ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Πρόκληση για τους εργαζόμενους στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνιστούν τα μέτρα κατά του "κοινωνικού κράτους", που εξήγγειλε ο καγκελάριος της Γερμανίας Χ. Κολ. Μετά την οικονομική εξουθένωση των μισθωτών, με την εφαρμογή των προγραμμάτων "σύγκλισης", επιχειρείται η ολοκληρωτική κατεδάφιση του συστήματος των κοινωνικών ασφαλίσεων και των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας.

Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, δραστική μείωση των κονδυλίων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πάγωμα μισθών και οικογενειακών επιδομάτων, ουσιαστική κατάργηση των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας είναι μερικά από τα μέτρα που επιχειρεί να επιβάλει ο Χ. Κολ. Φτάνει μάλιστα σε ακραία σημεία, αφού επιβάλλει τιμωρία στους εργαζόμενους που είχαν την ατυχία να ασθενήσουν, αφού προβλέπει τη μείωση κατά 20% τουλάχιστον των αποδοχών για τις μέρες της ασθένειας.

Η γενικότερη σημασία του γερμανικού "πειράματος" αποτυπώνεται στα λόγια του Κοινοτικού επιτρόπου Μάριο Μόντι, ο οποίος δήλωσε ότι "αν αυτά γίνονται στη Γερμανία, οι άλλοι δεν μπορούν να έχουν ένα πιο γενναιόδωρο σύστημα πρόνοιας"! Με λίγα λόγια, αν η Γερμανία που είναι η ατμομηχανή της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης αναγκάζεται να καταφύγει σε τέτοια μέτρα, τότε τι να πούμε για χώρες όπως η Ελλάδα...

Θα πρέπει, βεβαίως, να σημειωθεί ότι οι πολυεθνικές επιχειρήσεις, οι εργοδότες, το κεφάλαιο δε συμβιβάστηκαν ποτέ με το σύστημα των κοινωνικών ασφαλίσεων και πρόνοιας. Αν το αποδέχτηκαν για τόσα χρόνια, έχει να κάνει με το ότι αυτό αποτελούσε προϊόν σκληρών αναμετρήσεων των εργαζομένων με τους εργοδότες και το κράτος τους και επομένως ήταν μια υποχρεωτική παραχώρηση προς αυτούς. Τι αλλάζει τώρα και οι δυνάμεις αυτές με τους πολιτικούς τους εκπροσώπους προχωρούν στην αμφισβήτηση κοινωνικών κατακτήσεων που έχουν ζωή πάνω από έναν αιώνα;

Και πάλι ο Κοινοτικός επίτροπος Μ. Μόντι αναλαμβάνει να απαντήσει με κυνισμό, απαριθμώντας τους τρεις λόγους για τους οποίους οι ιθύνουσες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης επέλεξαν αυτή την περίοδο για να θέσουν σε εφαρμογή τα σχέδιά τους: "Ο πρώτος λόγος είναι δημογραφικός, αφού η γήρανση του πληθυσμού επιβαρύνει το σύστημα πρόνοιας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Δεύτερον, στο παρελθόν το κοινωνικό κράτος μπορούσε να υπάρχει γιατί το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη ήταν υπανάπτυκτο, ενώ σήμερα ο ανταγωνισμός με τις αναδυόμενες χώρες μάς εξαναγκάζει να περικόψουμε δαπάνες. Ο τρίτος λόγος είναι μια αλλαγή πολιτικο-πολιτισμικού χαρακτήρα. Παλαιότερα τα κράτη δεν απέρριπταν την ιδέα κοινωνικών παροχών, φορτώνοντας το κόστος με τη μορφή του δημόσιου χρέους στις μελλοντικές γενιές. Εδώ και μερικά χρόνια υπάρχει μια νέα συνείδηση των ευθυνών μας, η οποία εδραιώθηκε χάριν της γερμανικής κουλτούρας της σταθερότητας και της Συνθήκης του Μάαστριχτ"!

***

Οι παραπάνω δηλώσεις αποτελούν μνημείο κυνισμού. Σε κανένα σημείο δε φαίνεται ότι ο λόγος γίνεται για ανθρώπους, για ανθρώπινες ζωές, για ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων και πρόνοιας θεωρείται από τους ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σαν ένας οποιοσδήποτε παράγοντας που επηρεάζει το κόστος παραγωγής. Είτε, δηλαδή, μιλάμε για ανθρώπους είτε για πρώτες ύλες, το ίδιο και το αυτό. Αντιλήψεις και απόψεις που ούτε στη "μεσαιωνική" περίοδο του καπιταλισμού δεν εκφράζονταν με τέτοιο απροκάλυπτο τρόπο.

Πέρα όμως από τις πάγιες επιδιώξεις των πολυεθνικών, εκείνο που αξίζει να παρατηρήσει κανείς είναι ότι έστω και εμμέσως ο Κοινοτικός επίτροπος ομολογεί πως ο αποφασιστικός λόγος είναι οι εξελίξεις που μεσολάβησαν "εδώ και μερικά χρόνια". Εκτός από τις ανακατατάξεις στο παγκόσμιο σκηνικό με τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων στην Ανατολική Ευρώπη, που ήταν σημεία αναφοράς για τους εργαζόμενους όλου του κόσμου, τουλάχιστον όσον αφορά στις κοινωνικές κατακτήσεις, οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης φαίνεται ότι προσμετρούν και τα χαλαρά αντανακλαστικά του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Σ' αυτό το τελευταίο έπαιξαν ρόλο τόσο οι διεθνείς εξελίξεις, όσο και δυο ακόμη παράγοντες. Ο πρώτος έχει να κάνει με την εξαγορά ενός τμήματος της ηγεσίας των συνδικάτων, αυτού που επηρεαζόταν από τις συντηρητικές και τις σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις και ο δεύτερος λόγος ήταν η χρησιμοποίηση των ίδιων των αποτελεσμάτων της πολιτικής τους (μαζική ανεργία, φτώχεια, κοινωνικός αποκλεισμός) για να εκβιάσουν τους εργαζόμενους, προκειμένου να δεχτούν τη συνεχή περικοπή των δικαιωμάτων τους, για να μην τα χάσουν όλα. Η τακτική αυτή βρήκε αντανάκλαση στα συμβόλαια "ταξικής συνεργασίας", που άρχισαν να υπογράφονται το 1995 στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Ενωσης. Οπως αποδεικνύεται, λοιπόν, τώρα, η υποχωρητικότητα της ηγεσίας των συνδικάτων όχι μόνο δεν ανέκοψε την επίθεση κατά των στοιχειωδών εργατικών κατακτήσεων, αλλά αντίθετα την έφερε πιο κοντά.

***

Αν υπάρχει μια ελπίδα για τους εργαζόμενους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αυτή βρίσκεται στον ανυποχώρητο ταξικό αγώνα όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά και με συντονισμό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Μηνύματα αισιόδοξα υπάρχουν, είτε από τις μαζικές και μαχητικές απεργίες στη Γαλλία, που ανέτρεψαν εν μέρει τα σχέδια της κυβέρνησης Ζιπέ για τη διάλυση του "κοινωνικού κράτους", είτε από κινητοποιήσεις στο Βέλγιο, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, όπου οι εργαζόμενοι αναγνωρίζουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στα καυτά τους προβλήματα χωρίς σύγκρουση με τις κυρίαρχες επιλογές της Συνθήκης του Μάαστριχτ, των ίδιων των θεμελίων που στηρίζουν τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ενωση. Ετσι κι αλλιώς, πάντως, η σύγκρουση που προοιωνίζονται οι εξελίξεις, με επίκεντρο το γερμανικό "πείραμα", θα είναι σκληρή και μακροχρόνια. Προκαλεί τους εργαζόμενους, την εργατική τάξη για ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα στην ιστορία της.

Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Σε κανένα σημείο δε φαίνεται ότι ο λόγος γίνεται για ανθρώπους, για ανθρώπινες ζωές, για ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων και πρόνοιας θεωρείται, από τους ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σαν ένας οποιοσδήποτε παράγοντας που επηρεάζει το κόστος παραγωγής. Είτε, δηλαδή, μιλάμε για ανθρώπους είτε για πρώτες ύλες, το ίδιο και το αυτό

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΜΠΑΤΖΗ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εχθρός είναι η αδιαφορία του κράτους

- Ο κόσμος γνωρίζει τη Χίο ως "το νησί των εφοπλιστών" και της μαστίχας και γι' αυτό έχει μια εικόνα πλούσιου νησιού. Ανταποκρίνεται αυτό στην πραγματικότητα; Ποια είναι η κατάσταση στην ακριτική Χίο;

- Η Χίος, όπως και το σύνολο των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου βιώνει, δεκαετίες τώρα, τις συνέπειες των αντιλαϊκών επιλογών των κυβερνήσεων του δικομματισμού. Μετά την εγκατάλειψη του νησιού από χιλιάδες μετανάστες που πήγαν στην Αμερική, τη δεκαετία του '50, η Χίος, όπως και όλα τα νησιά του Β. Αιγαίου, αποτελούν μια από τις πιο φτωχές περιοχές της Ευρώπης. Η ανεργία κυμαίνεται στο 36%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Το κλείσιμο κάθε βιομηχανικής παραγωγικής δραστηριότητας π.χ. Κεραμεία, Ταμπάκικα, "Βιάλ", Κλωστοϋφαντουργία, ΕΒΕΚ, η εγκατάλειψη της εσπεριδοκαλλιέργειας, της ελιάς, η φθίνουσα πορεία της καλλιέργειας μαστίχας δείχνουν και την προοπτική, που δεν είναι άλλη από την ερήμωση του νησιού. Ηδη η Βορειανατολική Χίος με 16 χωριά, έχει ερημωθεί, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας, κύρια στην ύπαιθρο, κυμαίνεται μεταξύ 60 - 70 χρόνων.

Η λειτουργία του πολυκαταστήματος "Βερόπουλος", οδηγεί δεκάδες επαγγελματοβιοτέχνες σε πτώχευση και σε μετανάστευση. Η δε πολιτική για την παιδεία και την υγεία είναι το ίδιο υποβαθμισμένη, ενώ οι χρηματοδοτήσεις "κινούνται" με ρυθμούς χελώνας. Χαρακτηριστικό δείγμα, είναι η ανυπαρξία Μαιευτικής Κλινικής στο νησί.

- Πώς αντιμετωπίζονται τα προβλήματα και ποια είναι η διέξοδος;

- Η προοπτική που έχουν χαράξει οι κυβερνώντες, είναι να μας μετατρέψουν σε τουριστικό θέρετρο της Ευρώπης και τους κατοίκους της περιοχής σε γκαρσόνια τους! Ετσι, όλα τα ψίχουλα του Β Πακέτου Ντελόρ, δίνονται για τη δημιουργία δρόμων, μαρίνων κλπ. Το Κόμμα μας, εξαρχής έχει αντιπαλέψει αυτή τη λογική, τονίζοντας την αναγκαιότητα της ανάπτυξης των τομέων της οικονομίας, όπως μαστίχα, εσπεριδοειδή, κτηνοτροφία κλπ., που θα κρατήσουν τον κόσμο στον τόπο του και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας. Ομως αυτή η τακτική των εκπροσώπων του δικομματισμού στο νησί, τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο όσο και σε συνδικαλιστικό, υπονομεύει την προοπτική ισόρροπης ανάπτυξης. Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, σε ρόλο κυβερνητικού πλασιέ, αλλά και οι δήμαρχοι και το νομαρχιακό συμβούλιο, δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να συναινούν στην αντιλαϊκή πολιτική τους σε όλα τα επίπεδα. Συμβιβάζονται με τη μείωση του νομαρχιακού προϋπολογισμού, με την ανυπαρξία έργων υποδομής κλπ., με τη μεταφορά της λύσης των προβλημάτων στις ελληνικές καλένδες.

- Με ποιο τρόπο μπορούν να λυθούν αυτά τα προβλήματα;

- Η παρέμβαση των κομμουνιστών έχει στόχο να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για την αντίσταση του λαού σ' αυτές τις επιλογές. Ηδη αναπτύσσονται αγώνες για τα ζητήματα της παιδείας, της υγείας, των συνταξιούχων, των ιδιωτικών υπαλλήλων. Ο λαός νιώθει ότι ο εχθρός δεν είναι ο τουρκικός λαός, όπως αρέσκονται να λένε οι εδώ κυβερνητικοί, αλλά η αδιαφορία του ελληνικού κράτους. Γι' αυτό χρειάζεται αλλαγή πολιτικής. Χρειάζεται μαζική και συντονισμένη αντίδραση για να αλλάξει η πολιτική που εφαρμόζεται.

ΧΕΡΑΚΙΑ

ΠΕΡΙΠΟΥ 125 εκ. πρόσφυγες έφυγαν από τις πατρίδες τους το 1995, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο, κατατρεγμένοι από τυραννικά πολιτικά καθεστώτα, πολεμικές συγκρούσεις, φτώχεια, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χτες η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης(σελίδα 14).

ΚΑΘΩΣ η κυβέρνηση αναιρεί και τις ίδιες τις δεσμεύσεις της για την καταβολή του επιδόματος, οι εργαζόμενοι του υπουργείου Γεωργίας βρίσκονται σε απεργία διαρκείας (σελίδα 20).

ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ πίσω από τα κάγκελα της φυλακής είδε, χτες, ένα αθώο κοριτσάκι μόλις 2,5 χρόνων, μετά από μια "τυφλή" και εξωφρενική δικαστική απόφαση,για φυλάκιση των γονιών της (σελίδα 22).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ