Τετάρτη 29 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Σκανδαλωδώς υπέρ των μεγάλων η κυβέρνηση

"Ο,τι πουν οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ και των πολυκαταστημάτων", ήταν ουσιαστικά η απάντηση της κυβέρνησης, χτες, στη Βουλή κατά τη συζήτηση επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ

Απροκάλυπτα στο πλευρό των ιδιοκτητών σουπερ μάρκετ και πολυκαταστημάτων τάχθηκε η κυβέρνηση χτες στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Εργασίας, Λ. Κανελλόπουλος, ξεκαθάρισε με τρόπο προκλητικό και απροσχημάτιστο ότι η κυβέρνηση "δεν είναι διατεθειμένη να εμπλακεί" και να ρυθμίσει το θέμα του ωραρίου σύμφωνα με την ήδη διαμορφωμένη και γνωστή γνώμη της συντριπτικής πλειοψηφίας των εμπλεκόμενων φορέων. Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο βάσει του οποίου ρυθμίζεται το ωράριο και σημείωσε: "Υπάρχει η δυνατότητα του κοινωνικού διαλόγου για να υπάρξουν εκείνες οι συγκλίσεις, να υπάρξουν εκείνες οι συμφωνίες για να αναπροσαρμόζουν το ωράριο των καταστημάτων σε περιόδους που πρέπει να γίνεται αυτό το πράγμα. Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να εμπλακεί παραπέρα σ' ένα ζήτημα το οποίο ήδη βρίσκεται σε μια εξέλιξη, σε μια συζήτηση απ' ό,τι γνωρίζω".

Στη δευτερολογία του ο Λ. Κανελλόπουλος αποσαφήνισε ακόμη περισσότερο το αντιλαϊκό πρόσωπο της κυβέρνησης και τις προθέσεις της να μην ικανοποιήσει σε καμιά περίπτωση τα δίκαια αιτήματα των Εμπορικών Συλλόγων της χώρας και των εμποροϋπαλλήλων, ικανοποιώντας έτσι τις απαιτήσεις 70 - 80 ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ και πολυκαταστημάτων. "Η κυβέρνηση, είπε, δεν παρεμβαίνει στις εργασιακές σχέσεις. Οπου παρέμβηκε υπήρξε η σύμφωνη γνώμη των κοινωνικών εταίρων. Να καταλήξουν οι εμπλεκόμενοι σε μια μίνιμουμ συμφωνία και η κυβέρνηση θα αναλάβει τις ευθύνες της".

Σπ. Στριφτάρης

"Η κυβέρνηση - είπε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης - παρέχει σκανδαλώδη μεταχείριση υπέρ των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ και πολυκαταστημάτων, σε βάρος όλων των άλλων εμπορικών καταστημάτων και των εμποροϋπαλλήλων. Εδώ συμφωνούν για το ωράριο οι μεγαλύτεροι Εμπορικοί Σύλλογοι της χώρας, η Ενωση Εμπορικών Συλλόγων Ελλάδας, οι εμποροϋπάλληλοι και δε συμφωνούν 75 ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ και οι ιδιοκτήτες 4 - 5 πολυκαταστημάτων. Για 80 - 90 ανθρώπους, από τους οποίους οι 5 με 6 δεν είναι Ελληνες, η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει να ρυθμίσει ένα θέμα που είναι απαίτηση και συμφωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας των ενδιαφερομένων. Κι όλοι αυτοί ζητούν τρία απογεύματα να είναι τα καταστήματα κλειστά συν την Κυριακή".

Απαντώντας στη θέση του υφυπουργού ότι η κυβέρνηση δε θα παρέμβει στο θέμα του ωραρίου αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των εμπλεκομένων, ο Σπ. Στριφτάρης αναρωτήθηκε γιατί υπήρξε κυβερνητική παρέμβαση στο παρελθόν και άλλαξε το παλιό θεσμικό πλαίσιο. "Μήπως, σημείωσε, τότε υπήρξε καμιά κοινωνική συναίνεση και συμφωνία των εμπλεκόμενων;".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ