ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούνη 1996
Σελ. /56
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΛΥΒΙΑ
Χτύπησαν οι "μπράβοι" της ΕΛΒΙΚ

Εχοντας την ανοχή τουλάχιστον των αρμόδιων κυβερνητικών και κρατικών αρχών, οι ιδιοκτήτες της Ελληνικής Βιομηχανίας Κρέατος (ΕΛΒΙΚ), Στ. Μπατάλας και Σ. Καρατζούνης,επιμένουν στην τακτική της τρομοκράτησης των κατοίκων των Μεγάλων Καλυβίων Τρικάλων. Χτες, έστειλαν δέκα "μπράβους" για να επιτεθούν εναντίον τους, ώστε να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους, με τις οποίες διεκδικούν για λογαριασμό της κοινότητάς τους την έκταση που άρπαξε με το ζόρι η χούντα, για να δημιουργήσει την ΕΛΒΙΚ και πριν λίγους μήνες δωρίστηκε από την ΑΤΕ στους νέους ιδιοκτήτες ως προίκα για την αγορά απ' αυτούς αντί πινακίου φακής της επιχείρησης.

Αλλά ας δούμε τα γεγονότα από την αρχή. Χτες, από τις 7.30 π.μ. μέχρι τις 3.30 μ.μ. εκατοντάδες κάτοικοι των Μεγάλων Καλυβίων, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, κατέλαβαν το εργοστάσιο της ΕΛΒΙΚ, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις που άρχισαν εδώ και μήνες, με αίτημα να παραδοθεί στην κοινότητά τους η έκταση που τους ανήκει. Αντιδρώντας σ' αυτή την ενέργεια των κατοίκων, οι ιδιοκτήτες της ΕΛΒΙΚ έστειλαν τρακτέρ να οργώσουν την έκταση την οποία οι Μεγαλοκαλυβιώτες έχουν σπείρει με στάρι από τον περασμένο Δεκέμβρη. Η Επιτροπή Αγώνα έδωσε τότε προθεσμία λίγων λεπτών για να αποχωρήσουν τα τρακτέρ και επειδή αυτό δεν έγινε, περίπου 300 κάτοικοι συν γυναιξί και τέκνοις ξεκίνησαν στη 1 μ.μ. να πάνε οι ίδιοι να σταματήσουν τα τρακτέρ. Στο δρόμο όμως τους επιτέθηκαν δέκα "μπράβοι" των ιδιοκτητών της ΕΛΒΙΚ, που κρατούσαν σιδηρολοστούς. Οι Μεγαλοκαλυβιώτες όχι μόνο δεν τρομοκρατήθηκαν, αλλά αφόπλισαν τους "μπράβους" και παρέδωσαν τους σιδηρολοστούς στην Αστυνομία. Οπως έγινε γνωστό από μέλη της Επιτροπής Αγώνα, ένας από τους μπράβους που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Τρικάλων ονομάζεται Γιώργος Τσακίρης και είναι κάτοικος Θεσσαλονίκης!

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα θα προχωρήσει και σε μηνύσεις εναντίον των ιδιοκτητών της ΕΛΒΙΚ που έστειλαν τους μπράβους. Οι Μεγαλοκαλυβιώτες δηλώνουν πάντως αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι να γίνει δεκτό το δίκαιο αίτημά τους. Ταυτόχρονα αντιδρούν και στη χρηματοδότηση, μέσω κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τραπεζών, με περίπου τρία δισ. δραχμές των νέων ιδιοκτητών, όπως ενέκρινε νύχτα το Νομαρχιακό Συμβούλιο Τρικάλων. Θεωρούν ότι πρόκειται για νέο μπόνους στους ιδιοκτήτες, που αποτελεί νέο μέγα σκάνδαλο μετά το σκάνδαλο ξεπουλήματος της ΕΛΒΙΚ.

ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Αυταρχικός κατήφορος

Δέκα αγρότες καταδικάστηκαν στις Σέρρες σε φυλάκιση 5-9 μηνών. Με ανακοίνωσή του το Αγροτικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει τις μαζικές διώξεις αγροτών

Βαρύτατες ποινές επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σερρών σε 10 από τους 31 αγρότες καταδικάζοντάς τους από 5 μέχρι 9 μήνες, γιατί συμμετείχαν στο αγροτικό συλλαλητήριο που έγινε έξω από τη Νομαρχία τον Απρίλη του 1992, διεκδικώντας τιμές στα προϊόντα τους και προστασία από την ασυδοσία των καπνεμπόρων. Η ποινικοποίηση των αγώνων παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, με καθαρό πλέον στόχο τον εκφοβισμό και την τρομοκράτηση των αγροτών, μπροστά στη συνεχιζόμενη αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, που εφαρμόζοντας πιστά τις αποφάσεις της ΕΕ, της ΓΚΑΤΤ και της ΚΑΠ, οδηγεί τον αγροτικό κόσμο σε απόγνωση και αφανισμό.

Η δίκη κράτησε τρεις μέρες και ολοκληρώθηκε χτες αργά το απόγευμα. Ο εισαγγελέας πρότεινε ποινές από 13 μέχρι 15 μήνες και ζήτησε τη μετατροπή της κατηγορίας από αντίσταση κατά της αρχής σε στάση, σημειώνοντας πως οι αγρότες ήταν αποφασισμένοι να δημιουργήσουν επεισόδια και να προκαλέσουν ζημιές στη Νομαρχία. Αίτημα που δεν έγινε αποδεκτό. Αντίθετα οι κατηγορία των επικίνδυνων σωματικών βλαβών μετατράπηκε σε απλές σωματικές βλάβες και αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά.

Ολοι οι καταδικασθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι 8 γιατί η ποινή τους είχε ανασταλτικό χαρακτήρα και οι άλλοι δύο, γιατί άσκησαν έφεση. Κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του ο συνήγορος υπεράσπισης Ν. Ηλιάδης απέδωσε ευθύνες για τα γεγονότα στις προκλητικές ενέργειες της αστυνομίας και στον τότε αυταρχικό νομάρχη κ. Λιάσκο, που με την άρνησή του να δεχτεί την επιτροπή αγώνα εξαγρίωσε τους συγκεντρωμένους αγρότες.

"Οι μαζικές δικαστικές διώξεις των αγροτών (των Νομών Σερρών και Μαγνησίας) με βαριές και αστήριχτες κατηγορίες δείχνουν ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιεί τις πιο αυταρχικές μεθοδεύσεις για να κάμψει την αγωνιστική αντίσταση των αγροτών στην αντιαγροτική και καταστροφική πολιτική της", επισημαίνει με ανακοίνωσή του το Αγροτικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ."Οι διώξεις αυτές που θυμίζουν άλλες εποχές αποδείχνουν τα αδιέξοδα της κυβερνητικής αγροτικής πολιτικής και την αδυναμία της να δώσει λύσεις στα άμεσα και οξυμένα προβλήματα των αγροτών. Είναι όμως, γελασμένη η κυβέρνηση αν πιστεύει ότι μπορεί με τέτοια τρομοκρατικά μέτρα να εκφοβίσει και να υποτάξει τους αγρότες.

Αντίθετα, οι διώξεις αυτές είναι σίγουρο ότι θα πυροδοτήσουν νέες μαζικότερες αγροτικές κινητοποιήσεις που θα στοχεύουν όχι μόνο στην αποτροπή του κυβερνητικού αυταρχισμού, αλλά και στην ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ που χρεοκοπεί και ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες. Το πρωτοφανές σε μαζικότητα και αγωνιστικότητα, πρόσφατο, αγροτικό συλλαλητήριο στα Φάρσαλα επιβεβαιώνει αυτήν την εκτίμηση και δείχνει ότι όλοι οι αγρότες πια είναι αποφασισμένοι ενωτικά και αγωνιστικά να αντιπαλέψουν την αντιαγροτική κυβερνητική πολιτική.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης και την αντιαγροτική της πολιτική και συμπαραστέκεται με όλες του τις δυνάμεις στους διωκόμενους αγρότες. Καλεί όλους τους αγρότες αγωνιστικά να απαντήσουν στις τρομοκρατικές κυβερνητικές προκλήσεις και να εντείνουν την πάλη τους για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιβίωση των νοικοκυριών τους".

Περίεργα δημοσιεύματα για τον ΟΤΕ

Συντονισμένα πυρά δέχεται ο ΟΤΕ για τις δραστηριότητες που αναπτύσσει στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας. Χτεσινά, ταυτόχρονα (!) δημοσιεύματα της "Ελευθεροτυπίας" και των "Τάιμς" του Λονδίνου κάνουν λόγο για εμπλοκή του ΟΤΕ όχι μόνο στην εγκατάσταση τηλεπικοινωνιών στον πολιτικό τομέα, αλλά και στο στρατιωτικό... Επίσης υποστηρίζουν ότι η συνεργασία αυτή παραβιάζει τη Συμφωνία του Ντέιτον, ενώ φέρουν το διεθνή μεσολαβητή στη Βοσνία Καρλ Μπιλντ να έχει εκφράσει τη διαμαρτυρία του προς την ελληνική κυβέρνηση.

Με ανακοίνωσή του ο ΟΤΕ διαψεύδει τα δημοσιεύματα, ενώ κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι δεν έχει γίνει καμιά διαμαρτυρία από την πλευρά του Κ. Μπιλντ. Πάντως, η συγκεκριμένη αρθρογραφία δεν είναι άσχετη με το ενδιαφέρον των πολυεθνικών στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, που ερίζουν για νέες αγορές και δε θα επιθυμούσαν τη συμμετοχή, με οποιαδήποτε μορφή, του ΟΤΕ στη συγκεκριμένη αγορά. Σύμφωνα με τον ΟΤΕ, η σερβική πλευρά και στα πλαίσια των διεθνών συμφωνιών, που της επιτρέπουν τη διερεύνηση για τη δυνατότητα δημιουργίας μεικτών εταιριών για την εκμετάλλευση των δικτύων κοινής ωφέλειας, απευθύνθηκε στον ΟΤΕ και ζήτησε τη βοήθειά του για την εκπόνηση μελέτης για την ανάπτυξη του τοπικού δικτύου. Ο ΟΤΕ αποδέχτηκε την πρόσκληση και απέστειλε στην Μπάνια Λούκα ομάδα εμπειρογνωμόνων για την εκπόνηση της σχετικής μελέτης και με την εντολή να αποφύγει οτιδήποτε έχει σχέση με αποσχιστικές ενέργειες.

Ο ΟΤΕ ελέγχει επίσης ως ανακριβή όσα φέρεται ότι δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας εμπειρογνωμόνων για προσπάθειες τηλεπικοινωνιακής ανεξαρτητοποίησης της Σερβικής Δημοκρατίας. Τέλος δηλώνει ότι η μόνη δραστηριότητα για την οποία ο ΟΤΕ υπέβαλε προσφορά στη Σερβική Δημοκρατία είναι αυτή που αφορά στην κινητή τηλεφωνία μέσω της HELLASCOM.

  • Στην υπογραφή σύμβασης με τον Τηλεπικοινωνιακό Οργανισμό της Λιθουανίας αποφάσισε να προχωρήσει το ΔΣ του ΟΤΕ, κατά τη χτεσινή του συνεδρίαση. Τη συγκεκριμένη σύμβαση θ' αναλάβει να εκτελέσει η HELLASCOM INTERNATIONAL, στην οποία ο Οργανισμός συμμετέχει με ποσοστό 58% στο μετοχικό της κεφάλαιο. Στην ίδια εταιρία συμμετέχουν η ΙΝΤΡΑΚΟΜ και η ΖΗΜΕΝΣ ΤΗΛΕΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ με 14% κάθε μία, η Κοινοπραξία Εταιριών Καλωδίων και η ΕΤΕΒΑ. Η σύμβαση αφορά την εγκατάσταση από την HELLASCOM 44.902 ψηφιακών παροχών και την εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών μήκους 570 χιλιομέτρων. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 5,5 δισεκατομμύρια δραχμές και το έργο θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες.
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Κατέλαβαν το υποκατάστημα της Αγροτικής

Σε κατάληψη του υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας στην Καρδίτσα προχώρησαν χτες, από τις 7.30 το πρωί, οι εργαζόμενοι της Ενωσης Συνεταιρισμών του νομού, αντιδρώντας δυναμικά στην απαίτηση της τράπεζας να προχωρήσει η Ενωση σε απολύσεις 100 εργαζομένων (2% του προσωπικού κάθε μήνα), προκειμένου να τη χρηματοδοτήσει. Η ΑΤΕ αρνείται να δανειοδοτήσει την Ενωση με 350 εκατομμύρια δραχμές που χρειάζεται για να εξοφλήσει 200 βαμβακοπαραγωγούς, οι οποίοι παρέδωσαν το βαμβάκι εδώ και 2,5 μήνες.

Η εκβιαστική και παράλογη αυτή απαίτηση έχει ξεσηκώσει όχι μόνο τους εργαζόμενους και τη διοίκηση της Ενωσης Συνεταιρισμών, αλλά και άλλους μαζικούς φορείς της Καρδίτσας, που διαβλέπουν πίσω απ' αυτή την απόφαση, την προσπάθεια της ΑΤΕ και της κυβέρνησης για συρρίκνωση και περιθωριοποίηση της Ενωσης, η οποία αποτελεί τη μόνη, ουσιαστικά, επιχείρηση και κινεί ολόκληρη την οικονομία του νομού. Η συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της Ενωσης- μιας από τις μεγαλύτερες της χώρας - θ' ανοίξει το δρόμο της κερδοσκοπικής ασυδοσίας των εμπόρων και θα επιφέρει ένα ακόμα πλήγμα στους αγρότες της περιοχής και ιδιαίτερα στους βαμβακοπαραγωγούς, οι οποίοι - σ' ένα νομό όπου το βαμβάκι αποτελεί σχεδόν μονοκαλλιέργεια - βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται τραγικά, μετά την εφαρμογή από πέρσι και για 6 χρόνια του νέου κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ