ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούνη 1996
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιδοματικά τερτίπια

Με τη φτώχεια των εργαζομένων του υπουργείου Γεωργίας παίζει η κυβέρνηση, τάζοντάς τους και ξετάζοντάς τους επιδόματα, εδώ και ένα χρόνο. Μάλιστα στην περίπτωσή αυτή ο εμπαιγμός της κυβέρνησης έφτασε στο απροχώρητο: Μετά τις συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, κατατέθηκε τελικά τροπολογία στη Βουλή για την καταβολή επιδόματος αποδοτικότητας, την οποία όμως ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας απέσυρε, κατόπιν εντολής του ίδιου πρωθυπουργού - όπως λέγεται. Ετσι οι εργαζόμενοι του υπουργείου Γεωργίας μένουν πάλι στο περίμενε και γεμάτοι πλέον από αγανάκτηση προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, με μόνο αίτημα την καταβολή του ενός επιδόματος, το οποίο το πολύ πολύ να τους "ανακουφίσει" κάπως μισΘολογικά, χωρίς ωστόσο να λύνει το πρόβλημά τους. Αυτό όμως που φαίνεται ξανά πίσω από όλα αυτά, είναι ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται περισσότερο να αποπροσανατολίσει και να εμπαίξει τους εργαζόμενους, παρά να δώσει πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς της πείνας και της λιτότητας.

Εκχώρηση της εθνικής ανεξαρτησίας

Τη στιγμή που η κυβέρνηση αγωνίζεται να πείσει για το "φιλολαϊκό" και πατριωτικό χαρακτήρα της, με διάφορες γενικόλογες εξαγγελίες κοροϊδίας, την ίδια στιγμή προωθεί "παρασκηνιακά" μέτρα, που εκχωρούν τμήμα της εθνικής ανεξαρτησίας στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών και υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας.

Τέτοιο μέτρο είναι το νομοσχέδιο για την πλήρη ανεξαρτητοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδας, με το οποίο, ουσιαστικά και τυπικά, η κεντρική τράπεζα θα μετατραπεί σε ανεξάρτητο, από την κυβέρνηση, όργανο χάραξης της νομισματικής και πιστωτικής πολιτικής - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη γενικότερη οικονομική πορεία της χώρας - και υπόλογο μόνο απέναντι στο επίσης ανεξέλεγκτο όργανο που συστήνεται στις Βρυξέλλες.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αυτό συμμορφώνεται με μία βασική διάταξη της Συνθήκης του Μάαστριχτ και τις πιέσεις που ασκούν οι ισχυροί εταίροι, ενόψει της τρίτης φάσης της ΟΝΕ, όπως φάνηκε και στη Σύνοδο των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στη Βερόνα.

Ανεξάρτητα αν η ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού καθυστερήσει (πιθανόν μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ), το σίγουρο είναι ότι αποτελεί ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης Σημίτη, για την οποία πρέπει να λογοδοτήσει.

Γκριζάραμε...

Τέρμα στα καταναλωτικά δάνεια, αποφάσισε η Τράπεζα της Ελλάδας. Και καλά κάνει. Τι τα φυλάτε στα σεντούκια τα λεφτά και δανείζεστε; Για να πληρώνετε τόκους;

***

Ορίστε κατάσταση. Εδώ κοτζάμ 4% αύξηση πήραν οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι δημόσιοι θα γίνουν κροίσοι με τα τελευταία μέτρα του Σημίτη. Τι να τα κάνετε τα δάνεια, λεφτά έχετε...

***

Ασε που βολεύονται κι οι ιδιωτικές τράπεζες, οι οποίες τώρα και δε θα χάνουν το ρευστό τους και θα επιδοθούν απερίσπαστες στις - χτυπημένες με 30% τόκους - εισπράξεις.

***

Κι απορούσαμε. Πώς γίνεται η Τουρκία, σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ, να μας προκαλεί με κάθε ευκαιρία στο Αιγαίο; Ορίστε, σοβαρεύτηκε και τώρα ζητά τη Γαύδο... εντός των θεσμών. Στην ίδια τη συνέλευση των αξιωματούχων του ΝΑΤΟ.

***

Για να μη λέμε ότι δε σέβεται τους διεθνείς οργανισμούς.

***

Είναι - λέει η Τουρκία - μια ακόμα "γκρίζα ζώνη" στο Αιγαίο η Γαύδος. Βέβαια "γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο δεν υπάρχουν, αλλά από "γκρίζα σύννεφα" βρίθει...

***

Πάντως υπάρχει κι ένα άλλο ερώτημα: Η ελληνική κυβέρνηση γιατί ακριβώς διαμαρτύρεται; Επειδή ζητήσανε τη Γαύδο ή επειδή ζητήσανε να μη συμμετέχει στη ΝΑΤΟική άσκηση;

***

Διότι για το δεύτερο, θα είναι αμείλικτη η κυβέρνηση. Δώσαμε το λόγο μας στην Ουάσιγκτον!

***

Καμιά βδομάδα έχει που το ταλαιπωρεί ο Σημίτης το θέμα των αυξήσεων των συνταξιούχων. Η λαϊκή παροιμία "όποιος δε θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει" ταιριάζει γάντι.

Φραστικός διαγκωνισμός

Από την ΟΚΕ Υγείας της ΝΔ ανακοινώθηκε χτες ότι "τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας βρίσκονται σε πλήρη επιστημονική και διοικητική παράλυση" και καλεί την κυβέρνηση να λύσει τα αιτήματα του νοσηλευτικού προσωπικού, να λειτουργήσει τα έτοιμα νοσοκομεία και να πληρώσει τα χρέη των νοσοκομείων προς τους τρίτους.

Φαίνεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ανέκρουσε πρύμνα μετά τα αποτελέσματα σε μεγάλους ιατρικούς συλλόγους, καθώς εισέπραξε την αποδοκιμασία των γιατρών, είτε διά της ψήφου είτε διά της αποχής. Διότι αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του πρώτου σχεδίου από τον Αν. Πεπονή, βγήκε και κατηγόρησε (17.5.1996) την κυβέρνηση, "γιατί δεν έλαβε υπόψη της τις εισηγήσεις των ξένων εμπειρογνωμόνων, που είχε φέρει ο πρώην υπουργός Υγείας του ΠΑΣΟΚ, Δ. Κρεμαστινός, για να μελετήσουν το ΕΣΥ". Σ' αυτή όμως τη "σοφία" των ξένων βρίσκεται η άρση της μονιμότητας - να μην ισχύει για κανέναν εφεξής, διακήρυξε απ' την τηλεόραση ο Γ. Σούρλας - και η αλλαγή του καθεστώτος των νοσοκομείων. Να γίνουν ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, διακηρύσσει στο πρόγραμμά της η ΝΔ.

Τώρα βέβαια δημαγωγικά ζητά την ικανοποίηση βασικών - και υπαρκτών - προβλημάτων του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Αλλά οι λύσεις που προσφέρει βρίσκονται κοντά στις θέσεις των ξένων εμπειρογνωμόνων, όπως έχει διακηρύξει επανειλημμένα και απλώς συναγωνίζεται φραστικά τον - ίδιο - βηματισμό της κυβέρνησης.

"Βράζει" ο κάμπος

Δεν είναι μόνο η ζέστη που "καίει", αυτή την εποχή, τον θεσσαλικό κάμπο. Τη θερμοκρασία ανεβάζει και η αγωνιστική εγρήγορση των αγροτών, ενόψει των δυναμικών κινητοποιήσεων που διοργανώνουν, στο αμέσως επόμενο διάστημα, οι αγροτικές οργανώσεις της περιοχής. Το πρώτο βροντερό μήνυμα προς την κυβέρνηση και την ΕΕ έστειλε η πρωτοφανής επιτυχία του συλλαλητηρίου, με τη συμμετοχή χιλιάδων αγροτών και πάνω από 1.500 τρακτέρ, που πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Παρασκευή, στα Φάρσαλα. Μια επιτυχία μη αναμενόμενη για πολλούς, λόγω κυρίως του γεγονότος ότι αυτή την περίοδο οι αγρότες απασχολούνται καθημερινά κι ολομερής στο χωράφι. Ομως η οξύτητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αγροτιά είναι τόσο μεγάλη, που την εξαναγκάζει - ακόμα και μέσα στο "κατακαλόκαιρο", με τις δουλιές στο "φόρτε" τους - να βγαίνει στους δρόμους του αγώνα. Οι αγροτικές κινητοποιήσεις στρέφονται κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, την οποία εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις και η οποία οδηγεί στη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής και σε τραγική μείωση του αγροτικού εισοδήματος. Οι αγρότες της Θεσσαλίας προειδοποιούν ότι το φετινό φθινόπωρο θα είναι τόσο θερμό σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που μπροστά του θα "ωχριά" ακόμα και ο αγροτικός ξεσηκωμός του Μάρτη του '95, όταν συγκλονίστηκε ολόκληρη η Ελλάδα. Κι "έχων ώτα ακούειν, ακουέτω"....

Βοήθεια με φέσι...

Σαν επιτυχία παρουσιάζουν τη διατήρηση και για το ερχόμενο έτος της αναλογίας 7 προς 10 στη λεγόμενη αμυντική βοήθεια των ΗΠΑ σε Ελλάδα και Τουρκία. Στην πραγματικότητα, βέβαια, δεν πρόκειται για βοήθεια, αλλά για δάνειο με υψηλό επιτόκιο, που διαρκώς συσσωρεύεται και μάλιστα με τους χειρότερους όρους της διεθνούς κεφαλαιαγοράς. Η θανάσιμη θηλιά, λοιπόν, του χρέους, ύψους 1,5 τρισ. δραχμές - τόσο είναι το συσσωρευμένο χρέος που προέρχεται από την περιβόητη... "αμερικανική βοήθεια" - σφίγγει όλο και περισσότερο και αυτό το θεωρούν "επιτυχία"! Είναι η ίδια λογική που θεωρεί επιτυχία το κάθε βήμα εδραίωσης της εξάρτησης από τους μηχανισμούς του ιμπεριαλισμού, που υπηρέτησαν και υπηρετούν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. Η λεγόμενη "αμερικανική βοήθεια" είναι χαρακτηριστική περίπτωση του φαύλου κύκλου μέσα στον οποίο έχουν εγκλωβίσει τη χώρα. Και η επιτυχία βέβαια δε βρίσκεται στην εξασφάλιση και άλλης... βοήθειας, αλλά στο σταμάτημά της.

Οι αποφάσεις του Βερολίνου

Δε χαρακτηρίστηκε τυχαία "ιστορική" και "καταλυτική για τη μελλοντική πορεία του ΝΑΤΟ" η προχτεσινή σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ιμπεριαλιστικού αυτού οργανισμού.

Οι ΗΠΑ κατάφεραν στη σύνοδο αυτή από τη μια να "νομιμοποιήσουν" τη δράση των ταγμάτων θανάτου, αλλιώς Ομάδες Ταχείας Επέμβασης, σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου και όποτε επιθυμούν, και από την άλλη έβαλαν "πιο βαθιά" στα επιθετικά σχέδιά τους, και βέβαια στα βάρη, τους "Ευρωπαίους συμμάχους". Τα λεγόμενα περί "ευρωπαϊκού ΝΑΤΟ", όπου οι Ευρωπαίοι, χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ, θα πραγματοποιούν επιχειρήσεις με τις Ομάδες Ταχείας Επέμβασης, δεν είναι παρά το "χάπι" για να συρθούν οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι "άνευ όρων" στα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Πραγματικά, είναι πολύ σημαντικές οι αποφάσεις που οριστικοποιήθηκαν προχτές στο Βερολίνο και σηματοδοτούν ιδιαίτερα ζοφερές προοπτικές για την ειρήνη στο κόσμο. Η ελληνική κυβέρνηση, άλλη μια φορά, επέλεξε το ρόλο του κομπάρσου και αγκιστρωμένου ψαριού και δεν ψέλλισε ούτε μια λέξη διαμαρτυρίας. Ούτε καν για να βελτιώσει τη "διαπραγματευτική θέση" της, όπως επαίρεται κατά διαστήματα ο πρωθυπουργός. Προσποιούνταν ότι ασχολούνταν με την "προώθηση των ελληνικών θέσεων και δικαίων" στους ΝΑΤΟικούς!

"Αντικειμενική" αθλιότητα

Ενα άθλιο παιχνίδι έχει ξεκινήσει, εδώ και μέρες, από τους κυβερνώντες στις πλάτες των μικρομεσαίων εμποροβιοτεχνών, γύρω από τα "αντικειμενικά" κριτήρια.

Από τη μια βγαίνει ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Ανωμερίτης, και "αποκαλύπτει" ότι το 1997 οι επαγγελματοβιοτέχνες θα κληθούν να πληρώσουν φόρους αυξημένους μέχρι και 100%, λόγω της αναπροσαρμογής της "εμπορικής αμοιβής" και της αύξησης των αντικειμενικών αξιών, και εμφανίζεται να επιζητεί "αλλαγές" στο σύστημα των "αντικειμενικών" κριτηρίων.

Από την άλλη, ο υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής των "αντικειμενικών" κριτηρίων και αποκηρύσσει μετά βδελυγμίας κάθε σκέψη σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο πρωθυπουργός αποφεύγει να πάρει επίσημα θέση και αφήνει να παίζουν και οι δύο εκδοχές, προφανώς για να εξυπηρετήσει τους στόχους του ενόψει του συνεδρίου.

Ομως, δεν μπορούν να κοροϊδέψουν κανέναν, αφού, πέρα από τις φραστικές διαμάχες των κυβερνώντων, οι επαγγελματοβιοτέχνες αισθάνονται καθημερινά στις τσέπες τους την πολιτική βίαιης προλεταριοποίησής τους από την κυβέρνηση Σημίτη.

"Αδυνάτισμα"

"Ευρω - σλιμ",

για μισθωτούς

κι άλλους μπατίρηδες

τακίμ,

με "αφαιμάξεις",

"τράκες"

και "ζωνάρι",

πάνε στην πλάτη

απ' την κοιλιά,

όλα τα βάρη!

Μέθοδος "μπαμ",

"κούρα"

μ' "αυξήσεις"

...2 μιλιγκράμ,

τα "περιττά"

εξαφανίζονται

τα πάχη,

και η κοιλιά

... "συγκλίνει",

αμέσως,

στο στομάχι!

Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ