Τετάρτη 5 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκχώρηση της εθνικής ανεξαρτησίας

Τη στιγμή που η κυβέρνηση αγωνίζεται να πείσει για το "φιλολαϊκό" και πατριωτικό χαρακτήρα της, με διάφορες γενικόλογες εξαγγελίες κοροϊδίας, την ίδια στιγμή προωθεί "παρασκηνιακά" μέτρα, που εκχωρούν τμήμα της εθνικής ανεξαρτησίας στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών και υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας.

Τέτοιο μέτρο είναι το νομοσχέδιο για την πλήρη ανεξαρτητοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδας, με το οποίο, ουσιαστικά και τυπικά, η κεντρική τράπεζα θα μετατραπεί σε ανεξάρτητο, από την κυβέρνηση, όργανο χάραξης της νομισματικής και πιστωτικής πολιτικής - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη γενικότερη οικονομική πορεία της χώρας - και υπόλογο μόνο απέναντι στο επίσης ανεξέλεγκτο όργανο που συστήνεται στις Βρυξέλλες.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αυτό συμμορφώνεται με μία βασική διάταξη της Συνθήκης του Μάαστριχτ και τις πιέσεις που ασκούν οι ισχυροί εταίροι, ενόψει της τρίτης φάσης της ΟΝΕ, όπως φάνηκε και στη Σύνοδο των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στη Βερόνα.

Ανεξάρτητα αν η ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού καθυστερήσει (πιθανόν μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ), το σίγουρο είναι ότι αποτελεί ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης Σημίτη, για την οποία πρέπει να λογοδοτήσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ