Σάββατο 8 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Περήφανη απάντηση από τα γηρατειά της Μακεδονίας

"Δε ζητάμε ελεημοσύνη", τονίζουν οι συνταξιούχοι σε υπόμνημά τους, που παρέδωσαν χτες στον πρωθυπουργό, στη διάρκεια συνάντησης με τους φορείς της Θεσσαλονίκης. Ο Κ. Σημίτης επέμεινε ότι δεν επιδέχεται αλλαγές το πρόγραμμα λιτότητας

Την πρώτη αντίδραση των συνταξιούχων στα επιδόματα - ψίχουλα της αντικοινωνικής και αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης εισέπραξε χτες στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης απ' τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιούχων Κεντρικής Μακεδονίας - Θράκης.

Στη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού με φορείς της πόλης, αν και δε δόθηκε στους συνταξιούχους η δυνατότητα παρέμβασης, η ΣΕΑ παρέδωσε υπόμνημα, στο οποίο τονίζουν ότι οι "συνταξιούχοι δε ζητούν ελεημοσύνη". Στη συνάντησή του με τους φορείς της πόλης, αναφέρθηκε λακωνικά στο θέμα των συντάξεων και επανέλαβε κυνικά πως δεν υπάρχουν περιθώρια για ικανοποιητικές αυξήσεις και πως το πρόγραμμα λιτότητας δεν επιδέχεται αλλαγές.

"Οι αιτιολογίες κ. πρωθυπουργέ, επισημαίνει η ΣΕΑ, ότι δεν υπάρχουν χρήματα, δεν πείθουν κανένα. Δε θα αναφερθούμε σε δηλώσεις δημοσίων υπαλλήλων για την αδυναμία είσπραξης των φορολογικών οφειλών και του ΦΠΑ που είναι 1,5 τρισ. δρχ. Καταγγείλαμε την ανικανότητα του ΙΚΑ να υποχρεώσει τους εργοδότες να πληρώσουν τα χρήματα που κατακρατούν, που είναι πάνω από 650 δισ. με στοιχεία της κυβέρνησής σας. Μας προκαλεί έντονη αγανάκτηση η παρουσία σας στα συνέδρια του ΣΕΒ και σε εκδηλώσεις των κεφαλαιοκρατών και η προθυμία σας, καθώς και του κ. Παπαντωνίου, να ικανοποιείτε τις απαιτήσεις τους, χωρίς ούτε καν να συγκροτείτε επιτροπές μελέτης των αιτημάτων τους. Είμαστε ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού και δεν ανεχόμαστε άλλο τον εμπαιγμό να χαρίζονται δισ. στους Λάτση, Βαρδινογιάννη και Λαμπράκη".

Και το υπόμνημα καταλήγει: "Απαιτούμε να υπάρξει δίκαιη, κοινωνική και ανθρώπινη πολιτική με την αποκατάσταση της βασικής σύνταξης στα 20 ΗΑΕ ή στο 80% του μισθού των εν ενεργεία υπαλλήλων και την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Από την οικονομική σας πολιτική εξαρτάται η ένταση του αγώνα μας. Συνεχίζουμε ακούραστοι την πορεία μας μέχρι την τελική δικαίωση".

Προετοιμασίες για τις κινητοποιήσεις

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς οι προετοιμασίες για τα πανελλαδικά συλλαλητήρια, που θα γίνουν από τα Εργατικά Κέντρα σε συνεργασία με τις συνταξιουχικές οργανώσεις στις 13 του Ιούνη 1996. Τις κινητοποιήσεις αποφάσισε η ΓΣΕΕ και κήρυξε τρίωρη στάση εργασίας (10 πμ-1μμ). Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Κάνιγγος, ώρα 10 πμ.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), με χτεσινή ανακοίνωσή του, καλεί τους εργαζόμενους και συνταξιούχους να πάρουν μαζικά μέρος στη στάση εργασίας και στο συλλαλητήριο της ερχόμενης Πέμπτης. "Η επανασύνδεση των κατώτατων συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη και των υπολοίπων συντάξεων με το 80% του μισθού των εν ενεργεία υπαλλήλων είναι η μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση, για την οποία δε θα σταματήσει να αγωνίζεται το συνδικαλιστικό κίνημα", τονίζει το ΕΚΑ. Υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση, η οποία θεωρεί πως με τις αποφάσεις της "έκλεισε" το μέτωπο των αγώνων και της διεκδίκησης ανθρώπινων συντάξεων, κάνει λάθος, αφού "για το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων και των συνταξιούχων το "μέτωπο" παραμένει ανοιχτό".

Κάλεσμα προς όλους τους εργαζομένους να συμμετέχουν στην τρίωρη στάση εργασίας έστειλε και η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), αφού - όπως υπογραμμίζει - η επιβίωση των συνταξιούχων είναι άμεσο καθήκον για τους σημερινούς εργαζόμενους, αν δε θέλουν να βρεθούν και οι ίδιοι αργότερα σε πολύ χειρότερη θέση. "Σίγουρα η κατάσταση των συνταξιούχων είναι απόρροια των αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης, όσο και των προηγούμενων. Αυτές οι πολιτικές δε μεταβάλλονται με τρίωρες στάσεις, χρειάζονται σοβαροί αγώνες για την ανατροπή τους", τονίζει η Ομοσπονδία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δύο κινητοποιήσεις των συνταξιούχων (1996-11-24 00:00:00.0)
Οι 30 συγκεντρώσεις (1996-06-13 00:00:00.0)
Στις επάλξεις για τις συντάξεις (1996-06-12 00:00:00.0)
Πανελλαδικές συγκεντρώσεις των συνταξιούχων (1996-05-22 00:00:00.0)
Πανελλαδική αγωνιστική απάντηση στη λιτότητα (1996-03-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ