Τετάρτη 5 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Κορυφώνεται σήμερα η παράσταση

Η ΔΕ του ΕΣΔΚΝΑ καλείται να αποδεχτεί αυτό που η κυβέρνηση επιθυμεί να είναι η λύση. Οι θέσεις Ριτσώνα 1 και 2 απορρίπτονται επειδή έτσι θέλει ο Λαλιώτης και ο Αυλώνας περνάει μπροστά, επειδή έτσι τον βολεύει!

Σε νέο επίπεδο, αυτό της απροσχημάτιστης πρόκλησης, περνά από σήμερα η προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει - πέρα από κάθε σοβαρή επιστημονική τεκμηρίωση - "λύσεις" για τη διαχείριση των απορριμμάτων, τέτοιες που, για να περάσουν, προϋποθέτουν εκτός των άλλων και την καταρράκωση του κύρους όχι μόνο του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής αλλά και επιστημονικών φορέων όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Τεχνικό Επιμελητήριο.

Τυπικά, σήμερα, το μελετητικό γραφείο του κ. Παρασκευόπουλου, θα πρέπει να καταθέσει στη ΔΕ του ΕΣΔΚΝΑ τα αποτελέσματα της βαθμολογίας των χώρων που έχουν προεπιλεγεί ως υποψήφιοι για τη χωροθέτηση Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένη σειρά κατάταξης για πέντε περιοχές: Ριτσώνα 1 και 2, Γραμματικό, Βαρνάβα και Αυλώνα. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό δε θα συμβεί καθώς: Μπροστά στην ανάγκη να εξυπηρετηθούν μικροπολιτικά συμφέροντα της κυβέρνησης, με διάφορες μεθοδεύσεις οι θέσεις Ριτσώνα 1 και 2 παρουσιάζονται ήδη ως εκτός χωροθέτησης, ενώ ταυτόχρονα και οι θέσεις Γραμματικό και Βαρνάβας γίνεται προσπάθεια να βγουν εκτός, με την ξαφνική "ανακάλυψη" μιας έκτης θέσης στον Αυλώνα, σε μια πλαγιά όπου εδώ και μία πενταετία είναι γνωστό ότι είναι αδύνατο να στηθεί μια ΟΕΔΑ που να ανταποκρίνεται σε στοιχειώδεις επιστημονικές προδιαγραφές.

Αν ισχύσουν τελικά ως δεδομένα όλα τα προαναφερόμενα, η προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι συνεδρίαση της ΔΕ του ΕΣΔΚΝΑ, που καλείται να αποδεχτεί τα αποτελέσματα μιας μελέτης η οποία καταγγέλλεται ευθέως από τους ενδιαφερόμενους ως "στημένη", δεν μπορεί παρά να αντιμετωπίζεται ως μέρος της παράστασης που έστησε η κυβέρνηση για να πετύχει το επιθυμητό για αυτήν αποτέλεσμα.

Οι αντιδράσεις

Στους παράγοντες, πάντως, που πρέπει να συνυπολογίζονται για την έκδοση της όποιας απόφασης είναι: το κλείσιμο από σήμερα το πρωί της χωματερής των Ανω Λιοσίων με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των κατοίκων του Αυλώνα. Σε ό,τι αφορά την πρώτη κινητοποίηση, δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι από τους ίδιους τους εργαζόμενους του δήμου έχουν αμφισβητηθεί ευθέως οι προθέσεις του δημάρχου της περιοχής, δηλαδή το πού το πάει ακριβώς, το αν τελικά η όλη κινητοποίηση γίνεται για να υπάρξει πραγματική συνολική λύση για την Αττική, ή γίνεται μόνο για να εξασφαλιστούν κάποια υψηλότερα αντισταθμιστικά οφέλη.

Σε ό,τι αφορά τον Αυλώνα, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, εμφανίζεται το παράδοξο να μένουν τελικά μόνο αυτοί που πράγματι σ' αυτή τη φάση παλεύουν για να εφαρμοστεί πιστά ο σχεδιασμός του ΕΣΔΚΝΑ. Το παράδοξο εξηγείται, βέβαια, από το γεγονός ότι οι κάτοικοι του Αυλώνα έχουν ήδη μάθει πως με βάση τα επιστημονικά δεδομένα η περιοχή τους είναι πέμπτη στην κατάταξη και πως μόνο με χοντρές αλχημείες θα εμφανιστεί πρώτη!

Με τη σιγουριά που έχουν για το δίκιο τους οι κάτοικοι του Αυλώνα, έκαναν το Σαββατοκύριακο δύο επιτυχημένες κινητοποιήσεις. Το Σάββατο έκαναν κατάληψη των διοδίων Σχηματαρίου για τρεις ώρες χωρίς όμως να αποκλείσουν το δρόμο, επιτρέποντας απλά τη διέλευση των αυτοκινήτων, χωρίς να πληρώνουν το τέλος των διοδίων. Παράλληλα οι κάτοικοι μοίραζαν στους οδηγούς ανακοινώσεις που τους ενημέρωναν για τους λόγους των κινητοποιήσεών τους και τους καλούσαν να τους συμπαρασταθούν. Την Κυριακή το απόγευμα εκατοντάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Κοινότητας του Αγίου Θωμά, όπου με μαύρες σημαίες, διαδήλωσαν για μία ακόμα φορά ενάντια στη μεθόδευση της κυβέρνησης να χωροθετηθεί "με το ζόρι" ΟΕΔΑ στη θέση "Πηγάδι Παπά" στον Αυλώνα. Σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει η Συντονιστική Επιτροπή των Δήμων και Κοινοτήτων της περιοχής για να αποφασίσει τις επόμενες κινητοποιήσεις. Η πρόταση που θα καταθέσει ο δήμαρχος του Αυλώνα, Δ. Κυριακού, θα είναι η κατάληψη των αντλιοστασίων των γεωτρήσεων της ΕΥΔΑΠ στον Αυλώνα, χωρίς όμως να κλειστούν οι βάνες. Η κινητοποίηση γίνεται για να εκφραστεί η διαμαρτυρία προς την ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ που ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι τα υπόγεια νερά της περιοχής δεν είναι απαραίτητα για την ύδρευση της Αθήνας.

Αύριο, Πέμπτη, η Συντονιστική Επιτροπή των κατοίκων θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό.

Θ. Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ