ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάη 1996
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Εξασφαλίζει τσάμπα εργάτες στους εργοδότες!

Προσθήκη - βόμβα για την κοινωνική ασφάλιση στο ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο για την ανεργία. Ο ΟΑΕΔ και τα ασφαλιστικά ταμεία θα αναλαμβάνουν την κάλυψη του κύριου μέρους των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για νεοπροσλαμβανόμενους νέους! Ετσι, μετά τη μετατροπή των επιδομάτων ανεργίας σε "μερίδια εργασίας" που θα εισπράττουν οι εργοδότες, τώρα τους απαλλάσσουν και από ασφαλιστικές εισφορές!

Ρύθμιση - βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής ασφάλισης προώθησε χτες το υπουργείο Εργασίας, διά του ψευδεπίγραφου νομοσχεδίου για την ανεργία. Σύμφωνα με τη ρύθμιση αυτή, ο ΟΑΕΔ,αλλά και το ΙΚΑ και άλλα ασφαλιστικά ταμεία, θα αναλαμβάνουν το κύριο κόστος της κοινωνικής ασφάλισης για νέους (20 έως 30 χρόνων) νεοπροσλαμβανόμενους, απαλλάσσοντας από την ευθύνη αυτή τους εργοδότες!Με βάση το ίδιο νομοσχέδιο, οι εργοδότες απαλλάσσονται - ως γνωστόν - και από το κύριο βάρος του μισθολογικού κόστους, αφού τα επιδόματα ανεργίας μετατρέπονται σε "μερίδια εργασίας", τα οποία θα εισπράττουν προκειμένου να προσλάβουν στην εργασία άνεργους!Μ' άλλα λόγια εκείνο που διασφαλίζει το κατάπτυστο νομοσχέδιο Γιαννόπουλου είναι τσάμπα εργατικό δυναμικό για τους βιομηχάνους!

Ειδικότερα, το άρθρο 11,που προστέθηκε την τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την καταπολέμηση δήθεν της ανεργίας- το οποίο κατατέθηκε χτες στη Βουλή - προβλέπει ότι ο ΟΑΕΔ θα καταβάλει στο ΙΚΑ 3,8 δισ. δραχμές μέχρι το τέλος του 1997 για να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών,των εργοδοτών που θα προσλαμβάνουν για 18 μήνες τουλάχιστον, νέους άνεργους ηλικίας 20 - 30 χρόνων. Οπως φρόντισε να διευκρινίσει ο υπουργός Εργασίας, θα εξεταστεί η επέκταση του μέτρου και μετά το 1997. Το κόστος μέχρι τότε έχει υπολογιστεί για 10.000 προσλήψεις. Με τον τρόπο αυτό, εκτός των άλλων, το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ ενθαρρύνουν και επιδοτούν (!) - διπλά μάλιστα - τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Η ρύθμιση - που αποτελεί πάγιο αίτημα των βιομηχάνων και ένα από τα πέντε "σημεία" της Συνόδου κορυφής του ΕΣΣΕΝ - προβλέπει συγκεκριμένα ότι:- Τον πρώτο μήνα εργασίας οι εργοδοτικές και εργατικές ασφαλιστικές εισφορές θα επιβαρύνουν αποκλειστικά το ΙΚΑ ή άλλο οικείο φορέα κύριας και επικουρικής ασφάλισης του εργαζόμενου.

- Το επόμενο πεντάμηνο ο ΟΑΕΔ θα επιδοτεί με 30 χιλ. δραχμές την εργοδοτική ασφαλιστική εισφορά για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους.

- Το επόμενο εξάμηνο οι ασφαλιστικές εισφορές θα καταβάλλονται κανονικά από τον εργοδότη.

- Και το τελευταίο εξάμηνο θα ξαναρχίζει η επιδότηση από τον ΟΑΕΔ με 35 χιλ. δραχμές αυτή τη φορά.

Το σχετικό άρθρο ορίζει ότι προϋπόθεση για να ενταχθεί μια μη εποχιακή επιχείρηση στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προχωρήσει σε μείωση προσωπικού έξι μήνες πριν την ένταξή της στο πρόγραμμα και να μη προχωρήσει κατά τη διάρκεια της συμμετοχής της σε αυτό. Πρόκειται για μια εντελώς προσχηματική διάταξη, αφού είναι γνωστή σε όλους η παντελής έλλειψη κάθε ελέγχου.

Το υπουργείο Εργασίας, υποχωρώντας κι άλλο στις απαιτήσεις των εργοδοτών, με άλλη τροποποίηση στο αρχικό νομοσχέδιο, μείωσε από ένα χρόνο σε έξι μήνες το διάστημα που ο εργοδότης δεν πρέπει να έχει κάνει απολύσεις, ώστε να εγκριθεί η συμμετοχή του σε προγράμματα κατάρτισης ή επιδότησης νέων θέσεων εργασίας!

Με άλλο άρθρο του νομοσχεδίου, ο ΟΑΕΔ αναλαμβάνει για δυο μόνο μήνες το κόστος κάλυψης από το ΙΚΑ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μακροχρόνιων ανέργων άνω των 55 χρόνων,οι οποίοι έχουν 3.000 ένσημα και είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για 12 τουλάχιστον συνεχόμενους μήνες.Αν ένας από αυτούς τους ανέργους προσληφθεί από επιχείρηση που συμμετέχει σε πρόγραμμα επιδότησης νέων θέσεων εργασίας, τότε στον εργοδότη θα καταβληθεί η διπλάσια επιδότηση για το συγκεκριμένο εργαζόμενο επί ένα χρόνο.Το κόστος του μέτρου αυτού υπολογίζεται σε 500 εκατομ. δραχμές το χρόνο για τον ΟΑΕΔ, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για το κόστος που θα αναλάβει το ΙΚΑ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στο νομοσχέδιο έγινε τροποποίηση ώστε να ικανοποιηθεί εν μέρει ακόμα ένα αίτημα των εργοδοτών, οι οποίοι ζητούσαν να μην υπόκεινται στον έλεγχο του ΔΣ του ΟΑΕΔ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι αποφάσεις της επιτροπής διαχείρισης του νέου λογαριασμού για την ανεργία (ΛΑΕΚ).Ετσι οι αποφάσεις θα εξαιρούνται από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου,ενώ οι επιχειρήσεις δε θα φορολογούνται για τα χρήματα που θα παίρνουν από το λογαριασμό, υλοποιώντας προγράμματα κατάρτισης.

Τροποποιήσεις υπάρχουν και για τα "γραφεία ενημέρωσης και απασχόλησης" τα οποία διαχωρίζονται σε "γραφεία ενημέρωσης ανέργων" και σε "γραφεία ενημέρωσης επιχειρήσεων"... Τα πρώτα μπορούν να τα ιδρύουν συνδικαλιστικοί φορείς εργαζομένων και εργοδοτών, ΟΤΑ, βιομηχανικά και βιοτεχνικά Επιμελητήρια.

Για τη νομιμοποίηση των αλλοδαπών επεκτάθηκε από δυο σε τέσσερις μήνες το χρονικό περιθώριο που δίνεται στην επιτροπή που θα συσταθεί για να διαμορφώσει σχέδιο νόμου.

Απεργούν οι υπάλληλοι της ΕΛΠΑ

Κλιμακώνεται η αντίδραση στις απολύσεις και στη συνεχιζόμενη συρρίκνωση

Τρίωρες στάσεις εργασίας στην αρχή κάθε βάρδιας, πραγματοποιούν με καθολική επιτυχία από τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στην ΕΛΠΑ,ενώ σήμερα προχωράνε σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση στις 7πμ, μπροστά στα κεντρικά γραφεία της ΕΛΠΑ. Για αύριο, Παρασκευή, το σωματείο έχει αποφασίσει επίσης 24ωρη απεργία. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις συνεχιζόμενες απολύσεις συναδέλφων τους και το κλείσιμο περιφερειακών γραφείων της ΕΛΠΑ.

Ηδη, με απόφαση της νέας διοίκησης της ΕΛΠΑ, έχουν κλείσει τα περιφερειακά γραφεία της Ιεράπετρας και της Ορεστιάδας,διώχνοντας όλους τους εργαζόμενους εκεί, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να κλείσουν τα γραφεία Αλεξανδρούπολης και Κομοτηνής.Επίσης, η διοίκηση προχώρησε στην απόλυση τριών υπαλλήλων στο κλιμάκιο της Λαμίας και δυο οδηγών - τεχνιτών στο κλιμάκιο του Ισθμού της Κορίνθου. Τα τελευταία χρόνια το προσωπικό έχει μειωθεί από 730 άτομα σε μόλις 550 συνολικά σε όλη τη χώρα.

Ταυτόχρονα, στην ανακοίνωση του σωματείου επισημαίνεται ότι η διοίκηση της ΕΛΠΑ, με το πρόσχημα των οικονομικών δυσκολιών, καταπατά τα δικαιώματα των εργαζομένων, δεν εφαρμόζει τη Συλλογική Σύμβαση του '95 "απ' την επομένη που την υπέγραψε" και δεν εφαρμόζει τον εσωτερικό κανονισμό εργασίας, ενώ δεν πληρώνει στους εργαζόμενους τις αργίες που τις εργάζονται.

Σύσκεψη σωματείων ένδυσης

Με στόχο την κοινή δράση απέναντι στα οξυμένα προβλήματα του κλάδου, αλλά και απέναντι στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ανεργία, το οποίο χαρακτηρίζεται αντεργατικό και απαράδεκτο,πραγματοποιείται σήμερα, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Κλάδων Ενδυσης Αττικής,στις 6.30 π.μ. στα γραφεία του ΕΚΑ, σύσκεψη των σωματείων του κλάδου στην Αττική.

Οπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του συνδικάτου, "στόχος του νομοσχεδίου είναι η παράδοση του ΟΑΕΔ και των 200 δισ. δρχ. του προϋπολογισμού του, στους εργοδότες, η αλλαγή του ρόλου του ΟΑΕΔ, η σταδιακή κατάργηση των επιδομάτων ανεργίας, το πέρασμα της εκπαίδευσης και κατάρτισης στους εργοδότες, η συνεχιζόμενη απαράδεκτη κατάσταση με τη μη νομιμοποίηση των αλλοδαπών" και γι' αυτό ζητά την απόσυρσή του.

ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ
Κλείνει κι άλλο παραγωγικό τμήμα!

"Θα την κρατήσουμε όσο αντέξει" (!), δήλωσε ο πρόεδρος της επιχείρησης και εξήγγειλε δεκάδες ακόμα απολύσεις

Το κλείσιμο ενός ακόμη τμήματος παραγωγής ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρος της "Χαλυβουργικής",Ε. Βάβας, στην αντιπροσωπεία του Σωματείου που τον επισκέφθηκε, στα πλαίσια δίωρης στάσης εργασίας, που πραγματοποίησαν χτες το πρωί με καθολική επιτυχία οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, που αγωνίζονται ενάντια στη συρρίκνωση του εργοστασίου και στη δραστική μείωση του προσωπικού.

"Μέχρι τέλος της βδομάδας θα κλείσει και το τμήμα παραγωγής οξυγόνου",δήλωσε και προεξόφλησε την απόλυση άλλων 50 εργαζομένων "σε πρώτη φάση",αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για ακόμη περισσότερες απολύσεις. Σε ό,τι αφορά το μέλλον της εταιρίας, ήταν μάλλον σαφής: "Θα την κρατήσουμε όσο αντέξει"!Επιπλέον άφησε να εννοηθεί ότι η εργοδοσία δεν είναι διατεθειμένη να ξαναϋπογράψει με το σωματείο διμερή συλλογική σύμβαση εργασίας.

Να σημειώσουμε ότι στις 29 Μάρτη η διοίκηση της εταιρίας είχε κλείσει τη μονάδα κλιβάνων και είχε μειώσει κατά 50% την παραγωγή σιδήρου. Με την εκβιαστική μέθοδο των "συναινετικών" (!) απολύσεων, ήδη έχουν αναγκαστεί να αποχωρήσουν από την επιχείρηση 202 εργαζόμενοι και έπεται συνέχεια.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Η. Γκοσδής,γραμματέας του σωματείου, επισήμανε ότι "η επιχείρηση οδηγείται προμελετημένα στο κλείσιμο ή τη μετατροπή της σε εμπορική. Η διοίκηση επιχειρεί να αξιοποιήσει ακόμα και το σωματείο, προκειμένου να προχωρήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση με το λιγότερο δυνατό κόστος. Πιστεύουμε ότι η απάντηση είναι στα χέρια των εργαζομένων, που ακόμα πιο δυναμικά πρέπει να αγωνιστούν, αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης".

Ημερίδα

"Μεσογειακές χώρες: Ανεργία και μαζική μετανάστευση, έξαρση του ισλαμικού φανατισμού στο Νότο και του ρατσισμού στο Βορρά",είναι το θέμα της ημερίδας που αρχίζει σήμερα στις 10 το πρωί στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ. Την ημερίδα διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης,με τη συνεργασία της ΓΣΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ