ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάη 1996
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
... Και περιμένοντας πέρασαν χρόνια

...Και περιμένοντας πέρασαν χρόνια. Από την οκταετία του ΠΑΣΟΚ άκουσε "θα" η Λάρισα σχετικά με τη θεμελίωση Αρχαιολογικού Μουσείου, για τις πλούσιες, σκόρπιες ή αποθηκευμένες σε καφάσια αρχαιότητές της. Της έταζαν, φέτος, του χρόνου, άντε του παραχρόνου. Ο κομμουνιστής δήμαρχος Λαμπρούλης εξασφάλισε και την απαιτούμενη έκταση, αλλά από έργο όσο είδανε οι Αθηναίοι είδανε και οι Λαρισαίοι. Ηρθε η ΝΔ και πάλι το ΠΑΣΟΚ και τα "θα" έδωσαν και πήραν πάλι. Ο Λαμπρούλης ζήτησε την αποκάλυψη και αξιοποίηση του αρχαίου θεάτρου. Τα "θα", όμως, δεν κοστίζουν. Και φτάσαμε στο περασμένο Σάββατο. Μια και ο υπουργός Πολιτισμού πήγε στη Λάρισα να εγκαινιάσει το κοινοτικής κατεύθυνσης και εμπορίου "Κέντρο Εικαστικών Τεχνών", είπε να... ρίξει και μια ΠΑΣΟΚική θεμελίωση του Αρχαιολογικού Μουσείου. Πλην όμως... το ξεκαθάρισε, μην περιμένετε να ρεύσουν αρκετά κονδύλια για φυσιολογική εκτέλεση του έργου. Κι όσο για το αρχαίο θέατρο, ε, χρήματα δεν υπάρχουν αρκετά. Καταλάβαμε. Οι οκταετίες και οι τετραετίες τους μετρούν και όχι η κληρονομιά μας.

Οψιμη "αγωνία"

Οι παρεμβάσεις των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ταλανίζουν το Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού (ΙΕΠ), αποκαλύπτοντας συνεχώς ότι οι αρχικές διακηρύξεις τους, περί ενός υπερκομματικού ιδρύματος για την προβολή διεθνώς του ελληνικού πολιτισμού, ήταν απλώς λόγια του αέρα. Διότι, με αυτό και τα τεράστια κονδύλια που του παρέχονται, κάποιοι και κερδίζουν και πολιτική - έσωθεν και έξωθεν - ασκούν για τους δικούς τους σκοπούς. Γι' αυτό και δεν πείθει η όψιμη ..."αγωνία" του επίτιμου της ΝΔ, ότι το ΙΕΠ "κινδυνεύει να μετατραπεί σε ΔΕΚΟ, η διοίκηση της οποίας θα διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση". Το κόμμα του συμπορεύτηκε με το ΠΑΣΟΚ για τα του ΙΕΠ. Τώρα, που δεν είναι κυβέρνηση, παραπονείται για την "κομματικοποίηση" και "πολιτικοποίηση" του ιδρύματος. Λες και τώρα συνέβη αυτό. Λες και δεν ήταν "κομματικοποίηση" και "πολιτικοποίηση" όσα προκλητικά αντικομμουνιστικά και αντισοσιαλιστικά προπαγάνδιζαν με ταινίες και εκδηλώσεις στο εξωτερικό οι τέως "υπερκομματικοί" διοικούντες το ίδρυμα. Τόσο προκλητικά, που, σε συνδυασμό με οικονομικές ατασθαλίες, απογύμνωσαν το ΙΕΚ από τους λιγοστούς ευρείας αποδοχής πνευματικούς ανθρώπους που ανήκαν σ' αυτό. Οργανο της δικής τους κυβέρνησης το ήθελαν και το έκαναν. Και οι μεν και οι δε...

Πνιγόμαστε!!!

Οταν σε μια χώρα (που την κυβερνά ο Σημίτης) πέφτει χαλάζι και ξεσπάνε καταιγίδες καλοκαιριάτικα και, ταυτόχρονα, τα νέα φορολογικά μέτρα του Παπαδόπουλου, τι χειρότερο μπορεί να περιμένει κανείς;

***

Οι καταιγίδες και τα φορολογικά μέτρα έχουν κάτι κοινό. Αμφότερα χτυπάνε και πνίγουν τα ισόγεια, όχι τα ρετιρέ. Εχουν, όμως, και μια σημαντική διαφορά: Από τη βροχή μπορεί - τουλάχιστον - να σε σώσει η Πυροσβεστική...

***

Στο ερώτημα, τι είναι πιο επικίνδυνο, οι πλημμύρες ή το υπουργείο Οικονομικών, απαντάμε κατηγορηματικά, το δεύτερο. Κι εμάς εδώ στον Περισσό, να μας ακούτε, διότι από πλημμύρες - δυστυχώς - μάθαμε καλά...

***

Δεν πάει, λέει, ο Πάγκαλος να δει τον Γκιονενσάι, γιατί η κυβέρνηση Γιλμάζ πάει "για φούντο", οπότε η πολιτική κατάσταση είναι ρευστή στην Τουρκία. Εμ, βέβαια, γιατί στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στο ΠΑΣΟΚ, είναι σταθερή σαν βράχος.

***

Το περίεργο, όμως, είναι ότι με την απόφαση Πάγκαλου συμφώνησε ένθερμα, από την Πάτρα, κι ο Τσοχατζόπουλος! Ποιος φούρναρης θα κλαίει το μαγαζί του αύριο το πρωί;

***

Γι' αυτό το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, μία παρατήρηση: Για να το καταλάβεις πρέπει πρώτα να έχεις τελειώσει κάποιο ΑΕΙ! Μέχρι και... "συντελεστή βαρύτητας" έχει.

Οι συνεπείς

Οταν ο καιροσκοπισμός γίνεται επάγγελμα παρουσιάζονται φαινόμενα όπως τα παρακάτω: Οι νομαρχιακοί σύμβουλοι του "ΣΥΝ" στην Αθήνα και τον Πειραιά επιλέγουν να ψηφίσουν "λευκό" στην ψηφοφορία για την ανάγκη άμεσης υλοποίησης του επιστημονικού σχεδιασμού που έχουν κάνει οι αρμόδιοι φορείς. Ο νομαρχιακός σύμβουλος του "ΣΥΝ" στην Ανατολική Αττική, δε μένει στο "λευκό", αλλά απορρίπτει το σχεδιασμό και προτείνει αυθαίρετα να πάνε τα σκουπίδια στα νταμάρια της Πεντέλης ή της δυτικής πλευράς του Υμηττού. Σ' αυτή την πλευρά του βουνού όμως στελέχη του "ΣΥΝ" "ξεσηκώνονται" και μόνο στα άκουσμα κατασκευής σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στα νταμάρια του Υμηττού, τη θέση δηλαδή που προτείνει ο σύμβουλος του "ΣΥΝ" από την άλλη πλευρά.

Πάντως, για να μη τους αδικούμε τους ανθρώπους, μπορεί η δράση τους να μην έχει τίποτα κοινό με τους αγώνες για ουσιαστική αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων, οι ενέργειές τους όμως έχουν μεταξύ τους κάτι κοινό: Κατέχουν καλά την τέχνη του "ό,τι φάμε κι ό,τι αρπάξουμε".

Πάλι δημαγωγούν...

"Να τοποθετηθεί αμέσως και με σαφήνεια" στο θέμα των νέων χρεών που "φόρτωσε" στις συνεταιριστικές οργανώσεις η κυβέρνηση - αφού με προτροπή της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας, παρέσυρε τις Ενώσεις να πληρώσουν για τη συγκέντρωση βαμβακιού τιμές πολύ μεγαλύτερες από τις πραγματικές - ζητά με ανακοίνωσή της η Ν. Δημοκρατία. Μάλιστα, υπολογίζει τα συνολικά χρέη που δημιουργήθηκαν από τη χρησιμοποίηση των συνεταιρισμών, για τη συγκάλυψη της καταστροφικής πολιτικής για το βαμβάκι, σε 10 δισ. δραχμές. Γι' αυτό και προειδοποιεί με καθυστέρηση μηνών πως το συνεταιριστικό κίνημα οδηγείται σταδιακά και πάλι σε οικονομική κατάρρευση. Αλλά, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πως συνεχίζει να θυσιάζει τους Συνεταιρισμούς για να εξυπηρετήσει κομματικά της συμφέροντα, η ίδια η ΝΔ αποφεύγει να τοποθετηθεί...

Εξώφθαλμη και έντονη η υποκρισία της ΝΔ, αφού είναι γνωστό στους πάντες πως έχει συμφωνήσει και έχει στηρίξει τα καταστροφικά μέτρα για το βαμβάκι. Το ζήτημα όμως είναι πως και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σήμερα, όπως και αυτή της ΝΔ παλαιότερα, χρησιμοποίησαν κατά καιρούς τους συνεταιρισμούς για να πληρώνουν τιμές μεγαλύτερες, με αποτέλεσμα να έχουν οδηγήσει στη χρεοκοπία πολλές οργανώσεις. Ας αφήσουν λοιπόν τις υποκρισίες κι ας σταματήσουν να δημαγωγούν, γιατί οι αγρότες του έχουν πάρει χαμπάρι.

Ενα δέκατο...

Τρεις χιλιάδες διακόσιες δραχμές για κάθε ένα εκατομμύριο που εισέπραξαν από την πώληση των προϊόντων τους - με βάση τα τιμολόγια που παρουσιάζουν - παίρνουν οι αγρότες για επιστροφή μέρους του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αγροτικά καύσιμα και για το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου.

Δηλαδή, για όλο το χρόνο, το ποσόν της επιστροφής φτάνει τις 12.800 δραχμές και αναλογεί στο... τεράστιο ποσό των 800 δραχμών το στρέμμα. Ενα... ποσό που καλύπτει το ένα δέκατο του κόστους σποράς! Κι αυτό γιατί, μόνον για την προετοιμασία και τη σπορά π.χ. ενός στρέμματος με βαμβάκι, χρειάζονται περισσότερες από 10.000 δραχμές. Μ' αυτά και μ' αυτά η κυβέρνηση, για το... δέκατο του κόστους σποράς απειλεί να... "τινάξει στον αέρα" τον προϋπολογισμό της! Κι ύστερα οι κήνσορες της κυβερνητικής προπαγάνδας μιλάνε για αύξηση της ανταγωνιστικότητας στη γεωργία μας...

Δεν τους φτάνουν όσα πήραν

Δε φτάνει που απέκλεισαν, προς χάρη όλων των γνωστών και διαπλεκομένων συμφερόντων, για αρκετά χρόνια τον ΟΤΕ από την κινητή τηλεφωνία, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να ψηφίζουν και σχετικό νόμο.

Δεν τους αρκούσε που με τους αποικιακούς όρους της σύμβασης υποχρέωσαν τον Οργανισμό να πριμοδοτεί τις δύο ιδιωτικές εταιρίες, καθορίζοντας τα τέλη διασύνδεσης κάτω από το κόστος που έχει, για να τους παρέχει το δίκτυό του.

Δε φτάνει που τουλάχιστον για τρία χρόνια άφησαν τους μεγαλοεπιχειρηματίες ν' "αλωνίζουν" την αγορά.

Τώρα, που υποτίθεται ότι έδωσαν τη δυνατότητα στον ΟΤΕ να φτιάξει τη δική του κινητή τηλεφωνία, βάζουν ως προϋπόθεση να συμμετάσχει στην υπό σύσταση δημόσια εταιρία και ιδιώτης. Προς δόξα των διαπλεκομένων το αλισβερίσι με τα μονοπώλια συνεχίζεται σε βάρος της κότας που κάνει τα χρυσά αυγά, δηλαδή του δημόσιου ΟΤΕ.

Εικόνα σου είμαι κοινωνία...

Το ΥΠΠΟ, διά του Τμήματος Κινηματογράφου, σε συνεργασία με την πρεσβεία της σημερινής "δημοκρατικής" και "ελεύθερης" Ουγγαρίας οργάνωσαν "Ημέρες Ουγγρικού Κινηματογράφου". Κι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά των διακρατικών πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών. Γιατί; Γιατί ποτέ στο παρελθόν η Ελλάδα δεν ανέπτυξε εμπράκτως πολιτιστικές ανταλλαγές με τη σοσιαλιστική Ουγγαρία. Ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για τον πολύ αξιόλογο κινηματογράφο της. Θα πείτε, κάλλιο αργά παρά ποτέ. Ναι, αν εκπροσωπείται κάπως όλη η πορεία του ουγγρικού κινηματογράφου. Οχι, δε θέλανε ταινίες του σοσιαλιστικού παρελθόντος. Των προβλημάτων του σοσιαλισμού, έστω. Τέτοιες "ημέρες" προφανώς δεν τις θέλανε εκατέρωθεν οι οργανωτές. Θέλανε ταινίες τελευταίας εσοδείας, με περιεχόμενο ανάλογο των "έργων και ημερών" που έφερε η ανατροπή του σοσιαλισμού. Οι καημένοι δε σκεφθήκανε ότι αν η κινηματογραφική εικόνα διαβαστεί προσεχτικά, είναι αποκαλυπτική. Φωνάζει: "Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω"...

"Κρύβουν" τις περικοπές δαπανών

Καμία ανακοίνωση ή ενημέρωση δεν υπήρξε για τη χτεσινή σύσκεψη των οικονομικών υπουργών υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Αναμενόμενο. Η σύσκεψη αφορούσε τη δραστική περικοπή των κοινωνικών δαπανών, κυρίως Παιδείας, Υγείας, κατά 300 δισ. δρχ. τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς και την κατάργηση ή συγχώνευση 20 δημοσίων υπηρεσιών.

Είναι φανερό. Ο "εκσυγχρονιστής" πρωθυπουργός ενόψει του συνεδρίου επιχειρεί εναγώνια να φιλοτεχνήσει ένα φιλολαϊκό προφίλ και βέβαια η δημοσιοποίηση τέτοιων, μη δημοφιλών, αποφάσεων δεν τον βοηθάει ιδιαίτερα. Θέλει, λοιπόν, οι αντιλαϊκές αυτές αποφάσεις είτε να καθυστερήσει η εφαρμογή τους είτε να υλοποιηθούν όσο το δυνατό πιο ανώδυνα μέχρι το συνέδριο.

Ταυτόχρονα θέλει να προτάξει τις εξαγγελίες του για την "ενίσχυση" των χαμηλοσυνταξιούχων, ώστε να επισκιάσουν την επιθετική πολιτική που ακολουθεί ενάντια στα λαϊκά εισοδήματα.

Ματαιοπονεί. Το πρόβλημα των ανθρώπων του μόχθου δεν είναι ποιος θα εκλεγεί ή όχι αντιπρόεδρος στο συνέδριο και πώς θα γίνει η μοιρασιά της εξουσίας, αλλά η πολιτική που εφαρμόζει.

Ομως για το τελευταίο, την πολιτική, το έχουν ξεκάθαρο...

Ιδιωτικά ΑΕΙ

Εδώ

πανεπιστήμια

ανέλεγκτα

απ' το κράτος,

περάστε

όσοι ήρθατε

στις εξετάσεις

πάτος

και του μπαμπά

ο μπεζαχτάς

είναι καλά

γεμάτος!

Εδώ

πανεπιστήμια

για λίγους

μόνον γόνους,

"ευλογημένα"

απ' το ΣτΕ,

και όλους

τους "βαρόνους",

που θέλουν

τα δημόσια

να "μας αφήσουν

χρόνους"!

Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ