Παρασκευή 31 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΣΤΗ ΡΙΤΣΩΝΑ
Τίμησαν τους εκτελεσμένους ανάπηρους του Αλβανικού

"Στο μέρος τούτο εδώ, οι Γερμανοί ναζί δολοφόνησαν 110 πατριώτες, ανάπηρους του Αλβανικού Μετώπου, την ώρα που γλυκοχάραζε η λευτεριά, τον Μάη του 1944. Ολότελα ανήμπορους για άμυνα, με ακρωτηριασμένα χέρια και πόδια, τους άρπαξαν απ' το Νοσοκομείο αναπήρων κι αλυσοδεμένους τους μετέφεραν στις φυλακές Χατζηκώστα κι από κει στοιβαγμένους στα καμιόνια του θανάτου, τους κουβάλησαν εδώ και τους εκτέλεσαν". Μ' αυτά τα λόγια περιέγραψε στην ομιλία του ο γραμματέας του Παραρτήματος Χαλκίδας της ΠΕΑΕΑ Σωτήρης Παπαστρατής την απεχθή, σαδιστική και άνανδρη πράξη των κατακτητών εναντίον των αναπήρων στη Ριτσώνα της Εύβοιας, στην εκδήλωση που έγινε στη μνήμη τους και διοργάνωσε το Παράρτημα ΧΑΛΚΙΔΑΣ στις 26-5-96.

"Αναπολούμε σήμερα - συνέχισε ο ομιλητής - με περηφάνια τους αγώνες μας εκείνους. Οι στόχοι μας, η εκπλήρωση των οραμάτων μας που με τόσες θυσίες κάναμε, δε δικαιώθηκαν ολότελα. Ομως δε θα σταματήσουμε τον αγώνα μας. Με όση δύναμη μας απομένει, πιστοί στα οράματά μας, θα δίνουμε το "παρών" σε κάθε αγώνα του λαού".

Στον τόπο της εκτέλεσης των ηρωικών αναπήρων αγωνιστών, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν: αντιπροσωπείες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ, τα Παραρτήματα Αττικής και της γύρω περιοχής, από τα πολιτικά κόμματα ΚΚΕ και "ΣΥΝ", συνδικαλιστικούς και πολιτιστικούς φορείς, επιτροπές ειρήνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ