ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούνη 1996
Σελ. /56
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Χωματερές, πλέον, θα είναι οι δρόμοι

Η κυβέρνηση χρεώνεται την αποκλειστική ευθύνη για την τροπή, που παίρνει η υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων

Τέσσερις χιλιάδες τόνους σκουπίδια έκανε χτες δώρο στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κ. Λαλιώτης, για να τους τονίσει, προφανώς, ότι έτσι γιορτάζει η κυβέρνησή του την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος. Σήμερα, οι χτεσινοί 4.000 τόνοι θα γίνουν 8.000 και κάθε μέρα που θα περνά πλέον άλλοι 4.000 τόνοι σκουπιδιών θα προστίθενται στους σωρούς των δρόμων, αφού τόση είναι η ημερήσια παραγωγή σκουπιδιών από τους κατοίκους της Αττικής, οι οποίοι από χτες το πρωί στερούνται της μιας και μοναδικής χωματερής που λειτουργούσε στα Ανω Λιόσια. Η ευθύνη για την κατάσταση που διαμορφώνεται βαρύνει αποκλειστικά πλέον μόνο την ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, αφού οι δικές της παλινδρομήσεις και οι δικές της μεθοδεύσεις είναι αυτές που οδήγησαν και πάλι τα πράγματα σε αδιέξοδο.

Χτες, από τις 12 τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, μετά από απόφαση του Δήμου Ανω Λιοσίων, έκλεισε επ' αόριστον η χωματερή που λειτουργεί στην περιοχή και στην οποία πετάγονται καθημερινά όλα τα σκουπίδια του Λεκανοπεδίου. Σε ό,τι αφορά τις πραγματικές προθέσεις του δημάρχου Αν. Λιοσίων σχετικά με αυτήν την κινητοποίηση εκφράζονται διάφορες ενστάσεις. Γεγονός όμως παραμένει ότι η συγκεκριμένη χωματερή είναι υπερκορεσμένη και παρέμενε μέχρι τώρα σε λειτουργία, μόνο και μόνο γιατί τα αντισταθμιστικά οφέλη προς το δήμο είναι αρκετά υψηλά. Αυτό όμως κάποτε πρέπει να πάρει ένα τέλος. Και εδώ είναι που βρίσκονται οι τεράστιες ευθύνες του ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο έπρεπε από καιρό να έχει ορίσει τους χώρους που θα δεχτούν τις νέεςΟλοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων, οι οποίες προβλέπονται από το πρόγραμμα του ΕΣΔΚΝΑ.

Στα Ανω Λιόσια

Στα πλαίσια της κινητοποίησης για το κλείσιμο της χωματερής, έγινε χτες στην πλατεία Ανω Λιοσίων συγκέντρωση των κατοίκων, όπου ο δήμαρχος Ν. Παπαδήμας δήλωσε πως δεν πρέπει να γίνει δεκτή άλλη καθυστέρηση στη χωροθέτηση των νέων ΟΕΔΑ. Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι από τους κατοίκους εκφράζονται έντονες αντιδράσεις για το γεγονός ότι και με βάση το σχεδιασμό του ΕΣΔΚΝΑ προβλέπεται να συνεχίσει να υπάρχει στην περιοχή τους μία από τις τρεις ΟΕΔΑ.

"Δε θα δεχτούμε κανενός άλλου είδους χωματερή στην πιο υποβαθμισμένη περιοχή της Αττικής", μας δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Φραγκεσκάτος συνταξιούχος. Ο Απόστολος Αντωνόπουλος, επαγγελματοβιοτέχνης μάς δήλωσε, επίσης, "είμαστε αντίθετοι στη θέση για καινούρια χωματερή. Θέλουμε την πλήρη απομάκρυνσή της". "Αρκετά ανεχτήκαμε τα σκουπίδια, να βρουν τρόπους να τα πάρουν από εδώ. Ας τα πάνε όπου αλλού θέλουν, δε μας ενδιαφέρει", συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Θανάσης Μαργαρίτης, πρόεδρος του 7ου Συνοικιακού Συμβουλίου του δήμου. Η Μαρία Τσάμη, νοικοκυρά, είπε "δεν αντέχουμε άλλο τα κυβερνητικά ψέματα. Πρέπει να φύγει αμέσως η χωματερή από εδώ. Δε μας ενδιαφέρει πόσα λεφτά θα πάρει ο δήμαρχος".

Η γραμματέας της ΚΟΒ Ανω Λιοσίων του ΚΚΕ Γιωργία Δελή,τόνισε στο "Ρ", ότι η χωματερή πρέπει να απομακρυνθεί οριστικά και να μην προχωρήσει ούτε η δημιουργία ΟΕΔΑ, όπως θέλει ο δήμαρχος. Ο επικεφαλής της "Πανλιοσιώτικης Λαϊκής Ενότητας" και δημοτικός σύμβουλος Στέργιος Πανάγος δήλωσε στο "Ρ" ότι ο δήμαρχος πρέπει να αλλάξει τη θέση του για τη χωματερή και να ζητήσει την άμεση απομάκρυνσή της. "Ο δήμαρχος θέλει να μείνει η χωματερή στο δήμο, για να κερδίσει από τα αντισταθμιστικά οφέλη. Η δημοτική αρχή πιέζεται από την κυβέρνηση, ώστε να πιέσει με τη σειρά της τους άλλους δήμους, για να δεχτούν τις χωματερές", κατέληξε.

Πόντιοι Πιλάτοι

Σαν να μην ξέρουν τίποτα για το φόνο, για τον οποίο έχουν την πρώτη ευθύνη, εμφανίστηκαν χτες, τόσο ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, όσο και ο δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος.Ο υπουργός επέλεξε να κάνει επίθεση στους εκπροσώπους της ΤΑ, που δε δέχονται τις ΟΕΔΑ, προσπερνώντας το γεγονός ότι η μέχρι τώρα στάση του υπουργείου είναι αυτή που τροφοδοτεί τις αντιδράσεις(χτες ακόμα αποκαλύφθηκε ότι στην περιοχή του Γραμματικού που είχε δεσμευτεί για την εγκατάσταση ΟΕΔΑ ο ίδιος ο Κ. Λαλιώτης είχε δώσει έγκριση για την ανέγερση σπιτιών αξιωματικών του στρατού! ). Στα στοιχεία που παρουσίασε, βέβαια, υπάρχει και μια δόση αλήθειας. "Αρνούνται, είπε, αναφερόμενος σε ορισμένους δημάρχους της Ανατολικής Αττικής, να δώσουν στην πολιτεία 100 στρέμματα γης, για να δημιουργηθούν σύγχρονες εγκαταστάσεις διαχείρισης των απορριμμάτων, την ίδια στιγμή που οι ανεξέλεγκτες χωματερές στην περιοχή τους καταλαμβάνουν 600 στρέμματα γης".

Καταφεύγοντας, όμως, στη συνέχεια, σε μια "τζάμπα μαγκιά" δήλωσε ότι ο ίδιος δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος και θα εφαρμόσει τις αποφάσεις για τις χωροθετήσεις. Είναι όμως γνωστό ότι ήδη με δική του παρέμβαση έχουν αποκλειστεί οι θέσεις Ριτσώνα 1 και 2 που συνεπάγονται πολιτικό κόστος για το ΠΑΣΟΚ, ενώ επίσης με παρέμβαση προσκείμενων σ' αυτόν στελεχών μεθοδεύεται η απαλλαγή του Γραμματικού και του Βαρνάβα. Ας αφήσει, λοιπόν, για άλλους, πραγματικούς μάγκες, τις σχετικές δηλώσεις, γιατί η δική του η φωλιά είναι ήδη αρκετά λερωμένη.

Πριν επέμβει εισαγγελέας...

Εγκληματική αδράνεια και καθυστερήσεις παρατηρούνται, όχι μόνο στο τεράστιο θέμα της διάθεσης των οικιακών απορριμμάτων, αλλά και στην εφαρμογή μέτρων και κατασκευή έργων για τη διαχείριση των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα χτεσινής ημερίδας που διοργάνωσε το ΤΕΕ, με θέμα "Διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων". Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα στη χώρα μας περίπου 20 μεγάλες βιομηχανίες και 1.000 μικρές βιομηχανίες και βιοτεχνίες παράγουν κάθε χρόνο 600.000 τόνους επικίνδυνα ή τοξικά απόβλητα, χωρίς να υπάρχουν χώροι για να τοποθετηθούν, ή να ανακυκλωθούν.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ. Λιάσκας, αναφερόμενος στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη λήψη των αποφάσεων και στην υλοποίηση των έργων για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, τόνισε με νόημα ότι η εκτελεστική και νομοθετική εξουσία θα πρέπει να σπεύσει πριν προλάβει η δικαστική εξουσία. Ειδικότερα υπογράμμισε ότι το πρόβλημα απειλεί να γίνει εκρηκτικό και "η έκπληξη θα είναι οδυνηρή, τη στιγμή που θα υποχρεωθούμε σε κλείσιμο παραγωγικών μας μονάδων". Επίσης, κατηγόρησε ευθέως όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις, επειδή από το 1988 στη χώρα μας συζητείται η δημιουργία δύο ειδικών χώρων - ένας στη Βόρεια και ένας δεύτερος στη Νότια Ελλάδα - χωρίς έως σήμερα να έχει ληφθεί οριστική απόφαση.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι είναι έτοιμη η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία προβλέπονται οι τρόποι μείωσης των τοξικών αποβλήτων κατά την παραγωγική διαδικασία, η ανακύκλωσή τους, κίνητρα για τις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν μεθόδους μείωσης των αποβλήτων τους, αλλά και κατάλογος με τα συγκεκριμένα απόβλητα που χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα ή τοξικά και εμπίπτουν σ' αυτές τις διατάξεις. Ο υπουργός δεν εξήγησε βέβαια γιατί καθυστερεί αδικαιολόγητα η δημοσίευση αυτής της απόφασης, την οποία είχε παρουσιάσει από τον περασμένο Σεπτέμβρη στους δημοσιογράφους, ώστε να αρχίσει η εφαρμογή της.

"Πρέπει να επισημανθεί ότι στη χώρα μας υπάρχει ένα κατάλληλο και αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό, ικανό να επεξεργαστεί, με διεπιστημονική προσέγγιση, και να καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις, για την επίλυση του ακανθώδους προβλήματος της διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων", τόνισε στο "Ρ" η Ρούλα Ξαρχάκου, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ. "Λείπει, όμως - πρόσθεσε - η πολιτική βούληση, κάτι στο οποίο συνηγορούν η έλλειψη τεχνικών προδιαγραφών και νομοθετικού πλαισίου για τα επικίνδυνα απόβλητα, όπως επισημάνθηκε και στην ημερίδα".

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Δεν ξέρει τίποτα

Ενας από τους κατ' εξοχήν υπεύθυνους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο θέμα των σκουπιδιών, ο πρώτος δήμαρχος της χώρας, πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας και ομογάλακτος δημάρχων που αρνούνται τη χωροθέτηση ΟΕΔΑ στις περιοχές τους, ο δήμαρχος Αθηναίων, Δ. Αβραμόπουλος, συνέχισε και χτες να παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Με τα σκουπίδια να σωρεύονται ήδη στους δρόμους, ο Δ. Αβραμόπουλος το μόνο που βρήκε να πει είναι πως κάποιοι αρμόδιοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αφησε, βέβαια, ταυτόχρονα, το μελάνι του για το τι "μέλλει γενέσθαι", ισχυριζόμενος ότι πρέπει να περάσουμε σε μια νέα εποχή, υιοθετώντας "την πιο προηγμένη τεχνολογία για τη διαχείριση των απορριμμάτων", δηλαδή, την καύση! Σε ό,τι αφορά τα σκουπίδια του δήμου, αρμοδίως έγινε γνωστό ότι χτες μαζεύτηκαν και παρέμειναν στα απορριμματοφόρα του δήμου, ότι ο δήμος ελπίζει ότι θα επικρατήσουν οι πρέπουσες απόψεις για την προστασία της δημόσιας υγείας και ότι η διαχείριση των απορριμμάτων του δήμου τις επόμενες μέρες θα συνεκτιμηθεί με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις. Το οξύτατο πρόβλημα που δημιουργείται αναμένεται να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης στη σημερινή τακτική συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων του νομού Αττικής.

Λόγια κι άλλα λόγια

Με παράτες και απευθείας τηλεοπτικές εμφανίσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ από τον Πύργο Βασιλίσσης των Αγίων Αναργύρων (η ανάπλαση του χώρου αυτού είναι το μοναδικό έργο ανάσας που προχωράει σε κάποιο βαθμό στην Αττική), προτίμησε η κυβέρνηση να γιορτάσει την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος.

Επίσης, το ΥΠΕΧΩΔΕ εξακολούθησε να βομβαρδίζει, στην κυριολεξία, τις ραδιοφωνικές συχνότητες με διάφορα σλόγκαν, με τα οποία ούτε λίγο ούτε πολύ διαφημίζεται το ανύπαρκτο έργο για το περιβάλλον, όπως για παράδειγμα το πακέτο "Αττική SOS", που έχει μείνει εδώ και δύο χρόνια στα χαρτιά! Ισως βέβαια θα έπρεπε να μας εξηγήσει κάποτε ο υπουργός τι ποσά ξοδεύτηκαν γι' αυτήν την προσωπική προβολή του και από πού αντλήθηκαν.

Στο ίδιο πλαίσιο της φιλοπεριβαλλοντικής προπαγάνδας εντάσσεται προφανώς και η χτεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ, σύμφωνα με την οποία διατέθηκαν 300 εκατ. δρχ. για την κατασκευή ηχοπετασμάτων στους Δήμους Αγίων Αναργύρων, Νέας Ερυθραίας, Περάματος, Νέας Φιλαδέλφειας και Αγίου Ιωάννη Ρέντη.

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στα Ανω Λιόσια

Εκτακτη συνέντευξη Τύπου με θέμα "χωροθέτηση των χωματερών" δίνει σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι του Αυλώνα στην Αίθουσα Τύπου της Ενωσης Ξένων Ανταποκριτών (Ακαδημίας 23).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ