ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούνη 1996
Σελ. /56
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κώδικας ... οδικής διαμαρτυρίας!

Περιοριστικά μέτρα για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Αθήνα φαίνεται πως θα προτείνει σήμερα στη ΓΣΕΕ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Κ. Γείτονας. Γ. Μαυρίκος: "Καλούμε τους εργαζόμενους να αντιδράσουν αποφασιστικά" σε κάθε τέτοιο σχεδιασμό

Ο περιορισμός των διαδηλώσεων και άλλων μορφών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην Αθήνα θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, το θέμα της σημερινής συνάντησης ανάμεσα στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Κ. Γείτονα και στο προεδρείο της ΓΣΕΕ!Η συνάντηση πραγματοποιείται στο υπουργείο με πρωτοβουλία του υπουργού, αλλά χωρίς να έχει κοινοποιηθεί το θέμα της στη ΓΣΕΕ.

Ανάλογη "πρωτοβουλία" είχε αναλάβει παλαιότερα και ο δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος,ο οποίος με τη σειρά του αναζητούσε τρόπους να "ανακουφίσει" τους κατοίκους της Αθήνας από την ...ταλαιπωρία των εργατικών κινητοποιήσεων! Φυσικά, συνάντησε τις αντιδράσεις συνδικάτων και τα σχέδιά του για "ελεγχόμενες διαμαρτυρίες" δεν ευδοκίμησαν. Ανάλογο θέμα ανακίνησε πρόσφατα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης,δίνοντας μάλιστα στη δημοσιότητα ...στοιχεία για το "χαμένο χρόνο", εξαιτίας των διαδηλώσεων στο κέντρο της πόλης, το κόστος... του "χαμένου χρόνου" κλπ., για να καταλήξει σε συστάσεις προς τους κοινωνικούς φορείς και για να εξαγγείλει την έναρξη "ενός γόνιμου διαλόγου", που σαφή στόχο έχει την παρεμπόδιση και την καταστολή των εργατικών κινητοποιήσεων!

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος δήλωσε, ενόψει της συνάντησης, στο "Ρ": "Χωρίς να έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, ο υπουργός κάλεσε το προεδρείο της ΓΣΕΕ σε συνάντηση στις 10 το πρωί. Από ό,τι έχει διαρρεύσει, φαίνεται πως ο υπουργός θέλει να κάνει προτάσεις στη ΓΣΕΕ και το συνδικαλιστικό κίνημα σχετικά με τον περιορισμό των διαδηλώσεων, των συγκεντρώσεων και των συλλαλητηρίων! Αν αυτό είναι πραγματικότητα, θέλουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο να το καταδικάσουμε, να καταγγείλουμε τον υπουργό και την κυβέρνηση συνολικότερα. Διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση πως ό,τι δεν κατάφεραν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, παλιότερα, ακόμα και σε πιο δύσκολες περιόδους όπως αυτές της χούντας και άλλες ανάλογες, δε θα μπορέσει να το καταφέρει η σημερινή κυβέρνηση. Καλούμε τους εργαζόμενους να αντιδράσουν αποφασιστικά και δραστήρια σ' αυτά τα ζητήματα της περιστολής των δημοκρατικών, των συνδικαλιστικών και των ανθρώπινων τελικά δικαιωμάτων και ελευθεριών".

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΠΡΟΣ ΠΑΣΚΕ ΟΕΚ
"Απαντήστε συγκεκριμένα"

Την έκπληξή της για την ανακοίνωση της παράταξης της ΠΑΣΚΕ στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας,με την οποία "κατακεραύνωνε" την Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, γιατί έχουν - όπως λέει - επιδοθεί σε μια ατέλειωτη διαδικασία καταγγελιών και μηνυτήριων αναφορών, σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στον ΟΕΚ, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και επισημαίνει: "Ηθελημένα ή αθέλητα θέλουν να μας αφαιρέσουν το δικαίωμα να επαγρυπνούμε για τη σωστή λειτουργία του Οργανισμού".

Η Ομοσπονδία τονίζοντας ότι τα σκάνδαλα του ΟΕΚ είναι οικονομικά σκάνδαλα και ευθύνη γι' αυτά φέρουν στελέχη και διευθύνοντες του Οργανισμού τα τελευταία 10-12 χρόνια, καλεί τους εκπροσώπους της ΠΑΣΚΕ να απαντήσουν - αν δε θέλουν να μείνουν έκθετοι - στα παρακάτω ερωτήματα:

Αγόραζε ο ΟΕΚ, με ευθύνη του Χανακούλα,ημιυπαίθριους χώρους, από τον συγκεκριμένο κατασκευαστή Μπολτσή,με αποτέλεσμα να χάσει ο Οργανισμός εκατοντάδες εκατομμύρια; Με ευθύνη των παραγόντων του ΟΕΚ, οι τεχνικές προδιαγραφές "ελάχιστες απαιτήσεις", στα συμβόλαια με τον Μπολτσή, από υποχρεωτικές γίνονταν δυνητικές, με αποτέλεσμα ο Οργανισμός να χάσει τεράστια κεφάλαια; Αγόραζε ο Οργανισμός με ευθύνη των διοικούντων και διευθυνόντων διαμερίσματα από τα σχέδια, χωρίς ακόμα να έχουν αγοραστεί ούτε τα οικόπεδα; Κατέθεσε ο ΟΕΚ σε διάφορες τράπεζες 18 δισ. δρχ. κατά παράβαση του νόμου 2216, αντί στην τράπεζα της Ελλάδας; Με ευθύνη των διοικούντων επί προεδρίας Χανακούλα επιστράφηκαν 100 στρέμματα ιδιοκτησίας ΟΕΚ στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, στους πρώην ιδιοκτήτες, για να αγοράσει και να φτιάξει κατάστημα η πολυεθνική ΚΟΝΤΙΝΕΝΤ;

Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει το πρόσφατο (1051/96) αμετάκλητο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας, το οποίο καταλογίζει παρατυπίες και παρανομίες στην αγορά διαμερισμάτων του μεγαλοκατασκευαστή Μπολτσή από τον ΟΕΚ και καταλήγει απευθυνόμενη σε κάθε ενδιαφερόμενο: "Να ενεργήσουμε από κοινού με βάση και τα αποδεικτικά στοιχεία της δικαιοσύνης και να παραδοθούν στη δικαιοσύνη, όσοι αποδεδειγμένα ενέχονται σε παρανομίες παρατυπίες και σκάνδαλα που στοίχισαν στον ΟΕΚ δισεκατομμύρια και ανάλογη στέρηση στεγαστικής συνδρομής στους δικαιούχους εργαζόμενους".

Προβληματικός οικισμός του ΟΕΚ

Προβλήματα υγιεινής, καθαριότητας, κακοτεχνιών και υποβάθμισης γενικά του οικισμού "2" του ΟΕΚ στην Αμφισσα θέτει με υπόμνημά της προς κάθε αρμόδιο η Επιτροπή Κατοίκων του οικισμού και ζητά να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Σύμφωνα με το υπόμνημα της Επιτροπής, εξαιτίας των κακοτεχνιών, τα πατώματα όλων των σπιτιών έχουν φουσκώσει, οι πόρτες και τα παράθυρα χρήζουν αντικατάστασης, έχει παρουσιαστεί υγρασία σε όλα τα σπίτια, ενώ προβληματικό είναι και το αποχετευτικό δίκτυο. Σοβαρά προβλήματα αναφέρονται και για τους κοινόχρηστους χώρους, για το δίκτυο θέρμανσης, τους δρόμους, τον περιβάλλοντα χώρο κλπ.

Ταυτόχρονα, το αποχετευτικό δίκτυο, που κατασκευάστηκε για το γειτονικό οικισμό των Τσιγγάνων, παραμένει ανενεργό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επίσης, τα σπίτια των Τσιγγάνων παραμένουν χωρίς ύδρευση, με αποτέλεσμα να υποχρεώνονται να εξυπηρετούνται στις κοινόχρηστες βρύσες, γεγονός που επιβαρύνει τα προβλήματα υγιεινής, αλλά και ενθαρρύνει φαινόμενα ρατσισμού.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Αναβρασμός ενόψει πανελλαδικής απεργίας

Με στάσεις εργασίας, περιφερειακές συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις ο κλάδος μπαίνει στη μάχη για τις συλλογικές συμβάσεις

Δύο τρίωρες στάσεις εργασίας πραγματοποιούν αύριο, Παρασκευή, οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο "Αγιος Γεώργιος Λυκαβηττού",από τις 9 πμ ως τις 12 μ και από τις 9 μμ ως τις 12 μμ. Οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου διεκδικούν την υπογραφή ικανοποιητικής επιχειρησιακής σύμβασης, που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ειδικότητας.

Η απόφαση για στάσεις εργασίας εντάσσεται και στη γενικότερη προσπάθεια των σωματείων του κλάδου για την προετοιμασία της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων, στις 20 του Ιούνη, που έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό (ΠΟΕΕ - ΥΤΕ). Το κύριο αίτημα των κινητοποιήσεων είναι η υπογραφή ικανοποιητικής κλαδικής σύμβασης εργασίας, που έχει "βαλτώσει", εξαιτίας της άρνησης των εργοδοτών να ικανοποιήσουν στοιχειώδη αιτήματα των εργαζομένων.

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, σήμερα πραγματοποιούνται περιφερειακές συσκέψεις σε Κρήτη, Ρόδο, Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας στις ίδιες πόλεις.

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργία απευθύνει σε όλους τους εργαζόμενους, με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου, το οποίο στις 20 του Ιούνη θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, εκτός από υπογραφή ικανοποιητικής σύμβασης, διεκδικούν: Την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, τη μείωση των προϋποθέσεων για τη συνταξιοδότηση των εποχιακών εργαζομένων, τη νομοθετική κατοχύρωση της επαναπρόσληψης, την κατάργηση του πολυνομοσχεδίου για τη μερική απασχόληση στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, τη μη ενοποίηση του ΤΑΞΥ με άλλα ταμεία κ. ά.

Στη Βουλή το θέμα των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Τα προβλήματα των Ναυπηγείων Ελευσίνας και τη δραστική μείωση του προσωπικού τους - σύμφωνα με υπουργικές αποφάσεις 200 εργαζόμενοι απολύονται "οικειοθελώς" (!), 220 συνταξιοδοτούνται πρόωρα, ενώ ένας ακόμα μεγαλύτερος αριθμός πρόκειται να μεταταχτεί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα - έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Κουμπούρης,με επίκαιρη ερώτησή του προς τους υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εργασίας.

Ο βουλευτής ρωτά αν είναι μέσα στις προθέσεις της κυβέρνησης να επανεξετάσει την πολιτική της για τα ναυπηγεία και να πάρει μέτρα για τη δημιουργία ενιαίου ναυπηγοεπισκευαστικού φορέα, προκειμένου να διασωθεί και να αναπτυχθεί η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία της χώρας. Επίσης, ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και πώς θα διασφαλιστεί η περιουσία που δημιούργησε ο μόχθος των εργαζομένων από τη βουλιμία των αρπακτικών της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τονίζει ακόμα στην ερώτησή του: "Είναι γνωστές οι αξιώσεις των επίδοξων αγοραστών των ναυπηγείων, που ζητούν να μην υπάρχει καμία δέσμευση για τις θέσεις εργασίας. Η κυβέρνηση με την πολιτική της ανοίγει κι άλλο την όρεξη της διαβόητης ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Ετσι, όχι μόνο δε διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας, αλλά και τις ίδιες τις επιχειρήσεις τις αφήνει απροστάτευτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα δεν έχει ακυρωθεί ο πρώτος διαγωνισμός για την πώληση των Ναυπηγείων Ελευσίνας (όπου υπήρξε μόνο μία "προσφορά"), ενώ την ίδια στιγμή τα παρασκηνιακά παζάρια οργιάζουν...".

Την παρεμπόδιση και καταστολή των εργατικών διαδηλώσεων στην Αθήνα, επιδιώκει η κυβέρνηση!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ