ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Πιέσεις για πλήρη απομάκρυνση του Κάρατζιτς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία επιχειρούν από κοινού να ασκήσουν νέες πιέσεις στον Σέρβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ώστε να απομακρυνθούν από τη σερβοβοσνιακή πολιτική σκηνή οι Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς. Σ' αυτό ακριβώς οφείλονται οι "συντονισμένες" επισκέψεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Γιεβγένι Πριμακόφ, και του απεσταλμένου της κυβέρνησης Κλίντον για το Γιουγκοσλαβικό, Τζον Κόρνμπλουμ.

Το έδαφος ανέλαβε να προλειάνει ο μεσολαβητής της διεθνούς κοινότητας, Καρλ Μπιλντ, ο οποίος μόλις χτες θυμήθηκε να μην αναγνωρίσει ως εκπρόσωπο των Σερβοβόσνιων την αντιπρόεδρο, Μπιλιάνα Μπλάβιτς, την οποία όρισε πριν μια βδομάδα ο Σερβοβόσνιος ηγέτης, Ράντοβαν Κάρατζιτς. "Είναι ευνόητο ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να δεχτεί να έχει επαφές με την κυρία Μπλάβιτς, στην προσπάθειά της να βοηθήσει ένα άτομο (σ.σ. Ρ. Κάρατζιτς), που επιδιώκει να διατηρήσει ένα δημόσιο λειτούργημα παραβιάζοντας σαφώς τις συμφωνίες του Ντέιτον", αναφέρει ο Μπιλντ σε επιστολή που έστειλε χτες στον πρόεδρο των Σέρβων της Βοσνίας, Μομτσίλο Κράισνικ.

Στο μεταξύ, ο σύμβουλος του Προέδρου Κλίντον για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Σάντι Βερσμπάου, ανακοίνωνε ότι ο συντονιστής για το Γιουγκοσλαβικό, Τζον Κόρνμπλουμ, ξεκινά από σήμερα νέα περιοδεία στα Βαλκάνια προκειμένου να ασκήσει "συμπληρωματικές πιέσεις" στον Σέρβο Πρόεδρο Μιλόσεβιτς, με απώτερο, όπως είπε, στόχο "να επιτευχθεί η οριστική απομάκρυνση των Κάρατζιτς και Μλάντιτς από τη σερβοβοσνιακή πολιτική σκηνή". Ο Βερσμπάου πρόσθεσε ότι η απομάκρυνση των δύο ανδρών θα αποτελέσει "μία από τις κυριότερες προτεραιότητες" της συνόδου που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στη Γενεύη, μεταξύ του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Ουόρεν Κρίστοφερ, και των Προέδρων της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, της Βοσνίας, Αλία Ιζετμπέκοβιτς, και της Κροατίας, Φράνιο Τούτζμαν.

Νωρίτερα, το απόγευμα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντησή του με τον Σέρβο ομόλογό του, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, εξέφρασε την άποψη ότι "η Βοσνία είναι σε μία ομιχλώδη δύσκολη φάση εφαρμογής των πολιτικών πλευρών της Συνθήκης του Ντέιτον". Υπαινισσόμενος το ζήτημα της παραμονής του Ράντοβαν Κάρατζιτς στο τιμόνι του Πάλε, πρόσθεσε ότι "η εφαρμογή μιας σειράς πλευρών της συνθήκης προσκρούει σε εμπόδια, τα οποία πρέπει να απομακρυνθούν με κάθε τρόπο ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία"...

  • Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε χτες στο Σαράγεβο ότι άγνωστοι ανατίναξαν μια γέφυρα, που συνδέει σερβοβοσνιακά εδάφη με άλλα της κροατομουσουλμανικής ομοσπονδίας. Η γέφυρα βρίσκεται κοντά στην Τούζλα της βορειοανατολικής Βοσνίας, ενώ δεν αναφέρθηκαν θύματα.
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Ολα υποταγμένα στους εκλογικούς στόχους

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Η "αποκατάσταση της ειρήνης στην Τσετσενία σημαίνει αποκατάσταση της ειρήνης στη Ρωσία", δήλωσε χτες ο Μπορίς Γιέλτσιν στην πόλη Ουφά, πρωτεύουσα της Μπασκίριας, όπου βρίσκεται σε προεκλογική επίσκεψη. Η δήλωση αυτή είναι εντελώς ευνόητη από τη σκοπιά του προεκλογικού αγώνα, διότι η 5ωρη αιφνιδιαστική επίσκεψή του στην Τσετσενία και η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, που είχε υπογραφεί τη Δευτέρα, έπρεπε να παρουσιαστούν στους ψηφοφόρους πρώτο ως επιδίωξη του Γιέλτσιν για ειρήνη και δεύτερο ως προσωπική γενναιότητα και τόλμη του. Κατά την παραμονή του στην Τσετσενία δεν επικοινώνησε με τους Τσετσένους, αλλά συνεχάρη τους στρατιωτικούς για τη νίκη τους κατά του εγκληματικού ντουνταγεφικού καθεστώτος. Από την άλλη μεριά, όμως, στο Κρεμλίνο κάθισε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όχι με οποιονδήποτε, αλλά με τον διάδοχο του Τζοχάρ Ντουντάγεφ, Ζελιμχάν Γιανταρμπίγεφ, τον οποίο ο Ντοκού Ζαβγκάγεφ αποκάλεσε "συμμορίτη που εκπροσωπεί συμμορίτες"!

Ο πρωθυπουργός της προσκείμενης στη Μόσχα τσετσενικής κυβέρνησης Ντοκού Ζαβγκάγεφ, ο οποίος, σύμφωνα με τα λόγια του Γιέλτσιν, "είναι γνωστός, χαίρει εκτίμησης και μεγάλου σεβασμού", δεν εκπροσωπούσε στις συνομιλίες στη Μόσχα "τη νόμιμη κυβέρνηση της Τσετσενίας" ως ξεχωριστή πλευρά. Συμμετείχε στις συνομιλίες ως μέλος της κυβερνητικής επιτροπής του ομοσπονδιακού κέντρου για τη διευθέτηση του τσετσενικού προβλήματος. Δηλαδή, οι ντουνταγεφικοί έδειξαν ότι δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα της εξουσίας στο Γκρόζνι. Και ως επιβεβαίωση αυτού, στη συνέχεια, τις διαπραγματεύσεις θα διεξαγάγουν δυο κρατικές επιτροπές - μια της Μόσχας και η άλλη των ντουνταγεφικών.

Ο Γιανταρμπίγεφ δεν είχε ιδέα ότι ο Γιέλτσιν θα επωφεληθεί από την παρουσία του στη Μόσχα για να "πετάξει" στην Τσετσενία και ότι θα είναι, στην ουσία, εγγυητής "του εγγυητή του ρωσικού Συντάγματος". Ο Γιανταρμπίγεφ δε σχολίασε το γεγονός, αλλά βρήκε μια πολύ λεπτή διατύπωση: Οι ηγέτες ενός κράτους δεν μπορούν να σχολιάσουν τις ενέργειες Προέδρου άλλου κράτους, ακόμα περισσότερο, της Ρωσίας. Με την ευκαιρία άφησε να εννοηθεί ότι το ζήτημα του μελλοντικού καθεστώτος της Τσετσενίας, που δεν τέθηκε στις συνομιλίες στο Κρεμλίνο, παραμένει στην ημερήσια διάταξη.

Στο μεταξύ, όλο και πιο συχνά γίνονται τελευταία αναφορές στα γεγονότα του περασμένου χρόνου στην Τσετσενία. Η εφημερίδα "Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα" δημοσίευσε στις 30 Μάη συνέντευξη με τον διοικητή των στρατευμάτων του υπουργείου Αμυνας στην Τσετσενία αντιστράτηγο Βλαντίμιρ Σαμάνοφ, ο οποίος αναφέρει ότι "στην ουσία οι στρατιωτικοί είχαν ξεκαθαρίσει την κατάσταση στα τέλη Μάη 1995". "Κατόπιν ήρθε μια ακατανόητη απόφαση, που πήρε κάποιος, που μας οδήγησε στο πουθενά. Μόνο τους τελευταίους μήνες η κατάσταση έφτασε στο σημείο που ήταν πέρσι. Ο υπουργός Εθνοτήτων Βιατσεσλάβ Μιχάιλοφ μιλάει για επαναλειτουργία της Κοινής Εποπτικής Επιτροπής. Ποια επιτροπή; Με ποιους θα συνομιλήσει, ποιους θα εποπτεύει; Θα πηγαίνει και θα παρακολουθεί μαζί με τον συμμορίτη πώς αυτός θα αφοπλίζεται; Δε θα αφοπλιστεί, αλλά θα αναγκάσει πάλι τον πληθυσμό να αγοράσει με τα χρήματά του όπλα για να τα παραδώσει. Τα πολιτικά μερίσματα είναι χρήσιμα στις παραμονές των εκλογών, αλλά θα παρακαλούσα τους πολιτικούς να αντιμετωπίζουν πιο υπεύθυνα το τσετσενικό πρόβλημα", τονίζει ο Σαμάνοφ. Στο πλαίσιο αυτό, ακόμα πιο κυνική φαίνεται η προσπάθεια του Γιέλτσιν, που εξαπέλυσε τον πόλεμο στην Τσετσενία, να φορέσει την προβιά στην προεκλογική περίοδο.

" Ο λαός μας είναι ο δικαστής και όχι η Χάγη" γράφει το πανώ των

"Ο λαός μας είναι ο δικαστής και όχι η Χάγη", γράφει το πανό των υποστηρικτών του Κάρατζιτς σε χτεσινή διαδήλωση

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Καταδίκη πρώην Προέδρου για κακοδιαχείριση

ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Ποινή φυλάκισης 28 μηνών επέβαλε χτες το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας στον πρώην Πρόεδρο της χώρας, Κάρλος Αντρες Πέρες, κρίνοντάς τον ένοχο για την κατηγορία της κακοδιαχείρισης δημόσιου χρήματος.

Ο 73χρονος Πέρες, που διατέλεσε δύο φορές Πρόεδρος της Βενεζουέλας, εθνικοποιώντας την εταιρία πετρελαίου στα μέσα της δεκαετίας του '70, δεν εξεπλάγη από τη δικαστική απόφαση, χαρακτηρίζοντας τη δίκη ως αποτέλεσμα της "πολιτικής σκευωρίας" που έστησαν εναντίον του οι πολιτικοί του αντίπαλοι.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ
Οι κινητοποιήσεις έφεραν αποτέλεσμα

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη αγανάκτηση των εργαζομένων, η κυβέρνηση της Σλοβενίας αποφάσισε να αποδεχτεί το αίτημα των συνδικάτων για αύξηση του κατώτερου μισθού κατά 11%.

Οι πρόσφατες μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών, καθηγητών, εργαζομένων στους σιδηροδρόμους και των δημοσιογράφων, ανάγκασαν την κυβέρνηση της χώρας να αποδεχτεί τα αιτήματα των εργαζομένων για αύξηση των μισθών.

Η οικονομική ανάπτυξη της Σλοβενίας έχει πέσει από 5% το 1995 σε 3% ετήσια, δήλωσε ο υπουργός για Οικονομική Ανάπτυξη και Συνεργασία, Γιάνκο Ντέζελακ, προσθέτοντας ότι αυτό οφείλεται στην κάμψη της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο ίδιος υποστήριξε ότι θα είναι δύσκολο να κρατηθεί ο πληθωρισμός στο 8,6% που ήταν πέρσι. Φέτος, από 8,5% το Φλεβάρη, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 10,7% τον Απρίλη.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Τα πρώτα ενδοκυβερνητικά προβλήματα

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Σχεδόν έναν μήνα στην κυβέρνηση και το "Λαϊκό Κόμμα" δέχεται προειδοποιήσεις από τα μικρότερα συγκυβερνώντα κόμματα πως θα ανακαλέσουν την υποστήριξή τους αν δεν κατατεθεί ένα συγκεκριμένο οικονομικό σχέδιο για τη χώρα μέχρι τον Ιούλη.

Είχε προηγηθεί η παρουσίαση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης από τον υπουργό Οικονομικών, Ροντρίγκο Ράτο, στην Οικονομική Επιτροπή της Βουλής. Ο συνασπισμός των Καταλανών "Σύγκλιση και Ενωση", ο οποίος είχε υποστηρίξει την κυβέρνηση του "Λαϊκού Κόμματος" του Χοσέ Μαρία Αθνάρ στην ψηφοφορία για το σχηματισμό της κυβέρνησης, παρατήρησε ότι η παρουσίαση αυτή είχε πολλές ελλείψεις.

Ο εκπρόσωπος του καταλανικού συνασπισμού στην Οικονομική Επιτροπή της Βουλής, Φρανσέσκ Χομς, είπε στον Ρ. Ράτο ότι η κυβέρνηση του Αθνάρ θα πρέπει μέσα σε ένα μήνα να ανακοινώσει λεπτομέρειες στην οικονομική της πολιτική, όπως έγινε γνωστό από εκπρόσωπο του συνασπισμού που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

"Ολοι θέλουν να είναι συγκεκριμένος (ο Ράτο)", υποστήριξε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι "έρχεται το καλοκαίρι. Πριν φύγουν όλοι (για διακοπές), πρέπει να δούμε γραπτές αποφάσεις που θα υποχρεώσουν" την κυβέρνηση να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες.

Ο Αθνάρ θα πρέπει να αρχίσει να κυβερνάει, τόνισε ο εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι η "Σύγκλιση και Ενωση" υποσχέθηκε να τον υποστηρίξει ώστε να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά προβλήματα και όχι απλώς να λάβει την πρωθυπουργία.

ΤΣΕΧΙΑ
Οι πρώτες εκλογές

ΠΡΑΓΑ.-

Οι πρώτες βουλευτικές εκλογές μετά τη διάσπαση της ενιαίας Τσεχοσλοβακίας διεξάγονται σήμερα και αύριο στην Τσεχία, όπου οι ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν τα 200 μέλη της νέας Βουλής της χώρας τους.

Ο προεκλογικός αγώνας των περίπου 3.300 συνολικά υποψηφίων από 16 κόμματα, τερματίστηκε επίσημα το απόγευμα της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο σημερινός κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός, υπό τον πρωθυπουργό Βάτσλαβ Κλάους, φαίνεται να κατέχει την πρώτη θέση. Τα τρία κόμματα που συμμετέχουν σ' αυτόν, το Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών, το Λαϊκό Κόμμα και η Δημοκρατική Συμμαχία Πολιτών, έχουν ήδη από καιρό διακηρύξει την πρόθεσή τους να συνεχίσουν και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια την κυβερνητική συνεργασία τους.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Μίλος Ζέμαν παρουσιάζεται από τις δημοσκοπήσεις με σημαντικά αυξημένη τη δύναμή του, όμως, αναμένεται να βρεθεί στη δεύτερη θέση.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα, το τρίτο κόμμα στη Βουλή σήμερα, φαίνεται να παραμένει τρίτο κόμμα και οι δημοσκοπήσεις το φέρουν να λαμβάνει 11%.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός επικέντρωσε την εκστρατεία του, κάνοντας απολογισμό της θητείας του: Την ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων, τη μετατρεψιμότητα της κορόνας και την ένταξη στον ΟΟΣΑ.

Ωστόσο, οι απεργίες των γιατρών σχετικά με την αποτυχία των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας, η δυσαρέσκεια των αγροτών για τις εισαγωγές επιδοτούμενων προϊόντων, οι αντιδράσεις για τις μικρές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, η εγκληματικότητα και τα χρέη ορισμένων που επωφελήθηκαν από τις ιδιωτικοποιήσεις, είναι μερικά σοβαρά θέματα που χαρακτηρίζουν τη σημερινή κατάσταση της Τσεχίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ