ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούνη 1996
Σελ. /56
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Κορυφώνεται σήμερα η παράσταση

Η ΔΕ του ΕΣΔΚΝΑ καλείται να αποδεχτεί αυτό που η κυβέρνηση επιθυμεί να είναι η λύση. Οι θέσεις Ριτσώνα 1 και 2 απορρίπτονται επειδή έτσι θέλει ο Λαλιώτης και ο Αυλώνας περνάει μπροστά, επειδή έτσι τον βολεύει!

Σε νέο επίπεδο, αυτό της απροσχημάτιστης πρόκλησης, περνά από σήμερα η προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει - πέρα από κάθε σοβαρή επιστημονική τεκμηρίωση - "λύσεις" για τη διαχείριση των απορριμμάτων, τέτοιες που, για να περάσουν, προϋποθέτουν εκτός των άλλων και την καταρράκωση του κύρους όχι μόνο του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής αλλά και επιστημονικών φορέων όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Τεχνικό Επιμελητήριο.

Τυπικά, σήμερα, το μελετητικό γραφείο του κ. Παρασκευόπουλου, θα πρέπει να καταθέσει στη ΔΕ του ΕΣΔΚΝΑ τα αποτελέσματα της βαθμολογίας των χώρων που έχουν προεπιλεγεί ως υποψήφιοι για τη χωροθέτηση Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένη σειρά κατάταξης για πέντε περιοχές: Ριτσώνα 1 και 2, Γραμματικό, Βαρνάβα και Αυλώνα. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό δε θα συμβεί καθώς: Μπροστά στην ανάγκη να εξυπηρετηθούν μικροπολιτικά συμφέροντα της κυβέρνησης, με διάφορες μεθοδεύσεις οι θέσεις Ριτσώνα 1 και 2 παρουσιάζονται ήδη ως εκτός χωροθέτησης, ενώ ταυτόχρονα και οι θέσεις Γραμματικό και Βαρνάβας γίνεται προσπάθεια να βγουν εκτός, με την ξαφνική "ανακάλυψη" μιας έκτης θέσης στον Αυλώνα, σε μια πλαγιά όπου εδώ και μία πενταετία είναι γνωστό ότι είναι αδύνατο να στηθεί μια ΟΕΔΑ που να ανταποκρίνεται σε στοιχειώδεις επιστημονικές προδιαγραφές.

Αν ισχύσουν τελικά ως δεδομένα όλα τα προαναφερόμενα, η προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι συνεδρίαση της ΔΕ του ΕΣΔΚΝΑ, που καλείται να αποδεχτεί τα αποτελέσματα μιας μελέτης η οποία καταγγέλλεται ευθέως από τους ενδιαφερόμενους ως "στημένη", δεν μπορεί παρά να αντιμετωπίζεται ως μέρος της παράστασης που έστησε η κυβέρνηση για να πετύχει το επιθυμητό για αυτήν αποτέλεσμα.

Οι αντιδράσεις

Στους παράγοντες, πάντως, που πρέπει να συνυπολογίζονται για την έκδοση της όποιας απόφασης είναι: το κλείσιμο από σήμερα το πρωί της χωματερής των Ανω Λιοσίων με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των κατοίκων του Αυλώνα. Σε ό,τι αφορά την πρώτη κινητοποίηση, δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι από τους ίδιους τους εργαζόμενους του δήμου έχουν αμφισβητηθεί ευθέως οι προθέσεις του δημάρχου της περιοχής, δηλαδή το πού το πάει ακριβώς, το αν τελικά η όλη κινητοποίηση γίνεται για να υπάρξει πραγματική συνολική λύση για την Αττική, ή γίνεται μόνο για να εξασφαλιστούν κάποια υψηλότερα αντισταθμιστικά οφέλη.

Σε ό,τι αφορά τον Αυλώνα, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, εμφανίζεται το παράδοξο να μένουν τελικά μόνο αυτοί που πράγματι σ' αυτή τη φάση παλεύουν για να εφαρμοστεί πιστά ο σχεδιασμός του ΕΣΔΚΝΑ. Το παράδοξο εξηγείται, βέβαια, από το γεγονός ότι οι κάτοικοι του Αυλώνα έχουν ήδη μάθει πως με βάση τα επιστημονικά δεδομένα η περιοχή τους είναι πέμπτη στην κατάταξη και πως μόνο με χοντρές αλχημείες θα εμφανιστεί πρώτη!

Με τη σιγουριά που έχουν για το δίκιο τους οι κάτοικοι του Αυλώνα, έκαναν το Σαββατοκύριακο δύο επιτυχημένες κινητοποιήσεις. Το Σάββατο έκαναν κατάληψη των διοδίων Σχηματαρίου για τρεις ώρες χωρίς όμως να αποκλείσουν το δρόμο, επιτρέποντας απλά τη διέλευση των αυτοκινήτων, χωρίς να πληρώνουν το τέλος των διοδίων. Παράλληλα οι κάτοικοι μοίραζαν στους οδηγούς ανακοινώσεις που τους ενημέρωναν για τους λόγους των κινητοποιήσεών τους και τους καλούσαν να τους συμπαρασταθούν. Την Κυριακή το απόγευμα εκατοντάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Κοινότητας του Αγίου Θωμά, όπου με μαύρες σημαίες, διαδήλωσαν για μία ακόμα φορά ενάντια στη μεθόδευση της κυβέρνησης να χωροθετηθεί "με το ζόρι" ΟΕΔΑ στη θέση "Πηγάδι Παπά" στον Αυλώνα. Σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει η Συντονιστική Επιτροπή των Δήμων και Κοινοτήτων της περιοχής για να αποφασίσει τις επόμενες κινητοποιήσεις. Η πρόταση που θα καταθέσει ο δήμαρχος του Αυλώνα, Δ. Κυριακού, θα είναι η κατάληψη των αντλιοστασίων των γεωτρήσεων της ΕΥΔΑΠ στον Αυλώνα, χωρίς όμως να κλειστούν οι βάνες. Η κινητοποίηση γίνεται για να εκφραστεί η διαμαρτυρία προς την ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ που ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι τα υπόγεια νερά της περιοχής δεν είναι απαραίτητα για την ύδρευση της Αθήνας.

Αύριο, Πέμπτη, η Συντονιστική Επιτροπή των κατοίκων θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό.

Θ. Λ.

Καταγγελία της ΠΕΑΕΑ

Την Κυριακή 2-6-96, έγινε στην τοποθεσία "Αγία Τριάδα" Φωκίδας, στον τόπο που έπεσαν και ενταφιάστηκαν οι 32 αντάρτες του ΕΛΑΣ (Λόχος Καγλία), το καθιερωμένο θρησκευτικό και πολιτικό μνημόσυνο. Την εκδήλωση διοργάνωσε το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Αμφισσας. Παρά το γεγονός όμως ότι ο πρωτοσύγκελος της Αμφισσας είχε ειδοποιηθεί για την αποστολή ιερέα, ο τελευταίος δεν εμφανίστηκε, οπότε η απουσία του γέμισε αγανάκτηση τους συγγενείς και τους υπερτριακόσιους προσκυνητές. Το γεγονός καταγγέλλεται από την Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), που ζητά εξηγήσεις από τη Μητρόπολη Αμφισσας.

Επίσχεση

Επίσχεση εργασίας κάνουν από χτες οι εργαζόμενοι του Δήμου Ζωγράφου. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν με αυτό τον τρόπο στην "πεισματική" άρνηση της διοίκησης του δήμου να υλοποιήσει τη συμφωνία που είχε κάνει μαζί τους, για την καταβολή μέρους του ειδικού επιδόματος των 18.000 δραχμών.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Η Νομαρχιακή Επιτροπή Πειραιά της ΠΕΑΕΑ,η ΚΟΒ Αίγινας του ΚΚΕ, ο Σύλλογος Φίλων της Αντίστασης Πειραιά και οι συγγενείς των εκτελεσμένων των φυλακών της Αίγινας, τελούν μνημόσυνο την Κυριακή 9-6-96.

Συγκέντρωση στην προβλήτα των πλοίων της Αίγινας στις 7.30π.μ. και αναχώρηση στις 8 π.μ. με το πλοίο "ΕΥΤΥΧΙΑ".

  • Το παράρτημα ΛΑΜΙΑΣ και ΔΟΜΟΚΟΥ της ΠΕΑΕΑ την Κυριακή 9-6-96 στις 11 πμ διοργανώνουν εκδήλωση στον Αγιο Στέφανο (Κούρνοβο), για να τιμηθεί η μνήμη των 106 πατριωτών που εκτελέστηκαν από τα φασιστικά στρατεύματα κατοχής στις 6-6-1943.
Φίλοι της Αντίστασης
  • Η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του Συλλόγου Φίλοι της Εθνικής Αντίστασης Πειραιά πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση, σήμερα στις 7μμ,στα γραφεία του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Κερατσινίου (Ρέπουλη 6, τηλ.: 4618.180). Καλούνται όλα τα μέλη, οι Πειραιώτες και Πειραιώτισσες, καθώς και οι νέοι, που πιστεύουν στη διατήρηση των ιδανικών της Εθνικής Αντίστασης, να δώσουν το "παρών", ανταποκρινόμενοι σ' αυτήν την προσπάθεια για μεταλαμπάδευση των οραμάτων στη νέα γενιά.
Εκδρομή
  • Ο Σύλλογος Πολιτικών Εξορίστων Γυναικών Τρίκκερι διοργανώνει τριήμερη εκδρομή στις 7-8-9 του Ιουνίου '96 στο Τρίκκερι. Αναχώρηση από πλατεία Κάνιγγος στις 8 πμ.Πληροφορίες για δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 8067.050 και 7752.847.
Συνεστίαση
  • Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ πραγματοποιεί συνεστίαση το Σάββατο 8-6-96 στις 9 μμ,στο κέντρο "ΡΟΖΗΣ" (στην παλαιά Εθνική οδό Αθηνών - Θηβών).
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Αντίθετοι και οι αρχαιολόγοι

Αντίθετοι στην εγκατάσταση της μεταλλουργίας χρυσού στην περιοχή της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής είναι και οι 23 αρχαιολόγοι της ΙΣΤ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που καταγγέλλουν την κυβέρνηση για ακατανόητη και ιερόσυλη συμπεριφορά απέναντι στον ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο της χώρας.

Ετσι μετά τους χιλιάδες κατοίκους του Στρυμονικού Κόλπου, τους καθηγητές του ΑΠΘ, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, τις κοινότητες και το Επαρχείο Λαγκαδά και οι αρχαιολόγοι της αρμόδιας για τον αρχαιολογικό χώρο των Αρχαίων Σταγείρων Εφορίας Αρχαιοτήτων ενώνουν τις φωνές τους με τους κατοίκους της Ολυμπιάδας και δηλώνουν απερίφραστα την αντίθεσή τους και την αποφασιστικότητά τους να αντισταθούν στην καταστροφή της ιστορικο-αρχαιολογικής, πολιτιστικής και περιβαλλοντικής ταυτότητας της ευρύτερης περιοχής των κοινοτήτων Ολυμπιάδας - Βαρβάρας.

Σε ψήφισμά τους απευθύνουν έκκληση προς όλους τους αρμόδιους φορείς να μην επιτρέψουν την εγκατάσταση της μονάδας χρυσού δίπλα στα Αρχαία Στάγειρα και καταγγέλλουν τη μεθοδευμένη ιεροσυλία της κυβέρνησης και της TVX - GOLD να εγκαταστήσουν την επικίνδυνη βιομηχανία στην Ολυμπιάδα, τονίζοντας πως η επιλογή του χώρου προκαλεί την αγανάκτηση των αρχαιολόγων, προσβάλλει βάναυσα την ιστορική τους μνήμη και δυσφημίζει διεθνώς τη χώρα μας. Το ψήφισμα υπογράφουν οι αρχαιολόγοι: Εφη Πουλάκη - Παντερμαλή, Μαριάννα Καραμπέρη, Αναστασία Τασία, Πολυξένη Αδάμ - Βελένη, Βασιλική Μισαηλίδη, Θωμαή Σαββοπούλου, Κώστας Σισμανίδης, Ευδοκία Σκαρλατίδου, Μπεττίνα Τσιγαρίδα, Μαρία Παππά, Κώστας Σουέφερ, Χρήστος Γκατζόλης, Μαρία Τσιμπίδου - Αυλωνίτη, Αστέριος Λιούτας, Ελένη Λαμπροθανάση, Δέσποινα Ιγνατιάδη, Σοφία Ασουχίδου, Αναστάσιος Κεραμάρης, Ελένη Τρακοσοπούλου, Κατερίνα Τσαναβάρη, Ματθαίος Μπέσιος, Ηλέκτρα Αναγνωστοπούλου και Κωνσταντίνα Κουσουλάκου.

Χάθηκε από "δελφίνι"

Εναν 26χρονο ψαροτουφεκά, τον Π. Λίτσα,διαμέλισε αυτή τη φορά ένα ιπτάμενο δελφίνι ανοιχτά της νησίδας Μπούρτζι Πόρου. Το υδροπτέρυγο εκτελούσε το δρομολόγιο από Υδρα προς Πόρο - Ζέα και το πτώμα του άτυχου ψαροτουφεκά περισυνελέγη από περιπολικό του Λιμεναρχείου Πόρου. Ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Α. Λιόγας άσκησε δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια εναντίον του πλοιάρχου Β. Στυλιανού.

ΚΗΔΕΙΕΣ

Τον πολυαγαπημένο μας αδελφό και θείο

ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ - ΝΕΣΤΟΡΑ ΖΑΜΑΝΗ

κηδεύουμε σήμερα Τετάρτη 5.6.96 και ώρα 10.30 π.μ. από τον Ιερό Ναό του Γ Νεκροταφείου.

Τα αδέλφια: Τριαντάφυλλος και Χαρούλα, Αθηνά και Βασίλης, Αθηνά Ζαμάνη - Παπαπέτρου.

Τα ανίψια: Μαίρη και Οδυσσέας, Αλίκη και Μαρσέλος, Ασπασία.

Οι λοιποί συγγενείς.

***

Την πολυαγαπημένη μας σύζυγο, ανιψιά και εξαδέλφη

ΝΕΛΛΗ ΚΑΡΟΥΣΟΥ - ΜΠΙΡΛΗ

κηδεύουμε αύριο Πέμπτη 6.6.96 και ώρα 4 μ.μ. από τον Ιερό Ναό του Νεκροταφείου Παλαιού Φαλήρου.

Ο σύζυγος: Παναγιώτης.

Οι θείες, οι εξαδέλφες, οι λοιποί συγγενείς.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Πέρασαν 40 μέρες από τότε που έφυγε από κοντά μας ο

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Γ. ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ

από τους Σχοίνους Ολυμπίας

εκπαιδευτικός, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης.

Το μνημόσυνό του γίνεται την Κυριακή 9 Ιουνίου 1996 ώρα 9.30 π.μ. στον Ιερό Ναό Αγίας Ζώνης Κυψέλης.

Η σύζυγος: Σοφία.

Τα αδέλφια: Κωνσταντίνα Μίχου, Φανή Παλαμήδη, Μαρία Γκρέκορι, Χρήστος και Μαριγούλα Ζη, Ελένη Ζη, Ζωή Ζη.

Τα ανίψια, οι λοιποί συγγενείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ