ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούνη 1996
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συζήτηση πριν κλείσει η Βουλή

Η Αλ. Παπαρήγα πρότεινε χτες με επιστολή της προς τον Απ. Κακλαμάνη τη διεξαγωγή συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, για την κατάσταση των συνταξιούχων

Συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως, με θέμα την κατάσταση των συνταξιούχων της χώρας μας, πρότεινε χτες η Αλ. Παπαρήγα,με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη.

Κάνοντας χρήση της δυνατότητας που δίνει το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής, η Αλ. Παπαρήγα έστειλε στον Απ. Κακλαμάνη την παρακάτω επιστολή: "Κύριε πρόεδρε,

Εντονο αναβρασμό έχουν προκαλέσει στους συνταξιούχους της χώρας οι κυβερνητικές αποφάσεις, τις οποίες ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ. Πρωθυπουργός την 6η Ιουνίου 1996. Και δικαιολογημένα: Μετά από τα αλλεπάλληλα προγράμματα άγριας λιτότητας, τα οποία οδήγησαν τη μεγάλη πλειοψηφία των απόμαχων της δουλιάς πολύ κάτω από τα όρια της φτώχειας, ύστερα από τις κατά συρροή δημαγωγικές διακηρύξεις και εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, κάθε φορά που βρίσκονται στην αντιπολίτευση και τις οποίες ξεχνούν όταν αναλαμβάνουν τη διακυβέρνηση της χώρας, οι συνταξιούχοι "εισπράττουν" τώρα ένα βοήθημα που προσβάλλει έντονα κάθε έννοια δικαίου, αποτελεί πλήγμα στην αξιοπρέπεια εκείνων των ανθρώπων που στο κάτω κάτω δημιούργησαν τον πλούτο τούτου του τόπου και δεν αποτελεί λύση στην εξαθλίωση, στην οποία έχουν περιέλθει οι περισσότεροι από αυτούς σαν αποτέλεσμα της ακολουθούμενης πολιτικής.

Ωστόσο οι αποφάσεις αυτές, οι οποίες εκπορεύονται εκ Βρυξελλών και αποτελούν εφαρμογή των υποδείξεων της Λευκής Βίβλου και του Προγράμματος Σύγκλισης, λαμβάνονται από ένα μικρό και κλειστό κύκλο ανθρώπων. Ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια να αποτραπούν οι αρνητικές για το κυβερνών κόμμα παρενέργειες που μπορεί να προκληθούν στην εκλογική συμπεριφορά των συνταξιούχων. Ετσι διοχετεύονται πληροφορίες περί "κακών" Υπουργών που δε θέλουν να δώσουν, περί "καλών" Υπουργών που θέλουν να δώσουν και περί ενός Πρωθυπουργού που προσπαθεί να συμβιβάσει τα πράγματα... ".

Και η επιστολή καταλήγει:

"Κύριε Πρόεδρε,

Αυτή η κακοστημένη φάρσα σε βάρος των συνταξιούχων πρέπει να τερματιστεί. Είναι αναγκαίο οι πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν υπεύθυνα και δημόσια πάνω σ' αυτό το τεράστιας σημασίας ζήτημα. Προτείνουμε το γρηγορότερο δυνατόν και πάντως πριν κλείσει η Βουλή για το καλοκαίρι να διεξαχθεί, με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως, σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής, με θέμα την κατάσταση των συνταξιούχων της χώρας μας σήμερα".

Προηγήθηκε η πρόταση νόμου

Η πρόταση αυτή είναι η δεύτερη σημαντική πρωτοβουλία του ΚΚΕ στη Βουλή, για τα σοβαρά προβλήματα των συνταξιούχων, σε διάστημα εφτά μηνών.

Στις 10.11.1996 το ΚΚΕ κατέθεσε, ως πρόταση νόμου στη Βουλή, τη σχετική τότε απόφαση του ΙΚΑ. Την πρόταση νόμου υπέγραψαν όλοι οι βουλευτές, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλ. Παπαρήγα.

Θυμίζουμε ότι στις 9.11.1995 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ αποφάσισε ομόφωνα την επαναφορά των κατώτερων συντάξεων γήρατος και αναπηρίας στα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη και συντάξεων λόγω θανάτου στα 18. Επίσης, αποφάσισε οι αυξήσεις των συντάξεων να είναι ίσες με εκείνες της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η παραπάνω ρύθμιση να ισχύσει από την 1.1.1996 και το ποσό που απαιτείται, να δοθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η συζήτηση της πρότασης νόμου του ΚΚΕ άρχισε στις 14.2.1996 και, μετά από αναβολές, τελείωσε στις 12 του Μάρτη 1996, ανήμερα δηλαδή του πανελλαδικού συλλαλητηρίου των συνταξιούχων έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Το συλλαλητήριο εκείνο έγινε με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την επίθεση των ΜΑΤ σε βάρος των συνταξιούχων, που ζητούσαν συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου.

Την πρόταση νόμου ανέπτυξε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος,αλλά απορρίφτηκε από τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκη,με τα επιχειρήματα ότι "δεν αντέχει η οικονομία", ότι "υπάρχουν οι δεσμεύσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης" και για το 1996 δεν υπάρχουν περιθώρια μεταβολών από την εξαγγελθείσα, μέσω του προϋπολογισμού, οικονομική πολιτική. Ο Μ. Κωστόπουλος έφυγε απ' τη Βουλή και πήγε και μίλησε στους συγκεντρωμένους συνταξιούχους έξω απ' το Μέγαρο Μαξίμου. Αντιπροσωπεία των συνταξιούχων συναντήθηκε τότε με τον Κ. Σημίτη, ο οποίος της υποσχέθηκε "κοινωνικό διάλογο", ο οποίος τελικά κατέληξε στα σημερινά ψίχουλα κοροϊδίας.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή τόσο ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Λ. Αποστολίδης,όσο και ο εισηγητής της ΝΔ Ν. Νικολόπουλος πρότειναν διακομματική επιτροπή, που θα μελετήσει το θέμα των συνταξιούχων. Ο Μ. Κωστόπουλος, σχολιάζοντας τα λεγόμενα περί σύστασης διακομματικής επιτροπής, συμφώνησε να γίνει, αλλά να καταργηθούν ταυτόχρονα και οι αντεργατικοί νόμοι της ΝΔ, που διατηρεί σε ισχύ το ΠΑΣΟΚ. "Διαφορετικά, τόνισε, γίνεται ένας ελιγμός για να ξεφύγουμε".

Την πρόταση νόμου του ΚΚΕ υποστήριξε ο εισηγητής της Πολιτικής Ανοιξης Ν. Οικονομόπουλος.

Προσέλκυση ξένων επενδυτών για τους συνταξιούχους!

Ο υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης διένειμε χτες την υπουργική απόφαση για την ίδρυση κερδοσκοπικών Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, για να προσελκύσει "νέους ημεδαπούς και αλλοδαπούς επενδυτές"

Μια μέρα μετά τις απαράδεκτες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα επιδόματα στους συνταξιούχους, ο υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης διένειμε την υπουργική απόφαση για τις "προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) από ιδιώτες". Δηλαδή ΜΦΗ "κερδοσκοπικού χαρακτήρα", όπως γράφει επί λέξει η απόφαση.

Η κίνηση αυτή αποτελεί έναν ακόμα κρίκο της πολιτικής που προωθεί συνολικά η κυβέρνηση για την Τρίτη Ηλικία στη χώρα μας και ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εμμέσως πλην σαφώς η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι οι συνταξιούχοι - παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις περί μη περιθωριοποίησής τους - θα καταλήξουν στην κατηγορία των "νεόπτωχων" και προετοιμάζει νομοθετικά το έδαφος για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων που θα προσφέρουν - με το αζημίωτο βέβαια - υπηρεσίες. Μάλιστα στο συνοδευτικό σημείωμα ο υφυπουργός αναφέρει ότι η απόφαση "συντάχτηκε με κοινωνικά, αλλά και οικονομοτεχνικά κριτήρια, έτσι ώστε να ελκύσει νέους επενδυτές (ημεδαπούς, αλλά και αλλοδαπούς), αλλά και για να επιτρέψει τη συνέχιση της λειτουργίας των περισσότερων ήδη λειτουργούντων (τουλάχιστον εκείνων που εκπληρώνουν ορισμένες προϋποθέσεις), που έπρεπε στην πλειονότητά τους να κλείσουν, με συνέπεια τη δημιουργία τεράστιου κοινωνικού προβλήματος".

Το κοινωνικό πρόβλημα βέβαια το έχουν δημιουργήσει οι τελευταίες κυβερνήσεις με την αντισυνταξιουχική τους πολιτική. Ετσι οι συνταξιούχοι αφού πρώτα εξαθλιώνονται με τη μετατροπή των συντάξεων σε βοηθήματα, μετά παραδίδονται στα χέρια διάφορων επιτήδειων ως επενδυτικό πεδίο. Η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη της τα έργα και τις ημέρες διάφορων επιτήδειων που έφερε στο φως το ίδιο το υπουργείο Υγείας πριν ένα χρόνο. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στις 17.4.1995 ο τότε υφυπουργός Πρόνοιας Μ. Σκουλάκης, στις επιχειρήσεις φιλανθρωπίας βρέθηκαν πάνω από χίλιοι γέροντες πεταμένοι στα αζήτητα. Απ' τους 117 οίκους που ελέγχθηκαν, βρέθηκαν με άδεια λειτουργίας μόλις 65.

Φαίνεται όμως την κυβέρνηση τη θέλγει η θατσερική εκδοχή. Στην Αγγλία, μετά την αποδόμηση του κράτους - πρόνοιας, εκείνοι που βγήκαν κερδισμένοι είναι τα ιδιωτικά γηροκομεία και οι ιδιωτικές κλινικές που έχουν αναλάβει τη φροντίδα των ηλικιωμένων, που επιτυγχάνουν εκατομμύρια επί εκατομμυρίων στερλινών κέρδος το χρόνο.

Την εκδοχή αυτή ίσως είχε κατά νου και ο πρωθυπουργός, που παρουσίαζε την επιδότηση των συνταξιούχων και ως μέσο ανάπτυξης. "Θα εξεταστεί, είπε ο πρωθυπουργός, η περίπτωση χορήγησης μέρους του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης - του ΕΚΑΣ - υπό τη μορφή επιδότησης υπηρεσιών κρίσιμης σημασίας για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ηλικιωμένους, όπως το ενοίκιο, οι δαπάνες νοσοκόμας, αναψυχής κλπ. Η επιδότηση υπηρεσιών μπορεί έτσι να έχει ευνοϊκές επιπτώσεις και στην απασχόληση".

Και ποιος θα προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες κρίσιμης σημασίας; Μα οι ξένοι επενδυτές. Και πώς θα πληρώνουν οι συνταξιούχοι; Μα με κουπόνια, όπως τα περιέγραψε η επιτροπή του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας που μελέτησε δήθεν τις συντάξεις.

Για την ιστορία σημειώνουμε ότι το αίτημα για αλλαγή της νομοθεσίας στο δημόσιο σύστημα υγείας και πρόνοιας, ώστε να διευκολυνθεί η δημιουργία ιδιωτικών κέντρων ευγηρίας, κλινικών και κέντρων αποκατάστασης για τους ηλικιωμένους, το έθεσε το Ινστιτούτο των Βιομηχάνων (ΙΟΒΕ) με μελέτη του που δημοσιοποίησε στις 29.12.1993.

Και ο υφυπουργός υπόσχεται ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσουν υπουργικές αποφάσεις για τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας ΜΦΗ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, μονάδων που φιλοξενούν άτομα με ειδικές ανάγκες, παιδικών κατασκηνώσεων κλπ.

Περήφανη απάντηση από τα γηρατειά της Μακεδονίας

"Δε ζητάμε ελεημοσύνη", τονίζουν οι συνταξιούχοι σε υπόμνημά τους, που παρέδωσαν χτες στον πρωθυπουργό, στη διάρκεια συνάντησης με τους φορείς της Θεσσαλονίκης. Ο Κ. Σημίτης επέμεινε ότι δεν επιδέχεται αλλαγές το πρόγραμμα λιτότητας

Την πρώτη αντίδραση των συνταξιούχων στα επιδόματα - ψίχουλα της αντικοινωνικής και αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης εισέπραξε χτες στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης απ' τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιούχων Κεντρικής Μακεδονίας - Θράκης.

Στη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού με φορείς της πόλης, αν και δε δόθηκε στους συνταξιούχους η δυνατότητα παρέμβασης, η ΣΕΑ παρέδωσε υπόμνημα, στο οποίο τονίζουν ότι οι "συνταξιούχοι δε ζητούν ελεημοσύνη". Στη συνάντησή του με τους φορείς της πόλης, αναφέρθηκε λακωνικά στο θέμα των συντάξεων και επανέλαβε κυνικά πως δεν υπάρχουν περιθώρια για ικανοποιητικές αυξήσεις και πως το πρόγραμμα λιτότητας δεν επιδέχεται αλλαγές.

"Οι αιτιολογίες κ. πρωθυπουργέ, επισημαίνει η ΣΕΑ, ότι δεν υπάρχουν χρήματα, δεν πείθουν κανένα. Δε θα αναφερθούμε σε δηλώσεις δημοσίων υπαλλήλων για την αδυναμία είσπραξης των φορολογικών οφειλών και του ΦΠΑ που είναι 1,5 τρισ. δρχ. Καταγγείλαμε την ανικανότητα του ΙΚΑ να υποχρεώσει τους εργοδότες να πληρώσουν τα χρήματα που κατακρατούν, που είναι πάνω από 650 δισ. με στοιχεία της κυβέρνησής σας. Μας προκαλεί έντονη αγανάκτηση η παρουσία σας στα συνέδρια του ΣΕΒ και σε εκδηλώσεις των κεφαλαιοκρατών και η προθυμία σας, καθώς και του κ. Παπαντωνίου, να ικανοποιείτε τις απαιτήσεις τους, χωρίς ούτε καν να συγκροτείτε επιτροπές μελέτης των αιτημάτων τους. Είμαστε ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού και δεν ανεχόμαστε άλλο τον εμπαιγμό να χαρίζονται δισ. στους Λάτση, Βαρδινογιάννη και Λαμπράκη".

Και το υπόμνημα καταλήγει: "Απαιτούμε να υπάρξει δίκαιη, κοινωνική και ανθρώπινη πολιτική με την αποκατάσταση της βασικής σύνταξης στα 20 ΗΑΕ ή στο 80% του μισθού των εν ενεργεία υπαλλήλων και την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Από την οικονομική σας πολιτική εξαρτάται η ένταση του αγώνα μας. Συνεχίζουμε ακούραστοι την πορεία μας μέχρι την τελική δικαίωση".

Προετοιμασίες για τις κινητοποιήσεις

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς οι προετοιμασίες για τα πανελλαδικά συλλαλητήρια, που θα γίνουν από τα Εργατικά Κέντρα σε συνεργασία με τις συνταξιουχικές οργανώσεις στις 13 του Ιούνη 1996. Τις κινητοποιήσεις αποφάσισε η ΓΣΕΕ και κήρυξε τρίωρη στάση εργασίας (10 πμ-1μμ). Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Κάνιγγος, ώρα 10 πμ.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), με χτεσινή ανακοίνωσή του, καλεί τους εργαζόμενους και συνταξιούχους να πάρουν μαζικά μέρος στη στάση εργασίας και στο συλλαλητήριο της ερχόμενης Πέμπτης. "Η επανασύνδεση των κατώτατων συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη και των υπολοίπων συντάξεων με το 80% του μισθού των εν ενεργεία υπαλλήλων είναι η μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση, για την οποία δε θα σταματήσει να αγωνίζεται το συνδικαλιστικό κίνημα", τονίζει το ΕΚΑ. Υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση, η οποία θεωρεί πως με τις αποφάσεις της "έκλεισε" το μέτωπο των αγώνων και της διεκδίκησης ανθρώπινων συντάξεων, κάνει λάθος, αφού "για το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων και των συνταξιούχων το "μέτωπο" παραμένει ανοιχτό".

Κάλεσμα προς όλους τους εργαζομένους να συμμετέχουν στην τρίωρη στάση εργασίας έστειλε και η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), αφού - όπως υπογραμμίζει - η επιβίωση των συνταξιούχων είναι άμεσο καθήκον για τους σημερινούς εργαζόμενους, αν δε θέλουν να βρεθούν και οι ίδιοι αργότερα σε πολύ χειρότερη θέση. "Σίγουρα η κατάσταση των συνταξιούχων είναι απόρροια των αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης, όσο και των προηγούμενων. Αυτές οι πολιτικές δε μεταβάλλονται με τρίωρες στάσεις, χρειάζονται σοβαροί αγώνες για την ανατροπή τους", τονίζει η Ομοσπονδία.

Και η "Αυγή" το χαβά της

"Αξίζουν προσεκτικής εξέτασης και όχι τις συνήθεις έτοιμες επικρίσεις οι χτεσινές κυβερνητικές ανακοινώσεις για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Είναι στο πλαίσιο, βεβαίως, μιας πολιτικής λιτότητας, εμπεριέχουν όμως μια ουσιωδώς ορθή επιλογή: Την πραγματική ενίσχυση της χαμηλότερης κλίμακας των συντάξεων".

Το ιδιαίτερα εύγλωττο απόσπασμα είναι από χτεσινή εφημερίδα. Οχι, δεν είναι της "Καθημερινής". Αυτή δεν κυκλοφόρησε χτες, λόγω της απεργίας του προσωπικού της. Από την "Πρωινή εφημερίδα της Αριστεράς" - όπως αυτοτιτλοφορείται - είναι, την "Αυγή", και βρίσκεται στην τελευταία σελίδα της, ενώ στην πρώτη κάνει πρωτοσέλιδο θέμα το ίδιο ζήτημα και "επικρίνει" τα κυβερνητικά μέτρα, με τον τίτλο: "Η κυβέρνηση "κοσκινίζει" τους χαμηλοσυνταξιούχους - Επίδομα στους εξαθλιωμένους...".

***

Τι να πρωτοσημειώσουμε; Οτι, από την πολλή... ανανέωση έχουν χάσει προ πολλού κάθε ίχνος αριστερής και κοινωνικής αναφοράς ή την ολοφάνερη διγλωσσία και υποκρισία, που θα ζήλευαν ακόμη και οι πρωτομάστορες του είδους, ηγέτες του ΠΑΣΟΚ...

Και μη μας πουν ότι το σχόλιο της τελευταίας σελίδας είναι η άποψη κάποιου συντάκτη. Οχι, αυτή είναι η πραγματική άποψη της εφημερίδας και του πολιτικού φορέα, που υποστηρίζει. Αλλωστε, όπως σωστά σημειώνεται και στο χθεσινό σχόλιο, έχουν το... δικαίωμα να υπερηφανεύονται για την πατρότητα της σχετικής, κυβερνητικής αντικοινωνικής και ανάλγητης λογικής. Στις 22/10/95 έγραφε η "Αυγή" σε δισέλιδο ρεπορτάζ - ανάλυση: "Μια πολιτική που θα υπηρετούσε τη λογική της κοινωνικής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης θα έπρεπε κατά προτεραιότητα να εντοπίσει τους χαμηλοσυνταξιούχους, εκείνους που έχουν ως μοναδικό πόρο τη χαμηλή τους σύνταξη και σ' αυτούς να χορηγήσει μια συμπληρωματική σύνταξη, που να εξασφαλίζει ένα ελάχιστο ανεκτό όριο διαβίωσης... ". Ακριβώς, όπως τα είπε προχτές ο πρωθυπουργός, για να μη χάσει η χώρα μας την "αξιοπιστία της στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

***

Πρέπει, πάντως, να αναγνωρίσουμε την αδικία, που τους γίνεται... Ξέρετε τι σημαίνει, να κατεβάζεις ιδέες, προτάσεις, κλπ. και να σου τις κλέβει ο κάθε Σημίτης ή Παπαντωνίου και να κάνει και τον καμπόσο...; Δικαιολογημένα οι άνθρωποι διεκδικούν κυβερνητικές ευθύνες. Φως φανάρι, πως τους αξίζουν...

Δ. Τ.

Συνεχίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί

Η ΟΕΝΓΕ αποφάσισε χτες πανελλαδικές απεργίες από 10 - 14 και 17 - 21 του Ιούνη και πανελλαδικό συλλαλητήριο για την Παρασκευή, 14 του μήνα, ώρα 11 πμ, έξω από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας. Απόφαση για απεργία μέχρι και την προσεχή Παρασκευή πήραν οι γιατροί της Θεσσαλονίκης

Δύο πενθήμερες απεργίες για τις 10-14 και 17-21 του Ιούνη και πανελλαδικό συλλαλητήριο για την Παρασκευή 14 του Ιούνη,ώρα 11 πμ,έξω από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας, αποφάσισε χτες το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Σημειώνεται ότι κατά τη γενική συνέλευση της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι την Τετάρτη 12 του Ιούνη και την ίδια μέρα νέα γενική συνέλευση στο Νοσοκομείο "Σωτηρία". Ακόμη, την Τρίτη 11 του Ιούνη θα γίνει συγκέντρωση των γιατρών στις 11 π.μ. στο Πεδίον του Αρεως και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας, όπου θα επιδιώξουν να συναντηθούν με τον υπουργό Αν. Πεπονή.

Στο μεταξύ, χτες οι γιατροί του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας έκαναν γενική συνέλευση και αποφάσισαν κατάληψη, από σήμερα, της πύλης του νοσοκομείου.

Σε ανακοίνωση της απεργιακής επιτροπής των γιατρών τονίζεται πως η γενική συνέλευση ήταν μαζική και επιβεβαίωσε τη συμφωνία τους με τις αποφάσεις της τελευταίας γενικής συνέλευσης της ΕΙΝΑΠ στο Νοσοκομείο "Σωτηρία" για συνέχιση της απεργίας μέχρι τις 12 του Ιούνη.

Εκτός από την κατάληψη αποφασίστηκε το κλείσιμο του ταμείου πληρωμής επειγόντων εξετάσεων, ώστε να διασφαλιστεί η εξυπηρέτηση μόνο των επειγόντων περιστατικών και να εξασφαλιστεί η ενημέρωση των πολιτών για τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών.

Συνεχίζουν οι γιατροί της Θεσσαλονίκης

Χτες οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης, μετά την άκαρπη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Υγείας και Πρόνοιας Αν. Πεπονή, αποφάσισαν να συνεχίσουν τις καταλήψεις και την απεργία μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή 14 του Ιούνη.

Υπό κατάληψη παραμένουν τα νοσοκομεία Γ. Παπανικολάου, Αγ. Δημήτριος, Αγ. Παύλος, Γ. Γεννηματάς και τμήμα του Ιπποκράτειου, ενώ και χτες η συμμετοχή στην απεργία συνολικά ξεπέρασε το 80%. Ενδεικτικό άλλωστε ήταν το γεγονός της συμμετοχής των γιατρών στη χτεσινή γενική συνέλευση στο Ιπποκράτειο, που ξεκίνησε στις 10 πμ και κράτησε μέχρι αργά το μεσημέρι. Η αίθουσα κυριολεκτικά γέμισε ασφυκτικά και η απόφαση για την απεργία ήταν ομόφωνη. Η απεργιακή επιτροπή, που συναντήθηκε με τον υπουργό, ενημέρωσε τους γιατρούς για την αδιάλλακτη στάση που κρατά η κυβέρνηση και τις αόριστες προτάσεις της περί διαλόγου σχετικά με τα οικονομικά και κάλεσε τους απεργούς να αποφασίσουν για την κινητοποίηση.

Το κλίμα, όπως διαμορφώθηκε μέσα από τις τοποθετήσεις των γιατρών, ήταν ενωτικό και αγωνιστικό στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης της απεργίας μέχρι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και με το σκεπτικό πως η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε επί της ουσίας κανένα από τα αιτήματα. Ασκήθηκε έντονη κριτική από τους περισσότερους γιατρούς στην τακτική που ακολουθεί η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών και στην αδράνεια που έχει επιδείξει στο συντονισμό της απεργίας. Οπως αναφέρθηκε εδώ και 3 βδομάδες που κρατά η κινητοποίηση, κανείς εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας δεν επισκέφθηκε από την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη να ενημερωθεί για τα γεγονότα και να ενημερώσει τους γιατρούς για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Στις 12 Μάρτη 1996 οι συνταξιούχοι μετά από μια μεγαλειώδη πορεία μέσα στη βροχή, "πολιόρκησαν" το Μέγαρο Μαξίμου. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση στη Βουλή απέρριπτε την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για τις συντάξεις

Στις 11 Ιούνη 1996 η ΕΙΝΑΠ οργανώνει συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως, ώρα 11 πμ και πορεία στο υπουργείο Υγείας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ