Σάββατο 1 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πρωτοπόρος της χαρακτικής

Εκθεση έργων χαρακτικής και ζωγραφικής του Δημήτρη Γιαννουκάκη φιλοξενείται αυτές τις μέρες στο Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τράπεζας (Θουκυδίδου 13, Πλάκα).

Ζωγράφος και χαράκτης ο Δ. Γιαννουκάκης, γεννήθηκε στη Σύρο το 1898 και πέθανε στην Αθήνα το 1991. Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στη Δρέσδη (1921 - 1927) και στο Παρίσι (1929). Για δύο χρόνια ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής στο Εργοστάσιο Γραφικών Τεχνών "Ασπιώτη - Ελκα" στην Κέρκυρα. Σχεδίασε και χάραξε επίσης γραμματόσημα και εικονογράφησε με χαρακτικά αρκετά βιβλία.

Οπως σημείωνε ο Μαρίνος Καλλιγάς,ο Δ. Γιαννουκάκης υπήρξε "πρωτοπόρος που διαρκώς ανανεώνεται" και "έφερε από νωρίς στη χαρακτική μας στοιχεία εξπρεσιονιστικά, με τα μεγάλα σχήματα, με τις έντονες εκφραστικές γραμμές σε συνθέσεις για φρούτα, σε γυμνά κλπ. Χρησιμοποίησε πρώτος το χρώμα στη χαλκογραφία με μία προσωπική τεχνική, σε πλατιές επιφάνειες, που υποβάλλουν αλλά και εξαίρουν τη χρωματική διάθεση των διαφόρων στοιχείων, της σάρκας, των λουλουδιών, των φρούτων. Λίγα, λιτά τα χρώματά του, έδωσαν ένα καινούριο νόημα, ταιριαστό στη χαρακτική". Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ