ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούνη 1996
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αποδράσεις και συναντήσεις

Αφορμές για ενδιαφέρουσες μουσικές "συναντήσεις" αποτελούν οι προσκλήσεις των "Κρυσταλλείων '96",που θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας, στην Πεντέλη. Στις 10 Ιούνη, στις 9μμ, θα φιλοξενηθεί η συναυλία του Φοίβου Δεληβοριά,ο οποίος μαζί με το συγκρότημά του θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα βασισμένο κυρίως στην τελευταία του δισκογραφική δουλιά "Η ζωή μόνο έτσι είναι ωραία". Επίσης, θ' ακουστούν αποσπάσματα από την "Παρέλαση", τραγούδια γνωστών Ελλήνων και ξένων δημιουργών, σε δικές του διασκευές, αλλά και ανέκδοτα τραγούδια του, σε πρώτες εκτελέσεις.

Στον ίδιο χώρο, στις 12 και 13 Ιούνη ο Νίκος Παπάζογλου θα δώσει δύο συναυλίες, παρουσιάζοντας μια επιλογή από τους παλιότερους δίσκους του, καθώς και από τον τελευταίο "Οταν κινδυνεύεις παίξε την πουρούδα".

Στις 14 Ιούνη ο Λουδοβίκος των Ανωγείων θα βρίσκεται εκεί για να καταθέσει την ιδιαίτερη άποψή του και να διηγηθεί "μουσικά" παραμύθια, που όμως ιστορούν αληθινές ιστορίες καθημερινών ανθρώπων. Τραγούδια από τους δίσκους του "Μεϊντάνι", "Χαϊνης", "Χαρμάτουσα", καθώς και ανέκδοτα κομμάτια. Μαζί του στο τραγούδι οι Δάφνη Πανουργιά, Βασίλης Γισδάκης και Νίκος Γεωργάκης.

Στο Ναύπλιο

Στις 21 Ιούνη ανοίγει η αυλαία του προγράμματος του Φεστιβάλ Ναυπλίου,που φέτος είναι αφιερωμένο στην επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Δημήτρη Μητρόπουλου.Η επέτειος στο Ναύπλιο θα γιορταστεί με παράλληλες εκδηλώσεις και αφιερώματα, που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνουν την έκθεση προσωπικών αντικειμένων και φωτογραφιών του μεγάλου δημιουργού, η οποία θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη. Πρόκειται για τη μεγάλη έκθεση, σε επιμέλεια του πανεπιστημιακού Απόστολου Κώστιου,που έχει ήδη παρουσιαστεί στη Σκάλα του Μιλάνου, τη Βιέννη και τη Ν. Υόρκη. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν έργα μουσικής δωματίου, καθώς και έργα που ο μαέστρος αγαπούσε και πρωτοεκτέλεσε στην Ελλάδα, όπως το "Ενώχ Αρντεν" του Στράους/Τένισον με τον Γιάννη Βακαρέλη στο πιάνο και αφηγητή τον Λ. Λαζόπουλο. Οι Βλαντιμίρ Σπιβακόφ, Ναταλία Γκούντμαν, Ντόρα Μπακοπούλου, Δανάη Καρά είναι ορισμένοι από τους καλλιτέχνες, που θα συμμετάσχουν στο φετινό, πέμπτο Φεστιβάλ Ναυπλίου, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιούνη και θα φιλοξενηθεί σε ιστορικούς χώρους της πόλης, όπως το παλιό Τζαμί Τριανόν, το ενετικό κάστρο Παλαμίδι και το νησάκι Μπούρτζι.

Καλοτάξιδη "Πατρίδα"

Μια "Μικρή Πατρίδα",που δε θέλει τίποτα άλλο παρά να τραγουδήσει. Μια δισκογραφική έκδοση που δίνει το στίγμα μιας νέας και φιλόδοξης προσπάθειας στο χώρο των μουσικών εκδόσεων και όχι μόνο. Αναφερόμαστε στην πρώτη παραγωγή της "Μικρής Αρκτου", με τίτλο "Μικρή Πατρίδα". Ενας δίσκος όπου η μουσική του Γιώργου Ανδρέου συναντά το στιχουργικό λόγο του Παρασκευά Καρασούλου.Δώδεκα τραγούδια, τα περισσότερα από τα οποία ερμηνεύουν δύο νέες φωνές, οι Παντελής Θεοχαρίδης και Μόρφω Τσαϊρέλη.Ακούγονται ακόμη ο Γιώργος Νταλάρας ("Ελλοπία"), Ελένη Τσαλιγοπούλου ("Αγρίμι") και Αλκίνοος Ιωαννίδης ("Η μόνη αλήθεια"). Φιλοδοξώντας να "μη ρυπαίνει όχι μόνο την αισθητική, αλλά και τη ζωή των ανθρώπων", η "Μικρή Πατρίδα" είναι ο πρώτος ελληνικός δίσκος που κυκλοφορεί με οικολογική συσκευασία. Και αυτή και τα ένθετα, που εμπεριέχονται, είναι από ανακυκλωμένα υλικά.

@ "Στο δρόμο με τα χάλκινα" συναντήθηκαν η φωνή του Μανώλη Μητσιά ,
  • "Στο δρόμο με τα χάλκινα" συναντήθηκαν η φωνή του Μανώλη Μητσιά,οι στίχοι της Λίνας Νικολακοπούλου και η μουσική του Kiki Lesendric.Πρόκειται για τη νέα δισκογραφική δουλιά, με τον παραπάνω τίτλο, που σφραγίζει με την ερμηνεία του ο Μανώλης Μητσιάς και η μουσική του Γιουγκοσλάβου συνθέτη. Ο δίσκος, που περιλαμβάνει 11 τραγούδια που έχουν ηχογραφηθεί στο Βελιγράδι και την Αθήνα, πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 10 του Ιούνη.
  • Αφιερωμένη στον Οδυσσέα Ελύτη είναι η αποψινή συναυλία (8.30μμ) της Χορωδίας του Ψυχαγωγικού Ομίλου Σιδηροδρόμων, στο Αθηναϊκό Δημοτικό Θέατρο (Τιμοκρέοντος 6α, Αγ. Σώστης), σε διεύθυνση της Τερψιχόρης Παπαστεφάνου.Θα ακουστούν αποσπάσματα από το "Αξιον Εστί" και το "Μαουτχάουζεν", ενώ η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.
  • Στον κήπο του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων, στην Πλάκα, σήμερα στις 8.30μμ, θα πραγματοποιηθεί συναυλία με αραβικά λαϊκά τραγούδια και λαϊκή μουσική και τραγούδια από την Αρμενία.
Από την Ιαπωνία στο Ηρώδειο

Μια κορυφαία φυσιογνωμία της σύγχρονης διεθνούς μουσικής σκηνής φιλοξενείται την 1η Ιουλίου,στο Ηρώδειο.Πρόκειται για τον Γιαπωνέζο, Ρίτσι Σακαμότο,γνωστό κυρίως από τις μουσικές του για τον κινηματογράφο.

Ο Σακαμότο ξεκίνησε την καριέρα του το 1978, όταν δημιούργησε το συγκρότημα "Γέλοου Μάτζικ Ορχεστρα",που διαλύθηκε το 1981.

Η πρώτη του επαφή με τον κινηματογράφο ήρθε το 1983, γράφοντας μουσική για την ταινία του Οσίμα "Καλά Χριστούγεννα, κύριε Λόρενς".Η μουσική που έγραψε, μαζί με τον Ντέιβιντ Μπερν, για την ταινία του Μπερτολούτσι "Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας" του απέφερε μία χρυσή σφαίρα και ένα Οσκαρ το 1988. Ο Σακαμότο έντυσε μουσικά και άλλες δύο ταινίες του Μπερτολούτσι, το "Τσάι στη Σαχάρα" και "Ο Μικρός Βούδας".Επίσης, έγραψε μουσική για την ταινία του Αλμοδοβάρ "Ψηλά Τακούνια".

Ο Σακαμότο έχει εκδώσει πολλά προσωπικά άλμπουμ και έχει συνεργαστεί με διάσημους μουσικούς, όπως Ιγκι Ποπ, Χόλι Τζόνσον, Ντέιβιντ Σίλβιαν κ. ά. Στο ενεργητικό του συμπεριλαμβάνεται και η μουσική για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης το 1992.

Μουσική "Παράσταση"

Δύο χρόνια παρουσίας κλείνει φέτος η "Ομαδική Απόδραση",που σήμερα (10.30μμ) θα καταλύσει στο "Ασσος - Καφέ Παράσταση" (Βαλτετσίου 15 και Ιπποκράτους), προσφέροντας μια ζωντανή γεύση της μουσικής της. Αύριο, στον ίδιο χώρο θα παρουσιάσει τη δουλιά του ο συνθέτης Νίκος Πλάτανος.Η Εφη Θεοδώρου και ο συνθέτης θα ερμηνεύσουν μελοποιημένα ποιήματα των Παστερνάκ, Σεφέρη, Γέιτς, Λόρκα, Καβάφη και Βιτέζ, ενώ τη βραδιά θα "χρωματίσουν" με τις ξεχωριστές τους ερμηνείες οι Αλκίνοος Ιωαννίδης και Γεράσιμος Ανδρεάτος.Συμμετέχει η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου.Θ' ακολουθήσει στις 8 του Ιούνη η συναυλία του Γρηγόρη Μπαγιόκα,με τραγούδια από το δίσκο του "Οταν συμβεί",ενώ την επομένη θα πραγματοποιηθεί μουσική παράσταση με τραγούδια από την εκπομπή "Εδώ Λιλιπούπολη" των Δ. Μαραγκόπουλου, Λ. Πλάτωνος και Ν. Κηπουργού, από τη δουλιά των Στ. Παπασταύρου και Ευγ. Τριβιζά "Μίλα μου για μήλα" και από το έργο "Η ηχώ και τα λάθη της" των Τζ. Ροντάρι και Λ. Πλάτωνος. Επίσης τραγούδια από τους δίσκους "Κάτω από ένα κουνουπίδι" των Μ. Λοϊζου - Γ. Νεγρεπόντη και "Χάρτινο Καράβι" του Ν. Μαυρουδή. Τραγούδι: Γιώργος Χριστοδούλου, Μελίνα Μποτέλη.

Ακολουθούν μουσικές βραδιές με τους "Συνήθεις Υπόπτους" (10/6), Βασίλη Βασιλόπουλο (11/6) και Χρήστο Ζυγομαλά (12/6).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ