ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούνη 1996
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΕΑΜΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Ο πατριωτισμός τους τιμωρείται ακόμα!

Ούτε για την ανέγερση του μνημείου της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στην Αθήνα και την Καισαριανή δε δεσμεύτηκε συγκεκριμένα ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Δρυς, απαντώντας στη Βουλή σε επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση χαρίζει δισεκατομμύρια βεβαιωμένων φόρων στους Λάτση και Βαρδινογιάννη, μιλά για τις "αντοχές της οικονομίας", όταν αναφέρεται στις συντάξεις των αγωνιστών, που στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από απλά βοηθήματα. Στην ουσία, δηλαδή, όπως τόνισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης τιμωρούνται ακόμα.

Ο εισηγητής της επερώτησης Σπ. Στριφτάρης, αφού σημείωσε ότι στα σχολεία δε διδάσκεται η ιστορία της Αντίστασης, ενώ στο στρατό δε γίνεται καμιά αναφορά για την ΕΑΜική Αντίσταση, που, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, "αποτελεί υπόδειγμα αρετής και θυσίας για τη λευτεριά και την τιμή της πατρίδας", τόνισε ότι αυτό γίνεται, διότι "υπάρχει φόβος να μάθει και η νέα γενιά ότι το ΚΚΕ, εμπνευστής και καθοδηγητής της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, έπραξε τότε το χρέος του ως κόμμα της εργατικής τάξης απέναντι στο λαό και την πατρίδα, όπως κάνει σε όλη την ογδοντάχρονη πορεία του και θα συνεχίσει να κάνει στο μέλλον".

Αναφερόμενος, ακολούθως, στην υλική αποκατάσταση των αγωνιστών, ο Σπ. Στριφτάρης υπογράμμισε ότι φυσικά και δεν πολέμησαν, για να πάρουν συντάξεις και επιδόματα, αλλά το ίδιο το κράτος τούς στέρησε τη δυνατότητα να δουλέψουν και να αποκτήσουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα. "Αυτή την αδικία ζητούν να αποκαταστήσει το ελληνικό κράτος", είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ.

Μιλώντας για τους αγωνιστές του Δημοκρατικού Στρατού ο Σπ. Στριφτάρης είπε ότι εφτά χρόνια, μετά την ψήφιση του νόμου, για την άρση των συνεπειών του Εμφυλίου, οι ρυθμίσεις που προβλέπονται για τους μαχητές και ανάπηρους παραμένουν κενό γράμμα. Επίσης, συνεχίζεται το δράμα των πολιτικών προσφύγων από τη Ρουμανία.

Τέλος ο Σπ. Στριφτάρης αναφέρθηκε στο πρόβλημα των ναυτεργατών πολιτικών προσφύγων που αντιμετωπίζουν πρόσθετες δυσκολίες, γιατί δε δούλεψαν όλοι σε καράβια, με σημαία αυτών των χωρών που τους φιλοξένησαν. Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι πρέπει να καταργηθεί κάθε εμπόδιο για τον απρόσκοπτο επαναπατρισμό όλων των πολιτικών προσφύγων, τονίζοντας ότι ακόμα και σήμερα αναγκάζονται πολλές χιλιάδες να παραμένουνε στην προσφυγιά με το αιτιολογικό ότι δεν είναι στο γένος Ελληνες.

Επιμέρους θέματα και πλευρές της επερώτησης ανέπτυξαν οι Γ. Κατσαρός και Δ. Κουμπούρης,ενώ παρενέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Αντ. Σκυλλάκος, ο οποίος χαρακτήρισε ανεπαρκείς τις απαντήσεις του Γ. Δρυ και σχολιάζοντας τα λεγόμενα από τον υφυπουργό, γιατί η κυβέρνηση Τζαννετάκη δεν έλυσε όλα τα προβλήματα των αντιστασιακών τόνισε: "Ηταν μία κυβέρνηση που είχε συγκεκριμένο συσχετισμό δύναμης και που, για να μπούμε, εμείς βάλαμε όρο να λύσει αυτή η κυβέρνηση αυτό που εσείς επί οκτώ χρόνια δε λύνατε. Το να αναγνωριστεί ο πόλεμος του 1946-1949 ως εμφύλιος. Αναγκάσαμε τη ΝΔ, για να σχηματιστεί αυτή η κυβέρνηση, να λύσει αυτό το πρόβλημα και μας λέτε γιατί δε λύθηκαν όλα τα άλλα ζητήματα; Και για να αξιολογήσουμε το τι έγινε και τι δεν έγινε δε βάλατε και σεις την υπογραφή σας και η ΝΔ επί οικουμενικής να υπάρξει ένας νόμος, να λύσει τα προβλήματα των αντιστασιακών; Δεν είναι επιχείρημα σε κάθε εκλογές ότι θα αντιμετωπίσει τα προβλήματά τους; Δεν το λέτε για να πάρετε ψήφους; Πού είναι λοιπόν η φερεγγυότητά σας και η αξιοπιστία σας;".

Γ. Δρυς: Ζήτησε και τα ρέστα...

Με απύθμενο θράσος απάντησε στην επερώτηση του ΚΚΕ ο υφυπουργός οικονομικών Γ. Δρυς και ούτε λίγο - ούτε πολύ απαίτησε από τους κομμουνιστές βουλευτές και τους αντιστασιακούς να ζητήσουν συγνώμη από την κυβέρνηση, επειδή τόλμησαν να θέσουν το πρόβλημα και να την καλέσουν να πάρει θέση. Συγκεκριμένα ο Γ. Δρυς - ο οποίος, ας σημειωθεί ότι, μόνο στα αιτήματα για ανέγερση μνημείου στην Καισαριανή και μουσείου Εθνικής Αντίστασης στην Αθήνα εξέφρασε κατ' αρχήν θετική διάθεση εκ μέρους της κυβέρνησης. Ισχυρίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ ουδέποτε καπηλεύτηκε τα προβλήματα των αντιστασιακών, αλλά, αντίθετα, τα αντιμετώπισε θετικά με ευθύνη, ευαισθησία και σεβασμό!!! Ακόμη, σε μια έξαρση θράσους και παραλογισμού - μην μπορώντας να αρνηθεί το γεγονός ότι τα προβλήματα των αντιστασιακών που παρουσίασαν οι κομμουνιστές βουλευτές είναι υπαρκτά και φλέγοντα - προσπάθησε να αντιστρέψει τους όρους της συζήτησης, εγκαλώντας το ΚΚΕ, γιατί δεν έλυσε οριστικά το θέμα στο τρίμηνο της κυβέρνησης Τζαννετάκη!!! Επίσης, επικαλούμενος αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, βάσει των οποίων δε δικαιούνται σύνταξης όσοι αγωνιστές δεν είναι θύματα ή ανάπηροι πολέμου, εμμέσως πλην σαφώς κατέφυγε στον εκβιασμό, υπαινισσόμενος ότι ακόμη και αυτές οι συντάξεις που δίνονται στους αγωνιστές μπορεί να κοπούν, άρα να σταματήσουν οι παραπέρα διεκδικήσεις. Για να μην υπάρξει, όμως, καμιά παρεξήγηση ξεκαθάρισε και με διαφορετικό τρόπο ότι οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης δεν έχουν να περιμένουν τίποτε περισσότερο από την κυβέρνηση. "Η επίλυση και άλλων προβλημάτων, η επέκταση των συντάξεων κτλ. - είπε ο υπουργός - εξαρτάται από τις δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού".

Σχετικά με το θέμα των συντάξεων των πολιτικών προσφύγων από Ρουμανία ο Γ. Δρυς παρέπεμψε ουσιαστικά στο υπουργείο Εξωτερικών και στο ενδεχόμενο η Ρουμανία να δεχτεί τη μεταφορά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους. Επίσης, για τα θέματα των ναυτεργατών πολιτικών προσφύγων παρέπεμψε στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και για το θέμα της απόδοσης ελληνικής ιθαγένειας σε Ελληνες αγωνιστές, που χαρακτηρίστηκαν μη Ελληνες στο γένος, περέπεμψε για συζήτηση στο υπουργείο Εσωτερικών. Τέλος, κάτω από τη συνεχή πίεση των κομμμουνιστών βουλευτών, που έθεσαν ευθέως και με στοιχεία το ερώτημα "πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν δύο κατηγορίες αντιστασιακών και πολλοί που δεν ήταν καν αντιστασιακοί, αλλά συνεργάτες των Γερμανών, να απολαμβάνουν περισσότερα δικαιώματα από τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης;". Ο υφυπουργός παραδέχτηκε αυτή την κατάσταση δικαιολογώντας τη. "Δυστυχώς - είπε - το νομικό καθεστώς μέχρι το '81 δημιούργησε ένα νομικό στάτους. Ετσι δικαιολογείται η ύπαρξη δύο κατηγοριών αντιστασιακών".


"Καταναλωτικοί" ακροβατισμοί

Πρωτοσέλιδο θέμα στις περισσότερες εφημερίδες έγιναν χτες οι περιορισμοί των καταναλωτικών δανείων, που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδας. Γεγονός φυσιολογικό, αφού το θέμα αυτό αφορά μια διευρυνόμενη και ήδη αρκετά μεγάλη κατηγορία του ελληνικού λαού και άμεσα τους εμπόρους και γενικότερα την αγορά, η οποία σηκώνει το σταυρό του μαρτυρίου από την παρατεταμένη ύφεση. Το ζήτημα, όμως, δεν είναι ένα "ναι" ή ένα "όχι" στα καταναλωτικά δάνεια, όπως συνήθως παρουσιάζεται. Οπωσδήποτε, το αναμφισβήτητο γεγονός της συνεχιζόμενης για χρόνια αντιλαϊκής σκληρής εισοδηματικής πολιτικής, των γαλάζιων και πράσινων κυβερνήσεων του δικομματισμού, έρχεται να ενισχύσει το "ναι". Τα καταναλωτικά δάνεια προσφέρουν μια πρόσκαιρη ανακούφιση στις συνεχώς αυξανόμενες, και όλο και δυσκολότερα ικανοποιούμενες, ανάγκες των εργαζομένων. Οπως και στη χειμαζόμενη αγορά και τους χιλιάδες μικρεμπόρους και μαγαζάτορες, που ψάχνουν τους πελάτες με το φακό. Αλλά δε λύνουν το συνεχώς οξυνόμενο οικονομικό πρόβλημα των εκατομμυρίων εργαζομένων και των οικογενειών τους. Ισα ίσα το οξύνουν παραπέρα και ο κάθε κάτοχος πιστωτικής κάρτας το καταλαβαίνει αυτό πολύ καλά, ιδιαίτερα όταν έρχεται η ώρα της εξόφλησής της. Οταν συνειδητοποιεί ότι δεν πληρώνει μόνο τα όποια προϊόντα αγόρασε και τα είχε πραγματικά ανάγκη - ίσως και μερικά που δεν τα χρειάζονταν - αλλά κι ένα σοβαρό τίμημα έναντι της τραπεζικής ...εξυπηρέτησης.

Η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας ισχυρίστηκε ότι τα μέτρα περιορισμού των καταναλωτικών δανείων είναι απαραίτητα - ως πρώτο μόνο βήμα μάλιστα - για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, που έχει και πάλι σηκώσει κεφάλι τους τελευταίους μήνες. Ο ισχυρισμός αυτός είναι τόσο σωστός, όσο ήταν και τα ακριβώς αντίθετα κυβερνητικά επιχειρήματα, όταν πριν δύο χρόνια ανακοινώνονταν, με πολλά χαμόγελα και σχετικές παράτες, η αύξηση και η επέκταση των καταναλωτικών και άλλων δανείων, στα πλαίσια της "απελευθέρωσης" του τραπεζικού συστήματος. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αποτελεί εξ ολοκλήρου προϊόν και συνέπεια της ασυδοσίας και των συνεχώς αυξανόμενων υπερκερδών των μονοπωλίων και των μεγάλων επιχειρήσεων και δεν οφείλεται ούτε στους μεγάλους δήθεν μισθούς και μεροκάματα, ούτε στις... υπέρογκες αυξήσεις τους, ούτε στην υποτιθέμενη υπερκατανάλωση - παρά τις όποιες, υπαρκτές στρεβλές καταναλωτικές συνήθειες - των εργαζομένων. Οι αποδείξεις είναι πλέον περισσότερο και από εξόφθαλμες, μετά από τα τόσα χρόνια της σκληρής και άτεγκτης εφαρμογής των δικομματικών πολιτικών μονόπλευρης λιτότητας.

Δύο είναι, ουσιαστικά, τα συμπεράσματα που μπορεί και πρέπει ο κάθε εργαζόμενος να κρατήσει από τους "καταναλωτικούς" κυβερνητικούς ακροβατισμούς. Το πρώτο υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη της ριζικής αλλαγής της οικονομικής πολιτικής, πρώτα και κύρια της εισοδηματικής. Μια ανάγκη, που έχει πάρει πλέον γενικότερη και κρίσιμη σημασία και διάσταση, αφού είναι αλληλένδετα δεμένη με την αποφασιστική τόνωση της αγοράς και της ζήτησης, της απασχόλησης και της ανάπτυξης της χώρας. Και το δεύτερο φανερώνει πως η προαναφερόμενη ανάγκη δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με... μαγικά τρικ και κόλπα. Ακόμη και ορισμένα παρόμοια μέτρα, που πρόσφεραν παλιότερα προσωρινή και ουσιαστικά ψεύτικη άμβλυνση των λαϊκών προβλημάτων, δε διαθέτουν - στις σημερινές συνθήκες της ασύδοτης όρεξης των πολυεθνικών και των κριτηρίων του Μάαστριχτ - την αλλοτινή ...μαγεία τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ