ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούνη 1996
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Ενα ακόμα επικίνδυνο βήμα

Στον ασφυκτικό έλεγχο ακόμα και των εσωτερικών διαδικασιών των κομμάτων προσβλέπει το νομοσχέδιο για τη "χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων", που κατατέθηκε χτες στη Βουλή. Συγκεκριμένα, μεταξύ των διατάξεων του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται ρύθμιση που προβλέπει ότι για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, που διεξάγεται από Επιτροπή της Βουλής, χρησιμοποιούνται ορκωτοί ελεγκτές. Ακόμα τα κόμματα που λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση υποχρεούνται να τηρούν ειδικό βιβλίο, στο οποίο καταχωρούνται υποχρεωτικά όλα τα έσοδα και οι δαπάνες τους. Εκδίδονται αποδείξεις για κάθε ποσό που εισπράττουν τα κόμματα και τα μπλοκ των εισπράξεων θεωρούνται από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου, ενώ πρέπει να αναφέρονται ονομαστικά όσα φυσικά ή νομικά πρόσωπα εισφέρουν κατά τη διάρκεια του έτους ποσό μεγαλύτερο των 500.000 δρχ.

Παράλληλα επιχειρείται η φίμωση όσων κομμάτων δεν έχουν πρόσβαση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπως το ΚΚΕ, αφού με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου απαγορεύεται κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα η ανάρτηση αεροπανό και η επικόλληση αφισών, εκτός των χώρων που έχουν για το σκοπό αυτό καθοριστεί.

Οσον αφορά τη χρηματοδότηση των κομμάτων, η μεν ετήσια ορίζεται στο 1,2 τοις χιλίοις των τακτικών εσόδων του προϋπολογισμού, η δε εκλογική στο 0,5 τοις χιλίοις των τακτικών εσόδων του προϋπολογισμού. Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου καθορίζονται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση των επιδοτήσεων στα κόμματα. Οσα κόμματα δε λαμβάνουν επιδότηση, δικαιούνται ετήσιας οικονομικής ενίσχυσης για τη σύσταση και λειτουργία κέντρων ερευνών και μελετών, καθώς και για τη διοργάνωση προγραμμάτων επιμόρφωσης των στελεχών τους. Η οικονομική αυτή ενίσχυση ανέρχεται συνολικά στο 0,1 τοις χιλίοις των εσόδων του προϋπολογισμού. Τέλος, αναφέρεται ότι κατ' έτος υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση της περιουσιακής τους κατάστασης ή της συζύγου τους και των ανηλίκων τέκνων τους ο πρωθυπουργός, οι αρχηγοί των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο, οι υπουργοί, οι αναπληρωτές υπουργοί και οι υφυπουργοί, οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές, οι οικονομικοί υπεύθυνοι των κομμάτων και οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς των υπουργείων, καθώς και λοιποί κρατικοί λειτουργοί και υπάλληλοι.

Ο Μήτσος Κωστόπουλος

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος έκανε στο "Ρ" την ακόλουθη δήλωση για το νομοσχέδιο: "Η κυβέρνηση προχώρησε τελικά στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων. Πραγματοποιείται έτσι ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση παρέμβασης στη λειτουργία των κομμάτων, το οποίο μπορεί να γίνει αρκετά επικίνδυνο κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Το ΚΚΕ κατ' επανάληψη έχει διατυπώσει τις απόψεις του και τις ανησυχίες του για το ζήτημα αυτό.

Τα οικονομικά των κομμάτων ελέγχονται, πρέπει να ελέγχονται από τα μέλη τους, από τα ελεγκτικά τους όργανα και όχι από κάποιους ορκωτούς λογιστές ή από τις όποιες πολιτικές σκοπιμότητες.

Η σχέση του κάθε κόμματος με τα όποια συμφέροντα δεν πρόκειται να διαπιστωθεί από τέτοια επικίνδυνα νομοσχέδια, αλλά από την πολιτική που ασκούν τα κόμματα και πολιτικοί απέναντι σε αυτά τα συμφέροντα. Είναι υποκριτικό, παραπλανητικό το επιχείρημα ότι τάχα με τέτοια νομοσχέδια θα σπάσουν τα "διαπλεκόμενα". Δεν πρόκειται να κόψουν το κλαδί πάνω στο οποίο κάθονται κόμματα και πολιτικοί που υπηρετούν το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Ας είναι βέβαιοι όσοι επιχειρούν να φιμώσουν το ΚΚΕ, τη φωνή των κομμουνιστών, με απαγορεύσεις στην κίνηση ιδεών και μηνυμάτων, ότι δε θα πετύχουν. Δεν το κατόρθωσαν αυτό σε πολύ δυσκολότερες συνθήκες".

Γ. Κ.

ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ - ΔΣΕ
Τιμωρούνται ακόμη και σήμερα

Συζητήθηκε στη Βουλή σχετική επερώτηση του ΚΚΕ

Ακόμη και σήμερα τιμωρούνται οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, υπογράμμισαν χτες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ κατά τη συζήτηση επερώτησης του Κόμματος. Οι κομμουνιστές βουλευτές ανέπτυξαν τα προβλήματα των αντιστασιακών και ειδικότερα αυτό της συνταξιοδότησης στιγματίζοντας τον κυβερνητικό εμπαιγμό σε βάρος των ανθρώπων που έπαιξαν τη ζωή τους κορόνα - γράμματα για την απελευθέρωση της χώρας. Ακόμη αναφέρθηκαν στο γεγονός της μη ολοκλήρωσης του Ν. 1863/89 για την άρση των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου καθώς και στη μη συνταξιοδότηση των πολιτικών προσφύγων από τη Ρουμανία.

Σχετικά με το θέμα της συνταξιοδότησης των αντιστασιακών, οι βουλευτές του Κόμματος κατήγγειλαν το γεγονός ότι σύμφωνα με κυβερνητική απάντηση δεν πρόκειται να χορηγηθεί μία στις τέσσερις από τις 60.000 περίπου συντάξεις που περιέκοψε το 1991 η ΝΔ. "Οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης - τόνισαν οι κομμουνιστές βουλευτές - για περισσότερα από 50 χρόνια τιμωρούνται από όλες τις μετεμφυλιακές κυβερνήσεις. Ετσι την εποχή των άγριων διώξεων των μετεμφυλιακών χρόνων, διαδέχτηκε η αδιαφορία της πρώτης μεταπολιτευτικής περιόδου και τη δημαγωγική επέλαση της πρώτης κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ, ακολούθησε το 1991 ο Ν. 1976/91 αλλά και η διαρκής κοροϊδία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ από το 1993 μέχρι σήμερα".

Σχετικά με τους πρόσφυγες από τη Ρουμανία, οι βουλευτές του ΚΚΕ σημείωσαν ότι η κυβέρνηση καθυστερεί χωρίς καμιά δικαιολογία την απονομή σύνταξης και πεισματικά επιμένει να αναγνωρίζει στους επαναπατρισμένους μόνο 1.500 ένσημα παρόλο που στις χώρες προέλευσής τους έχουν πραγματοποιήσει πολύ περισσότερα. Ακόμη για τους αγωνιστές του ΔΣΕ τόνισαν την ανάγκη ολοκλήρωσης των μέτρων για την άρση των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου ώστε να συμπεριληφθούν στις ρυθμίσεις για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και οι μαχητές και ανάπηροι του ΔΣΕ. "Το ΚΚΕ - επεσήμαναν οι κομμουνιστές βουλευτές - σε κάθε περίπτωση υπογραμμίζει ότι χρειάζεται συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος της πλήρους ηθικής και υλικής αποκατάστασης των αγωνιστών".

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Πέραν των "καλών προθέσεων", ουδέν

Πέραν των καλών προθέσεων που και αυτές δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, ουδεμία συγκεκριμένη απάντηση έδωσε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Ανάπτυξης Φ. Ιωαννίδης, στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Κατσαρού για τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση τόσο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων στον τουρισμό, όσο και για την αντιμετώπιση των διάφορων ταξιδιωτικών οδηγιών που εκδίδουν ορισμένοι "φίλοι" και "σύμμαχοι" της χώρας.

"Ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει σοβαρή πηγή εσόδων για τη χώρα υπό την προϋπόθεση ότι θα προγραμματίσουμε σωστά την τουριστική ανάπτυξη και θα προσφέρουμε σε ικανοποιητικές τιμές ποιοτικά καλές υπηρεσίες", σημείωσε ο Γ. Κατσαρός. Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι οι συλλογικές συμβάσεις δεν εφαρμόζονται και δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από το υπουργείο Εργασίας. "Είναι γνωστό ότι στον κλάδο εφαρμόζεται πειραματικά όλο το πλέγμα των αντεργατικών μέτρων που προβλέπει η " Λευκή Βίβλος "", υπογράμμισε ο Γ. Κατσαρός. "Καταλαβαίνετε ότι απειλείται η αυτοτέλεια των ασφαλιστικών ταμείων και με τις ταξιδιωτικές οδηγίες των "φίλων" και "συμμάχων" υπονομεύεται ο ίδιος ο τουρισμός", κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης για μεν την εφαρμογή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, υποστήριξε ότι πρέπει να βοηθήσουν οι εργαζόμενοι, ενώ για τις ταξιδιωτικές οδηγίες αφού είπε ότι δε φταίει η κυβέρνηση, αναρωτήθηκε τι μπορεί να κάνει για να τις αποτρέψει.

ΠΕΙΡΑΪΚΗ - ΠΑΤΡΑΪΚΗ
Στις ελληνικές καλένδες η επαναλειτουργία

Με ευχολόγια απάντησε η κυβέρνηση χτες στη Βουλή, κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης του ΚΚΕ

Με ευχές απάντησε η κυβέρνηση, χτες, στη Βουλή κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του ΚΚΕ για την επαναλειτουργία της "Πειραϊκής - Πατραϊκής" στην Πάτρα. Στο ερώτημα του ΚΚΕ, αν η κυβέρνηση προτίθεται να πάρει μέτρα για την επαναλειτουργία της Π-Π ο υφυπουργός ανάπτυξης Φ. Ιωαννίδης απάντησε ως εξής: "Ελπίζουμε, προσπαθούμε, ευχόμαστε ο τέταρτος διαγωνισμός να έχει θετικά αποτελέσματα". Ακόμη, σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο υφυπουργός αρνήθηκε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να λειτουργήσει η επιχείρηση στα πλαίσια του κράτους, λέγοντας ότι το κράτος δεν μπορεί να κάνει τον επιχειρηματία. Τέλος, με το επιχείρημα ότι η Κλωστοϋφαντουργία περνάει κρίση προσπάθησε να δικαιολογήσει τη μη υλοποίηση της δέσμευσης του πρώην Πρωθυπουργού ότι η Π - Π θα επαναλειτουργήσει.

Ο Δ. Κουμπούρης

Απαντώντας στον υφυπουργό ο Δ. Κουμπούρης, αφού θύμισε ότι υπήρξε ρητή δέσμευση του Α. Παπανδρέου ότι η επιχείρηση θα επαναλειτουργήσει αναρωτήθηκε, αν τότε η κυβέρνηση δεν είχε υπόψη της τις δυσκολίες που επικαλείται σήμερα ή στην πραγματικότητα ενέπαιζε το λαό της Πάτρας. "Σήμερα - είπε ο κομμουνιστής βουλευτής - εναποθέτοντας τα πάντα στην επιτυχία του διαγωνισμού παραπέμπετε την επαναλειτουργία της Π-Π στις ελληνικές καλένδες. Η επαναλειτουργία της επιχείρησης είναι θέμα πολιτικής βούλησης και τίποτα περισσότερο. Η Π-Π είναι ανταγωνιστική επιχείρηση και το έχετε κι εσείς παραδεχτεί στο παρελθόν. Δέχεστε, όμως, τις πιέσεις συμφερόντων, που δε θέλουν την επαναλειτουργία της και υποκύπτετε σ' αυτές τις πιέσεις".

Πολιτικές εκδηλώσεις του ΚΚΕ
  • Η ΚΟ Λαυρίου πραγματοποιεί σύσκεψη με θέμα "Πολιτικές εξελίξεις" το Σάββατο 8-6-96, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Λαυρίου. Θα μιλήσει ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.
  • Η ΚΟΒ Αίγινας και η ΠΕΑΕΑ Πειραιά συνδιοργανώνουν εκδρομή - προσκύνημα στον τόπο εκτέλεσης αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης την Κυριακή 9-6-96.Οι εκδρομείς θα αναχωρήσουν στις 8 π.μ. με το πλοίο "ΕΥΤΥΧΙΑ".
Συγχαρητήριο μήνυμα στην Αλ. Παπαρήγα

Από το Κόμμα Εργασίας της Κορέας

Συγχαρητήριο μήνυμα στην Αλέκα Παπαρήγα με την ευκαιρία της επανεκλογής της στη θέση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απέστειλε η ΚΕ του Κόμματος Εργασίας της Κορέας. Στο μήνυμά του το κορεάτικο Κόμμα τονίζει:

"Η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος της Εργασίας της Κορέας απευθύνει τους θερμούς χαιρετισμούς για την επανεκλογή σας στη θέση του Γενικού Γραμματέα στο 15ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας που έγινε πρόσφατα.

Αξιοποιώντας αυτή την ευκαιρία, ευχόμαστε ΕΠΙΤΥΧΙΑ στις εργασίες σας για τον αντιιμπεριαλισμό, την ανεξαρτησία, το σοσιαλισμό και για την ανάπτυξη και την ενίσχυση του Κόμματος".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ