ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάη 1996
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ιδανικοί αυτόχειρες

Στον αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων προχωρεί η ΦΙΦΑ, αφού πολιτεία και ΕΠΟ δε συμφωνούν στο θέμα του Καταστατικού. Η ΕΠΟ "κάρφωσε" για άλλη μια φορά την κυβέρνηση στη ΦΙΦΑ

Στο χείλος της καταστροφής βρίσκεται από χθες το ελληνικό ποδόσφαιρο, αφού η διαμάχη ΕΠΟ - πολιτείας (και ο δογματισμός εκατέρωθεν για εξυπηρέτηση ιδίων σκοπών) αναφορικά με το περιβόητο Καταστατικό, προκαλεί την πραγματική τιμωρία της Ομοσπονδίας. Χθες η παγκόσμια συνομοσπονδία έστειλε τελεσίγραφο, σύμφωνα με το οποίο αν ως τις 12 τα μεσάνυχτα δεν υπήρχε διευθέτηση του θέματος "εγγυήσεις αποδεκτές από την ΕΠΟ", η ΕΕ στη συνεδρίαση της 31ης Μάη "θα λάβει και άλλα πειθαρχικά μέτρα τα οποία θα κριθούν αναγκαία (όπως η αναστολή για καθορισμένη περίοδο)".

Τι σημαίνει καθορισμένη περίοδο; Πως μπορεί να αποφασίσει αποβολή της ΕΠΟ από τους κόλπους της για δύο λ.χ. μήνες, άρα δε συμμετέχουν τα σωματεία μας στην κλήρωση των ευρωπαϊκών κυπέλλων... Μάλιστα μια τέτοια απόφαση για να αρθεί απαιτεί νέα συνεδρίαση της ΕΕ (δε συνηθίζετε να το κάνει κάθε μέρα)....

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Α. Φούρας, κατέθεσε χθες στη βουλή τις σχετικές τροπολογίες, όμως η ΕΠΟ εξακολουθεί να διαφωνεί και η απάντησή της στη ΦΙΦΑ, αναφορικά με τις εγγυήσεις, ήταν αρνητική. Η ΕΠΟ αναφέρει ότι "δεν μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι το καταστατικό μας θα νομιμοποιηθεί, δεδομένου ότι το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή δε νομιμοποιεί το καταστατικό...". Είναι λοιπόν ζήτημα ημερών η επιβολή κυρώσεων.

Ο Ανδρ. Φούρας

Σύμφωνα με τον υφυπουργό "με την κατάθεση των τροπολογιών τελειώνει η εκκρεμότητα. Η ΕΠΟ έχει χρέος να ενημερώσει τη ΦΙΦΑ ότι πήρε τις απαιτούμενες εγγυήσεις. Αν δεν το πράξει είναι υπεύθυνη για ό,τι συμβεί. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία αυτές οι διατάξεις ψηφίστηκαν στη Λεπτοκαρυά (ΓΣ της ΕΠΟ)".

"Εγινε πλούσιος διάλογος και τ αποτελέσματά του στέλνω στη Βουλή. Επί της ουσίας η Ομοσπονδία οφείλει να μη διαφωνεί". Ο Α. Φούρας επισήμανε ακόμα πως ανάμεσα σε ΦΙΦΑ, ΕΠΟ έχουν ανακύψει προβλήματα για τα οποία δεν έχει ευθύνη η πολιτεία.

Η παρατήρησή του αυτή αναφέρετε στην επιστολή της ΦΙΦΑ όπου η ΕΠΟ κατηγορείται για "ανικανότητα να ρυθμίσετε την αντιδικία που σας έφερνε αντίθετους στις κυβερνητικές παρακλήσεις της χώρας σας και να επιτύχετε εκ μέρους της τις ελάχιστες εγγυήσεις". Επίσης ότι ουσιαστικά εκμεταλλεύτηκε την τιμωρία για να αποφύγει το τουρνουά στον Καναδά χωρίς κυρώσεις ("φανερή κατάχρηση δικαίου").

Η ΕΠΟ

Από την πλευρά της η ΕΠΟ κατηγορεί τον υφυπουργό πως από τα συμφωνηθέντα στην προ ημερών πολύωρη σύσκεψη δεν τήρησε τίποτα. Στις τροπολογίες, κατά την Ομοσπονδία, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα μεταβατικότητας στην ισχύ των διατάξεων και ρητή διατύπωση ότι από τη λήξη του και μετά όλα ορίζονται από το Καταστατικό.

Επίσης, πως στα θέματα διαιτησίας και αθλητικής Δικαιοσύνης δεν καταργούνται οι διατάξεις του νόμου 1958, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αντιθέσεις και συγχύσεις. Τα παραπάνω κατά την ΕΠΟ συνιστούν διατήρηση του δικαιώματος παρέμβασης από την πολιτεία. "Ακόμα και αλλαγή σε κάποιον κανονισμό να θελήσουμε να κάνουμε, πρέπει να γίνει με νόμο" δήλωσε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχός της.

Στην επιστολή της στον Φούρα η ΕΠΟ αναφέρει ότι θα μπορούσε να δεχτεί την τροπολογία, αν όμως δεχόταν μια σειρά τροποποιήσεων...

Ακόμα και την τελευταία ώρα λοιπόν οι δύο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους πεισματικά αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Η εξυπηρέτηση οικείων συμφερόντων προκαλεί "ταμπούρωμα" με αποτέλεσμα αυτό που θα πληγεί τελικά να είναι το ίδιο το άθλημα. Το ερώτημα είναι οι υπεύθυνοι αυτής της κατάντιας θα βρουν ψήγματα ευθιξίας και θα αποχωριστούν τις καρέκλες ή θα συνεχίσουν να στρουθοκαμηλίζουν αδιαφορώντας για την καταδίκη του "βασιλιά των σπορ" σε μαρασμό.

Σήμερα αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση Φούρα - Τριβέλλα.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ-Α' ΕΘΝΙΚΗ
Αυλαία αγωνίας

Ανοιχτοί λογαριασμοί σε τρία μέτωπα: τίτλος, πρόκριση στο ΟΥΕΦΑ και υποβιβασμός, στη σημερινή τελευταία αγωνιστική. Νίκη ίσον τίτλος για τον ΠΑΟ που υποδέχεται τον Εδεσσαϊκό

Πέφτει η αυλαία σήμερα στο 17ο επαγγελματικό πρωτάθλημα με τη διεξαγωγή της τελευταίας αγωνιστικής που θα βγάλει πρωταθλητή γύρω στις 10 το βράδυ. Ο Παναθηναϊκός στο Ολυμπιακό Στάδιο (8.15μμ) θέλει νίκη απέναντι στον Εδεσσαϊκό για να κατακτήσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το τρόπαιο. Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα θα έχει στη διάθεσή του τον Στράτο Αποστολάκη που εξέτισε την ποινή του, θα απουσιάσει όμως ο Γ.Σ. Γεωργιάδης που συμπλήρωσε κάρτες. Πιθανή 11άδα για τους πράσινους: Βάντσικ, Αποστολάκης, Καπουράνης, Μάρκος, Καλιτζάκης, Ουζουνίδης, Γ.Χ. Γεωργιάδης, Μπορέλι, Βαζέχα, Μαραγκός, Δώνης. Από την πλευρά του ο Εδεσσαϊκός βαθμολογικά αδιάφορος θα αγωνιστεί για το γόητρο, όπως τονίζει ο Αγγελος Αναστασιάδης.

Την ίδια ώρα θα γίνει και στη Νέα Σμύρνη η συνάντηση του καταδικασμένου Πανιώνιου με την ΑΕΚ. Η Ενωση έχει τύχη στην υπόθεση τίτλος αν ο ΠΑΟ χάσει ή στην καλύτερη περίπτωση έρθει ισόπαλος και όλα κριθούν σε αγώνα μπαράζ. Ασφαλώς κάθε άλλο αποτέλεσμα εκτός της νίκης είναι καταδικαστικό για την ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς που αναμένεται να παρατάξει τους: Β. Καραγιάννη, Κοπιτσή, Μαλαδένη, Κωστένογλου, Μανωλάς, Σαμπανάτζοβιτς Σαβέβσκι, Κωστής, Κετσπάγια, Τσάρτα και Μπορμπόκη. Απουσιάζουν οι Καραγιάννης, Ατματζίδης (τραυματίες), Μπατίστα (τιμωρημένος), Κασάπης (στρατευμένος).

Η μάχη της Ευρώπης για Ηρακλή, ΟΦΗ

Νίκη πάση θυσία θέλει ο Ηρακλής στον Πύργο ώστε να διατηρηθεί στην 4η θέση που θα τον φέρει ύστερα από αρκετά χρόνια και πάλι στην Ευρώπη. Ο Γηραιός δεν αντιμετωπίζει αγωνιστικά προβλήματα και ο Βασίλης Αντωνιάδης αναμένεται να παρατάξει τους: Καλιγά, Μπορμπόκη, Ανατολάκη, Ξενίδη, Γεωργαμλή, Γ. Παπαδόπουλο, Κωνσταντινίδη, Λαγωνίδη, Μιρτσέκη, Χριστοδούλου, Σακελαρίδη. Ο ΟΦΗ που καραδοκεί έχει εκτός έδρας αγώνα στη Ριζούπολη με τον αδιάφορο βαθμολογικά Απόλλωνα. Ο Ευγένιος Γκέραρντ θα στερηθεί των υπηρεσιών των τραυματιών Πραζένιτσα και Σκέντου. Επανέρχεται όμως ο Κωνσταντινίδης που εξέτισε την ποινή του. Η 11άδα των Κρητικών: Χανιωτάκης, Βάβουλας, Αδάμος, Παπαδόπουλος, Μούτας, Πουρσανίδης, Κωνσταντινίδης, Ρίζνιτς, Μαχλάς, Φρατζέσκος, Κιάσος.

Αγωνία για Παναχαϊκή, Λάρισα

Στη μάχη της ουράς του βαθμολογικού πίνακα όλα θα κριθούν για το ποιος θα ακολουθήσει στη Β Εθνική Εθνικό και Πανιώνιο κυριολεκτικά μέσα σε 90 λεπτά.

Η Παναχαϊκή αγωνίζεται στην Πάτρα με την Καλαμάτα και με νίκη μένει στην κατηγορία. Ο Χρήστος Αρχοντίδης θα έχει στη διάθεσή του τον Συρίγο που εξέτισε την ποινή του, ενώ για μια ακόμη αγωνιστική θα απουσιάσουν οι τραυματίες Γκοτζιάς, Αναστασάκης και Καμινιώτης. Αν έρθει ισόπαλη και η Λάρισα νικήσει στην Τούμπα τον ΠΑΟΚ οι δύο ομάδες ισοβαθμούν και υποβιβάζεται η αχαϊκή ομάδα αφού στα μεταξύ τους ματς μειονεκτεί. Στην ΑΕΛ ο Ανδρέας Μιχαλόπουλος δε θα έχει τους τιμωρημένους Στόικα, Ταξιάρχη, ενώ την τελευταία στιγμή θα αποφασίσει αν θα συμπεριλάβει στην 16άδα τους Μητσιμπόνα, Ντβίρνικ, Μουρατίδη τους οποίους είχε αποκλείσει για το ματς της περασμένης Κυριακής με τον Ολυμπιακό στο Αλκαζάρ.

Τα άλλα παιχνίδια

Ο Ολυμπιακός με σύνθεση ανάγκης θα υποδεχτεί, τυπικά γηπεδούχος, την Ξάνθη στο ουδέτερο γήπεδο της Λιβαδειάς.

Το πρόγραμμα της 34ης αγωνιστικής συμπληρώνουν τα παιχνίδια Αρη - Εθνικού και Αθηναϊκού - Ιωνικού που έχουν καθαρά διαδικαστικό χαραχτήρα.

Ωρα έναρξης των αγώνων 6μμ εκτός των παιχνιδιών ΠΑΟ - Εδεσσαϊκού και Πανιωνίου - ΑΕΚ που θα αρχίσουν στις 8.15μμ (παράλληλη ζωντανή μετάδοση από το ΦΙΛΜΝΕΤ).

Φορολογική αμνηστία

Χρέη πολλών δισ. χαρίστηκαν στις ΠΑΕ της Πορτογαλίας

Η Πορτογαλία αποδεικνύεται πιο... γρήγορη από την Ελλάδα στο διακανονισμό των χρεών, που έχουν κυρίως στην εφορία της χώρας οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι. Ετσι, με απόφαση της κυβέρνησης, δίνεται η ευκαιρία στους συλλόγους να εξοφλήσουν με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους τα χρέη τους προς το δημόσιο. "Αυτή η διαδικασία θα επιστρέψει στους συλλόγους να αποπληρώσουν τα χρέη τους προς το δημόσιο", δήλωσε ο υπουργός προεδρίας της Πορτογαλίας Ζορζέ Κοέλχο. Από την άλλη πλευρά, η απόφαση αυτή προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις, αφού αρκετοί θεώρησαν ότι στην ουσία δίνεται "φορολογική αμνηστία" στους ποδοσφαιρικούς συλλόγους. Τα χρέη των αντίστοιχων ΠΑΕ αγγίζουν τα 18 δισεκατομμύρια δραχμές...

ΒΟΛΕΪ
Ο Σαμπερτέν στην Ορεστιάδα

Οι ακρίτες απέκτησαν τον πασαδόρο της εθνικής Γαλλίας

Η Ορεστιάδα είναι η πρώτη ομάδα που εκμεταλλεύεται την υπόθεση Μποσμάν για να εντάξει σαν "Κοινοτικό" στις τάξεις της τον Γάλλο Λοράν Σαμπερτέν, πασαδόρο της εθνικής Γαλλίας. Ο έγχρωμος πασαδόρος έχει ύψος 1.90 και αγωνιζόταν στις Κάννες. Στο μεταξύ οι ακρίτες μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με τον Ολλανδό Γκέρτζεν, στρέφονται στον Σλοβάκο Κράβαρικ που αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ και στον Εθνικό Αλεξ.

  • Επανέρχεται στην Εθνική ομάδα ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος μετά τη στράτευση του Θ. Μποζίδη. Μαζί με τον παίκτη της Ορεστιάδας στρατεύτηκε και ο Κυριαζής. Ο Χερέρα προσανατολίζεται να καλέσει σαν αντικαταστάτη του τον Χριστοφιδέλη.
  • Στις 8 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση για πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα εφήβων και νεανίδων όπου προκρίθηκαν οι ελληνικές ομάδες. Η ελληνική ομάδα στο πανευρωπαϊκό των εφήβων (28/8 - 5/9) θα έχει σαν πιθανές αντιπάλους τις παρακάτω ομάδες: Ρωσία, Γαλλία, Ιταλία, Ισραήλ, Γιουγκοσλαβία, Πολωνία, Ουκρανία, Φινλανδία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λευκορωσία. Οι νεάνιδες που θα αγωνιστούν στην Τουρκία (7 - 15/9) μαζί με τις: Ρωσία, Ιταλία, Γερμανία, Τουρκία, Ουκρανία, Ρουμανία, Κροατία, Γαλλία, Πολωνία, Ισπανία, Τσεχία.

Ο ένας μένει, ο άλλος φεύγει. Ο λόγος για τους Μπορέλι, Νιόπλια, που σήμερα, εκτός απροόπτου, αναμένεται να γιορτάσουν το δεύτερο συνεχόμενο τίτλο του ΠΑΟ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ