ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΕΗ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
Αποφασισμένοι να το κλείσουν

Με μια πρώτη δυναμική ενέργεια - κατάληψη του φουγάρου το πρωί - και πορεία το απόγευμα, οι Κερατσινιώτες έκαναν καθαρό ότι δεν παλεύουν, 20 χρόνια τώρα, για να επιτρέψουν σήμερα στην κυβέρνηση να μετατρέψει την πόλη τους σε θάλαμο αερίων

Σκαρφαλωμένοι στο φουγάρο της ΔΕΗ επί δώδεκα ολόκληρες ώρες, τέσσερις κάτοικοι του Κερατσινίου, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για την απομάκρυνση του εργοστασίου, "βροντοφώναξαν" από ύψος εξήντα μέτρων τη διαμαρτυρία του κερατσινιώτικου λαού για την απόφαση της κυβέρνησης να "θάψει" την περιοχή τους, σε συνεργασία με την πλειοψηφία της δημοτικής αρχής, που συμφώνησε να επαναλειτουργήσει από τον ερχόμενο Οκτώβρη το εργοστάσιο.

Η "επικίνδυνη αποστολή", που διεκπεραίωσαν με επιτυχία οι δημοτικοί σύμβουλοι Ε. Καρακώστα και Κ. Χριστοφορίδης,ο αρχιτέκτονας - πολεοδόμος Ν. Καλαμάρης και ο καθηγητής Γ. Μπώλας,ξεκίνησε στις 6 το πρωί. Λίγη ώρα αργότερα ένα πανό που έγραφε "Οχι στο θάνατο" ξεδιπλωνόταν σε ένα απ' τα μεταλλικά κιγκλιδώματα του φουγάρου. Οι τέσσερις "κομάντος της ζωής" είχαν περάσει κρυφά στο εργοστάσιο και σκαρφάλωσαν στο φουγάρο. Οι μαύρες σημαίες που ανέμισαν στη συνέχεια, 60 μέτρα ψηλά, πάνω απ' την πόλη που θα πληρώσει ακριβά τις επιπτώσεις της επαναλειτουργίας της μονάδας, υπενθύμισαν σε όλους πως οι κάτοικοι του Κερατσινίου είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν με κάθε μέσο, τρόπο, κόστος, το μέλλον και τη ζωή των παιδιών τους. Η αιφνιδιαστική κατάληψη του "δράκου", που τελείωσε στις έξι το απόγευμα, είχε συμβολικό χαρακτήρα και αποτέλεσε το ορόσημο των νέων αγώνων για το κλείσιμο του εργοστασίου, που κλιμακώθηκαν ήδη από χτες το απόγευμα με τη μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας προς τον Πειραιά και θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες.

Οι τέσσερις "κομάντος", μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, αν και ταλαιπωρημένοι απ' το δυνατό αέρα που τους χτύπαγε σ' εκείνο το ύψος, κατάφεραν να αφήσουν στο φουγάρο τα σημάδια της οργής της πόλης, που βλέπει να διαιωνίζεται η υποβάθμισή της από την επαναλειτουργία του ρυπογόνου και επικίνδυνου εργοστασίου, το οποίο οι αγώνες του κερατσινιώτικου λαού κράτησαν κλειστό επί 15 χρόνια... Ενα μεγάλο "Οχι" από μαύρη μπογιά κυκλώνει από χτες την καμινάδα της ΔΕΗ...

"Ανεβήκαμε σήμερα στο φουγάρο της ΔΕΗ για να μάθουν όλοι πως είμαστε αποφασισμένοι να τους διώξουμε, να μην επιτρέψουμε καμιά επαναλειτουργία, που θα μετατρέψει την πόλη σε πυριτιδαποθήκη", σημείωσε ένας από τους τέσσερις "κομάντο", ο δημοτικός σύμβουλος της "Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης", Κώστας Χριστοφορίδης."Καλούμε τους Κερατσινιώτες να ανταποκριθούν στις κινητοποιήσεις που κάνει η Συντονιστική Επιτροπή", σημείωσε η γυναίκα της ομάδας, επικεφαλής του συνδυασμού "Ανθρώπινη πόλη", Εύη Καρακώστα."Η σημερινή αιφνιδιαστική κατάληψη του φουγάρου της ΔΕΗ - σημείωσε η επικεφαλής της ΔΑΣ, Ελένη Παπαδοπούλου - από δύο συναδέλφους και δύο άλλα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, είναι μόνο ο προάγγελος αντίστοιχων δυναμικών κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν. Η ενέργεια αυτή αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, πως το μαζικό κίνημα της πόλης δεν αποδέχεται την εγκληματική απόφαση της κυβέρνησης, της ΔΕΗ και του δήμου για επαναλειτουργία του εργοστασίου, και είναι έτοιμο να συνεχίσει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, τις οποίες καλείται να αγκαλιάσει ο λαός της πόλης και της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά".

Με μαύρες σημαίες, πανό και τις δυνατές φωνές τους, που ζητούσαν δικαίωση, οι Κερατσινιώτες έδωσαν συνέχεια το απόγευμα στην κινητοποίηση που ξεκίνησε το πρωί. Με πορεία διαμαρτυρίας που ξεκίνησε από την πλατεία Λαού, στις 6.30, διέσχισε το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα και κατέληξε στη Νομαρχία Πειραιά, οι φορείς της πόλης του Κερατσινίου, οι κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν σε κάθε αρμόδιο φορέα, ότι θα αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις μαζί με τη Συντονιστική Επιτροπή, με κάθε τρόπο και μέσο, για να αποτρέψουν την επαναλειτουργία της ΔΕΗ και να πετύχουν την οριστική απομάκρυνση του εργοστασίου.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Νέα παράταση για το "μαγείρεμα"

Νέα παράταση στην επίσημη δημοσιοποίηση των, ήδη, γνωστών τελικών μελετών βαθμολόγησης των υποψήφιων περιοχών για χωροθέτηση Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων, ζήτησε χτες ο πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) Θ. Καρούντζος, στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου. Η παράταση ζητήθηκε, στα πλαίσια της εξόφθαλμης πλέον προσπάθειας, να εξασφαλιστεί χρόνος για ένα καλύτερο "μαγείρεμα" των στοιχείων, τέτοιο που να παρέχει ένα ακόμη άλλοθι στην κυβέρνηση για να βγάλει από πάνω της την ευθύνη που έχει για το γεγονός ότι η ίδια είναι αυτή, που, προκειμένου να μη συγκρουστεί με διάφορα οικονομικοπολιτικά συμφέροντα, επιλέγει τελικά αυθαίρετα ως χώρο τον Αυλώνα.

Ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ, παρότι με δική του πρόταση είχε δοθεί η παράταση που λήγει σήμερα, ζήτησε και νέα μέχρι τις 6 Ιούνη. Για να εξασφαλίσει τη σχετική απόφαση, κατέφυγε σε κινδυνολογίες, ισχυριζόμενος ότι από την παράταση εξαρτάται το αν θα "χαθεί αυτή η ευκαιρία, καθώς υπάρχουν τα χρήματα για επενδύσεις ελεγχόμενες από την ΤΑ" και ότι μετά "δε θα υπάρχει δυνατότητα χρήσης ούτε του υπάρχοντος χώρου, στα Ανω Λιόσια".

Τη στιγμή που ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ ζητούσε παράταση κατάθεσης της μελέτης, ο πρύτανης του ΕΜΠ Νίκος Μαρκάτος αποκάλυπτε ότι το ΕΜΠ έχει ήδη στα χέρια του τα στοιχεία της γεωλογικής μελέτης ακόμα και για τη θέση "Αυλώνα 2". Ο ίδιος, βέβαια, προϊδέασε για την τελική απόφαση, λέγοντας ότι αυτή δε θα παρθεί με δεδομένο μόνο την τεχνοκρατική θεώρηση, αλλά και άλλες παραμέτρους που θα πάρει υπόψη της η πολιτική ηγεσία...

Τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτή η τακτική για τη μη χωροθέτηση τελικά κάποιου χώρου, εντόπισε ο πρόεδρος του ΔΣ Ζεφυρίου, Γιάννης Λάπας.Ο ίδιος επισήμανε το γεγονός ότι αυθαίρετα η κυβέρνηση αποκλείει τους δύο πρώτους στη βαθμολογία χώρους στη Ριτσώνα. "Οι συνεχείς καθυστερήσεις, είπε, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας εκλογών, φοβόμαστε ότι θα οδηγήσει σε ματαίωση λήψης απόφασης. Αυτό θα είναι οδυνηρό για τα Α. Λιόσια και τους όμορους δήμους που δέχονται τα σκουπίδια. Θα είναι αποτυχία του ΔΣ και της ΕΕ του Συνδέσμου αν συνεχιστεί η σημερινή παρελκυστική πρακτική". Σε ό,τι αφορά την απόφαση για την παράταση, την ψήφισε τελικά, δηλώνοντας ότι είναι ψήφος ανοχής, προκειμένου να μπορέσει η ίδια η διοίκηση του Συνδέσμου να πάρει την όποια απόφαση και να μη γίνει αυτό από την ΕΕ.

Ο δήμαρχος Πετρούπολης, Γιώργος Γιώγος, επανέλαβε το ερώτημα πολλών: "Γιατί προβάλλεται ο Αυλώνας σαν λύση, αφού πάτωσε στη βαθμολογία;". Ο παριστάμενος δήμαρχος Αυλώνα, Δημήτρης Κυριακού, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει ήδη την απόφαση για τον Αυλώνα.

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ
Συνεχίζουν ενωμένοι

Στη 19η μέρα απεργίας έφτασαν οι εργαζόμενοι του Δήμου Αγίων Αναργύρων που παλεύουν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας καθαριότητας. Επιτακτική ανάγκη, η έμπρακτη συμπαράσταση στον αγώνα τους

Συνεχίζουν και σήμερα, 19η ημέρα απεργίας, τις δυναμικές κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι του Δήμου Αγίων Αναργύρων, ενάντια στα σχέδια της δημοτικής αρχής να ιδιωτικοποιήσει την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου. Η κατάσταση στο δήμο έχει βγει πλέον εκτός κάθε ορίου νομιμότητας καθώς ήδη η δημοτική αρχή ανέθεσε την αποκομιδή των απορριμμάτων στην ιδιωτική εταιρία "Κωστούλας" χωρίς καν να έχει πάρει έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι απεργοί έκαναν και χτες συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο με τη συμμετοχή συναδέλφων τους και από άλλους δήμους. Από την πλευρά του ο δήμαρχος απαγόρευσε και χτες την είσοδο των εργαζομένων στο δημαρχείο και κάλεσε την αστυνομία να επιβάλει την τάξη!

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο πρόεδρος του συλλόγου των εργαζομένων στους Αγίους Αναργύρους Σπύρος Κουρούμαλης, τόνισε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί όσο και αν ο δήμαρχος προσπαθεί να τον διασπάσει προσλαμβάνοντας τον "Κωστούλα" και καλώντας καθημερινά την αστυνομία.

Στη συγκέντρωση αν και είχαν καλεστεί όλοι οι βουλευτές της περιοχής, παραβρέθηκε μόνο ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ ο οποίος τόνισε στην ομιλία του ότι η απεργία γίνεται σε μια εποχή όπου από το διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιβάλλεται η ιδιωτικοποίηση σε όλους τους τομείς του δημοσίου. Ομως, τόνισε, "δεν είναι δυνατόν κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων να δίνονται στους ιδιώτες που μόνος στόχος τους είναι το κέρδος". Ο αγώνας των εργαζομένων, συνέχισε, γίνεται για να υπερασπίσουν το δικαίωμα στην εργασία. Το ΚΚΕ θα είναι πάντα στο πλευρό τους.

Ο πρόεδρος του συλλόγου των εργαζομένων Πετρούπολης, Καματερού και Ανω Λιοσίων Γιάννης Παπαπαναής,πρότεινε τη σύσταση συντονιστικής επιτροπής όλων των συλλόγων των εργαζομένων για να αντιμετωπίσει ειδικά αυτό το θέμα.Ο Γιάννης Γκάτσας, πρόεδρος του συλλόγου Πειραιά, τόνισε ότι ο μόνος δρόμος για να σταματήσει το ξεπούλημα των υπηρεσιών του δήμου σε ιδιώτες, είναι ο ενωμένος αγώνας των εργαζομένων.

Το μέλος του ΔΣ του συλλόγου του Δήμου Ιλίου Κώστας Νικολάου,επισήμανε ότι το πρόβλημα με τις ιδιωτικοποιήσεις είναι γενικό και είναι αποτέλεσμα πολιτικής που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια.

Η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα (ΔΕ) εργαζομένων στους δήμους, σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι οι εργαζόμενοι στους Αγίους Αναργύρους εναντιώνονται στη λογική της ιδιωτικοποίησης δημοτικών υπηρεσιών, απαιτώντας ενίσχυση και όχι συρρίκνωσή τους, με προσλήψεις μόνιμων εργαζομένων. Απαιτούν δήμο για τους δημότες και όχι για τους ιδιώτες. Η ΔΕ υπογραμμίζει ως αρνητικό το γεγονός ότι η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ - ΟΤΑ δεν κήρυξε ούτε μία στάση εργασίας σε ένδειξη συμπαράστασης. Για το λόγο αυτό η ΔΕ καλεί τους εργαζόμενους απ' όλη την Ελλάδα να συμπαρασταθούν ηθικά και υλικά στους εργαζόμενους των Αγ. Αναργύρων.

ΚΚΕ: "Συμπαρατασσόμαστε"

Μήνυμα συμπαράστασης στο λαό του Κερατσινίου και της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά έστειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γεράσιμος Αραβανής.Στο μήνυμα αναφέρεται: "Το ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στον αγώνα του λαού του Κερατσινίου, που ζητά τη μη επαναλειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ και την οριστική του απομάκρυνση. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επανειλημμένα έχει φέρει το θέμα στη Βουλή και απαίτησε την ικανοποίηση αυτών των δίκαιων αξιώσεων των κατοίκων της περιοχής. Το ΚΚΕ καλεί, για άλλη μια φορά, την κυβέρνηση να ικανοποιήσει άμεσα το αίτημα του κερατσινιώτικου λαού. Σε κάθε περίπτωση, το κόμμα μας συμπαρατάσσεται με τον αγωνιζόμενο λαό του Κερατσινίου και της ευρύτερης περιοχής".

Ας το πάρει σοβαρά υπόψη η κυβέρνηση: Ο λαός του Κερατσινίου είνα

Ας το πάρει σοβαρά υπόψη η κυβέρνηση: Ο λαός του Κερατσινίου είνα αποφασισμένος να ζήσει ανθρώπινα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ