δημιουργούν την εικόνα ενός αδιεξόδου, όπως υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, οι διαδικασίες για τη διευθέτηση των προβλημάτων στο Αιγαίο συνεχίζονται στο παρασκήνιο, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο έχει αναλάβει το ΝΑΤΟ με στόχο την εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας.

Οπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές, το ΝΑΤΟ μπορεί να αποτελέσει το τρίτο μέρος στις ελληνοτουρκικές συζητήσεις, οι οποίες με αυτόν τον τρόπο θα διεξαχθούν υπό την υψηλή εποπτεία των ΗΠΑ και κυρίως στο παρασκήνιο, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ενταση στην Ιμια

H τρίτη κατά σειρά σύγκρουση ελληνικών και τουρκικών πλοίων εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων στην περιοχή των Ιμια μετά την κρίση του Γενάρη, σημειώθηκε χτες το πρωί. Τουρκικό πολεμικό σκάφος εισήλθε στις 9.10 πμ στα ελληνικά χωρικά ύδατα, μισό μίλι δυτικά των Ιμια και κατά την προσπάθεια απομάκρυνσής του από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού προσέκρουσε στην αριστερή πλευρά του ελληνικού περιπολικού. Το τουρκικό σκάφος, σύμφωνα με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, όταν εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα στην περιοχή των Ιμια κλήθηκε πολλές φορές από το ελληνικό περιπολικό να εξέλθει, χωρίς όμως να συμμορφωθεί. Ετσι τα δύο σκάφη κινήθηκαν σε παράλληλη πορεία, πάντα εντός των ελληνικών υδάτων, όταν το τουρκικό άλλαξε ξαφνικά πορεία με αποτέλεσμα να προσκρούσει με την πλώρη του στην αριστερή πλευρά του ελληνικού περιπολικού. Μετά τη σύγκρουση το τουρκικό πλοίο κατευθύνθηκε προς τα τουρκικά παράλια και το ελληνικό προς τη βάση του για παραπέρα έλεγχο. Στην περιοχή βρισκόταν και ελληνική πυραυλάκατος που έσπευσε για παροχή βοήθειας στο ελληνικό περιπολικό. Οι ζημιές που προκλήθηκαν, σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, δεν είναι σοβαρές και περιορίζονται σε επιφανειακές στρεβλώσεις.

"Το επεισόδιο αυτό, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργού Τύπου, είναι μια ακόμα πρόκληση. Η στάση της Τουρκίας κλιμακώνει την ένταση και ναρκοθετεί κάθε προσπάθεια για προσέγγιση. Αποδεικνύεται πως οι δηλώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας για διάλογο και συνεννόηση δεν είναι ειλικρινείς, αλλά γίνονται μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων. Η Ελλάδα παραμένει παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Προσηλωμένοι στην τήρηση των Διεθνών Συνθηκών και Συμφωνιών, υπερασπιζόμαστε αποφασιστικά τα εθνικά συμφέροντα και δεν επιτρέπουμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας".

Για το επεισόδιο αυτό Ελλάδα και Τουρκία κατέγραψαν διά τις διπλωματικής οδού τις απόψεις τους. Ο Ελληνας πρεσβευτής έλαβε οδηγίες προκειμένου να διαμαρτηρηθεί για την είσοδο του τουρκικού πλοίου στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Την ίδια στιγμή η Αγκυρα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της, υποστήριζε ότι το επεισόδιο έγινε στα τουρκικά χωρικά ύδατα και ενώ το τουρκικό πλοίο ήταν ακινητοποιημένο λόγω βλάβης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ