ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Ιούνη 1996
Σελ. /56
ΚΕΝΗ
Εκδηλώσεις
  • Η Νομαρχιακή Επιτροπή Πειραιά της ΠΕΑΕΑ,η ΚΟΒ Αίγινας του ΚΚΕ, ο Σύλλογος Φίλων της Αντίστασης Πειραιά και οι συγγενείς των εκτελεσμένων των φυλακών της Αίγινας, τελούν μνημόσυνο την Κυριακή 9-6-96.

Συγκέντρωση στην προβλήτα των πλοίων της Αίγινας στις 7.30 π.μ. και αναχώρηση στις 8 π.μ. με το πλοίο "ΕΥΤΥΧΙΑ".

  • Το παράρτημα ΛΑΜΙΑΣ και ΔΟΜΟΚΟΥ της ΠΕΑΕΑ την Κυριακή 9-6-96 στις 11 πμ διοργανώνουν εκδήλωση στον Αγιο Στέφανο (Κούρνοβο), για να τιμηθεί η μνήμη των 106 πατριωτών που εκτελέστηκαν από τα φασιστικά στρατεύματα κατοχής στις 6-6-1943. Τα Κεντρικά Γραφεία συμμετέχουν στην εκδήλωση και δρομολογούν πούλμαν, που αναχωρεί από την πλατεία Κάνιγγος στις 6.45 π.μ. την ίδια μέρα. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 8225.407 - 8234.296 - 3844853.
Εκδρομή
  • Ο Σύλλογος Πολιτικών Εξορίστων Γυναικών Τρίκκερι ξεκινά από σήμερα την τριήμερη εκδρομή του, στο Τρίκκερι. Αναχώρηση από πλατεία Κάνιγγος στις 8 πμ.
Συνεστίαση
  • Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ πραγματοποιεί συνεστίαση αύριο Σάββατο 8-6-96 στις 9 μμ,στο κέντρο "ΡΟΖΗΣ" (στην παλαιά Εθνική οδό Αθηνών - Θηβών).
Αποφάσεις του Συνεδρίου
  • Η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ - ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΩΝ της ΠΕΑΕΑ, τη Δευτέρα 10-6-96 στις 6 μ.μ.,πραγματοποιεί σύσκεψη για την ανάλυση των αποφάσεων του Συνεδρίου, στα γραφεία του παρ/τος (Μακρυνίτσας 18).
Σεμινάριο
  • Το Παράρτημα ΑΧΑΡΝΩΝ - ΒΑΘΗΣ της ΠΕΑΕΑ, την Τετάρτη 12-6-96 στις 7 μμ διοργανώνει Σεμινάριο Εθνικού - Αντιστασιακού Πολιτισμού, στα γραφεία του παρ/τος (Αχαρνών 152α). Θέμα του Σεμιναρίου, που θ' αναπτύξει ο συγγραφέας - ερευνητής του ΚΜΕ και μέλος του παρ/τος Γιάννης Νικολόπουλος, είναι: "Το κοινωνικό περιεχόμενο της Επανάστασης του Εικοσιένα". Θα επακολουθήσει συζήτηση.
Ανακοίνωση ΠΕΕΠΠ
  • Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΠΕΕΠΠ γνωστοποιεί εκδρομικό πρόγραμμα, περιόδου Ιούνη-Οκτώβρη '96, που θα γίνει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Ολες οι εκδρομές είναι αφιερωμένες στα 50 χρόνια του ΔΣΕ.

Η ημερομηνία του ταξιδιού στην Τασκένδη προσδιορίστηκε για τις 18-6-96.Δηλώσεις συμμετοχής έως 13 Ιουνίου.

Επιθυμίες για ταξίδια σ' άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες να δηλωθούν στα γραφεία της ΠΕΕΠΠ. Πληροφορίες στα γραφεία της Ενωσης (Σωκράτους 79-81 3ος όροφος) τηλ.: 5230.526 - 5230.534.

Για την "Καλύβα Στεφανή"
  • Η Διοικούσα Επιτροπή του Παρ/τος ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑΣ της ΠΕΑΕΑ κάνει γνωστό σ' όλα τα Παραρτήματα και τις διάφορες Οργανώσεις, που επιθυμούν να επισκεφθούν την "Καλύβα Στεφανή", τον ιστορικό χώρο απ' όπου ξεκίνησε ο ένοπλος αγώνας με τον αρχικαπετάνιο του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη, ν' απευθύνονται στα τηλέφωνα του παρ/τος: 0236/43775 - 43830 - 43819.
Ηταν μια διμοιρία αντάρτες

Μια ακόμη ένδοξη σελίδα της Εθνικής μας Αντίστασης που βάφτηκε με το αίμα των αγωνιστών του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, τιμήθηκε την Κυριακή 2 - 6 - 96 σε εκδήλωση που οργάνωσε το παράρτημα ΠΕΑΕΑ Αμφισσας.

Στην κεντρική ομιλία, που έκανε ο πρόεδρος του παραρτήματος Αμφισσας Γρηγόρης Σιδηρόπουλος,αναφέρθηκε στην ιστορική μάχη που έδωσε στην Αγία Τριάδα Καλοσκοπής στις 5 του Γενάρη 1944, μια διμοιρία του ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον λοχαγό Χαράλαμπο Μώκο,τον ηρωικό και αξέχαστο, γνωστό σ' όλους σαν καπετάν - Καλλία, που έπεσε μαχόμενη κατά των Γερμανών. Από τη μάχη αυτή διασώθηκαν μόνο εφτά αγωνιστές ανάμεσά τους και μια γυναίκα αντάρτισσα. Στη συνέχεια ο πρόεδρος μίλησε για την αδιαφορία του κράτους απέναντι στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Και το μνημείο που υπάρχει για τους πεσόντες αγωνιστές, είναι κτισμένο από το λαό.

Στην εκδήλωση πήραν μέροςεπιζώντες μαχητές, συγγενείς των θυμάτων, και πλήθος κόσμου. Παρευρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνια αντιπρόσωποι: Της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κομμάτων, επιτροπών ειρήνης και άλλων Μαζικών Φορέων. Πήραν, επίσης, μέρος τα παραρτήματα των γύρω περιοχών της Ρούμελης, της Αττικής, καθώς και εκπρόσωποι από τα Κεντρικά Γραφεία.

Δέκα χελιδόνια, όσοι και οι ηρωικοί ΕΠΟΝίτες, που φτερούγισαν προς το θάνατο, την ώρα που χάραζε η λευτεριά

Μπροστά στο μνημείο, που έχτισαν μόνοι τους οι κάτοικοι της περιοχής τιμούν τους πεσόντες μαχητές (φωτογραφία Γ. Λιονάκης)

Στη φωτογραφία (του Δ. Χριστόπουλου) στιγμιότυπο από την εκδήλωση που έγινε στις 5 - 5 - 96, από το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ ΙΣΤΙΑΙΑΣ,προς τιμήν των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και των μαχητών του ΔΣΕ, στο χώρο του μνημείου όπου έχει ανεγερθεί. Ομιλία εκφώνησε ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κ. Κουτσουμπέλος.

Κυκλοφόρησε το "Ενημερωτικό Δελτίο" της ΠΕΑΕΑ του μήνα Απρίλη 1996, με αντιστασιακά θέματα. Πρωτοσέλιδα ρεπορτάζ από τη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, τη Σύσκεψη Αντιπροσώπων των Αντιφασιστικών Αντιστασιακών Οργανώσεων των Βαλκανίων (Δ. Κασιούρας) και την επίσκεψη στη Μακρόνησο. Στη 3η σελίδα ομιλία του Στ. Διλιντά, στην εκδήλωση για τους 200 ήρωες του Σκοπευτηρίου Καισαριανής κ. ά.

Αποκαλυπτήρια Μνημείου

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, τιμώντας τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής 1941 - 44, πραγματοποιούν τα αποκαλυπτήρια μνημείου της Εθνικής Αντίστασης στο παλαιό Δημαρχείο την Κυριακή 9-6-96 και ώρα 10.30 π. μ.

Το πρόγραμμα αρχίζει με την Επιμνημόσυνη Δέηση, στη συνέχεια θα γίνουν από το δήμαρχο τα αποκαλυπτήρια. Ακολουθούν ομιλίες, καταθέσεις στεφανιών και κλείσιμο με καλλιτεχνικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει: απαγγελίες που θα κάνουν οι ηθοποιοί Κώστας Καζάκος και Ντενίζ Μπαλτσαβιά,παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό συγκρότημα "ΖΗΣΗ", μουσική από τη φιλαρμονική του δήμου.

Η παρουσία όλου του λαού της πόλης είναι η ελάχιστη απότιση φόρου τιμής σ' αυτούς που έγραψαν με τη θυσία τους τις πιο λαμπρές σελίδες της Νεότερης Ιστορίας της πατρίδας μας.

Στους 10 ήρωες ΕΠΟΝίτες

Στο Λουτρόπυργο Μεγάρων, όπως κάθε χρόνο, τιμάται η μνήμη 10 αθάνατων παλικαριών, που παρά την ΕΠΟΝίτικη ηλικία τους, το θάρρος, η ανδρεία και η πίστη τους στα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης, ήταν τα στοιχεία εκείνα που τους ανέβασαν στο βάθρο των ηρώων.

Από τη μεγάλη ομιλία του προέδρου του Παραρτήματος ΜΕΓΑΡΩΝ της ΠΕΑΕΑ, Β. Παπαφράγκου, σημειώνουμε τα γεγονότα που οδήγησαν στον θάνατο τους 10 ΕΠΟΝίτες.

"Στις 24 Απρίλη του 1944 αντάρτες του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου ανατινάζουν τη σιδηροδρομική γραμμή, στο σημείο ακριβώς που βρισκόμαστε τώρα, την ώρα που ο συρμός περνά μεταφέροντας πολεμικό υλικό για τις τελευταίες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις που έκαναν οι Γερμανοί στην περιοχή. Το σχέδιο των ανταρτών πετυχαίνει 100% και οι εχθροί έχουν τεράστιες ζημίες. Ομως οι ναζί, στυγεροί εγκληματίες, θέλουν ν' εκδικηθούν. Αλλα, πού να περνούν τώρα τα βουνά, για να βρουν τους αετούς του ΕΛΑΣ; Αναζητούν τον εύκολο και πολύ δοκιμασμένο γι' αυτούς τρόπο. Παίρνουν από τις φυλακές Χατζηκώστα 10 παλικάρια, άσχετα με το σαμποτάζ, και τα κρεμούν σε τούτο δω τον ιερό χώρο, που έχουμε στήσει και το μνημείο τους. Αυτόπτες μάρτυρες που υποχρεώθηκαν να δουν την αποτρόπαια πράξη τους, δήλωναν αργότερα ότι οι γενναίοι αυτοί ΕΠΟΝίτες δε δείλιασαν ούτε στιγμή, μάλιστα ένας πέρασε μόνος του τη θηλιά, φτύνοντας στα μούτρα τον δήμιο του!".

Στη φετινή εκδήλωση που έγινε στις 12-5-96, παρευρέθηκαν: Ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Καμπούρης,ο Νομάρχης Δ. Αττικής Π. Παπαπέτρου,ο δήμαρχος Ν. Περάμου Ν. Ανδρουλάκης,ο Αντιδήμαρχος Μεγάρων Π. Σκλαβούνος,συγγενείς των απαγχονισμένων, παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ και πλήθος κόσμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ