ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούνη 1996
Σελ. /56
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Γιορτάζει το νέφος και τα ... αυθαίρετα!

Η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος βρίσκει για άλλη μια χρονιά τον πλανήτη να αναμετράει τις πληγές του. Προβλήματα όπως η μείωση της στιβάδας του όζοντος, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η αποψίλωση των δασών, η ρύπανση των θαλασσών, του αέρα και του εδάφους, η εξαφάνιση των ειδών και η ληστρική εκμετάλλευση των αποθεμάτων βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη, αφού το περιβάλλον παραμένει στο στόχαστρο των πολυεθνικών και των κυβερνήσεων, που εξυπηρετούν με κάθε τρόπο την ασύδοτη δράση τους.

Η κατάσταση, βέβαια, δεν είναι διαφορετική και στη χώρα μας, όπου:

  • Κάθε χρόνο χύνονται στη θάλασσα 650.000 τόνοι περίπου πετρελαιοειδών.
  • Κάθε χρόνο γίνονται στάχτη 400.000 στρέμματα δασών, ενώ η δασοκάλυψη από 54%που ήταν πριν από 150 χρόνια έφτασε το 19%.
  • Η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και εκατοντάδες πόλεις και χωριά υποφέρουν από λειψυδρία.
  • Υπάρχουν 2.500 - 3.000 παράνομες ανεξέλεγκτες χωματερές. Κάθε χρόνο 530.000 τόνοι επικίνδυνων τοξικών βιομηχανικών αποβλήτων "ψάχνουν" αποδέκτες.
  • Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας αναπνέουν κάθε χρόνο 530.000 τόνους ρύπων, που προέρχονται από τα αυτοκίνητα, τις κεντρικές θερμάνσεις και τις 3.500 περίπου βιομηχανίες.
  • Τα υπόγεια νερά του Λεκανοπεδίου Αττικής και του Θριάσιου Πεδίου είναι ήδη μολυσμένα σε πλείστες θέσεις, με συνεχιζόμενη βαρύτατη ρύπανση, από τη λειτουργία της χωματερής των Ανω Λιοσίων και άλλους χώρους που παράγουν λύματα μολυσμένα και ρυπαινόμενα από τοξικές ουσίες, καθώς επίσης βαρέα μέταλλα και συνθετικές οργανικές ενώσεις.
  • Οι βιότοποι και οι Εθνικοί Δρυμοί καθημερινά καταστρέφονται, οικοπεδοποιούνται και σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας εξαφανίζονται.
  • Η χωροταξική - οικιστική αναρχία, η οικοπεδοποίηση, η κερδοσκοπία στη γη, η τσιμεντοποίηση κάθε ελεύθερου χώρου οδηγούν σε μια αντιανθρώπινη ανάπτυξη, με κυρίαρχο το κέρδος. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε κάθε Αθηναίο αντιστοιχούν το πολύ 3 τετραγωνικά μέτρα πράσινου, όταν αλλού αντιστοιχούν 40 τετραγωνικά μέτρα.
Με πρωθυπουργική εντολή

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, κι ενώ από χτες την πρωτεύουσα σκιάζουν οι δηλητηριώδεις ρύποι του νέφους, αποκαλύπτεται ότι με εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού, το ΥΠΕΧΩΔΕ ετοιμάζεται να συντάξει νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα δοθεί φως, νερό και τηλέφωνο σε 100.000 τουλάχιστον αυθαίρετα!Τη ρύθμιση αυτή, προσπάθησε με χτεσινές δηλώσεις του στους δημοσιογράφους να αποκηρύξει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, με δηλώσεις, λέγοντας ότι δεν προβλέπεται να κατατεθεί ούτε ως τροπολογία στο νέο οικιστικό νομοσχέδιο. Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι παρόμοια εντολή του πρωθυπουργού για την έμμεση νομιμοποίηση των αυθαιρέτων υπάρχει και απλώς η κυβέρνηση θα περιμένει την κατάλληλη συγκυρία, για να τη νομοθετήσει. Οπως φαίνεται, λοιπόν, για άλλη μια φορά θα παιχτεί το ίδιο σκηνικό της προεκλογικής εκμετάλλευσης των αυθαιρέτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή την έξαρση των πυρκαγιών και την καταστροφή του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος.

Από την άλλη πλευρά, ο Κ. Λαλιώτης έριξε, για άλλη μια φορά χτες, την ευθύνη για τον έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης και για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους νομάρχες! Παρουσίασε, μάλιστα, έγγραφο της 13/12/1995 που απευθύνει προς τους νομάρχες όλης της χώρας και με το οποίο τους ζητά την εντατικοποίηση των ελέγχων και την καταστολή της αυθαίρετης δόμησης.

Η φετινή Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος βρίσκει σε έξαρση και το θέμα της χωροθέτησης των τριών Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Αττική, που αγγίζει τα όρια του αδιεξόδου, εξαιτίας της αναβλητικότητας της κυβέρνησης.

Σε ύπνωση βρίσκεται ακόμη και η εφαρμογή του προγράμματος "Αττική SOS", που με τόσες τυμπανοκρουσίες είχε εξαγγείλει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ πριν ακριβώς από δύο χρόνια. Ετσι, το μόνο που παρατηρείται σήμερα στην πρωτεύουσα είναι η αποψίλωση των ελεύθερων χώρων της (π.χ. Πάρκα Ελευθερίας και Ρηγίλλης), από μεγαλοεκδότες και άλλους μεγαλοσχήμονες "ευεργέτες", αλλά και η υλοποίηση μεγάλων έργων, όπως η περιφερειακή Υμηττού και το αεροδρόμιο στα Σπάτα που θα καταστρέψουν τους τελευταίους πνεύμονες της Αττικής, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά:

  • Συνεχίζεται και σήμερα η ίδια η πολιτική της κομπίνας, των μεγαλοκαταπατητών, της εξυπηρέτησης "ημετέρων", του ξεπουλήματος απέναντι στο περιβάλλον.
  • Υπάρχει έλλειψη ενός νομοθετικού πλαισίου για την προστασία του περιβάλλοντος. Ο Νόμος 1650/86 για το περιβάλλον, όχι μόνο παραμένει ανενεργός, αλλά τροποποιείται συνεχώς προς το χειρότερο.
  • Υπάρχει έλλειψη θεσμικών περιφερειακών δομών για το σχεδιασμό και την άσκηση περιφερειακής περιβαλλοντικής πολιτικής.
  • Ανύπαρκτος είναι ο συμμετοχικός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Β και Γ Βαθμού.
  • Λείπουν οι αξιόλογοι οικονομικοί πόροι προς την κατεύθυνση της περιβαλλοντικής προστασίας.
  • Καθυστερεί η ένταξη της εκπαίδευσης για το περιβάλλον σε όλες τις βαθμίδες της παιδείας.
Μηνύματα

Με μήνυμά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος, τονίζει ότι το αμείλικτο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα είναι η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος, γεγονός που απαιτεί πολιτική βούληση και τεράστιες οικονομικές δαπάνες.

Μέρα ευθύνης και περισυλλογής για κάθε πολίτη και πολιτικό χαρακτηρίζει, με μήνυμά του, τη σημερινή μέρα ο πρόεδρος της ΝΔ, Μ. Εβερτ.Η Πολιτική Ανοιξη σημειώνει ότι είναι αναγκαία η διαμόρφωση εθνικής περιβαλλοντικής πολιτικής.

Μηνύματα εξέδωσαν, επίσης, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Κ. Σφυρίου,ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Ευάγ. Κουλουμπής,ο δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος και η Ελληνική Ενωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας τονίζει ότι πρέπει να καθιερωθεί ένας διάλογος κράτους - Τοπικής Αυτοδιοίκησης - εργοδοτικών οργανώσεων και συνδικάτων για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Αττική.

Η "Γκρίνπις" σημειώνει ότι η Ελλάδα, αν και διαθέτει την πλουσιότερη (μαζί με την Ισπανία) πανίδα και χλωρίδα στην Ευρώπη, είναι πρώτη σε μία σειρά περιβαλλοντικών δεικτών, όπως θόρυβος, ρύπανση του αέρα, διαχείριση απορριμμάτων, έλλειψη πρόσβασης σε ανοιχτούς χώρους και στην ύπαιθρο, ρυθμός απώλειας γεωργικής γης και καταστροφές του τοπίου.

Εκδηλώσεις
  • Ημερίδα, αφιερωμένη στο πρόβλημα της διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων, διοργανώνει σήμερα, στις 9.30 π.μ. στην αίθουσα της Αντιπροσωπείας το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
  • Η εξέλιξη του προγράμματος του Εθνικού Κτηματολογίου θα συζητηθεί σε δεύτερη ημερίδα, που διοργανώνει το ΤΕΕ, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, την Παρασκευή 7 Ιούνη, στις 9.30 το πρωί, στην αίθουσα της Αντιπροσωπείας.
  • "Γιορτή για το περιβάλλον" διοργανώνουν σήμερα στις 10 π.μ. στο Αλσος Ιλισίων, οι μαθητές των σχολείων της Α Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών σε συνεργασία με τον Δήμο Αθήνας.
  • Το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα: "Ο Νότιος Ευβοϊκός απειλείται", παρουσιάζουν σήμερα, στις 8.30 μ.μ., στο Αθλητικό Κέντρο Παλατιανής του Δήμου Ιλίου, οι μαθητές του 26ου Δημοτικού Σχολείου Ιλίου. Θα ακολουθήσει θεατρική παράσταση με τίτλο "Ο κακός ρύπος, η μάνα φύση και τα εφτά παιδιά της".
Απαιτείται πολιτική σύγκρουσης με τα μεγάλα συμφέροντα

Ανακοίνωση του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ

Τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα του τόπου είναι σοβαρό πολιτικό ζήτημα και όχι τεχνικό, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι απαιτείται μια άλλη πολιτική, διατεθειμένη να συγκρουστεί μετωπικά με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, μια πολιτική που έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Συγκεκριμένα αναφέρει:

"Στα μεγάλα προβλήματα ανεργίας και βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων προστίθενται όλο και πιο οξυμένα τα, παγκόσμιας εμβέλειας, περιβαλλοντικά προβλήματα:

- Η μείωση της στιβάδας του όζοντος, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι καταστροφές των δασών, η ρύπανση των θαλασσών, η συνεχιζόμενη εξαφάνιση σπάνιων ειδών, η ληστρική εκμετάλλευση των φυσικών αποθεμάτων, "οι μαύρες τρύπες" στη διαχείριση των τοξικών και πυρηνικών αποβλήτων, η όξινη βροχή, αποτελούν τα πιο χαρακτηριστικά, ίσως, αλλά όχι και τα μοναδικά παραδείγματα.

- Οι τοπικοί πόλεμοι από τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών συνεχίζουν να σκοτώνουν ανθρώπους, να καταστρέφουν χλωρίδα και πανίδα, να απορροφούν τεράστια ποσά που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την πρόοδο της ανθρωπότητας.

- Οι φυσικοί πόροι του πλανήτη εξαντλούνται με επιταχυνόμενους ρυθμούς, καθώς η "αειφόρος ανάπτυξη" αποδείχτηκε διαφημιστικό σλόγκαν για επικερδείς επενδύσεις, παρά στόχος για υλοποίηση.

Καμιά επίσημη διαβεβαίωση "αρμοδίων" δεν μπορεί να αποκρύψει το αναμφισβήτητο γεγονός ότι το "περιβάλλον" παραμένει στο στόχαστρο των πολυεθνικών, είτε ως δεξαμενή αλόγιστης άντλησης πρώτων υλών είτε ως φυσικός χώρος ανεξέλεγκτης άσκησης των δραστηριοτήτων τους, είτε, ακόμη, ως ένας ιδιαίτερα κερδοφόρος τομέας παραγωγικών (μόνο για τις ίδιες) επενδύσεων.

Στη χώρα μας τα πράγματα δεν είναι βεβαίως καλύτερα. Το φυσικό, το ανθρωπογενές και ο φτωχότερος των δυο άλλων συγγενών, το εργασιακό περιβάλλον, συγκεντρώνουν το κυβερνητικό "ενδιαφέρον", μόνον όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως μέσο προβολής κυβερνητικών στελεχών. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα;

- Η κυβερνητική πολιτική στον τομέα της διαχείρισης του περιβάλλοντος αντιγράφει πιστά ή επεκτείνει, με επιφανειακές μόνο παραλλαγές, αυτήν της προκατόχου της, της ΝΔ, όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς:

Με τις ρυθμίσεις για το Εθνικό Κτηματολόγιο, τις κατά παραγγελία τροπολογίες, τις καζινοπόλεις, την ιδιωτικοποίηση τομέων της δασοπροστασίας και του κτηματολογίου, την έλλειψη οποιουδήποτε σχεδιασμού και οικονομικής ενίσχυσης των αρμόδιων υπηρεσιών του δημοσίου, την ανεξέλεγκτη λειτουργία των ρυπογόνων βιομηχανιών, τη συνέχιση της ληστρικής εκμετάλλευσης των δασικών οικοσυστημάτων, την καταστροφή χώρων πολιτισμού και πράσινου.

- Η κυβερνητική αξιοπιστία έδωσε εξετάσεις στο ζήτημα των απορριμμάτων και απέτυχε παταγωδώς

- Τα περιβαλλοντικά προβλήματα των μεγάλων πόλεων επιδεινώνονται (κυκλοφοριακό, νέφος, ηχορύπανση, ελεύθεροι χώροι).

- Η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αττική εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο πειραματισμών, χωρίς πρακτικά αποτελέσματα.

- Τα λιγοστά δάση μας αποτελούν πάντα το μεγάλο χαμένο των απολογισμών μετά τις καλοκαιρινές πυρκαγιές.

- Τα περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης γίνονται όλο και πιο επικίνδυνα.

- Το εκδοτο-εργολαβικό κατεστημένο κατάφερε πολλαπλά τραύματα στην ασφυκτιούσα, για ελεύθερους χώρους, Αθήνα.

- Ο Κηφισός αλλάζει συνεχώς χρώματα.

- Τα τοξικά απόβλητα θα εξακολουθούν για πολλά χρόνια να ρυπαίνουν έδαφος και νερά, καθώς καμιά πρόοδος δεν έχει υπάρξει για την ασφαλή διαχείρισή τους.

- Η εκχώρηση βασικών τομέων προστασίας του περιβάλλοντος ακόμη και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και η σχεδόν πλήρης ιδιωτικοποίηση των περιβαλλοντικών αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προσθέτουν νέες σοβαρές ανησυχίες.

- Τα πολυδιαφημισμένα κοινοτικά προγράμματα για το περιβάλλον όχι μόνο αποδείχτηκαν σταγόνα στον ωκεανό, αλλά και τα όποια χρήματα που διατέθηκαν δεν ξέφυγαν από τον κανόνα της "αρπαχτής" και των σκανδάλων.

Τη σοβαρή κατάσταση επιτείνουν:

- Η έλλειψη κρατικών μηχανισμών (πολιτικών δομών, υπηρεσιών, εξοπλισμού) για άσκηση, παρακολούθηση, έλεγχο και στήριξη δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το περιβάλλον.

- Η έλλειψη αξιόλογων οικονομικών πόρων προς την κατεύθυνση της περιβαλλοντικής προστασίας.

- Η κατασπατάληση για άλλους σκοπούς των πόρων από το "τάλιρο της βενζίνης" για το περιβάλλον.

- Η καθυστέρηση ένταξης της εκπαίδευσης για το περιβάλλον σε όλες τις βαθμίδες της παιδείας.

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι η λύση των σοβαρών περιβαλλοντικών προβλημάτων του τόπου είναι σοβαρό πολιτικό ζήτημα και όχι τεχνικό.

Απαιτεί μια άλλη πολιτική, διατεθειμένη να συγκρουστεί μετωπικά με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τα πολλαπλά επιμέρους συμφέροντα που διαπλέκονται μ' αυτά.

Μια πολιτική που έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Με άλλα λόγια, μια πολιτική διαμετρικά αντίθετη από αυτήν που ευθύνεται για τη δημιουργία και την όξυνση των περιβαλλοντικών προβλημάτων της χώρας, αλλά και όλων των άλλων προβλημάτων του εργαζόμενου λαού.

Μια τέτοια πολιτική, την οποία σήμερα μόνο το ΚΚΕ έχει υιοθετήσει, κανείς βέβαια δεν περιμένει να εφαρμοστεί άμεσα. Η διαπίστωση όμως αυτή δεν πρέπει να οδηγεί στην απογοήτευση και την αποχώρηση. Η σύγχρονη ιστορία του τόπου έχει αντίθετα αποδείξει ότι σημαντικές επιμέρους κατακτήσεις κερδήθηκαν με τους αγώνες των εργαζομένων.

Μ' αυτό το σκεπτικό, το ΚΚΕ εκτιμά ότι γίνεται επιτακτικότερη η ανάγκη για μια πιο αποφασιστική, πιο συντονισμένη πάλη των μαζικών φορέων, των μαχόμενων δυνάμεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της προοδευτικής διανόησης των οικολογικών οργανώσεων, των ευαισθητοποιημένων ατόμων για την επίλυση "μικρών" και μεγάλων περιβαλλοντικών προβλημάτων της χώρας. Σ' αυτή την κατεύθυνση τα μέλη και οι οπαδοί του ΚΚΕ και της ΚΝΕ δηλώνουν ότι θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους".

Κινητοποιήσεις στο Πέραμα και τη Χαλκίδα

Την αγωνία τους για τον "υπ' αριθμόν ένα περιβαλλοντικό κίνδυνο" στην πόλη τους, τις εταιρίες πετρελαιοειδών, εκδηλώνουν με δυναμικό τρόπο, σήμερα, Μέρα του Περιβάλλοντος, ο Δήμος και οι κάτοικοι του Περάματος.

Από τις 8 π.μ.-6 μ.μ. αποκλείουν την ΕΤΕΚΑ, την εταιρία πετρελαίου, που αντί να "τα μαζεύει" απ' την περιοχή, άρχισε, αν και ήταν ανενεργός μέχρι τον περασμένο Μάρτη, να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της και να εκσυγχρονίζεται!

"Η εμφάνιση της συγκεκριμένης εταιρίας, σημείωσε χτες ο δήμαρχος Γ. Πατσιλινάκος,ξάφνιασε και εξόργισε τους κατοίκους του Περάματος. Στο κατώφλι μιας γειτονιάς της πόλης μας άνοιξε τις πόρτες της, χωρίς, φυσικά, να συμβουλευτεί την Επιστημονική Επιτροπή, στην οποία μετέχει και ο δήμος. Με την εικονική λειτουργία της, ως ΕΛΒΥΝ, που βρισκόταν στο χώρο αυτό κλειστή επί δεκαετίες, εξασφάλισε άδεια από το υπουργείο Βιομηχανίας, στο μεσοδιάστημα αλλαγών της ηγεσίας του!".

Κι όλα αυτά ερήμην της πόλης, που δε ρωτήθηκε από κανέναν. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι μέσα σε έξι χρόνια θα τελειώσει η διαδικασία μετεγκατάστασης των εταιριών.

Στη Χαλκίδα

Η σημερινή μέρα προφανώς δε σημαίνει τίποτα για τους ιδιοκτήτες των "Τσιμέντων Χαλκίδας". Γιατί και σήμερα η τσιμεντόσκονη "θα κατατρώει τις σάρκες και θα πνίγει τα πνευμόνια" εργαζομένων και κατοίκων, αφού για την επιχείρηση και τους μεγαλοϊδιοκτήτες της, περισσότερη ρύπανση του περιβάλλοντος σημαίνει περισσότερα κέρδη...

"Η κατάσταση δεν πάει άλλο", τονίζει στο κάλεσμά της η "Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά της Τσιμεντόσκονης" και καλεί σήμερα, στις 6.30 μ.μ. στο γήπεδο του λόφου (εργατικές κατοικίες), τους κατοίκους και τους εργαζόμενους της επιχείρησης να αντιδράσουν σ' αυτή την αφόρητη κατάσταση. "Πρέπει να δοθεί τέρμα στην ασύδοτη δράση της επιχείρησης των Κιοσέογλου - Τακόπουλου, που εδώ και 20 χρόνια έχουν "φλομώσει" με σκόνη, όχι μόνο τα πνευμόνια των 1.000 εργαζομένων, αλλά και των 50.000 κατοίκων της Χαλκίδας", επισημαίνει.

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για την απραξία των εκάστοτε κυβερνήσεων που "μέχρι σήμερα δεν πήραν κανένα μέτρο, ούτε ποτέ έβαλαν χέρι στους μεγαλοεπιχειρηματίες ιδιοκτήτες του εργοστασίου". Διαμαρτύρονται γιατί ποτέ καμιά κυβέρνηση δεν απαίτησε να τηρεί το εργοστάσιο τις προδιαγραφές, ούτε έλεγξε αν υλοποιούσε τις συστάσεις, αν πλήρωνε τα πρόστιμα.

Μαγική εικόνα...

Οι πόλεις - τέρατα, όπως η Αθήνα, με το νέφος και τη διαρκή υποβάθμιση της ποιότητας ζωής είναι μαγική εικόνα! Αυτό προκύπτει από τη σχεδόν... παραδεισένια έκθεση για τις ελληνικές πόλεις, που θα παρουσιάσει η χώρα μας στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για τους Οικισμούς HABITAT II, που άρχισε χτες στην Κωνσταντινούπολη και θα ολοκληρωθεί στις 14 του Ιούνη, με τη συμμετοχή 185 χωρών.

Στη χώρα μας, λοιπόν, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης μόνο το 26% των νοικοκυριών βρίσκεται σε σχετικά επίπεδα φτώχειας - και μάλιστα το ποσοστό αυτό είναι πολύ συζητήσιμο ανέφερε η υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Ε. Παπαζώη, γιατί περιλαμβάνει ακόμη και εμπόρους με βάση τη φορολογική τους δήλωση - το 75% των νοικοκυριών έχει ιδιόκτητο σπίτι και μόνο ένα ποσοστό 0,18% ζει σε μη κανονικές κατοικίες! Οταν, βέβαια, η υφυπουργός ρωτήθηκε για μια σειρά από μειονότητες, όπως οι Τσιγγάνοι, απάντησε ότι γι' αυτούς δεν υπάρχουν... εξειδικευμένες μελέτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ