ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ματιές στις εκθέσεις

Από τις εκθέσεις που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες, σημειώνουμε:

  • Μέχρι τις 5 Ιούνη διαρκεί η ομαδική έκθεση έργων ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, φωτογραφίας και κολάζ, που παρουσιάζεται στο χώρο τέχνης ART STUDIO EST (Νηρηίδων 6). Τίτλος της "Συνεικόνα μικρών έργων".Συμμετέχουν με έργα τους οι καλλιτέχνες: Αξαόπουλος, Βεκόπουλος, Ευαγγελάτος, Σεφερλή, Νικητέας, Ντούλη - Αλεξίου, Καβάσης, Κόντης κ.ά.
  • Στην γκαλερί "Νέες Μορφές" (Βαλαωρίτου 9), εγκαινιάζεται στις 4 Ιούνη έκθεση έργων ζωγραφικής των: Αιμ. Τσεκούρα, Μ. Μαδένη, Γ. Ανδρεάδη, Α. Σαββίδη, Γ. Μουχασίρη και Β. Βλασταρά.Κοινός παρονομαστής η ζωγραφική, με την ποικιλία των αναζητήσεών της, το πεδίο έρευνας, η ουσία. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Ιούνη.
  • Μέχρι τις 10 Ιούνη, στην αίθουσα "Σκουφά" (Σκουφά 4), φιλοξενούνται δημιουργίες της ζωγράφου Μαρίας Σκανδάλη - Βαξεβάνογλου.Εκτίθενται 35 πίνακες, κυρίως τέμπερες, με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων: από το αγριολούλουδο ή το ερημικό τοπίο, μέχρι πολυάνθρωπες συναθροίσεις στη λαϊκή αγορά, την ακροθαλασσιά, το γλέντι, το παιχνίδι. Τα τόσο ποικίλα θέματα διατηρούν μία ενότητα, τα διαπερνά μια λυρική διάθεση, ένα νοσταλγικό και ταυτόχρονα αισιόδοξο κοίταγμα του κόσμου.
  • Εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες στην γκαλερί "7" (Ζαλοκώστα 7), έκθεση έργων του Νίκου Κόκκαλη.Πρόκειται για την καινούρια δουλιά του καλλιτέχνη, που έχει σαν τίτλο "Τα παιχνίδια του Γιώργη - Εμμανουήλ.Ενα "παιχνίδι" με το παρελθόν και το χώρο. Η γκαλερί γίνεται δωμάτιο, το δωμάτιο είναι το σκηνικό, οι μνήμες σκηνοθετούνται και ο θεατής μπαίνει μέσα στο έργο, περπατάει μέσα σ' αυτό και αριθμεί τις μνήμες του. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Ιούνη.
  • Στο κτίριο "Μελά" (πλατεία Κοτζιά), η Πανελλήνια Εκθεση Ζωγραφικής με έργα των υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας.Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Ιούνη. Θα λειτουργεί από τις 11 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ.
  • Ομαδική έκθεση ζωγραφικής, με θέμα "Πειραιάς '96",εγκαινιάζεται στις 10 Ιούνη στην αίθουσα τέχνης "Αστρολάβος - Πειραιά" (Ανδρούτσου 140). Θέματα οικεία, που προκαλούν το ενδιαφέρον του πειραϊκού κοινού, χαρακτηριστικές γωνιές του Πειραιά, παλιά σπίτια αλλά και το λιμάνι, το Πασαλιμάνι, η Καστέλα, η Πειραϊκή, είναι το υλικό της τελευταίας έκθεσης αυτής της εικαστικής περιόδου της γκαλερί. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Ιούνη.
  • Με την ομαδική έκθεση "Καλοκαίρι '96" ολοκληρώνει την εκθεσιακή της περίοδο η γκαλερί "Ζυγός" (Βασ. Σοφίας 65). Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη (7μμ) και παρουσιάζουν έργα τους οι: Γ. Κουλούρης, Σ. Κουμπή, Γ. Πέρρος, Κ. Σπυρόπουλος και Δ. Χατζίνας.Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Ιούνη.
Εκτός των τειχών

Ενδιαφέρουσες εικαστικές παρουσιάσεις "εκτός των τειχών" της πρωτεύουσας.

  • Εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες, στην αίθουσα τέχνης "Τερρακόττα" (Χρ. Σμύρνης 13, Θεσσαλονίκη), έκθεση έργων των: Ανδρέα Βούσουρα, Δημήτρη Ταντανόζη.Οπως σημειώνεται για τη δημιουργία του Α. Βούσουρα, "ο καλλιτέχνης, με γλυπτά μικρών διαστάσεων από κλαδιά και άλλα επεξεργασμένα υλικά, δημιουργεί συμβολικές φόρμες και ενορχηστρώνει την προσωπική του σπονδή".

"Χωρίς φροντίδα για το "ωραίο", αλλά με εμμονή στη ματιέρα - αναφέρεται χαρακτηριστικά για το έργο του Δ. Ταντανόζη - ο καλλιτέχνης καταθέτει τις σκέψεις του για τα ανθρώπινα, τα φυσικά και τα μεταφυσικά προβλήματα. Τα υλικά που χρησιμοποιεί, ξύλο, μέταλλο, χαρτί, μόνα τους ή σε συνδυασμό μεταξύ τους, μπολιάζονται με εικόνες και κείμενα".

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Ιούνη.

  • Εργα ζωγραφικής της Π. Δίκα - Κορνέτη παρουσιάζονται μέχρι τις 15 Ιούνη στην αίθουσα τέχνης "Παρατηρητής" (Προξ. Κορομηλά 38, Θεσσαλονίκη).
  • Μέχρι τις 5 Ιούνη διαρκεί η έκθεση έργων της Αλίντας Σπηλιώτη,που φιλοξενείται στην γκαλερί "Μορφές" στο Ρέθυμνο. Τίτλος της έκθεσης "Ζωγραφίζοντας μια ιστορία".Ζωγραφικά έργα και γλυπτικές κατασκευές - με κύριο θέμα τη φιγούρα - δένουν μαζί σε ένα μυστηριακό χώρο, που παρασύρει τον παρατηρητή στο μύθο που κρύβεται πίσω από το έργο, στη μνήμη που υπάρχει πίσω από το όνειρο.
  • Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την επέτειο της Ενωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα,που διοργανώνει, υπό την αιγίδα της Νομαρχίας και τη συνεργασία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας,ο μουσικοφιλολογικός όμιλος "Ορφεύς",πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στην αίθουσα τέχνης του Δήμου Λευκάδας η έβδομη Πανεπτανησιακή Εκθεση Ζωγραφικής".Στην έκθεση - που είχε σαν θέμα της "Το χρώμα του Ιονίου" - συμμετείχαν καλλιτέχνες, μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.Παρουσίασαν έργα τους οι: Σ. Αλαμάνος, Κ. Ευαγγελάτος, Α. Ξένου, Π. Νικητέας κ.ά.
Συνομιλίες και ψίθυροι

Στην αίθουσα τέχνης "Espace Kreonidis" (Ξάνθου 2 και Αναγνωστοπούλου) εγκαινιάζεται, την Τρίτη, έκθεση έργων ζωγραφικής της Φωτίκας Καρδούλη.Οπως σημειώνει η Α. Σχινά στον κατάλογο, "η Φ. Καρδούλη μέσα από τα έργα της ταξιδεύει στον εσωτερικό βιότοπο της καθημερινότητας. Τα θέματά της διατυπώνονται με ευκρίνεια, χωρίς η ζωγράφος να επαφίεται στην ασφάλεια της ρεαλιστικής απόδοσης της φόρμας. Κι όταν ακόμη τη χρησιμοποιεί, οδηγεί το βλέμμα πίσω από το προπέτασμα της όποιας πραγματογνωστικής αναφοράς. Την ενδιαφέρει πρώτιστα να δώσει το κλίμα και την ατμόσφαιρα μιας κατάστασης, τις εντάσεις και την ιδιαιτερότητα της μοναδικότητάς της. Θα λέγαμε πως η Φ. Καρδούλη ζωγραφίζει τη χαμηλότονη συνομιλία μιας απροσδόκητης συντροφικότητας αντικειμένων ή μορφικών σχηματισμών στο χώρο και μέσα στο φως (... ). Συνομιλίες και ψίθυροι".

Πρωτοπόρος της χαρακτικής

Εκθεση έργων χαρακτικής και ζωγραφικής του Δημήτρη Γιαννουκάκη φιλοξενείται αυτές τις μέρες στο Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τράπεζας (Θουκυδίδου 13, Πλάκα).

Ζωγράφος και χαράκτης ο Δ. Γιαννουκάκης, γεννήθηκε στη Σύρο το 1898 και πέθανε στην Αθήνα το 1991. Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στη Δρέσδη (1921 - 1927) και στο Παρίσι (1929). Για δύο χρόνια ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής στο Εργοστάσιο Γραφικών Τεχνών "Ασπιώτη - Ελκα" στην Κέρκυρα. Σχεδίασε και χάραξε επίσης γραμματόσημα και εικονογράφησε με χαρακτικά αρκετά βιβλία.

Οπως σημείωνε ο Μαρίνος Καλλιγάς,ο Δ. Γιαννουκάκης υπήρξε "πρωτοπόρος που διαρκώς ανανεώνεται" και "έφερε από νωρίς στη χαρακτική μας στοιχεία εξπρεσιονιστικά, με τα μεγάλα σχήματα, με τις έντονες εκφραστικές γραμμές σε συνθέσεις για φρούτα, σε γυμνά κλπ. Χρησιμοποίησε πρώτος το χρώμα στη χαλκογραφία με μία προσωπική τεχνική, σε πλατιές επιφάνειες, που υποβάλλουν αλλά και εξαίρουν τη χρωματική διάθεση των διαφόρων στοιχείων, της σάρκας, των λουλουδιών, των φρούτων. Λίγα, λιτά τα χρώματά του, έδωσαν ένα καινούριο νόημα, ταιριαστό στη χαρακτική". Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Ιούνη.

@ Εκθεση Σύγχρονης Ελληνικής Χαρακτικής μελών του Επιμελητηρίου
  • Εκθεση Σύγχρονης Ελληνικής Χαρακτικής μελών του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας,εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες στη Γερμανία. Η έκθεση που οργανώθηκε από το ΕΕΤΕ και έχει ήδη παρουσιαστεί στο Λουξεμβούργο, το Παρίσι, τη Σλοβακία και την Αθήνα, πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Γερμανοελληνικής Εταιρείας Επιστημόνων.Συμμετέχουν 55 χαράκτες με ένα έργο ο καθένας. Συγκεκριμένα οι: Σ. Αποσπορίδου, Μ. Γιανναδάκης, Σ. Ζαννής, Ο. Ζούνη, Ν. Κώτσιου, Ε. Μελά, Τ. Νικολαϊδη, Ρ. Σαρελάκου, Γ. Στεφανάκις κ.ά. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 10 Ιουνίου.
  • Στους ζωγράφους Πάνο Σαραφιανό (1919-1968) και Βρασίδα Βλαχόπουλο (1927-1993) αποφάσισε να αφιερώσει η αίθουσα τέχνης "Αστήρ" την υποτροφία της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας και την υποτροφία του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών του ΑΠΘ, αντίστοιχα. Για το 1996 υπότροφος αναδείχτηκε ο Γιώργος Καλτσίδης,που θα εκθέσει έργα του στην αίθουσα "Αστήρ" (Μέρλιν 6), μαζί με τους Α. Κυπριανού, Δ. Ταντανόζη, Α. Τσάκαλου και Γ. Χρηστάκο,όλοι απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ