ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάη 1996
Σελ. /36
ΚΕΝΗ
Σεραφείμ Στρατίκης

Πρωτοπόρος δάσκαλος και αγωνιστής

Σημαντικό στέλεχος της Αριστερής Παράταξης των δασκάλων στη διάρκεια του μεσοπολέμου και αξιόλογος δάσκαλος, συνδικαλιστής και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, υπήρξε ο Σεραφείμ Στρατίκης,στον οποίο αφιερώνονται τα λίγα αυτά τιμητικά λόγια.

Γεννήθηκε το 1906 στο χωριό Μερκάδα Φθιώτιδας. Σπούδασε δάσκαλος και υπηρέτησε για πολλά χρόνια στο Καρπενήσι μαζί με τη δασκάλα και αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης γυναίκα του, Ειρήνη Λαλαγιάννη. Μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο Αθήνας στα 1927 - 29, όπου ήταν μέλος του κομματικού πυρήνα του ΚΚΕ μαζί με τους Νίκο Πλουμπίδη, Ελένη Μπαμπαδάκη και Κώστα Θ. Παπανικολάου. Υπέγραψε μαζί με άλλους 24 μετεκπαιδευόμενους δήλωση διαμαρτυρίας κατά της διασπαστικής κίνησης του κλάδου.

Στον δασκαλικό σύλλογο Ευρυτανίας ανέπτυξε εξαιρετική δραστηριότητα και τιμήθηκε γι' αυτό με την επανειλημμένη αντιπροσώπευσή του (6 φορές) στις γενικές συνελεύσεις της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, όπου συμμετείχε ενεργά στις εργασίες της από τις γραμμές της Αριστερής Παράταξης. Στην ομιλία του στη 10η γενική συνέλευση, χαρακτήρισε κακόπιστους όσους κατηγορούν για κομμουνισμό, δασκάλους αφοσιωμένους στη μόρφωση των παιδιών. Στη 10η γενική συνέλευση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας εκλέχτηκε μέλος της διοίκησης και στη 15η εκλέχτηκε αναπληρωματικός αντιπρόσωπος στο εποπτικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Ηταν μεταξύ των 19 αντιπροσώπων της Αριστερής Παράταξης στη 15η γενική συνέλευση, για τους οποίους ο τότε εκπαιδευτικός σύμβουλος Ι. Σκουτερόπουλος με έγγραφό του (26 - 11 - 32) ζήτησε από τη διοίκηση της Ομοσπονδίας αντίγραφα πρακτικών της 14ης και 15ης γενικής συνέλευσης, που περιείχαν "τας γνώμας των δημοδιδασκάλων των καλούντων εαυτούς αριστερούς". Το 1933 απορρίφτηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας αίτησή του για υποψηφιότητά του ως αιρετού εκπαιδευτικού συμβούλου με το αιτιολογικό ότι "έδειξε διαγωγήν ασυμβίβαστον με το έργον του διδασκάλου". Στην αρχή της κατοχής πήγε στο σπίτι του Στρατίκη, ο Αρης με δυο - τρεις άλλους και έβαλαν τις βάσεις για την οργάνωση του ΕΑΜ στην περιοχή Ευρυτανίας και αργότερα ο Στρατίκης εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ στη δύναμη του Γενικού Στρατηγείου. Ετυχε να τον συναντήσω στο Μέτσοβο τον Ιούνη του 1943, όπου μίλησε και αυτός στη λαϊκή συγκέντρωση που οργάνωσε το ΕΑΜ. Στη διάρκεια της κατοχής κατέβηκε στην Αθήνα και πήρε μέρος στην ανασυγκρότηση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας και αργότερα για να ψηφίσει για την εκλογή της ΠΕΕΑ. Δε γνωρίζω αν έμεινε στον ΕΛΑΣ ως το τέλος. Μετά την απελευθέρωση εξορίστηκε στα Γιούρα και στο Μούδρο της Λήμνου. Ξανασυναντηθήκαμε το 1964 στην ΕΔΑ Αθήνας, στην προσπάθεια για ανασύσταση των δυνάμεων των αριστερών δασκάλων στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Αργότερα, αρρώστησε και πέθανε το 1966.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ

Εξόριστοι στην Κίμωλο

Η Κίμωλος είναι ένα μικρό νησάκι των Κυκλάδων. Το Λεξικό γράφει ότι έχει έκταση 35,71 τετρ. χιλιόμετρα και πληθυσμό 1.086 κατοίκους.

Η δικτατορία Μεταξά, αυτό το νησάκι είχε επιλέξει για να εξορίζει τους πολιτικούς της αντιπάλους, τους λαϊκούς αγωνιστές, τους δημοκράτες και κυρίως τους κομμουνιστές. Είχε μάλιστα προτίμηση να στέλνει εκεί κυρίως γυναίκες εξόριστες.

Ετσι, στις 28 Οκτώβρη 1940 με την κήρυξη του πολέμου κατά της πατρίδας μας από τον Μουσολίνι, στην Κίμωλο βρίσκονταν 20 γυναίκες εξόριστες: Αγγελάκη Ολγα, Αγριγιαννάκη Μαρία, Βάρκα Κατίνα, Βλάσση Αύρα, Ιωαννίδου Κλειώ, Καπλάνη Λαμπρινή, Καραμπίνη Σουλτάνα, Κοσκινά Δήμητρα, Κοσκινά Ρεγγίνα, Κωτσάκη Μαργαρίτα, Μπαϊράμογλου Διαμάντω, Μπαϊράμογλου Μαρία, Νεφελούδη Μαρία, Παπάζογλου Δόμνα, Παπαρήγα Βασιλεία, Ρόδη Κάτου, Σιάντου Βαγγελιώ, Σαμαραδέλη Κατίνα, Χατζηβασιλείου Χρύσα, Χατζηδάκη Φούλα. Ανδρες ήσαν μόνο 9 οι: Αποστόλου Λευτέρης, Γυφτοδήμος Κώστας, Θανόπουλος Χρήστος, Καπλάνης Κώστας, Νίκολης Γιώργης, Πορφυρογένης Μιλτιάδης, Ποτήρης Γιάννης, Ρούσσος Πέτρος, Τέγος Νίκος.

Με την κήρυξη του ελληνο- ιταλικού πολέμου όλοι με αίτησή τους ζητάνε από το υπουργείο ασφάλειας να σταλούν στο μέτωπο, οι μεν άνδρες στην πρώτη γραμμή, οι δε γυναίκες για νοσοκόμες σε προωθημένα ιατρεία.

Η απάντηση από τον Μανιαδάκη είναι αρνητική, "κάντε δήλωση μετανοίας και αποκηρύξεως του κομμουνισμού". Μετά την αρνητική απάντηση και μπροστά στον κίνδυνο να τους παραδώσουν στους ναζί που ήδη είχαν εισβάλει στη χώρα μας, οι εξόριστοι συνεδριάζουν και αποφασίζουν δραπέτευση, ομαδική, τμηματική ή και ατομική.

Πρώτος δραπετεύει στην Κρήτη ο Πορφυρογένης μαζί με τη γυναίκα του Φούλα Χατζηδάκη. Υστερα ο Γυφτοδήμος (Κώστας Καραγιώργης) με τη γυναίκα του Μαρία Αγριγιαννάκη στον Πειραιά. Ακολουθεί μια 6μελής ομάδα με επικεφαλής τον Λευτέρη Αποστόλου στη Μήλο. Οι υπόλοιποι 19 δραπετεύουν ομαδικά με επικεφαλής τον Πέτρο Ρούσσο και με τη διευκόλυνση μάλιστα του ίδιου του ενοματάρχη της φρουράς, ενός τίμιου Ελληνα πατριώτη που έλεγε: "Εγώ δε σας παραδίνω στους Γερμανούς, σηκωθείτε και φύγετε".

Αυτά γίνονταν στην Κίμωλο πριν 50-60 χρόνια. Τώρα το όμορφο νησί περιμένει τους τουρίστες και τους υπόσχεται ήρεμες και γαλήνιες διακοπές.

Π. ΑΡΩΝΗΣ

Εκδηλώσεις

Επέτειοι
  • Ο Δήμος ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ και οι αντιστασιακές οργανώσεις ΠΕΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ, ΠΣΑΕΕΑ,την Κυριακή 2-6-96, στις 11 πμ, διοργανώνουν "Γιορτή Μνήμης" για τους αγωνιστές που ομαδικά εκτελέστηκαν στο Περιβόλι Νέγρη, αλλά και σ' ολόκληρο το Νομό Κορινθίας από τους Γερμανούς, κατά την κατοχική περίοδο. Τα Κεντρικά Γραφεία συμμετέχουν και δρομολογούν πούλμαν (πληρ. τηλ.: 8831.368 - 8225.407). Αναχώρηση από πλατεία Κάνιγγος στις 8 πμ.
  • Το Παράρτημα ΑΜΦΙΣΣΑΣ, την Κυριακή 2-6-96 στις 11 πμ,στην "Αγία Τριάδα", διοργανώνει εκδήλωση προς τιμήν των μαχητών του ΕΛΑΣ που έπεσαν μαχόμενοι κατά των Γερμανών. Τα Κεντρικά δρομολογούν πούλμαν, που ξεκινούν στις 6.45 πμ από την πλατεία Κάνιγγος.
  • Το Παράρτημα ΗΛΕΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ και οι συγγενείς της δολοφονημένης, από τα στρατεύματα κατοχής στις 4 Ιούνη 1944, Ουρανίας Στροφύλα - Μάντεση,τηνΚυριακή 2-6-96 στις 10.30 πμ τελούν επιμνημόσυνη δέηση στο Καταράχι Πύργου Ηλείας. Στη μνήμη της, η αδελφή της Βάσω πρόσφερε 15.000 δρχ., μέσω ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ, για το 15ο Συνέδριο.
Ανακοίνωση της ΠΕΕΠΠ

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΠΕΕΠΠ γνωστοποιεί εκδρομικό πρόγραμμα, περιόδου Ιούνη - Οκτώβρη '96, που θα γίνει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, ξεκινώντας από τη διήμερη (8-9 Ιούνη) στη Θεσσαλία, περιοχή Κόζακα (λίμνη Μέγδοβα). Ολες οι εκδρομές είναι αφιερωμένες στα 50 χρόνια του ΔΣΕ.

Επίσης, στο πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη διοργανώνεται ταξίδι στην Τασκένδη. Επιθυμίες για ταξίδια σ' άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες να δηλωθούν στα γραφεία της ΠΕΕΠΠ. Πληροφορίες στα γραφεία της Ενωσης (Σωκράτους 79-81 3ος όροφος) τηλ.: 5230.526 - 5230.534.

Φίλοι της Αντίστασης

Η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του Συλλόγου Φίλοι της Εθνικής Αντίστασης Πειραιά πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση, την Τετάρτη 5-6-96 στις 7μμ,στα γραφεία του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Κερατσινίου (Ρέπουλη 6, τηλ: 4618.180). Καλούνται όλα τα μέλη, οι Πειραιώτες και Πειραιώτισσες καθώς και οι νέοι, που πιστεύουν στη διατήρηση των ιδανικών της Εθνικής Αντίστασης, να δώσουν το "παρών" ανταποκρινόμενοι σ' αυτήν την προσπάθεια για μεταλαμπάδευση των οραμάτων στη νέα γενιά.

Κυκλοφόρησε

Κυκλοφόρησε το μηνιάτικο (Απρίλης 1996) "Ενημερωτικό Δελτίο" της ΠΕΑΕΑ, αφιερωμένο στο 7ο Συνέδριό της, που συνήλθε στις 27 και 28 Απρίλη 1996. Επίσης άρθρο του Σ. Διλιντά στις "Επισημάνσεις", με τον τίτλο "Δεν είμαστε οι Μάγοι με τα Δώρα", που αναφέρεται στη συζήτηση του πρωθυπουργού με τους γεωργοκτηνοτρόφους, καθώς και άλλα αντιστασιακά θέματα.

ΣΤΗ ΡΙΤΣΩΝΑ
Τίμησαν τους εκτελεσμένους ανάπηρους του Αλβανικού

"Στο μέρος τούτο εδώ, οι Γερμανοί ναζί δολοφόνησαν 110 πατριώτες, ανάπηρους του Αλβανικού Μετώπου, την ώρα που γλυκοχάραζε η λευτεριά, τον Μάη του 1944. Ολότελα ανήμπορους για άμυνα, με ακρωτηριασμένα χέρια και πόδια, τους άρπαξαν απ' το Νοσοκομείο αναπήρων κι αλυσοδεμένους τους μετέφεραν στις φυλακές Χατζηκώστα κι από κει στοιβαγμένους στα καμιόνια του θανάτου, τους κουβάλησαν εδώ και τους εκτέλεσαν". Μ' αυτά τα λόγια περιέγραψε στην ομιλία του ο γραμματέας του Παραρτήματος Χαλκίδας της ΠΕΑΕΑ Σωτήρης Παπαστρατής την απεχθή, σαδιστική και άνανδρη πράξη των κατακτητών εναντίον των αναπήρων στη Ριτσώνα της Εύβοιας, στην εκδήλωση που έγινε στη μνήμη τους και διοργάνωσε το Παράρτημα ΧΑΛΚΙΔΑΣ στις 26-5-96.

"Αναπολούμε σήμερα - συνέχισε ο ομιλητής - με περηφάνια τους αγώνες μας εκείνους. Οι στόχοι μας, η εκπλήρωση των οραμάτων μας που με τόσες θυσίες κάναμε, δε δικαιώθηκαν ολότελα. Ομως δε θα σταματήσουμε τον αγώνα μας. Με όση δύναμη μας απομένει, πιστοί στα οράματά μας, θα δίνουμε το "παρών" σε κάθε αγώνα του λαού".

Στον τόπο της εκτέλεσης των ηρωικών αναπήρων αγωνιστών, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν: αντιπροσωπείες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ, τα Παραρτήματα Αττικής και της γύρω περιοχής, από τα πολιτικά κόμματα ΚΚΕ και "ΣΥΝ", συνδικαλιστικούς και πολιτιστικούς φορείς, επιτροπές ειρήνης.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση, που έγινε στη Ριτσώνα, προς τιμήν των 110 εκτελεσμένων ανάπηρων αγωνιστών (φωτογραφία του Γ. Λιονάκη)

Ο Σεραφείμ Στρατίκης με τη γυναίκα του, Ειρήνη Λαλαγιάννη

Ενα ακόμη μνημείο της Εθνικής μας Αντίστασης βρήκε τη θέση του σε πλατεία μιας γειτονιάς, που τα παιδιά της, αγωνιστές κατά τη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα κατά των Γερμανών κατακτητών, την τίμησαν με τις ηρωικές τους πράξεις. Ετσι, στο Δήμο Μεταμόρφωσης στην ομώνυμη πλατεία (οδός Πεύκων, Καναπίτσα), θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Θ. Παπαγιάννης. Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Μεταμόρφωσης και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ καλούν τους αντιστασιακούς και το λαό του δήμου να παρευρεθούν στα αποκαλυπτήρια την Κυριακή 2/6/96 στις 10.30 π.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ