Παρασκευή 7 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
Ηταν μια διμοιρία αντάρτες

Μια ακόμη ένδοξη σελίδα της Εθνικής μας Αντίστασης που βάφτηκε με το αίμα των αγωνιστών του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, τιμήθηκε την Κυριακή 2 - 6 - 96 σε εκδήλωση που οργάνωσε το παράρτημα ΠΕΑΕΑ Αμφισσας.

Στην κεντρική ομιλία, που έκανε ο πρόεδρος του παραρτήματος Αμφισσας Γρηγόρης Σιδηρόπουλος,αναφέρθηκε στην ιστορική μάχη που έδωσε στην Αγία Τριάδα Καλοσκοπής στις 5 του Γενάρη 1944, μια διμοιρία του ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον λοχαγό Χαράλαμπο Μώκο,τον ηρωικό και αξέχαστο, γνωστό σ' όλους σαν καπετάν - Καλλία, που έπεσε μαχόμενη κατά των Γερμανών. Από τη μάχη αυτή διασώθηκαν μόνο εφτά αγωνιστές ανάμεσά τους και μια γυναίκα αντάρτισσα. Στη συνέχεια ο πρόεδρος μίλησε για την αδιαφορία του κράτους απέναντι στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Και το μνημείο που υπάρχει για τους πεσόντες αγωνιστές, είναι κτισμένο από το λαό.

Στην εκδήλωση πήραν μέροςεπιζώντες μαχητές, συγγενείς των θυμάτων, και πλήθος κόσμου. Παρευρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνια αντιπρόσωποι: Της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κομμάτων, επιτροπών ειρήνης και άλλων Μαζικών Φορέων. Πήραν, επίσης, μέρος τα παραρτήματα των γύρω περιοχών της Ρούμελης, της Αττικής, καθώς και εκπρόσωποι από τα Κεντρικά Γραφεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ