Τετάρτη 29 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το λαϊκό συμφέρον

Οταν πριν λίγες μόνο μέρες ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ διαβεβαίωνε έναν προς έναν τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, στη διάρκεια συναντήσεων, που ο ίδιος ζήτησε να γίνουν, ότι τελεσίδικα πλέον στις 25 του Μάη θα καταθέσει στα νομαρχιακά συμβούλια τα πορίσματα των επιστημονικών επιτροπών για τις χωροθετήσεις των τριών Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ), από μια πρώτη ματιά κανείς δεν είχε λόγο να αμφισβητήσει εκ των προτέρων μια τέτοιου τύπου επίσημη διαβεβαίωση. Οταν, στις ίδιες συναντήσεις, ο υπουργός διακήρυσσε ότι η κυβέρνηση στηρίζει ανεπιφύλακτα τον επιστημονικό σχεδιασμό του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων και παρέθετε αναλυτικά τα δισ. που "θα" διατεθούν για αυτό το σκοπό, επίσης κανείς δεν είχε λόγο να αμφιβάλλει εκ των προτέρων ότι έτσι είναι τα πράγματα. Κι όμως η κυβέρνηση απέδειξε και πάλι, μέσα σε λίγες μόνο μέρες, ότι δε διαθέτει ούτε καν αυτό, που ο λαός μας λέει "μπέσα". Και μόνο για αυτό το λόγο νιώθει κανείς την ανάγκη να πει πως έχουν δίκιο οι κάτοικοι του Αυλώνα, που ξεσηκώνονται όχι γιατί - όπως προβοκατόρικα μεταδίδουν ορισμένα μέσα ενημέρωσης - "δε θέλουν χωματερή στην αυλή τους", αλλά γιατί από τη συσσωρευμένη εμπειρία τους μπορούν πλέον να διακρίνουν ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να λύσει το πρόβλημα, με βάση επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες, που όμως θίγουν συγκεκριμένα οικοπεδικά συμφέροντα, αλλά να ξεμπερδεύει με το πρόβλημα, είτε παραπέμποντας τη λύση του στις ελληνικές καλένδες, είτε, αν τα πράγματα στριμώξουν κι άλλο, πετώντας μια ΟΕΔΑ εκεί, όπου θεωρεί πως βρίσκεται ο αδύνατος (οικονομικά και πολιτικά) κρίκος, δηλαδή στον Αυλώνα.

Οι χτεσινές και προχτεσινές εξελίξεις έδωσαν ένα ακόμα δίκιο σε όσους χρόνια τώρα διακηρύσσουν πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση επιβάλλεται να επιμένει στην αυστηρή τήρηση ενός επιστημονικού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων και του χρονοδιαγράμματος, που συνεπάγεται αυτός, γιατί κάθε παρέκκλιση, κάθε καθυστέρηση δε σημαίνει απλά παραπομπή της λύσης κάπου στο μέλλον, αλλά έχει και άμεσες εξαιρετικά επικίνδυνες επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων. Ταυτόχρονα, αυτές οι εξελίξεις δικαίωσαν την εκτίμηση ότι όσο το πρόβλημα "διαχείριση απορριμμάτων" δεν αντιμετωπίζεται στα πλαίσια ενός εθνικού σχεδιασμού με τις ειδικές προσαρμογές - που από αυτόν απορρέουν - σε επίπεδο περιφέρειας, όσο διάφορα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα θα αφήνονται, να καθορίζουν κατά περιοχή τη "λύση", τόσο και πραγματική διαχείριση απορριμμάτων δε θα υπάρχει και η κατάσταση θα γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη.

Ο εθνικός σχεδιασμός, βέβαια, απαιτεί κυρίως πολιτική βούληση. Και τέτοια η κυβέρνηση απέδειξε ξανά αυτές τις μέρες ότι δε διαθέτει. Αντίθετα, με τη μέθοδο των "διαρροών" φαίνεται να προτάσσει επιλογές, που, εκτός από διαιώνιση του προβλήματος και αποπροσανατολισμό του λαού, βοηθούν, βέβαια, την ίδια να μην αναλάβει τις ευθύνες της, να μη συγκρουστεί με συμφέροντα, με τα οποία και ενόψει πιθανής εκλογικής αναμέτρησης δε θέλει να συγκρουστεί. Μια τέτοια τακτική δεν έχει καμιά σχέση με εξυπηρέτηση λαϊκών συμφερόντων και από αυτήν την άποψη είναι επίσης συμφέρον για τις διάφορες ομάδες του πληθυσμού, που σήμερα εμφανίζονται σε αντιπαράθεση, να δουν το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση, να δουν τον πραγματικό εχθρό και από κοινού να απαιτήσουν την εφαρμογή, εδώ και τώρα, των μόνων επιστημονικά τεκμηριωμένων λύσεων που υπάρχουν και οι οποίες, θυμίζουμε, σε ανύποπτη εποχή είχαν συνομολογηθεί από τους άμεσα ενδιαφερόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ