ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάη 1996
Σελ. /36
ΚΕΝΗ
Μηνύματα και χαιρετιστήρια αδελφών κομμάτων

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

Αγαπητοί σύντροφοι,

με χαρά μου σας μεταφέρω τους εγκάρδιους χαιρετισμούς της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ισπανίας και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του 15ου Συνεδρίου σας.

Τα κόμματά μας διατηρούσαν ανέκαθεν φιλικές σχέσεις. Στη διάρκεια της ιστορίας τους έζησαν πολύ δύσκολες στιγμές, εμφυλίους πολέμους και φασιστικές δικτατορίες. Μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι εμείς οι Ισπανοί κομμουνιστές πάντα θαυμάζαμε το κουράγιο και την ικανότητά σας να αντιστέκεστε απέναντι σε κάθε επίθεση. Τις δικές σας νίκες τις θεωρούσαμε και δικές μας.

Σήμερα βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου για μία ακόμα φορά είναι απαραίτητο να επιδείξουμε σταθερότητα. Οταν συνέβησαν οι αλλαγές στις σοσιαλιστικές χώρες, πολλοί ήταν εκείνοι που βιάστηκαν να ανακοινώσουν το τέλος του κομμουνισμού. Μέσα στην άγνοιά τους δεν μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν ότι όσο υπάρχει αδικία, ανισότητα και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο θα ακούγεται πάντοτε μια φωνή διαμαρτυρίας, θα γεννιέται πάντοτε η επιθυμία να αλλάξουν τα πράγματα, θα δημιουργείτε πάντοτε η ανάγκη ενωμένων προσπαθειών για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου. Τα γεγονότα μας δικαιώνουν. Μέσα σε ένα καπιταλιστικό σύστημα, που μέσα από το σημερινό κύμα νεοφιλελευθερισμού, επιδίδεται σε μια ιδιαίτερα επιθετική πολιτική, μέσα σε ένα κόσμο όπου αυξάνονται οι διαφορές ανάμεσα στους λίγους που έχουν πολλά και στους πολλούς που έχουν λίγα, εμείς οι κομμουνιστές είμαστε απαραίτητοι. Εμείς οι κομμουνιστές πρέπει να εξακολουθήσουμε να αγωνιζόμαστε με πλήρη επίγνωση ότι το μέλλον ανήκει στο σοσιαλισμό.

Θεωρώντας ότι πάντοτε υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός όσον αφορά τις διαφορετικές αντιλήψεις για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού, οι Ισπανοί κομμουνιστές σας απευθύνουν θερμό αδελφικό χαιρετισμό.

***

ΕΝΩΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

Αγαπητοί σύντροφοι,

στο όνομα της καθοδήγησης της Ενωμένης Αριστεράς της Ισπανίας δεχθείτε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς μας και τις ευχές μας για επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας.

Η Ενωμένη Αριστερά είναι ένας πολιτικός σχηματισμός στον οποίο συμμετέχουμε κομμουνιστές, σοσιαλιστές, δημοκράτες, άνθρωποι της μεταρρυθμιστικής αριστεράς που επιθυμούμε να παρουσιάσουμε μια εναλλακτική προοπτική στη σημερινή κοινωνία που κρίνουμε ότι είναι άδικη και δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες των μη προνομιούχων τάξεων.

Σύμφωνα με τις κλασικές αρχές της Αριστεράς για υπεράσπιση της Δημοκρατίας, της Ισότητας και της Δικαιοσύνης, αγωνιζόμαστε - αυτές τις στιγμές που ο καπιταλισμός παρουσιάζει ένα από τα πιο επιθετικά του πρόσωπα του έντονου νεοφιλελευθερισμού - για τα δικαιώματα των εργαζομένων, για την εδραίωση των κατακτήσεών τους, για την πλήρη απασχόληση, για διατήρηση του συστήματος κοινωνικής προστασίας, για μια ισόρροπη ανάπτυξη που σέβεται την προστασία του περιβάλλοντος, για όλους εκείνους τελικά τους στόχους που μας ενώνουν, εμάς τις δυνάμεις της Αριστεράς σε μία κοινή πορεία.

Σεβόμαστε και εκτιμούμε τις προσπάθειες και τους αγώνες σας για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των λαϊκών τάξεων και γνωρίζουμε την πρωτοπόρο θέση που κατέχει το ΚΚ Ελλάδας.

Επιτρέψτε μου τώρα, ως εκπρόσωπος και του ΚΚ της Ισπανίας να σας εκφράσω τα αισθήματα έντονης φιλίας που διέπουν τις μακρόχρονες σχέσεις μας - σε μια ιστορία κατά την οποία τα δύο κόμματά μας κλήθηκαν να ξεπεράσουν δύσκολες στιγμές όπως ο εμφύλιος πόλεμος και αγωνίστηκαν ενάντια στη δικτατορία.

Οι Ισπανοί κομμουνιστές γνωρίζουμε καλά το θάρρος και τη δυναμικότητα που το ΚΚΕ επέδειξε στον αγώνα ενάντια στο φασισμό. Σήμερα επίσης σε μια περίοδο γεμάτη από εμπόδια, συμμεριζόμαστε μαζί σας την εκτίμηση ότι αυτή η κοινωνία απαιτεί τα κομμουνιστικά κόμματα να παραμείνουν τα αναγκαία μέσα αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο και επιβεβαιώνουμε την πεποίθησή μας ότι το μέλλον ανήκει σε μια σοσιαλιστική κοινωνία, όπου η ελευθερία θα συνυπάρχει με τη δικαιοσύνη και την ισότητα.

***

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΤΑΛΩΝΙΑΣ

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,

Σας ευχαριστώ που δώσατε την ευκαιρία να σας χαιρετίσω στο όνομα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Καταλωνίας (PCC). Πρέπει να σας ομολογήσω ότι είναι κάτι το ξεχωριστό για έναν κομμουνιστή της Βαρκελώνης - στην άλλη πλευρά της Μεσογείου - να μπορεί να παρευρεθεί σε αυτή τη συνάντηση και στις εργασίες του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Δε θα ήθελα να κάνω ένα επίσημο χαιρετισμό. Γι' αυτό πιστεύω πως είναι χρήσιμο να σας μεταφέρω δύο συλλογισμούς που κάνουμε οι Καταλωνοί Κομμουνιστές:

Εναν σχετικά με τη Μεσόγειο και ο δεύτερος σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

Σαν να λέμε σχετικά με δύο γεωγραφικές και πολιτικές πραγματικότητες που μας ενώνουν.

Φίλοι και φίλες, η Μεσόγειος είναι μια κοινή περιοχή, κτισμένη σε ένα βαθύ ιστορικό υπόβαθρο. Κοιτίδα πολιτισμών, κουλτούρας, ανταλλαγών, δημιουργικότητας και πλούτου. Ομως σήμερα, η Μεσόγειος βρίσκεται σε βαθιές αναταραχές που διαπερνούν όλη τη λεκάνη της. Παλιά και νέα προβλήματα συσσωρεύονται: Χώρες του Μαγκρέμπ, η Μέση Ανατολή, η Κύπρος, τα Βαλκάνια, η Ευρωπαϊκή Ενωση, η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ, τα οικολογικά προβλήματα, τα προβλήματα με τους φυσικούς πόρους, νεοφιλελευθερισμός... Σαν να λέμε, οι λαοί της Μεσογείου ζούνε διαμάχες, ανισότητες, καταδικάζονται σε φτώχεια οι πολλοί για την καλοπέραση των λίγων.

Αυτή η κατάσταση απαιτεί μια ειδική προσοχή από πλευράς των κομμουνιστών και των αριστερών δυνάμεων της Μεσογείου, έχοντας υπόψη ότι όλα αλληλοσυνδέονται και μόνο μπορούν να δώσουν εναλλακτικές λύσεις για πραγματική αλλαγή από μια προοπτική παγκοσμιότητας και ολοκλήρωσης.

Οι Κομμουνιστές, αριστεροί και προοδευτικοί, έχουμε την πρόκληση να μη γυρίσουμε την πλάτη μας σ' αυτό που συμβαίνει στην κοιτίδα του πολιτισμού που γέννησε την Ευρώπη, και από ένα δικό μας πρόγραμμα σε κάθε μια απ' τις χώρες μας να συμβάλουμε ώστε να προωθήσουμε ολοκληρωμένες εναλλακτικές λύσεις στην περιοχή της Μεσογείου.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ενωση, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι σε κάθε χώρα της ΕΕ εφαρμόζονται πολιτικές φιλελευθερισμού σαν συνέπεια των προγραμμάτων σύγκλισης που υπαγορεύει η ολέθρια Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Στη λεγόμενη αναπτυγμένη Ευρώπη πρέπει να παλέψουμε για να συγκρατήσουμε την αυξανόμενη ανεργία, την αβεβαιότητα στην εργασία, τη μείωση των μισθών, την απώλεια των κοινωνικών δικαιωμάτων, την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου τομέα, την ανισότητα των γυναικών και των νέων...

Πρέπει να παλέψουμε ενάντια στις συντηρητικές πολιτικές που αποσκοπούν να διαμορφώσουν μια μεγάλη αγορά. Δηλαδή τη νομισματική και οικονομική ένωση.

Φίλοι και φίλες,

Οσον αφορά την Αριστερά δεν μπορεί να έχει αμφιβολίες απέναντι στη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Το Μάαστριχτ είναι απαράδεκτο και ενάντιά του πρέπει να παλέψουμε, γιατί η κατάσταση δεν είναι μη ανατρέψιμη. Γι' αυτό, όμως, παίρνοντας υπόψη τη διεθνοποίηση του κεφαλαίου, και σύμφωνα μ' αυτά που είπαμε παραπάνω, οι πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις της Αριστεράς και οι κομμουνιστές είναι ανάγκη να συντονίσουμε τις ενέργειές μας για να δώσουμε εναλλακτικές λύσεις με σκοπό να σταματήσουμε τον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό.

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Τελειώνοντας σας εύχομαι από πλευράς της διεύθυνσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Καταλωνίας επιτυχία στις συζητήσεις και τα συμπεράσματα του συνεδρίου να είναι καρποφόρα για τους εργαζόμενους, τους νέους και τις γυναίκες της Ελλάδας, της Μεσογείου και της Ευρώπης.

Και οι αποφάσεις σας να προχωρήσουν στη συγκρότηση του δημοκρατικού, αντιμονοπωλιακού, αντιιμπεριαλιστικού μετώπου ανοίγοντας δρόμο προς το σοσιαλισμό.

Ευχαριστώ

Jordi Miralles Coute

Μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚ Καταλωνίας

Διευθυντής της εφημερίδας AVANT

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

Αγαπητοί σύντροφοι,

Η Κεντρική Επιτροπή του Πορτογαλέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος απευθύνει στο 15ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας τους θερμούς χαιρετισμούς των Πορτογάλων κομμουνιστών και εύχεται τη μεγαλύτερη επιτυχία στις εργασίες του και στη μετέπειτα ενίσχυση της δράσης του ΚΚΕ. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας αποτελεί μια σημαντική πολιτική δύναμη στη χώρα σας, απαραίτητη και αναντικατάστατη για τους εργαζόμενους και τις λαϊκές μάζες στον αγώνα για τα ζωτικά συμφέροντά τους, ενάντια στις δυνάμεις της Δεξιάς και του μεγάλου μονοπωλιακού κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού, για τη δημοκρατία, την ειρήνη, την εθνική ανεξαρτησία και το σοσιαλισμό.

Το Συνέδριό σας γίνεται σε μια συγκυρία πολύ σύνθετη στη διεθνή ζωή, που θέτει μπροστά στους κομμουνιστές ιδιαίτερα δύσκολα καθήκοντα. Η εξαφάνιση της ΕΣΣΔ και του σοσιαλισμού σαν παγκόσμιο σύστημα, άλλαξε σε βάθος το συσχετισμό δυνάμεων στον κόσμο. Κάτω από την ηγεμονία των ΗΠΑ, ο ιμπεριαλισμός προσπαθεί να επιβάλει σε όλο τον πλανήτη τη λεγόμενη "Νέα Παγκόσμια Τάξη", γεγονός που στην πραγματικότητα αύξησε τη σύγχυση και όξυνε τον εκμεταλλευτικό, καταπιεστικό και επιθετικό χαρακτήρα του. Οι τακτικές και η επέμβασή του στην πρώην Γιουγκοσλαβία, στα πλαίσια των ανταγωνισμών και του αγώνα για τις ζώνες επιρροής ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις, με την επέμβαση του ΝΑΤΟ και των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, για να περιβάλλουν την κυριαρχία τους, είναι ένα παράδειγμα των κινδύνων που περιέχει η σημερινή κατάσταση. Αυτή είναι η περίπτωση της πρόσφατης νέας επίθεσης του Ισραήλ στο Λίβανο, καθώς και οι αντιδράσεις και οι ελιγμοί, για να εμποδίσουν την εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου Παλαιστινιακού Κράτους.

Το μεγάλο κεφάλαιο έχει εξαπολύσει μια γενικευμένη επίθεση ενάντια στα δικαιώματα και τις δημοκρατικές και κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων και των λαών, ενάντια στην ανεξαρτησία των κυρίαρχων κρατών. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ και η πολιτική που απορρέει από αυτήν, στην υπηρεσία των μεγάλων πολυεθνικών και του χρηματιστηριακού κεφαλαίου, όπου αυξάνονται οι ηγεμονικές αξιώσεις της Γερμανίας, έγιναν η αφορμή για μια εκτεταμένη επίθεση των δυνάμεων της Δεξιάς, με τις οποίες ενώνεται και η σοσιαλδημοκρατία σε διάφορες χώρες, στην κατεύθυνση της κοινωνικής, πολιτικής, πολιτιστικής και εθνικής οπισθοδρόμησης στην Ευρώπη. Ο ΟΗΕ απομακρύνθηκε από τις αρχές του χάρτη του, κάτω από την επιρροή των μεγάλων δυνάμεων και ιδιαίτερα των ΗΠΑ, που μπλοκάρουν και αναβάλλουν την επίλυση κραυγαλέων αδικιών όπως η διχοτόμηση της Κύπρου με την κατοχή ενός μέρους της χώρας από την Τουρκία. Η υποβάθμιση της κοινωνικής ζωής και της δημοκρατίας, επέτρεψε στις δυνάμεις της ακροδεξιάς, του σοβινισμού, του ρατσισμού και του θρησκευτικού φανατισμού να "σηκώσουν κεφάλι".

Παρ' όλα αυτά, παντού στον κόσμο οι εργαζόμενοι και οι λαοί δε μένουν με σταυρωμένα τα χέρια. Αναπτύσσουν σημαντικούς αγώνες για τα ζωτικά τους δικαιώματα, για τη δημοκρατία, την κοινωνική πρόοδο, την εθνική κυριαρχία, τον αφοπλισμό και την ειρήνη. Μετά την ανακήρυξη του "θανάτου του κομμουνισμού" από τον ιμπεριαλισμό εδώ και μερικά χρόνια, σήμερα γίνεται όλο και πιο καθαρό ότι ο σοσιαλισμός δεν έχει πεθάνει, ότι η οικοδόμησή του συνεχίζεται, προσπαθώντας να βρει νέες μεθόδους σε διάφορες χώρες και απ' όλες τις ηπείρους επιβεβαιώνεται ως απαραίτητος παράγοντας για τον ανθρώπινο πολιτισμό. Σε πολλές και χαρακτηριστικές περιπτώσεις επαληθεύονται σημάδια ανόδου των κομμουνιστικών κομμάτων και αυξάνεται η συνείδηση για την ανάγκη της διεθνιστικής συνεργασίας ανάμεσά τους, καθώς και με άλλες δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις. Στην κατεύθυνση αυτή το μίτινγκ που έγινε στις 11 Μάη στο Παρίσι αποτελεί ένα ενθαρρυντικό γεγονός.

Στην Πορτογαλία, συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα και θάρρος τον αγώνα για μια αριστερή πολιτική προσανατολισμένη στα συμφέροντα των εργαζομένων, για τη δημοκρατία και την εθνική ανεξαρτησία. Συνεχίζουμε τη μάχη ενάντια στις επιβολές των πολυεθνικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, για μια Ευρώπη της ειρήνης, της προόδου και της συνεργασίας. Στις εκλογές της 1ης Οκτώβρη 1995, το κόμμα της Δεξιάς που ήταν στην εξουσία πάνω από δέκα χρόνια απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση. Δυστυχώς, αυτό δε σημαίνει ακόμα το τέλος της δεξιάς πολιτικής, γιατί το Σοσιαλιστικό Κόμμα που βρίσκεται στην κυβέρνηση σκοπεύει να συνεχίσει την πολιτική της Δεξιάς στα βασικά ζητήματα και δε στρέφεται προς την Αριστερά, αλλά περισσότερο προς τις δυνάμεις του κεφαλαίου. Θα κάνουμε τα πάντα, μέσα από μαζικούς αγώνες και τη δράση μας στο επίπεδο θεσμών, ώστε η θέληση για αλλαγή που εκφράστηκε καθαρά στις κάλπες να μη διαψευστεί.

Επιβεβαιώνοντας με πίστη την κομμουνιστική του ταυτότητα, μαθαίνοντας με τη διδασκαλία της πείρας και απαντώντας στις νέες προκλήσεις, το ΚΚΠ αποτελεί μια αναγκαία δύναμη για τους εργαζόμενους και το λαό της Πορτογαλίας, με μεγάλες προοπτικές οργανικής ανάπτυξης και ανόδου της επιρροής του στις μάζες ανάμεσα στους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους αγρότες, τους επιστήμονες. Σ' αυτό το πνεύμα και με εμπιστοσύνη θα γιορτάσουμε αυτό το χρόνο την 75η επέτειο του Κόμματός μας και θα ετοιμάσουμε το 15ο Συνέδριό μας.

Τον αγώνα μας, τον βλέπουμε ενταγμένο στην παγκόσμια διαδικασία για κοινωνική και εθνική χειραφέτηση. Κατά την άποψή μας ο αγώνας σε κάθε χώρα έχει μια σπουδαιότητα αποφασιστική, αλλά, ταυτόχρονα, η ενίσχυση της διεθνούς αλληλεγγύης των κομμουνιστών, των προοδευτικών, των εργαζομένων και των λαών, έχει τεράστια σημασία για την επιτυχία όλων και του καθενός ξεχωριστά στον αγώνα για την κοινωνική πρόοδο, τη δημοκρατία, την ειρήνη και το σοσιαλισμό.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Επαναλαμβάνοντας τις ευχές μας για τις καλύτερες επιτυχίες στις εργασίες του 15ου Συνεδρίου σας, εκφράζουμε τη θέλησή μας να δυναμώσουμε και να αναπτύξουμε τις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στα δύο κόμματά μας.

***

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

Πρώτα, μεταφέρω τους θερμότερους χαιρετισμούς του ΚΚ Βρετανίας προς το ΚΚ Ελλάδας επ' ευκαιρία του επιτυχημένου 15ου Συνεδρίου σας. Σας ευχαριστούμε για την ευκαιρία που μας δίνεται ν' ακούσουμε τις συζητήσεις σας. Αυτό που είναι καθαρό είναι οι πολύ αληθινές ομοιότητες των πολιτικών και οικονομικών συνθηκών των δύο χωρών, ειδικά σαν αποτέλεσμα της συμμετοχής μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε προσωπικό επίπεδο είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένη να είμαι εδώ. Ηρθα για πρώτη φορά στην Αθήνα 22 χρόνια πριν, το 1974. Ημουν αντιπρόεδρος της Εθνικής Ενωσης Φοιτητών και είχα έρθει σαν μέλος μιας μικρής διεθνούς αντιπροσωπείας για να ερευνήσουμε τη φυλάκιση και βασανισμό Ελλήνων φοιτητών και άλλων κομμουνιστών και προοδευτικών.

Επισκεφθήκαμε ένα κέντρο κράτησης και τη φυλακή στο Μπογιάτι. Συναντήσαμε ακόμα τον τότε υπουργό της "Δικαιοσύνης", τον Βρετανό και τον Αμερικανό Πρέσβη, για να διαμαρτυρηθούμε. Στην επιστροφή μας στην Αγγλία, συμμετείχαμε σε μια μεγάλη καμπάνια για το τέλος των βασανισμών και φυλακίσεων και για την επάνοδο της δημοκρατίας. Είχα πάντα εντυπωσιαστεί από την πολιτική δύναμη των Ελλήνων κομμουνιστών. Η εμπειρία μου εδώ επηρέασε βαθιά την προσωπική μου πολιτική εξέλιξη.

Στη Βρετανία μόλις το 5% του πληθυσμού κατέχουν περισσότερο από το ήμισυ του συνολικού πλούτου της χώρας. Κατά τα 17 χρόνια της συντήρησης και της συντηρητικής διακυβέρνησης 30 δισ. λίρες περίπου επεστράφησαν στους πλουσιότερους, μέσα από περικοπές της φορολογίας. Ενώ το φτωχότερο πέμπτο είναι σε χειρότερη κατάσταση. Μερικά τμήματα της Βρετανίας, όπως γύρω από το Λίβερπουλ, όπου ζω κι εγώ, έχουν τις προδιαγραφές, όμοια με την Ελλάδα, για επιπλέον παροχές εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξαιτίας της στάθμης (του επιπέδου) της φτώχειας και ανεργίας - αυτά τα χρήματα δεν είναι παρά "σταγώνα στον ωκεανό" και δε βοηθούν σε τίποτε. Ο αριθμός των παιδιών στη Βρετανία που μεγαλώνουν μέσα στη φτώχεια έχει διπλασιαστεί σε 3 εκατομμύρια. Η πραγματική ανεργία είναι πάνω από 5 εκατομμύρια, τα δε επίπεδά της ανάμεσα στη νεολαία και στους νέγρους είναι σχεδόν διπλάσια από το μέσο εθνικό επίπεδο του 12%.

Βασική προτεραιότητα για το Κόμμα μας αποτελεί η διοργάνωση μιας πλατιάς κινητοποίησης κατά της Συνθήκης του Μάαστριχτ και ιδιαιτέρως κατά της εμμονής στη Νομισματική Ενωση και κατά των κριτηρίων σύγκλισης. Ζητούμε δημοψήφισμα για τη Νομισματική Ενωση.

Μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση η ανεργία φθάνει τα 20 εκατομμύρια (από επίσημους αριθμούς) και γνωρίζουμε ότι αυτοί οι αριθμοί είναι στην πραγματικότητα πολύ υψηλότεροι. Ακόμη και κατά την Επιτροπή Απασχόλησης (Εργασίας) του ίδιου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ενοποίηση των νομισμάτων σε ένα, θα προσθέσει άλλα 10 εκατομμύρια στον κατάλογο των ανέργων. Η βρετανική κυβέρνηση έχει παραδεχτεί ότι για να ανταποκριθεί η χώρα μας στα κριτήρια της σύγκλισης θα απαιτηθούν περικοπές 12 δισεκατομμυρίων λιρών στις κρατικές δαπάνες, που ισοδυναμούν με περικοπή των υγειονομικών δαπανών κατά το ήμισυ. Παρόμοιες περικοπές προτείνονται για κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αποτελεί ειρωνεία το ότι η μόνη χώρα που θα μπορούσε να ανταποκριθεί στα κριτήρια σύγκλισης, υπό όρους οικονομικής ανάπτυξης, είναι η Νορβηγία - η οποία ως γνωστόν απέρριψε το Μάαστριχτ με δημοψήφισμα.

Γνωρίζουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας, εισοδήματος και κοινωνικών δαπανών. Η παρούσα πολιτική της ηγεσίας του Εργατικού Κόμματος είναι ακόμη και να ξεπεράσει τους συντηρητικούς στην κούρσα αυτοκτονίας προς τη Νομισματική Ενωση, παρά τις συνέπειες και την αντίθεση των Συνδικάτων και τις επιθυμίες των καθημερινών ανθρώπων.

Οι άνευ προηγουμένου περικοπές των δημοσίων δαπανών θα οδηγήσουν αμέσως την κυβέρνηση των Εργατικών σε ευθεία σύγκρουση με την πλειονότητα των οπαδών της. Η ηγεσία των Εργατικών θα πρέπει να πάρει μαθήματα από την ιστορία. Το 1979 η κυβέρνηση των Εργατικών έπεσε κατόπιν της επιβολής μαζικών περικοπών σε δημόσιες δαπάνες που τις υπέδειξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως όρους για δανειοδότηση.

Σήμερα όλο και περισσότερο γίνονται αντιληπτές εκ μέρους των συνδικάτων και των αριστερών και προοδευτικών κινημάτων οι απειλές της Νομισματικής Ενωσης για τη δημοκρατία και τον φυλετισμό που επιφυλάσσει στα μέλη της η Ευρωπαϊκή Ενωση, όμως είναι ανάγκη να γίνουν πολλά περισσότερα, ώστε να επεξηγηθούν και να εκλαϊκευτούν αυτά τα ζητήματα. Η ηγεσία του Κογκρέσου των Συνδικάτων έχει πρόσφατα ανακοινώσει ότι προτίθεται να στηρίξει τις εργοδοτικές οργανώσεις και την Τράπεζα της Αγγλίας υπέρ του ενιαίου νομίσματος.

Για να πείσουν το Εργατικό και Συνδικαλιστικό κίνημα να καταπιεί το πικρό χάπι του Μάαστριχτ, οι Βρυξέλλες έχουν προσφέρει το "Σοσιαλιστικό Κεφάλαιο" (Αρθρο) σαν ζαχαρώδες επίχρισμα. Ομως αυτό είναι μια φενάκη και δεν προσφέρει τίποτε χρήσιμο στους εργαζόμενους, όπως εγγυήσεις για ελάχιστα όρια αποδοχών ή δικαίωμα απεργίας κλπ. Εμένα την ίδια με απείλησαν με φυλάκιση και νόμιμα πρόστιμα, επειδή διοργάνωσα την απεργία 7.000 τοπικών κυβερνητικών εργαζομένων του Λίβερπουλ για την υπεράσπιση των επαγγελματικών τους θέσεων εργασίας.

Το Κοινωνικό Κεφάλαιο (Αρθρο), είναι γεμάτο από μεγαλόστομες διακηρύξεις και αγαθές προθέσεις - συνοδευόμενες από άρθρα διαφυγής για τις απρόθυμες κυβερνήσεις.

Οπως προανέφερα, εμείς κάνουμε εκστρατεία για δημοψήφισμα σχετικά με τη Νομισματική Ενωση, ως έναν άμεσο πολιτικό στόχο, αλλά το κόμμα μας πιστεύει ότι η Βρετανία θα πρέπει τελικώς να αποσυρθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Εδώ πρέπει επίσης να αναφέρω τους κινδύνους ενός ογκούμενου ρατσισμού στην Ευρώπη ως απόρροια της Συμφωνίας Σένγκεν και της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύντροφοι το Βρετανικό Κόμμα είναι μικρό - μόνο 2.000 μέλη - και σχηματίστηκε μετά το 1986, ύστερα από αποκλεισμούς και αποπομπές συντρόφων εκ μέρους μιας αναθεωρητικής - μεταρρυθμιστικής ηγεσίας, η οποία ακολούθως διέλυσε το Κόμμα, υπέρ ενός χαλαρού Σοσιαλιστικού - Δημοκρατικού - Φιλελεύθερου συνεταιρισμού. Το Κόμμα μας αρχίζει τώρα να μεγαλώνει. Παίξαμε έναν κύριο ρόλο στην εξασφάλιση του μέλλοντος της ημερήσιας Σοσιαλιστικής εφημερίδας - το "Πρωινό Αστέρι" -, η οποία έχει αναγνώστες και υποστήριξη στην Αριστερά.

Εμείς, σαν και σας, αναθεωρούμε και ανανεώνουμε την εσωκομματική δημοκρατία. Επιθυμούμε να θέσουμε σε προτεραιότητά μας τη στρατολόγηση και ανάδειξη στελεχών, γυναίκες, νέους και μαύρους.

Ο χρόνος με περιορίζει και δεν μπορώ να συνεχίσω. Προσπάθεια να συγκρίνω τα κοινά μας προβλήματα, τις προκλήσεις που έχουν τεθεί από το μονοπωλιακό καπιταλισμό και την ΕΕ και τους φραγμούς στην κοινωνική πρόοδο και το σοσιαλισμό που δημιουργούν οι Σοσιαλδημοκρατικές και ρεφορμιστικές ιδέες.

Χαιρετίζουμε τις πρωτοβουλίες του Κόμματός σας να συσπειρωθούν τα Κομμουνιστικά Κόμματα της Ευρώπης: Η Διεθνιστική Αλληλεγγύη είναι αναγκαία.

Zudy Cottor

Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Βρετανίας

ΣΥΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

Αντιπρόσωπος Γιακούμπ Καρού

Προς τις συντρόφισσες και συντρόφους αντιπροσώπους του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ

Μεγάλη είναι η ευχαρίστηση να βρίσκομαι ανάμεσά σας αυτές τις μέρες, τις οποίες πραγματοποιείται αυτό το σημαντικό γεγονός στη ζωή του Κόμματός σας, το 15ο Συνέδριο, που, όπως όλοι γνωρίζουμε, αποτελεί κορύφωση μιας πλατιάς και καρποφόρας προετοιμασίας σας. Επιτρέψτε μου ν' απευθύνω τους συντροφικούς χαιρετισμούς της ΚΕ του Συριακού Κομμουνιστικού Κόμματος σε σας και διά μέσου εσάς σε όλους τους άλλους κομμουνιστές και τις δυνάμεις της προόδου και της αριστεράς στη φίλη χώρα σας, τη χώρα του πανάρχαιου πολιτισμού και των αγωνιστικών παραδόσεων, με το λαό της οποίας συνδεόμαστε με μακρόχρονες ιστορικές σχέσεις, που αποτέλεσαν πρότυπο αλληλεπίδρασης και αλληλεμπλουτισμού των πολιτισμών.

Το κόμμα σας είναι γνωστό στη χώρα μας σαν κόμμα του ηρωικού αγώνα για την ελευθερία της πατρίδας και την ευημερία του λαού. Σαν κόμμα της σταθερής υπεράσπισης της δημοκρατίας και των συμφερόντων των εργαζομένων και του αγώνα για την κοινωνική πρόοδο και το σοσιαλισμό. Μεγάλη είναι η εκτίμησή μας για τη συνεχή προσπάθεια του κόμματός σας για την αξιοποίηση κάθε δυνατής ευκαιρίας για τη διοργάνωση μορφών συναντήσεων και διαβουλεύσεων ανάμεσα στα κομμουνιστικά και σοσιαλιστικά κόμματα, ιδιαίτερα της περιοχής μας, με στόχο την από κοινού διερεύνηση των πιο πρόσφορων και αποδοτικών μορφών αλληλεγγύης στην απόκρουση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των προσπαθειών τους να επιβάλουν την κυριαρχία τους και ενάντια στις επιθετικές ενέργειες και επεμβάσεις τους σε βάρος των λαών μας, της ασφαλείας και της ειρήνης στην περιοχή και τον κόσμο.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Τη στιγμή που γίνεται αυτή η συνάντησή μας δεν έχει ακόμα στεγνώσει το αίμα των παιδιών, γυναικών και γερόντων της Κανά, της Ναμπατίε και άλλων πόλων και χωριών του νότιου Λιβάνου, θυμάτων της άγριας ισραηλινής επίθεσης που διάρκεσε πάνω από δύο βδομάδες, μιας επίθεσης που δεν είναι σίγουρο ότι δε θα επαναληφθεί με μεγαλύτερη αγριότητα, αφού ο θύτης δεν αντιμετωπίστηκε από τη διεθνή κοινότητα με τις ανάλογες κυρώσεις και με κανένα αποτρεπτικό μέτρο.

Τα εγκλήματα των νεοναζί ιθυνόντων του Ισραήλ σε βάρος του άμαχου πληθυσμού θεωρούνται εγκλήματα πολέμου, που οι δράστες τους πρέπει να παραπεμφθούν στα αρμόδια διεθνή δικαστήρια για να λογοδοτήσουν και να τιμωρηθούν ανάλογα. Αυτά τα εγκλήματα επιβεβαιώνουν τη συνέχιση του ρατσιστικού και αντι-ειρηνικού χαρακτήρα του κράτους του Ισραήλ, που η ίδια η ίδρυσή του θεμελιώθηκε στο σφετερισμό και που η επιθετικότητα, η τρομοκρατία, οι μαζικές δολοφονίες, η κατοχή των ξένων εδαφών με την ένοπλη βία αποτελούν επίσημη πολιτική των κυβερνήσεών του για την πραγματοποίηση των επεκτατικών βλέψεών του.

Καταδικαστέες δεν είναι μόνο οι ενέργειες του Ισραήλ, αλλά και η πρακτική και ο απροκάλυπτος ρόλος της Ουάσιγκτον στην υποστήριξη αυτών των ενεργειών. Η Ουάσιγκτον από βασικός, υποτίθεται, μεσολαβητής στην ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή, έχει μετατραπεί σε υποστηρικτής του πολέμου, που δικαιολογεί την επίθεση, ενθαρρύνει τη συνέχισή της, προστατεύει τον δράστη και εμποδίζει τη διεθνή κοινότητα, τους νόμιμους οργανισμούς της και τα κράτη που ενδιαφέρονται πραγματικά για την υπόθεση της ειρήνης στο το να καταδικάσουν τους δολοφόνους των παιδιών, γυναικών και γερόντων και να πάρουν τις κατάλληλες αποφάσεις και μέτρα για τη συγκράτηση του δράση και τον τερματισμό της επίθεσης. Επιπλέον η Ουάσιγκτον δεν ντράπηκε να εκφραστεί ενάντια στην τεκμηριωμένη έκθεση του ΟΗΕ για τη σφαγή της Κανά, παρά το γεγονός ότι - συνέπεια των πιέσεων - το περιεχόμενο της έκθεσης είχε μετριαστεί.

Αυτή η συμπεριφορά αποκάλυψε για άλλη μια φορά την υποκρισία της αμερικανικής πολιτικής και την πλήρη αντίθεσή της με τις αξίες που οι ίδιες ΗΠΑ διατείνονται ότι υπερασπίζονται. Ελπίζουμε ότι έχει γίνει πια ξεκάθαρο ποιες είναι οι πραγματικές δυνάμεις της τρομοκρατίας και ποιο είναι το κράτος που προστατεύει τους τρομοκράτες και τους δολοφόνους και που οι λαοί έχουν από καιρό γράψει στη μαύρη λίστα.

Στόχος της ισραηλινής επίθεσης ήταν η διάσπαση της ενότητας του λιβανικού λαού, η διάρρηξη των σχέσεων ανάμεσα στη Συρία και το Λίβανο, η κάμψη της αντίστασης της Συρίας και η επιβολή στις δύο χώρες συμφωνιών αντίθετων στα εθνικά συμφέροντά τους. Ομως, τα αποτελέσματα ήταν τελείως αντίθετα. Η ενότητα του λιβανικού λαού ενισχύθηκε, η σύμπνοια ανάμεσα στη Συρία και το Λίβανο δυνάμωσε, η θέση της Συρίας και η προσήλωσή της στις εθνικές σταθερές παρέμειναν ακλόνητες και καμιά δύναμη δεν μπορεί να την εξαναγκάσει να παραιτηθεί απ' αυτές.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή του Κόλπου αυξάνεται και επεκτείνεται προς την Ιορδανία, απειλώντας την παναραβική ασφάλεια. Αυτή η παρουσία ενισχύεται με την υπογραφή, με τις ευλογίες του Προέδρου Κλίντον, της πρόσφατης συμφωνίας ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ, πράγμα που αποτελεί πρόσθετη απειλή για την εθνική ασφάλεια της Συρίας και μέρος ενός σχεδίου για την περιβολή της Συρίας και έναν εχθρικό κλοιό, το διαμελισμό του Ιράκ και την ένταξή του σ' αυτόν τον κλοιό, την ίδρυση μιας περιφερειακής τάξης στην οποία το Ισραήλ σε συμμαχία με την Τουρκία θα παίξει τον καθοδηγητικό ρόλο κάτω από την κυριαρχία των ΗΠΑ. Στα πλαίσια αυτού του ρόλου που ανατίθεται στην Τουρκία, μπορούμε να εξηγήσουμε την εμμονή της τελευταίας στην κατοχή τμήματος των εδαφών της Κύπρου και τις προσπάθειές της για το διαμελισμό της νήσου, καθώς και την πρόκληση ενός κλίματος έντασης στις σχέσεις με την Ελλάδα.

Στα ίδια πλαίσια και σαν μέσο άσκησης πίεσης στη Συρία, μπορούμε να εξηγήσουμε τους στόχους των δηλώσεων των Τούρκων επισήμων και τις προκλητικές απειλές τους ενάντια στη Συρία, και την άρνηση της Τουρκίας να υπογράψει με τη Συρία και το Ιράκ συμφωνία για το μοίρασμα των υδάτων του Ευφράτη ποταμού και τη μόλυνση των υδάτων του σε επικίνδυνο βαθμό.

Η Συρία έχει αποδείξει επανειλημμένα το σταθερό ενδιαφέρον της για την επιτυχία της ειρηνευτικής διαδικασίας και την επίτευξη μιας δίκαιης και συνολικής ειρήνης που να εξασφαλίζει την επιστροφή των κατεχόμενων εδαφών και την αναγνώριση των νόμιμων δικαιωμάτων. Παράλληλα, τόνισε ότι δεν είναι διατεθειμένη να υποκύψει σε οποιεσδήποτε απειλές ή πιέσεις. Είναι αδύνατο να εξαναγκαστεί σε οποιεσδήποτε απειλές ή πιέσεις. Είναι αδύνατο να εξαναγκαστεί ο λαός μας να παραιτηθεί έστω και από μια σπιθαμή από τα κατεχόμενα εδάφη του ή να επιτρέψει να θιχτεί με οποιοδήποτε τρόπο η εθνική κυριαρχία μας.

Σας εκφράζουμε, αγαπητοί Ελληνες σύντροφοι, τη βαθιά εκτίμησή μας για όλες τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς το λαό μας και το αραβικό έθνος, που έχετε πραγματοποιήσει.

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις εργασίες του 15ου Συνεδρίου σας, ώστε να αναπτυχθεί ο ρόλος του κόμματός σας, η αποτελεσματικότητά του και η επιρροή του και να ενισχυθεί η ενότητα των δυνάμεων της Αριστεράς και της δημοκρατίας στη χώρα σας και ο αγώνας τους για την ευημερία και την πρόοδο του ελληνικού λαού.

ΕΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

(Μέλος της Ενωσης ΚΚ - ΚΚΣΕ)

Αγαπητοί σύντροφοι,

Σας απευθύνω φλογερό χαιρετισμό από τους κομμουνιστές, τους εργαζόμενους της Ουκρανίας.

Μετέχοντας στις εργασίες του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, ακούγοντας τη βαθιά εισήγηση και τις ομιλίες των αντιπροσώπων, είδαμε πως δυναμώνει η επαναστατική διάθεση. Το ηρωικό σας Κόμμα, πως αγωνίζονται με αυταπάρνηση οι κομμουνιστές της Ελλάδας για τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των εργατών, όλων των εργαζομένων, για την ανεξαρτησία και την ευημερία της Ελλάδας, κατά του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των υπαγορεύσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Είδαμε, ότι η θαυμάσια Ελλάδα, λόγω της εξουσίας των καπιταλιστών είναι χώρα αντιθέσεων. Δίπλα στην πολυτέλεια γειτονεύει η αθλιότητα, η ανεργία, καταστρέφεται η εθνική βιομηχανία και η αγροτική οικονομία.

Ομως είδαμε και το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι της Ελλάδας, οι κομμουνιστές διεξάγουν τολμηρό αγώνα για μια αξιοπρεπή ζωή, ξέρουμε την αποφασιστική απεργία όλων των κατοίκων της πόλης σας Πέραμα - πήραμε μέρος στη συγκέντρωση - απεργία των συνταξιούχων σας.

Ευχόμαστε επιτυχίες και νίκες σας στον αγώνα για την υπόθεση των εργαζομένων, για την ελευθερία και ευημερία της Ελλάδας.

Η Ουκρανία, μια από τις πιο πολύ αναπτυγμένες δημοκρατίες της εγκληματικά καταστραμμένης Σοβιετικής Ενωσης μετατρέπεται σήμερα σε ημιαποικία των δυτικών δυνάμεων, δοκιμάζεται από την οικονομική καταστροφή.

Οι γίγαντες της βιομηχανίας δεν εργάζονται, τα κολχόζ έχουν καταρρεύσει, ο λαός δυστυχεί.

Η θνησιμότητα υπερβαίνει τη γεννησιμότητα, μεγαλώνει η μαζική ανεργία.

Ιδιαίτερα βαριά η κατάσταση των συνταξιούχων, των βετεράνων που ζουν με άθλια σύνταξη.

Πραγματοποιούνται τα σχέδια του ιμπεριαλισμού, η σύσταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να μειωθεί ο πληθυσμός της Ουκρανίας 5 φορές.

Στην Ουκρανία σήκωσαν κεφάλι οι εθνικο-φασίστες, το αντιλαϊκό καθεστώς θέλει να περάσει ύπουλα ένα νέο Σύνταγμα, που θα εδραιώσει οριστικά την εξουσία των καπιταλιστών.

Στο Σύνταγμα αυτό δεν υπάρχουν εγγυημένα δικαιώματα των εργαζομένων σε δουλιά, ανάπαυση, παιδεία, δημόσια υγεία.

Αν στη Σοβιετική εποχή στο Ανώτατο Σοβιέτ της Ουκρανίας ήταν το 30% εργάτες βουλευτές, σήμερα είναι 1,9%, ενώ με το νέο Σύνταγμα δε θα υπάρχουν γενικά καθόλου.

"Τα παιδιά των μαγειρισσών" να μην μπουν στο Ανώτατο Σοβιέτ" είπε τελευταία ο Πρόεδρος Κούτσμα. Το αντιλαϊκό καθεστώς επιδιώκει να σπείρει την εχθρότητα ανάμεσα στους εργαζόμενους της Ουκρανίας και της Ρωσίας να εντάξει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ.

Ομως οι εργαζόμενοι της Ουκρανίας ορθώνονται στον αγώνα, ποτέ δε θα υποταχθούν στην τάξη πραγμάτων της μπουρζουαζίας. Επεκτείνονται οι απεργίες, οι συγκεντρώσεις, οι διαμαρτυρίες κατά της αντιλαϊκής πολιτικής του καθεστώτος.

Στις πρώτες γραμμές, οργανώνοντας τον αγώνα των εργαζομένων, βαδίζουν οι κομμουνιστές.

Το ΚΚ Ουκρανίας, η Ενωση των Κομμουνιστών, η Πανουκρανική Ενωση των εργατών, οι άλλες αριστερές δυνάμεις οργανώνουν τους εργαζόμενους στον αγώνα για αξιοπρεπή ζωή, κατά των ιδιωτικοποιήσεων, της ανεργίας, κατά της υποταγής στις υπαγορεύσεις των δυτικών μονοπωλίων, για αναγέννηση του σοσιαλισμού, της σοβιετικής εξουσίας.

Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος για την αποκατάσταση της Σοβιετικής Ενωσης - του πρώτου στον κόσμο κράτους των εργατών και αγροτών.

Σ' αυτό βλέπουμε το χρέος μας προς τους εργαζόμενους, τους κομμουνιστές όλου του κόσμου.

Για τη νίκη της υπόθεσης του σοσιαλισμού στην καταστραμμένη χώρα μας, είναι ανάγκη να συνενωθούμε σε ισχυρό ενιαίο λενινιστικό κόμμα όλοι οι κομμουνιστές της χώρας - να αναγεννήσουμε το ΚΚΣΕ.

Σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή αποτελεί η δημιουργία της Ενωσης των ΚΚ - του ΚΚΣΕ, που συνενώνει 22 Κομμουνιστικά Κόμματα.

Θα νικήσουμε μαζί. Το σύνθημά μας είναι: Σοσιαλισμός, Σοβιετική εξουσία, ΕΣΣΡ, θα εκτιμούμε την ενότητα των εργαζομένων όλων των χωρών.

Ζήτω το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας.

Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός.

Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε.

Πρόεδρος της Ενωσης Κομμουνιστών της Ουκρανίας, μέλος της Ενωσης ΚΚ - ΚΚΣΕ

Γιάντροβα Ταμίλα

***

HERMANN FINN Ερυθροπράσινη Συμμαχία (ΔΑΝΙΑ)

Αγαπητοί σύντροφοι,

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και τη θερμή υποδοχή.

Θα σας πω το λόγο για τον οποίο βρίσκομαι εδώ, δεδομένου ότι δεν αντιπροσωπεύω το Κομμουνιστικό Κόμμα ούτε κάποιο άλλο κόμμα. Εχουμε όμως κοινούς στόχους.

Οπως κι εσείς, θέλουμε να καταστρέψουμε το σύστημα του Μάαστριχτ και να αποδεσμεύσουμε τη χώρα μας από την ΕΕ. Ακόμα και ανάμεσα σε αυτούς που πολεμούν την ΕΕ δεν είμαστε οι πολλοί αυτοί που έχουμε τους ίδιους στόχους. Καθώς γνωρίζω, είμαστε μόνον εμείς και το ΚΚ Αυστρίας, που επιθυμούμε την ολοκληρωτική αποδέσμευση από την ΕΕ.

Οποιες και αν είναι οι διαφορές ανάμεσα στις Οργανώσεις μας και στους άλλους προσανατολισμούς μας, έχουμε κοινό συμφέρον να συνεργαστούμε άμεσα. Καταρχήν, ποια είναι η Ερυθροπράσινη Συμμαχία; Σας είπα ότι δεν είναι ούτε ΚΚ ούτε ένα άλλο κόμμα. Γι' αυτό δεν έχουμε ούτε πρόγραμμα ούτε μια βαθιά ανάλυση της θεωρίας μας.

Γιατί είμαστε εδώ;

Η ύπαρξή μας ανταποκρίνεται στις ανάγκες του δανέζικου λαού κατά δύο έννοιες: Από τη μια μεριά ένα μεγάλο μέρος του δανέζικου λαού, πιο συγκεκριμένα οι ψηφοφόροι της Aριστεράς, ζητούν μια ενότητα των δυνάμεων της Αριστεράς.

Δεν καταλαβαίνω γιατί είμαστε οι μόνοι που ανταποκρινόμαστε στη βούληση ενός μεγάλου μέρους του δανέζικου λαού για την αποδέσμευση της Δανίας από την ΕΕ, την καταπολέμηση βήμα προς βήμα των ντιρεκτίβων των Βρυξελλών και την παλινόρθωση της οικονομίας του δανέζικου λαού, του δανέζικου κοινοβουλίου στον τόπο μας και στη μοίρα του έθνους μας.

Με αυτή τη δύναμη που μας δίνουν οι ψηφοφόροι μας, δηλαδή 6 βουλευτές στο Kοινοβούλιο, θα χτυπήσουμε επίσης και τις άλλες μορφές της καπιταλιστικής κοινωνίας, δηλαδή τις χρηματοοικονομικές καπιταλιστικές manipulalioys, τα αγροτικά προβλήματα, καθώς και τα οικολογικά, την ανεργία, την καταπίεση των ανέργων και των άλλων μη προνομιούχων κοινωνικών στρωμάτων, την πολιτική ενάντια στους μετανάστες εργάτες.

Μολονότι δεν έχουμε εμβαθυμένο πρόγραμμα, καταφέρνουμε να συμφωνήσουμε στα παραπάνω και να ακολουθήσουμε μια πολιτική τόσο ελαστική όσο και αποτελεσματική. Μας λείπει ακόμα να προωθήσουμε με περισσότερη συνέπεια την προοπτική του σοσιαλισμού και να "χτίσουμε" μια αποτελεσματική οργάνωση γι' αυτό το σκοπό.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

***

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ (JUL)

Αγαπητοί σύντροφοι, αγαπητοί φίλοι, αγαπητοί αντιπρόσωποι του Συνεδρίου. Νιώθω ιδιαίτερη τιμή, προσωπικά όσο και εκ μέρους της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς, που έχω την ευκαιρία να σας απευθύνω τους θερμότερους χαιρετισμούς μας και να σας εκφράσω τις καλύτερες ευχές μας για επιτυχία και εργασία στη διάρκεια του 15ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Το ΚΚΕ, σε όλη την ιστορία του, έχει αποδείξει τη δέσμευσή του απέναντι στις δημοκρατικές και προοδευτικές αρχές, για ένα καλύτερο μέλλον του ελληνικού λαού.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η δέσμευση αυτή αποτέλεσε μια πολύτιμη συμβολή στην ανάπτυξη των προοδευτικών ιδεών και πρακτικών, ιδίως όσον αφορά με αριστερές πολιτικές ανάμεσα και στα κόμματα.

Αγαπητοί σύντροφοι, είμαστε πεπεισμένοι ότι μόνο οι αριστερές δυνάμεις μπορούν να οδηγήσουν τους λαούς των χωρών μας προς ένα ευήμερο νέο μέλλον.

Βλαντιμίρ Στοϊλκοβιτς

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΚΟΥΡΔΙΤΣΑΝ

Αξιότιμοι φίλοι,

Στο όνομα των Κομμουνιστών του Κουρδιστάν χαιρετίζω το 15ο Συνέδριο του Κόμματός σας και εύχομαι καλή επιτυχία.

Η κατάρρευση του σοσιαλιστικού συστήματος οδήγησε τις κομμουνιστικές κινήσεις παγκόσμια σε μια δυνατή ιδεολογική και πολιτική κρίση. Αλλά σιγά σιγά ξεπηδούν δυνάμεις που θα ξεπεράσουν την κρίση, διότι οι κομμουνιστές στις διάφορες χώρες επαναπροσδιορίζονται για να ξανασυμμετάσχουν στις πολιτικές εξελίξεις. Η νέα τάξη, που δημιούργησαν οι ιμπεριαλιστές στις αρχές του 1990, έδειξε το πραγματικό πρόσωπο μετά από λίγο καιρό. Και αυτή η δημαγωγική πολιτική απέτυχε. Στην πατρίδα μου υπάρχει μια παροιμία "σ' ένα χωριό χωρίς σκυλιά, περπατάει κανείς άνετα χωρίς μπαστούνι". Ο καπιταλισμός χρησιμοποίησε την ιστορική κατάρρευση των κομμουνιστικών και σοσιαλιστικών δυνάμεων για μια γενική επίθεση με όλα τα μέσα του ενάντια στους εργαζόμενους καταπιεζόμενους λαούς, για να βαθύνει περισσότερο την ήδη υπάρχουσα αδικία. Οι λαοί βρίσκονται στην αναζήτηση μιας λύσης, όμως ούτε η θρησκευτική αντίδραση, ο σοβινιστικός εθνικισμός, ο αστικός φιλελευθερισμός ή άλλα αστικά ρεύματα, όπως και η σοσιαλδημοκρατία δεν μπορούν να προσφέρουν στον άνθρωπο τίποτα εκτός από περισσότερη πικρία, ένδεια και καταστροφή. Ο ταξικός αγώνας έχει βαθύνει παντού και γίνεται με όλα τα μέσα που υπάρχουν. Αυτές οι συνθήκες απαιτούν από τους κομμουνιστές των καταπιεζομένων λαών να αναλάβουν πρωτοβουλία και να προλάβουν προοδευτικές απαιτήσεις.

Στις κομμουνιστικές κινήσεις διαφόρων χωρών υπάρχουν φυσικά διαφορετικά θέματα και καθήκοντα τα οποία είναι αυτονόητο να δημιουργηθούν διαφορές στον αγώνα, στην οργάνωση και στη δράση. Ομως παρ' όλες τις διαφορές υπάρχουν ορισμένα ενιαία και πρωταρχικά θέματα και καθήκοντα που πρέπει να λυθούν:

  • Η ανανέωση και η περαιτέρω εξέλιξη της θεωρίας μας.
  • Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την αντίληψη του σοσιαλισμού με όλη την ιστορική του εμπειρία τα εγκλήματα και τα λάθη που έγιναν στο όνομά του.
  • Η επαναδραστηριοποίηση της διεθνούς αλληλεγγύης που πρέπει να οδηγήσει σε πλατιά ανταλλαγή απόψεων.

Οι σχέσεις με τους συντρόφους του ΚΚΕ έχουν εξελιχθεί καλά τα τελευταία χρόνια, αλλά από μέρους μας δεν μπορέσαμε να τις επεκτείνουμε τακτικά. Το ΚΚ Κουρδιστάν είναι ακόμα νέο και είναι ένα μικρό Κόμμα. Εμείς τώρα συλλέγουμε εμπειρίες από την εργασία μας σε διεθνή πεδία, παρ' όλα αυτά κάναμε κάποια αναγκαία πολιτικά βήματα για να εντείνουμε τη συνεργασία, μπορούμε σήμερα να πούμε ότι το Κόμμα μας θα μπορούσε να πάρει μέρος σε πολλά Συνέδρια. Γνωρίζουμε ότι θα πρέπει ν' αναπτύξουμε περισσότερο τις σχέσεις μας με φιλικά κόμματα και με τους εργαζόμενους των λαών και θα πραγματοποιήσουμε αυτό το καθήκον μας.

Στο βόρειο Κουρδιστάν πάνω από 10 χρόνια διεξάγεται ένας πόλεμος, για τον οποίο και οι πιο ανίδεοι έχουν ακούσει. Αυτός ο πόλεμος του τουρκικού κράτους εναντίον του κουρδικού λαού δεν είναι μόνο άδικος, αλλά και βρώμικος. Η αντίσταση του λαού μας είναι ένας αγώνας για την ελευθερία του. Η κουρδική πλευρά έχει πάνω από μια φορά και σε κάθε ευκαιρία σημειώσει την αναγκαιότητα της ειρήνης και της αδελφοσύνης για τη λύση της σύγκρουσης και επίσης έχει μεμονωμένα πράξει γι' αυτό. Το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), το οποίο είναι υπέρ του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και οδηγεί τις κουρδικές απελευθερωτικές κινήσεις έχει πολλές φορές και τελευταία στους περασμένους 6 μήνες κηρύξει μονομερώς εκεχειρία. Παραπέρα αγωνίζονται διάφορες κουρδικές κινήσεις για τη δημιουργία στρογγυλής τράπεζας τράπεζας που θα φτάσει σε μια πολιτική λύση με ειρηνικούς τρόπους παρ' όλα αυτά το τουρκικό κράτος έχει μόνο μια απάντηση: βόμβες, οβίδες, βασανισμούς και εκτελέσεις, δηλαδή πόλεμο.

Η ηρωίδα του βρώμικου πολέμου Τανσού Τσιλέρ και οι πολιτικοί της συνεργάτες, το σοσιαλδημοκρατικό SHP, όλο και περισσότερο χάνονται μέσα σε ατραπούς, που στο ζενίθ της πολιτικής κρίσης θα τους οδηγήσει σε πτώση. Οι εκλογές του Δεκέμβρη του 1995 έδειξαν ότι υπάρχει κρίση του καθεστώτος, που επίσης οδηγεί σε μια κρίση του αστικού κράτους και δηλώνει κρίση της καπιταλιστικής οικονομίας. Οι ελπίδες του καθεστώτος ότι τα προβλήματα θα ξεπερνιούνταν δεν εκπληρώθηκαν και η κατάσταση έγινε πιο ασταθής.

Σ' αυτές τις εκλογές το προκουρδικό κόμμα HADEP πήρε τις περισσότερες ψήφους στο Κουρδιστάν. Ηταν στην κορυφή μιας εκλογικής συμμαχίας για εργασία, ειρήνη και ελευθερία, του οποίου οι υποψήφιοι μέσω του αντιδημοκρατικού 10% πλαφόν δεν μπήκαν στο Κοινοβούλιο. Πιο πριν οι βουλευτές του προκουρδικού DEP φυλακίστηκαν. Ετσι γίνεται καθαρότερη η πολιτική γραμμή των εκλογών στην Τουρκία: Ο κουρδικός λαός πρέπει να αποκλειστεί από το κοινοβουλευτικό σύστημα.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η τουρκική εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι της χώρας και τα επαναστατικά προοδευτικά κόμματα πρέπει να συνεργαστούν με τις επαναστατικές δυνάμεις του Κουρδιστάν. Εάν αυτό δεν κατορθωθεί, τότε εμφανίζεται ο κίνδυνος ενός αντιδραστικού ισλαμισμού, όπως αυτός εκφράζεται από το Κόμμα REFAH ή μιας ανανεωμένης στρατιωτικής χούντας στην Τουρκία. Και η μια και η άλλη εκδοχή αυτής της εξέλιξης θα οδηγήσουν σε ένταση τον βρώμικο πόλεμο ενάντια στον κουρδικό και τον τουρκικό λαό.

Ζήτω ο διεθνισμός και ο σοσιαλισμός. Κάτω ο ιμπεριαλισμός, ο καπιταλισμός και ο μιλιταρισμός.

***

ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΙΡΑΚ

Αγαπητοί Σύντροφοι Σύνεδροι,

Αγαπητοί Φιλοξενούμενοι του ΚΚΕ,

Εκ μέρους της ΚΕ του Κουρδιστανικού Κομμουνιστικού Κόμματος - Ιράκ σας απευθύνω θερμό χαιρετισμό και συγχαρητήρια για τη σύγκληση του Συνεδρίου σας και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του για τη χάραξη μιας επαναστατικής πολιτικής της εργατικής τάξης, όλων των εργαζομένων, στο δρόμο της προόδου, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού, σ' αυτή τη χώρα, που συνέβαλε από την αρχαιότητα στη θεμελίωση του ανθρώπινου πολιτισμού. Εκφράζω την πεποίθηση ότι το Συνέδριό σας είναι ικανό να διαμορφώσει μια ορθή γραμμή πλεύσης για την πραγματοποίηση των άμεσων στόχων των εργατών, όλων των εργαζομένων, για μια ελεύθερη και αξιοπρεπή ζωή με προοπτική την οικοδόμηση του πραγματικού σοσιαλισμού, καθοδηγούμενοι από τις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού.

Οφείλω να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση του κόμματός μας, του Κουρδιστανικού Κομμουνιστικού Κόμματος - Ιράκ, να παρευρεθεί στο Συνέδριό σας που συνέρχεται σε πολύ δύσκολες συνθήκες για το παγκόσμιο επαναστατικό κίνημα, που αγωνίζεται σ' ένα περίπλοκο κλίμα εξαιτίας των προσωρινών επιτυχιών που η κεφαλαιοκρατία μπόρεσε να πραγματοποιήσει. Σήμερα η

κεφαλαιοκρατία προσπαθεί με όλες τις δυνάμεις της να εμπεδώσει αυτές τις επιτυχίες, να εξαλείψει το επαναστατικό κίνημα και να το εμποδίσει ν' ανακτήσει τη δύναμή του, να αναιρέσει όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που είχε κατακτήσει με μακρόχρονους και δύσκολους αγώνες. Προσπαθεί, παράλληλα, να ανακτήσει την κυριαρχία της πάνω στα απελευθερωμένα κράτη, να εκμεταλλευτεί τους λαούς και να λεηλατήσει τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους του, εκμεταλλευόμενη την κατάρρευση του σοσιαλιστικού πειράματος στην πρώην Σοβιετική Ενωση και στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Ομως, η εργατική τάξη στις αναπτυγμένες κεφαλαιοκρατικές χώρες είναι ικανή ν' αποκρούσει αυτήν την ιμπεριαλιστική επίθεση ενάντια στις κατακτήσεις της και στο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα, αν ενώσει τις γραμμές της και ανοικοδομήσει την αλληλεγγύη με το εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα στη βάση της δημοκρατίας και της ισοτιμίας.

Ο λαός του Ιράκ, Αραβες, Κούρδοι και άλλων εθνοτήτων συνθλίβεται από χρόνια από τη φασιστική δικτατορική χούντα του Σαντάμ Χουσεϊν, που έχει στερήσει αυτόν τον φιλειρηνικό λαό από τα στοιχειώδη δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες και έχει καταστρέψει την εθνική οικονομία του, συνέπεια των επιθετικών πολέμων που είχε εξαπολύσει ενάντια σε γειτονικά κράτη και του βρώμικου σοβινιστικού πολέμου ενάντια στο λαό μας στο Κουρδιστάν.

Στο Ιράκ, που θεωρείται από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου, ο λαός ζει τώρα εδώ και έξι χρόνια σε μια κατάσταση εξαθλίωσης και πείνας εξαιτίας του άδικου οικονομικού αποκλεισμού που έχει επιβληθεί σ' αυτόν συνέπεια της παράλογης πολιτικής που ακολουθεί η χούντα.

Στο Κουρδιστάν, που απελευθερώθηκε από τη δικτατορία μετά τη λαϊκή εξέγερση της Ανοιξης του 1991, τα πλατιά λαϊκά στρώματα υποφέρουν εξαιτίας τόσο του αποκλεισμού που έχει επιβάλει το καθεστώς όσο και του διεθνούς αποκλεισμού και εξαιτίας των συνεπειών των ολέθριων πολέμων του καθεστώτος και των ένοπλων συρράξεων ανάμεσα στα δυο κυβερνώντα κόμματα στο Κουρδιστάν, το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν και την Πατριωτική Ενωση του Κουρδιστάν. Παρά την πάροδο πέντε χρόνων από τη λαϊκή εξέγερση, ο λαός του Κουρδιστάν συνεχίζει να υποφέρει τις συνέπειες της σοβινιστικής πολιτικής του καθεστώτος του βομβαρδισμού πόλεων και χωριών με χημικά όπλα, της ισοπέδωσης περίπου 5.000 κωμοπόλεων και χωριών, της εξόντωσης, σε αδιευκρίνιστες συνθήκες, 200.000 Κούρδων, του εγκλεισμού όσων είχαν γλιτώσει από τη μαζική εξόντωση σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, με την ονομασία "οικισμοί".

Το Κομμουνιστικό κίνημα εμφανίστηκε στο Κουρδιστάν πριν από 50 χρόνια. Οι κομμουνιστές του Κουρδιστάν ήταν οργανωμένοι στο Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα. Μετά τις σχετικά πρόσφατες εξελίξεις στο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα του Κουρδιστάν και τις επιτυχίες που πραγματοποίησε με την ηγεσία του Μετώπου του Κουρδιστάν και την απελευθέρωση του Κουρδιστάν από τη δικτατορία και προβλέποντας το μέλλον του Κουρδιστάν, οι κομματικές οργανώσεις του Ιρακινού ΚΚ στο Κουρδιστάν, σε συνεννόηση και με σύμφωνη γνώμη της καθοδήγησης του κόμματος, ίδρυσαν το Κουρδιστανικό Κομμουνιστικό Κόμμα - Ιράκ, με δικό του πρόγραμμα και καταστατικό και αυτόνομη πολιτική στο Κουρδιστάν, στα πλαίσια όμως του Ιρακινού Κουρδιστανικού Κόμματος. Από την ίδρυσή του το 1992, το Κουρδιστανικό Κομμουνιστικό Κόμμα - Ιράκ συγκάλεσε δυο συνέδρια που εγκρίνανε το πρόγραμμά του και το καταστατικό του και εξέλεξαν την καθοδήγησή του.

Παρά την ύπαρξη κάποιου δημοκρατικού περιθωρίου στο Κουρδιστάν, το Κουρδιστανικό Κομμουνιστικό Κόμμα - Ιράκ αγωνίζεται σήμερα σε περίπλοκες και σύνθετες συνθήκες εξαιτίας του πρόσθετου αποκλεισμού που έχει επιβάλει το σοβινιστικό καθεστώς και των προσπαθειών του να σπείρει τη διχόνοια ανάμεσα στο λαό του Κουρδιστάν, αλλά και των προσπαθειών γειτονικών κρατών για ν' αποτύχει το πείραμα του λαού μας και των απροκάλυπτων επεμβάσεών τους στα εσωτερικά μας εκμεταλλευόμενοι τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει ο λαός του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Τα δυτικά κράτη δεν έχουν προσφέρει καμία σοβαρή βοήθεια στο λαό μας, παρά τους ισχυρισμούς τους ότι ενδιαφέρονται για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος της Βαγδάτης. Σημαντικά τμήματα του Κουρδιστάν βρίσκονται ακόμα κάτω από τον έλεγχο του καθεστώτος και οι κάτοικοί τους υπόκεινται σε άγρια καταπίεση και τρομοκρατία.

Η βοήθεια αυτών των κρατών περιορίζεται σε μια πενιχρή ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ ο λαός ζει σε μια κατάσταση πραγματικής εξαθλίωσης εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας, του κλεισίματος των λιγοστών εργοστασίων στην περιοχή και της καλλιέργειας της γης με σχεδόν πρωτόγονα μέσα. Επιπλέον, οι ένοπλες ενδοκουρδικές συρράξεις έχουν περιορίσει ακόμα περισσότερο τη δημοκρατία, έχουν επιβάλει την κυριαρχία των ενόπλων ομάδων, που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και αγνοούν τους νόμους, πράγμα που θέτει σε άμεσο κίνδυνο το πείραμα του λαού μας.

Fatah Tawfik

ΚΟΜΜΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ

Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι,

Θα ήθελα πρώτα να εκφράσω τις ευχαριστίες μας προς την ΚΕ του ΚΚΕ για την πρόσκλησή της να παραβρεθούμε στο 15ο Συνέδριό σας.

Αποδεχτήκαμε με τιμή αυτή την πρόσκληση και θα θέλαμε να διαβιβάσουμε τους αδελφικούς χαιρετισμούς και την αλληλεγγύη της ΚΕ και των μελών του κόμματος εργατών της Ιρλανδίας προς το 15ο Συνέδριο και προς όλα τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ.

Λίγα λόγια για να παρουσιάσω το κόμμα μας. Το Κόμμα των Εργατών προήλθε και αναπτύχθηκε από την ιστορική πείρα του Ιρλανδικού λαού. Μόνο στην αρχή της δεκαετίας του '70 αρχίσαμε να οικοδομούμε ένα ταξικά συνειδητό και πειθαρχημένο κόμμα της εργατικής τάξης της Ιρλανδίας. Μέσα σε λίγα χρόνια κατορθώσαμε να εδραιώσουμε το κόμμα μας σαν μια ισχυρή φωνή της εργατικής τάξης με 7 μέλη στο εθνικό Κοινοβούλιο, 1 μέλος στο Ευρωκοινοβούλιο και πολλά μέλη στα Δημοτικά Συμβούλια. Δυστυχώς το μεγαλύτερο μέρος των πιο πάνω χάθηκε το 1992, όταν από κοινού με άλλα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα υποστήκαμε μια πολύ σοβαρή διάσπαση. Είμαστε τώρα στο δρόμο της ανάκαμψης, αλλά δε θα χρειαστεί ακόμα καιρό και πολλή προσπάθεια για να επανορθωθούν οι απώλειες που υποστήκαμε.

Το Κόμμα μας είναι οργανωμένο σε ολόκληρη την έκταση της Ιρλανδίας και οργανώνουμε το Κόμμα πάνω στα συνθήματα της ειρήνης, της δουλιάς, της δημοκρατίας και της ταξικής πολιτικής. Η Ιρλανδία και ειδικά η βόρεια Ιρλανδία υπήρξε τα τελευταία χρόνια το αντικείμενο μεγάλης δημοσιότητας και προσοχής. Θα ήθελα να σας δώσω μερικές πληροφορίες πάνω στη θέση και τις απόψεις του Κόμματος των Εργατών σχετικά με τη Βόρεια Ιρλανδία. Αυτό το πολύ περίπλοκο πρόβλημα είναι το αποτέλεσμα της Βρετανικής Αυτοκρατορικής διακυβέρνησης επί αιώνες, της στρατηγικής της Βρετανίας του "διαίρει και βασίλευε", η οποία, είμαι βέβαιος, σας είναι γνωστή η σχέση με την Κύπρο. Για μεγάλο χρονικό διάστημα όσο υπήρχε η Βρετανική Αυτοκρατορία συνέφερε στο βρετανικό κατεστημένο να προωθεί και διατηρεί αυτήν την πολιτική του και βασίλευε στην Ιρλανδία και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ιρλανδία όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός, ένα εκατομμύριο άνθρωποι, προτεστάντες στο θρήσκευμα και μισό εκατομμύριο που είναι καθολικοί και που θεωρούν ότι είναι Ιρλανδοί Εθνικιστές.

Εχουμε στην Ιρλανδία μια διχασμένη χώρα, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι στη Βόρεια Ιρλανδία έχουμε ένα βαθιά διχασμένο λαό, πάνω σε θρησκευτικές, πολιτικές και εθνικιστικές γραμμές. Στη βόρεια Ιρλανδία δεν υπάρχει επαφή ανάμεσα σ' αυτές τις δύο κοινότητες. Εχουμε συνοικισμούς των καθολικών και συνοικισμούς των προτεσταντών. Εχουμε σχολεία των καθολικών και σχολεία των προτεσταντών. Τόπους δουλιάς των καθολικών και τόπους δουλιάς των προτεσταντών και για να διατηρείται ο λαός διαιρεμένος έχουμε πολιτικά κόμματα που οργανώνουν και καλούν μόνο στη βάση της θρησκείας, προτεσταντικά κόμματα και καθολικά κόμματα. Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από την παρουσία και δραστηριότητα μέχρι πρόσφατα τρομοκρατικών οργανώσεων. Από την καθολική κοινότητα ο PIRA (Προσωρινός Ιρλανδικός Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός). Από την προτεσταντική κοινότητα ο UDA (Σύνδεσμος Αμυνας του Ούλτσερ) οι UVF (Εθελοντική Δύναμη του Ούλτσερ). Παρεμπιπτόντως αναλογιστείτε τους μεγαλειώδεις τίτλους - ονόματα που δίνουν στον εαυτό τους αυτές οι τρομοκρατικές συμμορίες. Οι δραστηριότητες αυτών των τρομοκρατών δεν έκαναν τίποτ' άλλο από το να βαθύνουν τη διαίρεση ανάμεσα στο λαό. Εδώ και πάνω από 200 χρόνια ο πιο φημισμένος από τους επαναστάτες μας, που ονομαζόταν Θέομπαλντ Ουόλφσον διατύπωσε τις σωστές αρχές για να επιτευχθεί η Ιρλανδική ανεξαρτησία από τη Βρετανία. Είχε επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τη Γαλλική Επανάσταση και ζήτησε γαλλική βοήθεια, που του δόθηκε, για να δημιουργήσει μια Ιρλανδική Δημοκρατία. Απέτυχε. Αλλά άφησε αυτή την πολύ σημαντική και ισχυρή αρχή που ήταν το να συνενωθούν οι καθολικοί, οι προτεστάντες και οι διαφωνούντες κάτω από την κοινή ονομασία Ιρλανδοί άνδρες και γυναίκες. Για το Κόμμα των Εργατών η αρχή αυτή ισχύει πάντα και στην πραγματικότητα αποτελεί το μόνο δρόμο της τάξης. Τονίζουμε σε όλους τους εργάτες από όλα τα θρησκεύματα, ή κανένα, ότι η ενότητα της εργατικής τάξης είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο στον αγώνα τους.

Σαν μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ιρλανδία και η Ελλάδα, έχουν πολλά κοινά προβλήματα. Το κόμμα μας με συνέπεια στάθηκε αντίθετο στην ένταξη της Ιρλανδίας, όπως και σεις στο ΚΚΕ αναγνωρίζετε ότι τα συμφέροντα του κεφαλαίου είναι ασυμβίβαστα με τα συμφέροντα της εργατικής τάξης.

Είμαστε σθεναρά αντίθετοι στον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα της ΕΕ. Από το ξεκίνημά της η ΕΕ οργανώθηκε και είναι προσανατολισμένη στη δράση της στο να εξασφαλίζει μεγαλύτερα κέρδη σε ένα μικρό αριθμό καπιταλιστών. Παρ' όλο αυτά, δεν απέχουμε από τη συμμετοχή στις εργασίες των θεσμών της ΕΕ. Οπότε είναι δυνατόν φροντίζουμε να είμαστε παρόντες.

Η Ιρλανδία είναι μια μικρή αναπτυσσόμενη χώρα. Η κύρια βιομηχανία μας, η γεωργία, παρουσιάζει πτώση. Ομως αυτή η βιομηχανία συγκεντρώνεται ολοένα και περισσότερο σε λιγότερα χέρια. Στα προηγούμενα 20 χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη γη. Εχουμε τώρα περίπου 100.000 που δουλεύουν στις πολυεθνικές εταιρίες, αμερικανικές, ιαπωνικές, γερμανικές, βρετανικές, ειδικότερα στη συναρμολόγηση κομπιούτερ. Εχουμε περίπου 16% άνεργους στη Δημοκρατία και 11% στη Βόρεια Ιρλανδία. Πρόσφατοι αριθμοί δείχνουν ότι το 1/3 του πληθυσμού ζει στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας. Εχουμε επίσης ένα μεγάλο αριθμό ατόμων που μεταναστεύουν κάθε χρόνο.

Η ΕΕ έφερε οφέλη σε μερικούς τομείς της κοινωνικής νομοθεσίας, ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες, το νόμο για τα διαζύγια. Αλλά οικονομικό όφελος είχε μόνο μια μειοψηφία μεγαλοαγροτών και μεγαλοεπιχειρηματιών που απομύζησαν απ' το σύστημα αναρίθμητα εκατομμύρια λιρών, από τότε που η Ιρλανδία προσχώρησε στην ΕΕ το 1973. Για την πλειοψηφία του πληθυσμού οι τιμές και οι φόροι συνεχώς αυξάνονται. Αλλά όχι και οι μισθοί και τα μεροκάματα. Είναι πάντα η εργατική τάξη που εξαναγκάζεται να κάνει θυσίες, ενώ περιουσιακά στοιχεία του κράτους ξεπουλιούνται σε χαμηλές τιμές. Είναι η άποψη του Κόμματος Εργατών της Ιρλανδίας ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη ύπαρξης κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων στην ΕΕ. Για να δουλεύουν από κοινού πάνω σε συγκεκριμένα κοινά προβλήματα. Ξέρετε απ' την άποψη αυτή, τη συμμερίζεται το ΚΚΕ. Είναι ανάγκη και πρέπει να κινητοποιήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο την εργατική τάξη έτσι που η συνδυασμένη δύναμη του εργατικού κινήματος να μπορέσει να καταφέρει σημαντικά χτυπήματα ενάντια στην ισχύ και τους θεσμούς της καπιταλιστικής Ευρώπης.

Η επίσκεψη και συμμετοχή μας στο 15ο Συνέδριό σας, μας δίνει μεγάλη ελπίδα για την κομμουνιστική υπόθεση. Μας εμψυχώνει η ανοιχτή δημοκρατική συζήτηση, η αισιοδοξία, η καθαρότητα και το περιεχόμενο των συνεδριακών ντοκουμέντων και των ομιλιών που ακούσαμε. Είμαστε βέβαιοι ότι ακολουθώντας το καθαρό και στηριγμένο σε αρχές πρόγραμμά σας θα γίνετε το μαζικό κόμμα του ελληνικού λαού και θα εξασφαλίσετε έτσι τη νίκη.

Ξανά εκφράζουμε τις ειλικρινείς ευχαριστίες μας προς την ΚΕ του ΚΚΕ για την πρόσκληση και φιλοξενία της στη διάρκεια αυτού του Συνεδρίου. Προσβλέπουμε στην ανάπτυξη και σύσφιξη των αδελφικών κομματικών σχέσεών μας. Και πραγματικά ανυπομονούμε να υποδεχτούμε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην κομματική μας Συνδιάσκεψη στο Δουβλίνο, αργότερα φέτος.

Σας ευχαριστώ

Σον Γκάρλαντ

Εθνικός οικονομικός υπεύθυνος του Κόμματος Εργατών της Ιρλανδίας

ΕΘΝΙΚΟ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ

Το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο (ΑΝC) της Νότιας Αφρικής χαιρετίζει όλους τους αντιπροσώπους του κρίσιμου αυτού Συνεδρίου του ΚΚΕ. Τα ζητήματα που τίθενται σ' αυτό το Συνέδριο, όπως αναπτύχθηκαν από την Κεντρική Επιτροπή, είναι ζητήματα που απασχολούν τη σκέψη των προοδευτικών σ' όλο τον κόσμο.

Το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο, σε συμμαχία με το Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα (SACP) και το Κογκρέσο των Νοτιοαφρικανικών Συνδικάτων (COSATU) έχει προωθήσει ένα Πρόγραμμα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (RDP), το οποίο και αποτελεί πλέον κυβερνητική πολιτική. Αυτό το πρόγραμμα καθορίζει τα κύρια καθήκοντα (σκοπούς) της συμμαχίας προς επίτευξη αυτής της μεταμόρφωσης.

Οικονομία.

Αντιμετώπιση της φτώχειας.

Εκδημοκρατισμός του κράτους και της κοινωνίας, και

Ανάπτυξη - αξιοποίηση της ανθρώπινης επινοητικότητας (των ανθρωπίνων χαρισμάτων).

Το Κοινοβούλιό μας προσφάτως υιοθέτησε ένα νέο Σύνταγμα. Το Σύνταγμα αποτελεί μια σπουδαία νίκη των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας, εγγυάται τα δικαιώματα των εργατών, των γυναικών, των ανθρώπων με διαφορετική σεξουαλική τάση, και των ανθρώπων με διαφορετικές ικανότητες. Παρέχει δικαιώματα για τη δεύτερη και τρίτη ηλικία, όπως το δικαίωμα στη μόρφωση, στην υγεία, στην εργασία και στο ασφαλές περιβάλλον.

Η διαδικασία οικοδόμησης της Νότιας Αφρικής μέσα από τις στάχτες του απαρτχάιντ βρίσκει πολλά εμπόδια στο δρόμο της. Πρώτον, η κληρονομιά των στερήσεων από δεκαετίες. Ενα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού μας ζει κάτω από το όριο της φτώχιας (17 εκατομμύρια από τα 38 εκατομμύρια του πληθυσμού), έχουμε υψηλά ποσοστά ανεργίας, αστέγων κλπ. Τα προβλήματά μας έχουν βαθιές ρίζες.

Δεύτερον, μία από τις ιδεολογικές μάχες που αναγκάζεται να δώσει το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο είναι το είδος της οικονομίας που θέλουμε να οικοδομήσουμε. Η οικονομία μας είναι εξόχως μονοπωλιακή και κυρίως στα χέρια των λευκών. Εχουμε μεγάλες και ανεπαρκείς δημόσιες επιχειρήσεις. Οι βιομηχανίες μας δεν είναι ανταγωνίσιμες εξαιτίας των δεκαετιών πολιτικής προστατευτισμού. Εχουμε χαμηλή παραγωγικότητα και χαμηλή στάθμη εξειδίκευσης.

Εκτός των ανωτέρω εσωτερικών προβλημάτων, λειτουργούμε μέσα σε μια παγκόσμια οικονομία, όπου υφιστάμεθα πιέσεις για να χαλαρώσουμε τον έλεγχό μας επί των ανταλλαγών και τους κανόνες εμπορίου, να περικόψουμε τις δημόσιες δαπάνες.

Ολες τις παραπάνω προκλήσεις το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο τις αντιμετωπίζει από κοινού με τους συμμάχους του, οι οποίοι είχαν λάβει μέρος στον αγώνα κατά του απαρτχάιντ. Το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο ως εθνικό απελευθερωτικό κίνημα είναι μια πολυταξική συμμαχία. Για το λόγο αυτό οι κύριες κοινωνικές δυνάμεις για την αλλαγή στη χώρα μας είναι η εργατική τάξη, οι φτωχοί της υπαίθρου, η μεσαία τάξη των μαύρων και οι λευκοί δημοκράτες. Ετσι η συμμαχία μας με το Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα βασίζεται πάνω στην κοινή μας δέσμευση, να απορατσιστικοποιήσουμε την κοινωνία μας, να βελτιώσουμε τη ζωή του λαού μας και να εξασφαλίσουμε μια ειρηνική και σφύζουσα κοινωνία.

Προφανώς η διάταξη των προτεραιοτήτων του Νοτιοαφρικανικού Κομμουνιστικού Κομμουνιστικού Κόμματος είναι πολύ ευρύτερη - η επίτευξη του σοσιαλισμού. Ετσι τα ζητήματα που συζητά το Συνέδριό σας υπάρχουν στο σημερινό κατάλογο του SACP. Ο αείμνηστος σύντροφος Τζόε Σλόβο έγραψε ένα σύγγραμμα το 1991 "Ο σοσιαλισμός απέτυχε;", το οποίο ερευνούσε τις αιτίες πίσω από την κατάρρευση των κοινωνιών των Σοσιαλιστικών κρατών, επανεβεβαίωσε όμως την ανάγκη ενός σοσιαλιστικού δρόμου που θα εξασφαλίζει ένα πιο ανθρώπινο κόσμο χωρίς φτώχια και χωρίς εκμετάλλευση των ανθρώπων.

Αυτό το σύγγραμμα έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις στη Νότιο Αφρική μεταξύ κομμουνιστών αλλά και μεταξύ μη κομμουνιστών. Το Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα σε κατοπινά Συνέδρια υιοθέτησε ένα πρόγραμμα με το οποίο δηλώνει τη συμμετοχή του στη μεταμόρφωση της Νότιας Αφρικής.

Επιτρέψτε μου να συνοψίσω και να αναφέρω ότι το μέλλον της Νοτίου Αφρικής είναι αξεδιάλεχτα συνδεδεμένο με εκείνο της ηπείρου μας.

Τέλος, εκ μέρους του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου και του λαού της Νότιας Αφρικής, ένα ιδιαίτερο "ευχαριστώ" προς το ΚΚΕ και προς τον ελληνικό λαό για την υποστήριξη που μας παρείχατε κατά το μακροχρόνιο αγώνα μας ενάντια στο απαρτχάιντ. Καθώς ανοικοδομούμε τη χώρα μας, πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί η υποστήριξή σας προς τον σκοπό αυτό και προς τις σχέσεις της κοινής μας δέσμευσης για ειρήνη και κοινωνική πρόοδο.

Φίβι Ποτζέτερ

Εκ μέρους της Εθνικής Εκτελεστικής Επιτροπής του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου (ANC), Γενική Γραμματέας της Νεολαίας του ANC

ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

Αγαπητοί σύντροφοι,

Με χαρά λάβαμε την πρόσκλησή σας για να συμμετάσχουμε στο 15ο Συνέδριό σας. Δυστυχώς, ορισμένες επείγουσες εργασίες και οι περιορισμένες δυνατότητές μας δε μας επιτρέπουν να πάρουμε μέρος σ' αυτό.

Ομως, τα προβλήματα που αναφέρετε στο γράμμα σας, κυρίως οι κίνδυνοι της ιδιωτικοποίησης, μας απασχολούν και εμάς. Δεν μπορούμε, επίσης, να αγνοήσουμε τις επιπτώσεις από την εισβολή του ιμπεριαλισμού, κυρίως του αμερικάνικου, στις τύχες των λαών της περιοχής. Η κατοχή από το Ισραήλ ατομικών όπλων, οι στρατιωτικές συμφωνίες που έχει συνάψει αυτή η χώρα με τις ΗΠΑ και την Τουρκία, αποτελούν άμεσο κίνδυνο για το λαό μας, το λαό σας, για όλους τους λαούς της περιοχής.

Η υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων που απειλούνται από τα σχέδια της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ είναι για μας ένα ζήτημα που μας απασχολεί συνέχεια.

Είναι καιρός τα Κομμουνιστικά Κόμματα να διεξαγάγουν διάλογο γύρω από αυτά τα ζητήματα μ' έναν πιο συστηματικό τρόπο.

Σας ευχόμαστε πλήρη επιτυχία στις εργασίες του 15ου Συνεδρίου σας και σας παρακαλούμε να μεταφέρετε τις καλύτερες ευχές μας στα μέλη του Κόμματός σας.

Το ΠΓ του Αιγυπτιακού ΚΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ