Παρασκευή 31 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7

ΚΟΜΜΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ

Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι,

Θα ήθελα πρώτα να εκφράσω τις ευχαριστίες μας προς την ΚΕ του ΚΚΕ για την πρόσκλησή της να παραβρεθούμε στο 15ο Συνέδριό σας.

Αποδεχτήκαμε με τιμή αυτή την πρόσκληση και θα θέλαμε να διαβιβάσουμε τους αδελφικούς χαιρετισμούς και την αλληλεγγύη της ΚΕ και των μελών του κόμματος εργατών της Ιρλανδίας προς το 15ο Συνέδριο και προς όλα τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ.

Λίγα λόγια για να παρουσιάσω το κόμμα μας. Το Κόμμα των Εργατών προήλθε και αναπτύχθηκε από την ιστορική πείρα του Ιρλανδικού λαού. Μόνο στην αρχή της δεκαετίας του '70 αρχίσαμε να οικοδομούμε ένα ταξικά συνειδητό και πειθαρχημένο κόμμα της εργατικής τάξης της Ιρλανδίας. Μέσα σε λίγα χρόνια κατορθώσαμε να εδραιώσουμε το κόμμα μας σαν μια ισχυρή φωνή της εργατικής τάξης με 7 μέλη στο εθνικό Κοινοβούλιο, 1 μέλος στο Ευρωκοινοβούλιο και πολλά μέλη στα Δημοτικά Συμβούλια. Δυστυχώς το μεγαλύτερο μέρος των πιο πάνω χάθηκε το 1992, όταν από κοινού με άλλα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα υποστήκαμε μια πολύ σοβαρή διάσπαση. Είμαστε τώρα στο δρόμο της ανάκαμψης, αλλά δε θα χρειαστεί ακόμα καιρό και πολλή προσπάθεια για να επανορθωθούν οι απώλειες που υποστήκαμε.

Το Κόμμα μας είναι οργανωμένο σε ολόκληρη την έκταση της Ιρλανδίας και οργανώνουμε το Κόμμα πάνω στα συνθήματα της ειρήνης, της δουλιάς, της δημοκρατίας και της ταξικής πολιτικής. Η Ιρλανδία και ειδικά η βόρεια Ιρλανδία υπήρξε τα τελευταία χρόνια το αντικείμενο μεγάλης δημοσιότητας και προσοχής. Θα ήθελα να σας δώσω μερικές πληροφορίες πάνω στη θέση και τις απόψεις του Κόμματος των Εργατών σχετικά με τη Βόρεια Ιρλανδία. Αυτό το πολύ περίπλοκο πρόβλημα είναι το αποτέλεσμα της Βρετανικής Αυτοκρατορικής διακυβέρνησης επί αιώνες, της στρατηγικής της Βρετανίας του "διαίρει και βασίλευε", η οποία, είμαι βέβαιος, σας είναι γνωστή η σχέση με την Κύπρο. Για μεγάλο χρονικό διάστημα όσο υπήρχε η Βρετανική Αυτοκρατορία συνέφερε στο βρετανικό κατεστημένο να προωθεί και διατηρεί αυτήν την πολιτική του και βασίλευε στην Ιρλανδία και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ιρλανδία όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός, ένα εκατομμύριο άνθρωποι, προτεστάντες στο θρήσκευμα και μισό εκατομμύριο που είναι καθολικοί και που θεωρούν ότι είναι Ιρλανδοί Εθνικιστές.

Εχουμε στην Ιρλανδία μια διχασμένη χώρα, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι στη Βόρεια Ιρλανδία έχουμε ένα βαθιά διχασμένο λαό, πάνω σε θρησκευτικές, πολιτικές και εθνικιστικές γραμμές. Στη βόρεια Ιρλανδία δεν υπάρχει επαφή ανάμεσα σ' αυτές τις δύο κοινότητες. Εχουμε συνοικισμούς των καθολικών και συνοικισμούς των προτεσταντών. Εχουμε σχολεία των καθολικών και σχολεία των προτεσταντών. Τόπους δουλιάς των καθολικών και τόπους δουλιάς των προτεσταντών και για να διατηρείται ο λαός διαιρεμένος έχουμε πολιτικά κόμματα που οργανώνουν και καλούν μόνο στη βάση της θρησκείας, προτεσταντικά κόμματα και καθολικά κόμματα. Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από την παρουσία και δραστηριότητα μέχρι πρόσφατα τρομοκρατικών οργανώσεων. Από την καθολική κοινότητα ο PIRA (Προσωρινός Ιρλανδικός Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός). Από την προτεσταντική κοινότητα ο UDA (Σύνδεσμος Αμυνας του Ούλτσερ) οι UVF (Εθελοντική Δύναμη του Ούλτσερ). Παρεμπιπτόντως αναλογιστείτε τους μεγαλειώδεις τίτλους - ονόματα που δίνουν στον εαυτό τους αυτές οι τρομοκρατικές συμμορίες. Οι δραστηριότητες αυτών των τρομοκρατών δεν έκαναν τίποτ' άλλο από το να βαθύνουν τη διαίρεση ανάμεσα στο λαό. Εδώ και πάνω από 200 χρόνια ο πιο φημισμένος από τους επαναστάτες μας, που ονομαζόταν Θέομπαλντ Ουόλφσον διατύπωσε τις σωστές αρχές για να επιτευχθεί η Ιρλανδική ανεξαρτησία από τη Βρετανία. Είχε επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τη Γαλλική Επανάσταση και ζήτησε γαλλική βοήθεια, που του δόθηκε, για να δημιουργήσει μια Ιρλανδική Δημοκρατία. Απέτυχε. Αλλά άφησε αυτή την πολύ σημαντική και ισχυρή αρχή που ήταν το να συνενωθούν οι καθολικοί, οι προτεστάντες και οι διαφωνούντες κάτω από την κοινή ονομασία Ιρλανδοί άνδρες και γυναίκες. Για το Κόμμα των Εργατών η αρχή αυτή ισχύει πάντα και στην πραγματικότητα αποτελεί το μόνο δρόμο της τάξης. Τονίζουμε σε όλους τους εργάτες από όλα τα θρησκεύματα, ή κανένα, ότι η ενότητα της εργατικής τάξης είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο στον αγώνα τους.

Σαν μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ιρλανδία και η Ελλάδα, έχουν πολλά κοινά προβλήματα. Το κόμμα μας με συνέπεια στάθηκε αντίθετο στην ένταξη της Ιρλανδίας, όπως και σεις στο ΚΚΕ αναγνωρίζετε ότι τα συμφέροντα του κεφαλαίου είναι ασυμβίβαστα με τα συμφέροντα της εργατικής τάξης.

Είμαστε σθεναρά αντίθετοι στον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα της ΕΕ. Από το ξεκίνημά της η ΕΕ οργανώθηκε και είναι προσανατολισμένη στη δράση της στο να εξασφαλίζει μεγαλύτερα κέρδη σε ένα μικρό αριθμό καπιταλιστών. Παρ' όλο αυτά, δεν απέχουμε από τη συμμετοχή στις εργασίες των θεσμών της ΕΕ. Οπότε είναι δυνατόν φροντίζουμε να είμαστε παρόντες.

Η Ιρλανδία είναι μια μικρή αναπτυσσόμενη χώρα. Η κύρια βιομηχανία μας, η γεωργία, παρουσιάζει πτώση. Ομως αυτή η βιομηχανία συγκεντρώνεται ολοένα και περισσότερο σε λιγότερα χέρια. Στα προηγούμενα 20 χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη γη. Εχουμε τώρα περίπου 100.000 που δουλεύουν στις πολυεθνικές εταιρίες, αμερικανικές, ιαπωνικές, γερμανικές, βρετανικές, ειδικότερα στη συναρμολόγηση κομπιούτερ. Εχουμε περίπου 16% άνεργους στη Δημοκρατία και 11% στη Βόρεια Ιρλανδία. Πρόσφατοι αριθμοί δείχνουν ότι το 1/3 του πληθυσμού ζει στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας. Εχουμε επίσης ένα μεγάλο αριθμό ατόμων που μεταναστεύουν κάθε χρόνο.

Η ΕΕ έφερε οφέλη σε μερικούς τομείς της κοινωνικής νομοθεσίας, ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες, το νόμο για τα διαζύγια. Αλλά οικονομικό όφελος είχε μόνο μια μειοψηφία μεγαλοαγροτών και μεγαλοεπιχειρηματιών που απομύζησαν απ' το σύστημα αναρίθμητα εκατομμύρια λιρών, από τότε που η Ιρλανδία προσχώρησε στην ΕΕ το 1973. Για την πλειοψηφία του πληθυσμού οι τιμές και οι φόροι συνεχώς αυξάνονται. Αλλά όχι και οι μισθοί και τα μεροκάματα. Είναι πάντα η εργατική τάξη που εξαναγκάζεται να κάνει θυσίες, ενώ περιουσιακά στοιχεία του κράτους ξεπουλιούνται σε χαμηλές τιμές. Είναι η άποψη του Κόμματος Εργατών της Ιρλανδίας ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη ύπαρξης κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων στην ΕΕ. Για να δουλεύουν από κοινού πάνω σε συγκεκριμένα κοινά προβλήματα. Ξέρετε απ' την άποψη αυτή, τη συμμερίζεται το ΚΚΕ. Είναι ανάγκη και πρέπει να κινητοποιήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο την εργατική τάξη έτσι που η συνδυασμένη δύναμη του εργατικού κινήματος να μπορέσει να καταφέρει σημαντικά χτυπήματα ενάντια στην ισχύ και τους θεσμούς της καπιταλιστικής Ευρώπης.

Η επίσκεψη και συμμετοχή μας στο 15ο Συνέδριό σας, μας δίνει μεγάλη ελπίδα για την κομμουνιστική υπόθεση. Μας εμψυχώνει η ανοιχτή δημοκρατική συζήτηση, η αισιοδοξία, η καθαρότητα και το περιεχόμενο των συνεδριακών ντοκουμέντων και των ομιλιών που ακούσαμε. Είμαστε βέβαιοι ότι ακολουθώντας το καθαρό και στηριγμένο σε αρχές πρόγραμμά σας θα γίνετε το μαζικό κόμμα του ελληνικού λαού και θα εξασφαλίσετε έτσι τη νίκη.

Ξανά εκφράζουμε τις ειλικρινείς ευχαριστίες μας προς την ΚΕ του ΚΚΕ για την πρόσκληση και φιλοξενία της στη διάρκεια αυτού του Συνεδρίου. Προσβλέπουμε στην ανάπτυξη και σύσφιξη των αδελφικών κομματικών σχέσεών μας. Και πραγματικά ανυπομονούμε να υποδεχτούμε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην κομματική μας Συνδιάσκεψη στο Δουβλίνο, αργότερα φέτος.

Σας ευχαριστώ

Σον Γκάρλαντ

Εθνικός οικονομικός υπεύθυνος του Κόμματος Εργατών της Ιρλανδίας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ